Ботаника

Последно въведени

Билкова енциклопедия

Каталог на билки и лечебни растения

Каталог на билки и лечебни растения

В този катлог на билките от А до Я, част от голяма онлайн билкова енциклопедия, ще намерите всички билки и лечебни растения от България и света подредени по азбучен ред. В статиите от този азбучник ще намерите пълна информация за видовете билки, тяхното устройство, разпространение, химичен състав, използваема част, лечебни свойства и приложения. Какво е билка и какво е лечебно растение? Билката е цяло растение или част от него (семена, корен, плод, листа, кора от дърво, цветя), което в изсушен...

Прочети повече

Ботаническа класификация

Царство Plantae

Царство Plantae

Растенията (Plantae) са царство организми, включващо дървета, храсти, треви, лиани, папрати, мъхове и зелени водорасли. Характерно за тях е, че извличат необходимата за жизнените им процеси енергия от слънчевата светлина чрез процес, познат като фотосинтеза - използва енергията на Слънцето за преобразуване на водата и въглеродния диоксид в хранителни продукти (захар) и кислород. Чрез тази химическа реакция се осигурява почти целия кислород в земната атмосфера и почти всички хранителни вещества,...

Прочети повече
Царство Fungi

Царство Fungi

Гъбите представляват обширна хетерогенна група организми, различаващи се по морфология, начин на размножаване, цикли на развитие, тип на хранене и местообитание. Към тях се отнасят около 80 000 описани вида. Те са еукариотни организми, характеризиращи се с редица важни особености, по които се различават от прокариотите, като една от най-важните е наличието на ясно оформено ядро. Гъбите населяват различни екологични ниши: вода и суша. Те имат важно значение за кръговрата на веществата в биосфера...

Прочети повече

Класове и подотдели в Царство Fungi

Що е то ботаника?

Интересът към заобикалящия ни растителен свят води началото си от дълбока древност. През последните няколко века ботаниката отбелязва бързо развитие, като в началото на XXI в. й се отрежда важна роля при решаване на проблеми с комплексното изследване и рационалното използване на растителните ресурси.

Ботаниката е наука за растенията, наричана още фитология. Тя изучава еволюцията, устройството, разпространението, значението, класификацията, процесите в растенията и взаимоотношенията им със заобикалящата ги среда. Възниква в миналото като билкарство с усилията на древните обитатели на Земята да идентифицират и по-късно да култивират – ядливи, лечебни и отровни растения, което я прави един от най-старите клонове на науката. В градините от Средновековието, често принадлежащи на манастири, се откриват растения с медицинско значение. Тези площи са предшественици на първите ботанически градини към университетите, основани от 1540-те години насам. Една от най-ранните такава е ботаническата градина в Падуа. Съответните градини улесняват академичното изучаване на растенията.

В раздел Ботаника на Медицинска енциклопедия са описани растения, като е предоставена информация за тяхното устройство, разпространение, химичен състав, използваема част, лечебно приложение, противопоказания и странични ефекти, взаимодействия с лекарства. За откриване и конкретизиране на лечебните свойства и медицинско приложение на растенията, е необходимо да се знае техния химичен състав.

Фитохимията е науката, занимаваща се с изучаване на химичните вещества, съдържащи се в растителните видове. Някои от тези съединения са токсини като алкалоида кониин от бучиниш. Други, като етеричните масла ментово и лимоново, са полезни заради техния аромат; като капсаицин - прилагани като овкусители; като опиум от опиоиден мак - употребявани в медицината като фармацевтични продукти. Много лекарства - кофеин, морфин, никотин и др. - се добиват директно от растения. Други са производни на ботанически природни продукти. Например болкоуспокояващият аспирин е ацетиловия естер на салициловата киселина, първоначално изолиран от кората на върбови дървета, а широка гама опиоидни болкоуспокояващи се получават чрез химическа модификация на морфин, получен от опиоиден мак. Популярни стимуланти също се добиват от растения - кофеин, чай, шоколад, никотин. Повечето алкохолни напитки са резултат от ферментацията на богати на въглехидрати растителни продукти като ечемик, ориз и грозде.

Хората в миналото са използвали различни растения за лечение на болести. Тези техни познания са записани от етноботаници и след това използвани от фармацевтичните компании като начин за откриване на лекарства. В тази посока на помощ идва Фармацевтичната ботаника.

Фармацевтичната ботаника е дисциплина, която изучава морфологията, структурата, физиологичната функция, класификацията, идентификацията, културата на клетъчните тъкани, развитието на ресурсите и рационалното използване на растения с медицинска и здравна функция. Основната задача на медицинската (фармацевтичната) ботаника е системно изучаване на ботаническите знания, изучаване на класификацията и идентифицирането на лечебните растения, изследване на ресурсите на лечебни растения, сортиране на видовете билкови лекарства, осигуряване на точността и ефективността на употреба на билките. В тесен смисъл, фармацевтичната ботаника е предмет, който изучава традиционната или народна употреба на растения за предотвратяване и лечение на заболявания.

© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook