Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване на калций (Ca) в кръвта Лабораторни изследвания Електролити и микроелементи

Изследване на калций (Ca) в кръвта

Изследване на калций (Ca) в кръвта - изображение

Въведение

В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?

Необходима ли е предварителна подготовка?

Метод на провеждане на изследването:

Какво ще усещате по време на изследването?

Има ли рискове от провеждане на изследването?

Резултати от проведеното изследване:

Кога не трябва да провеждате изследването?


Въведение

Чрез това изследване се определя количеството на калций (Ca) в кръвта.

Калцият (calcium) е най-разпространеният и един от най-важните минерали в човешкото тяло.
Той играе съществена роля в клетъчната сигнализация и правилното функциониране на мускулите, нервната система и сърцето.
Калцият е необходим също така за съсирването на кръвта и е изключително важен за изграждането, плътността и поддържането на здрави кости и зъби.

Калцият е особено важен при подрастващите деца, за да поддържа растежа на костите, както и при жени в постменопауза, при които има риск от намаляване на костната плътност и развитие на остеопороза.

Около 99% от калция в организма се намира в костите, а останалият около 1% циркулира в кръвта.

Нивата на калций в кръвта са под стриктна регулация — при понижаване на нивата на калций в кръвта (хипокалциемия) се освобождава калций от костите, а при повишаване на нивата на калций в кръвта (хиперкалциемия) той се натрупва в костите или се отделя с урината и изпражненията.

Приблизително 50% от калция в кръвта е под формата на "свободен" (несвързан с белтъци) калций (известен също като йонизиран Ca), като това е метаболитно активната форма на калция.

По-голямата част от другата половина (около 40%) е свързана с протеини (предимно албумин), малка част (10%) образува комплекси с различни органични и неорганични аниони (например фосфат, лактат, цитрат и др.), като тези 2 форми (белтъчно-свързан калций и комплексно-свързан калций) са метаболитно неактивни.
Изследване на калций в кръвтаИма 2 теста за измерване на калция в кръвта:

 1. Общ калций — включва измерване на свободната и свързаната форма на калция;
 2. Йонизиран калций — включва само свободната, метаболитно активна форма на калция;

В медицинската практика за оценка нивото на калция в кръвта най-често се изследва общия калций, като в повечето случаи този тест предоставя надеждна информация за концентрацията на свободен калций в кръвта, тъй като между свободната и свързаната форма на калция се поддържа стабилен баланс.
Освен това тестът за общ Са се извършва по-лесно в сравнение с този за йонизиран калций и не изисква специална обработка на кръвната проба.

Въпреки това обаче, тъй като около половината от калция в кръвта е свързан с белтъци, резултатите от изследването на общия калций могат да бъдат повлияни от промени в нивата на серумните белтъцихипопротеинемия (намалено количество белтък в кръвта) или хиперпротеинемия (повишено съдържание на протеини в кръвта).
В тези случаи се препоръчва директното измерване на нивата на свободния калций посредством теста за йонизиран калций.

Допълнителни изследвания

Когато резултатите от изследването на общия калций покажат отклонения от нормата, необходимо е да се направят допълнителни изследвания, чрез които да се установи причината за анормалния резултат:

 1. Йонизиран калций — при някои хора балансът между свободната и свързаните форми на калция е нарушен и изследването на общия калций не предоставя надеждна информация на серумните Ca нива. В тези случаи се препоръчва измерване на йонизирания калций;
 2. Фосфор
 3. Магнезий
 4. Витамин Д
 5. Паращитовиден хормон (паратхормон, ПТХ)
 6. ПТХ-свързан пептид (PTHrP)

Паратхормонът води до освобождаване на калций от костите и намалява отделянето на калций през бъбреците, в резултат на което серумните нива на калций се повишават. ПТХ също така стимулира продукцията на биологично активната форма витамин Д от бъбреците.

Витамин D, от своя страна, повишава калциевата абсорбция в червата, но намалява загубата на калций през бъбреците, а също така потиска отделянето на ПТХ.
Обобщено — когато нивата на витамин Д се повишават, калциевите нива също се повишават, а тези на ПТХ се понижават.

При здрави индивиди паратхормонът и витамин D поддържат калциевите концентрации в кръвта в тесни граници, като изследването на ПТХ може да спомогне да се установи дали паращитовидните жлези функционират нормално.

 

В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?

Изследването на калций (Ca) в кръвта се назначава за скрининг, диагностика и проследяване на редица състояния, засягащи костите, сърцето, нервите, бъбреците и зъбите, като обикновено се провежда в някой от следните случаи:

Симптоми на хиперкалциемия— Симптоми на хиперкалциемия:

 1. умора
 2. слабост
 3. загуба на апетит
 4. гадене
 5. повръщане
 6. запек
 7. болка в корема
 8. често уриниране
 9. силна жажда

Симптоми на хипокалциемия

— Симптоми на хипокалциемия:

 1. петехии — появяват се и изчезват, след което преминават пурпура
 2. коремни спазми
 3. мускулни крампи
 4. изтръпване и мравучкане на устните и на областта около устата — в повечето случаи това е най-ранният симптом на хипокалциемия
 5. изтръпване и мравучкане на пръстите на ръцете и краката
 6. неравномерен сърдечен ритъм (аритмия)
 7. гърчове

Директно измерване на йонизиран CaДиректното изследване на свободната форма на калция (йонизиран Ca) е особено важно при някои пациенти, тъй като промените в стойностите на общия калций при тях не са надежден показател за промените в нивата на калция и това ще попречи на правилното лечение:

 1. критично болни пациенти;
 2. пациенти, подложени на голяма хирургична интервенция;
 3. при интравенозна терапия с течности или кръвопреливане;
 4. при нарушения, водещи до патологични промени в плазмените нива на протеините (например хипоалбуминемия);

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Изследването на калций в кръвта не изисква специална подготовка.

Ако обаче ще се изследват и други кръвни показатели (освен калций), може да се наложи да не приемате храна и течности в продължение на няколко часа преди съответното изследване.

Препоръчително е изследването на калций в кръвта да се назначи минимум 10 дни след последния прием на медикаменти и хранителни добавки, които съдържат калций.

Предварителна подготовка

Необходимо е да информирате личния/лекуващия лекар за всички лекарства, които приемате, независимо дали са по рецепта или не — включително билки, витамини и други хранителни добавки, тъй като могат да повлияят на резултатите от теста на калций.

Някои от лекарствените вещества, които могат да променят резултатите от теста, са:

 

Метод на провеждане на изследването:

Вземане на кръвЗа изследването на калций (Ca) в кръвта е необходимо да се вземе кръв от вена, като подробна информация за тази процедура ще намерите в:

 

 

 

 

 

В повечето случаи се измерват нивата на общия калций, тъй като този тест се извършва по-лесно в сравнение с изследването на йонизиран калций и не изисква специална обработка на кръвната проба.
Освен това изследването на йонизираната форма на калция изисква експедитивно доставяне на кръвната проба в лабораторията за бърз анализ, което е трудно постижимо в извънболнична обстановка.

При вземането на кръвната проба е препоръчително да се избягва продължителното свиване на юмрука и пристягане с турникет, тъй като това може да повлияе на резултата от изследването.

Освен това пациентът не трябва да е правостоящ, докато се взема кръв за изследване, тъй като това ще доведе до повишаване на общата калциева концентрация.

Директното измерване на йонизирания калций е особено важно по време на операция, както и при тежко болни пациенти, тъй като промените в стойностите на общия калций не дават надеждна представа за промените в концентрацията на йонизирания калций.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Подробна информация за това, което може да усетите при вземането на кръвна проба, необходима за определяне нивата на калций, може да прочетете в:

 

Има ли рискове от провеждане на изследването?

При вземането на кръвта, необходима за този тест, има малък риск за възникване на усложнения, като подробна информация за възможните рискове ще намерите в:

 

Резултати от проведеното изследване:

Чрез изследването на калций (Ca) в кръвта се определят концентрациите на калция, който циркулира в кръвта, като този тест не може да се използва за оценка на диетата и приема на калций с храната или за оценка на загубата на калций от костите при остеопороза.
При съмнения за остеопороза е необходимо да се изследва костната плътност с помощта на специални апарати, като подробна информация за този тест ще намерите в статията:

Резултатите от изследването на калция в кръвта обикновено са готови в рамките на 24 часа.

Стойностите на калция (общ и свободен) могат да варират в зависимост от:Изследване на калций

 1. възрастта;
 2. пола;
 3. физиологичното състояние (например бременност);
 4. сезона (поради сезонните вариации на серумните нива на витамин D, който участва директно в регулирането на калциевата концентрация);
 5. лабораторията, в която се извършва изследването;

Нивото на общия калций обикновено е добър индикатор за нивото на свободния калций, тъй като свободната (йонизиран Ca) и свързаната форма на калция обикновено съставляват около половината от общите калциеви концентрации.

Тъй като приблизително половината от серумния калций е свързан с протеини, резултатите от изследването на общия калций мога да бъдат повлияни от промени в нивата на протеините в кръвта, поради което при интерпретирането на резултатите трябва да се вземе предвид и нивото на протеините (албумин) в кръвта, тоест общият белтък и албуминът в серума винаги трябва да се определят едновременно с общия калций.
В тези случаи се препоръчва и измерване на йонизирания калций.

   Нормални стойности:

Нормални стойности на общ калций (Ca)

Нормални стойности на йонизиран калций (iCa)


   Отклонения от нормата:

Високи стойности (над горната референтна граница) на калций в кръвта (хиперкалциемия):

Двете най-чести причини за хиперкалциемия са:

  1. първичен — в резултат на множествена ендокринна неоплазия тип 1 (MEN1), хиперплазия, аденом или карцином
  2. вторичен — поради хронично бъбречно увреждане или след прилагане на паратхормон (PTH) по време на лечение за остеопороза

Хиперпаратиреоидизмът обикновено води до лека форма на хиперкалциемия и може да се развива в продължение на много години, преди да бъде диагностицирана.

 • Злокачествено заболяване (рак) — води до хиперкалциемия, когато:
  1. карцином на гърдата, простатата, щитовидната жлеза или белия дроб метастазира в костите, което води до освобождаване на калций от костите в кръвта;
  2. туморните клетки произвеждат хормон, подобен на паратхормон (ПТХ), което води до повишени нива на калций (предимно при плоскоклетъчен карцином на белите дробове и бъбречноклетъчен карцином);

Хиперкалциемия се наблюдава при 10-30% от пациентите с рак и е свързана с лоша прогноза за заболяването.

Около 90% от случаите с хиперклациемия са резултат от първичен хиперпаратиреоидизъм/злокачествено заболяване (рак).

Други причини за хиперкалциемия могат да бъдат:

 

Хипокалциемиястойности на калций в кръвта под долната референтна граница.
Може да се дължи на:

 • Ниска концентрация на протеини в кръвта (хипопротеинемия), особено на албумин (хипоалбуминемия) — това е най-честата причина за ниски нива на общия калций.

Ниските нива на протеини (белтъци) в кръвта могат да са резултат от чернодробно заболяване или недохранване.

Хипоалбуминемия много често се установява при хора с остро развиващо се заболяване, като при нисък албумин само свързаният калций е понижен, докато нивата на йонизирания калций остават нормални.

При новородените, особено тези, които са преждевременно родени и с ниска телесна маса, обикновено се проследява нивото на калция през първите няколко дни от живота им за неонатална хипокалциемия чрез изследване на йонизирания калций.
Хипокалциемията може да е резултат от незрели паращитовидни жлези и невинаги води до появата на симптоми. Състоянието може да отшуми от само себе си или може да се наложи заместителна терапия с калций.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Факторите, които могат да възпрепятстват изследването на калций в кръвта или могат да повлияят на резултатите от този тест, включват:

 • Неправилно вземане на кръвната проба — препоръчително е да се избягва продължителното пристягане с турникет и свиване на юмрука. Освен това пациентът не трябва да е прав при вземането на кръв, тъй като това ще доведе до повишаване на калциевата концентрация;
 • Неправилно съхранение и/или транспортиране на взетата проба;
 • Хемолиза на кръвната проба — води до понижена концентрация на калций;
 • Изследване с контрастни вещества, съдържащи гадолиний — гадолиният може да повлияе на резултатите от теста, поради което вземането на кръв за изследване нивата на калций трябва да се направи поне 48 часа след използването на контрастно вещество, съдържащо гадолиний;
 • Чести кръвопреливане;
 • Мултиплен (множествен) миелом— при пациентите с това заболяване обикновено се установяват повишени нива на калций;

  Изследване на калций

 • Прием на някои лекарства:
  1. антиациди, съдържащи калций;
  2. диуретици — приемът на тиазидни диуретици е най-честата причина за повишени стойности на калций в резултат на лекарства;
  3. литий;
  4. хранителни добавки, съдържащи витамин D;
  5. хранителни добавки, съдържащи калций;
  6. прием на високи дози слабителни или теофилин;
  7. кортикостероиди;
  8. антиконвулсанти;
  9. някои антибиотици (например рифампицин);

Някои лекарства (например фенитоин) и билирубинът обикновено се конкурират с калция за свързване с плазмения албумин. Поради тази причина лабораторните резултати при пациенти с иктер (жълтеница) и пациенти, подложени на лечение с лекарства с висок афинитет за свързване с албумина, трябва да бъдат интерпретирани много внимателно.

Още по темата:

3.9, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Изследване на калций (Ca) в кръвта

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://labtestsonline.org/tests/calcium
https://www.labtestsonline.org.au/learning/test-index/calcium
https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abk2263
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=calcium_blood
https://labtestsonline.org.uk/tests/calcium-test
https://www.uclahealth.org/endocrine-center/calcium-test
http://www.healthcommunities.com/blood-tests/calcium-tests.shtml
https://www.healthline.com/health/calcium-blood-test
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/do-i-need-a-calcium-blood-test#1
https://emedicine.medscape.com/article/2087447-overview#showall
https://medlineplus.gov/labtests/calciumbloodtest.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСнимкиНовиниЛюбопитноЗаведенияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияКлинични пътекиХранене при...ФизиологияНаправления в медицинатаИсторияЛайфстайлНормативни актовеОрганизацииПатологияСъставкиСпортБотаникаДиетиСпециалистиЗаболявания (МКБ)Е-тата в хранитеПсихологияСоциални грижиРецепти