Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Креатининов клирънс

Креатининов клирънс

Креатининов клирънс - изображение

Реатининът и креатининовия клирънс са изследвания, при които се измерва нивата на отпадния продукт креатинин в кръвта и в урината. С помощта на това изследване се оценява дейността на бъбреците. Креатинът се образува при метаболизма (обмяната на веществата) на храната и превръщането й в енергия за организма. От него в кръвта се образува креатинин, който се отделя с урината от бъбреците.

Обикновено нивото на креатинин в кръвта е постоянно и не се влияе от храненето или физическата активност. При увреждане на бъбреците нивото на креатинин в кръвта се повишава, защото не може да отделя достатъчно кретинин с урината.

Креатининът може да бъде изследван по следните начини:

Нивото на креатинин в кръвта е индикатор за функционирането на бъбреците. Високите нива на креатинин могат да означават, че е нарушена функцията на бъбреците. Нивото на креатинин в кръвта частично зависи и от мускулната маса – ето защо мъжете имат малко по-високи нива на креатинин от жените.

 • Изследване на креатининов клирънс

С креатининовия клирънс се изчислява колко добре се отделя креатининът от бъбреците. Изчисляването на креатининов клирънс дава по-добра информация, отколкото изследването само на креатинин в кръвта. За да се изчисли креатининов клирънс, е необходимо да се вземе проба от кръв и от урина. Използва се проба от 24-часова урина.

 • Изследване на съотношение на урея и креатинин

За да се измери съотношението на урея и креатинин е необходимо да се вземе проба от кръв, в която се измерват нивата на урея и креатинин. Това съотношение подпомага диагностицирането на различни проблеми като дехидратация.

Уреята е отпаден продукт, който се образува в черния дроб при обмяната на белтъците и се отделя през бъбреците. Изследването на урея и креатинин подпомага диагностицирането на различни бъбречни заболявания и увреждания.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на креатининов клирънс се провежда в някой от следните случаи:

 • Да се провери дали бъбреците функционират нормално.
 • Да се провери дали прогресира заболяване на бъбреците.
 • Да се следи функционирането на бъбреците при хора, които приемат лекарства, увреждащи бъбреците.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди провеждане на изследването е необходимо:

 • Да не извършвате тежки физически упражнения или дейности 2 дни (48 часа) преди теста.
 • Да не консумирате голямо количество месо (не повече от 227 g), особено ако се касае за говеждо месо поне 24 часа преди теста, както и по време на събирането на урина за изследване на креатининов клирънс.
 • Да приемате достатъчно течности по време на събирането на урина и да не консумирате кафе или чай.

Метод на провеждане на изследването:

Вземане на проба от кръв

Вземане на кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, откъдето ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичният маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

Вземане на проба от 24-часова урина 

Как се събира 24-часова проба урина?

 • Започвате да събирате урина от сутринта. След като станете от сън, отидете до тоалетна, без да събирате отделената първа урина, а само отбележете часа и спрямо този час отбележете 24-часовия период;
 • Събирайте урината, която отделяте, през следващите 24 часа. Вашият лекар или лабораторията, в която се провежда изследването, ще Ви снабдят с достатъчно голям съд (~ 4 l). В този контейнер има малко количество консервант. Отделяйте урината първо в по-малък, чист съд, след което я изливайте в големия контейнер, като внимавайте да не докосвате с ръце вътрешната му повърхност;
 • През тези 24 часа съхранявайте големия контейнер с урина в хладилника;
 • Отделете последната урина в края на 24-часовия период или малко преди изтичането му и я добавете към големия контейнер, като отново отбележите часа;
 • Внимавайте да не попаднат тоалетна хартия, косми, фецес (изпражнения), менструална кръв или др. в пробата.

Какво ще усещате по време на изследването?

Вземане на проба от кръв

Пробата от кръв за изследване на креатинин и креатининов клирънс се взема от вена на ръката. При това изследване може да усетите пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо, освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

Вземане на проба от 24-часова урина

При това изследване не се усеща дискомфорт.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Вземане на проба от кръв

При вземане на венозна кръв за изследване на креатинин и креатининов клирънс съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

 • На мястото, откъдето е взета кръвта, може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото, след като се извади иглата.
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства, като аспирин, варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства, съобщете за това на Вашия лекар.

Вземане на проба от 24-часова урина

Няма рискове, свързани с този тест.

Резултати от проведеното изследване:

Креатининът и креатининовият клирънс са изследвания, при които се измерва нивата на отпадния продукт креатинин в кръвта и в урината. С помощта на това изследване се оценява дейността на бъбреците.

Креатининовият клирънс е количеството креатинин, от което кръвта се изчиства за една минута. Изчислява се, като се измери креатининът в кръвта и в 24-часова урина.

Нормални стойности:

Нормалните стойности варират между различните полови, възрасти и лаборатории.

Креатининов клирънс:

Мъже: 97–137 ml/min

Жени: 88–128 ml/min

Креатининовият клирънс се понижава с напредване на възрастта – с около 6.5 mL/min за всеки 10 години.

Отклонения от нормата:

 • Високи стойности на креатининов клирънс. Високите стойности на креатининов клирънс могат да се дължат на тежка физическа активност, увреждания на мускулите, изгаряния, отравяне с въглероден окис, хипотиреоидизъм, бременност.
 • Ниски стойности на креатининов клирънс. Ниските стойности на креатининов клирънс могат да се дължат на увреждане на бъбреците (от инфекция, шок, рак, увреждане на пикочните пътища, нарушено кръвоснабдяване), сърдечна недостатъчност, дехидратация, заболявания на черен дроб (цироза).

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на креатинин и креатининов клирънс може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • Прием на някои медикаменти – витамин C, фенитоин, антибиотици (цефалоспорини, аминогликозиди), каптоприл, триметоприм, симетидин, хинин, хинидин, противогъбични лекарства, прокаинамид, амфотерицин B.
 • Ако не може да съберете 24-часова урина.
 • Ако сте имали тежка физическа активност 2 дни преди провеждане на теста.
 • Ако сте консумирали голямо количество месо (повече от 227 g), особено говеждо, 24 часа преди теста, както и по време на събирането на урина за изследване на креатининов клирънс.
3.1, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияФизиологияЛюбопитноНовиниОрганизацииСпециалистиНормативни актовеБотаникаЛайфстайлСнимкиХранене при...ЛеченияЗаведенияВидеоДиетиПатологияНаучни публикацииПсихологияСоциални грижиСпорт