Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване на осмоларитета на урината Лабораторни изследвания Анализ на урина

Изследване на осмоларитета на урината

Изследване на осмоларитета на урината - изображение

Изследването на урина се провежда за проверяване на наличие на различни компоненти или отпадни продукти в урината. Рутинно изследване на урина се провежда за откриване на причината за поява на определени симптоми. Това изследване дава информация за здравето Ви, както и за проблеми, които имате.

С помощта на бъбреците в урината се отделят отпадни материали, минерали, течности и други субстанции от кръвта. В урината може да има стотици различни отпадни продукти. Върху състава на урината влияят храните, напитките, физическата активност, както и начина, по който работят бъбреците.

При изследване на урината могат да бъдат направени над 100 различни теста.

Рутинното изследване на урина включва изследване на цвят, чистота, мирис, специфично тегло (осмоларитет), рН, белтък, глюкоза, нитрити, левкоцити, кетони, изследване на седимент.

Със специфичното тегло (осмоларитета) се определя количеството на съставките в урината. Този показател отразява и количеството на водата в урината. Колкото по-високо е специфичното тегло толкова по-голямо е количеството на съставките на урината. При повишен прием на течности урината има по-ниско тегло, защото е по-високо съдържанието на вода. При по-малък прием на течности в урината има по-малко съдържание на вода и тя има по-високо специфично тегло.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на осмоларитета на урина е част от рутинното изследване на урината и се провежда в следните случаи:

 • Изследване при наличие на заболяване на пикочните пътища;
 • Като част от рутинните изследвания.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди изследването обикновено не е необходимо да правите нещо специфично. Ако приемате медикаменти трябва да съобщите за това на Вашия лекар, защото те може да повлияят изследването.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Изследването на урина се провежда в специализирана лаборатория или в болница. Пробата може да бъде взета в домашни условия, след което да бъде пренесена до лабораторията за изследване.

Как се взема еднократна проба урина?

 • Измивате си ръцете;
 • Отстранявате внимателно капачето на съда, в който ще бъде пробата като внимавате да не замърсите и да не пипате вътрешната повърхност на капачето;
 • Почиствате внимателно областта около гениталиите;
 • Започвате да уринирате в тоалетната чиния, писоара или подлогата и след няколко секунди поставяте съда в струята (без да прекъсвате уринирането) докато се напълни;
 • Съда не трябва да се допира до гениталиите и трябва да се внимава да не попаднат тоалетна хартия, косми, фецес (изпражнения), менструална кръв или др. в пробата;
 • Уринирането завършва в тоалетната чиния, писоара или подлогата;
 • Внимателно поставете капачето върху съда и си измийте ръцете;
 • Ако не можете да занесете пробата до лаборатория в рамките на един час я поставете в хладилник.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

При това изследване не се усеща дискомфорт.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При това изследване няма опасност от възникване на проблеми.

 

Резултати от проведеното изследване:

С изследването на урина могат да се проверят освен осмоларитета на урината и наличието на различните компоненти и отпадни продукти в урината. Нормалните стойности на резултатите могат да варират между различните лаборатории.

 

   Нормални стойности:

Нормалните стойности на специфично тегло са от 1.005 до 1.030


   Отклонения от нормата:


Наличието на много високо специфично тегло на урината говори за концентрирана урина в резултат от недостатъчен прием или загуба на течности (повръщане, потене, диария), или в резултат от наличие на субстанции в урината (захар, белтък).

Много ниското специфично тегло на урината говори за разреждане в резултат от повишен прием на течности, тежко бъбречно заболяване или прием на диуретици.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на урина може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • Ако сте в цикъл (менструация);
 • Ако приемате някои лекарства като диуретици;
 • Ако не може да занесете пробата с урина до специализирана лаборатория в рамките на 1 час.

Още по темата:

2.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияАлт. медицинаИсторияФизиологияЛюбопитноНовиниОрганизацииСпециалистиНормативни актовеБотаникаСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...Клинични пътекиЛеченияЗаведенияВидеоДиетиПатологияНаучни публикацииПсихологияСоциални грижиСпорт