Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Правила при сушене на билки

Правила при сушене на билки

от 22 фев 2019г., обновено на 11 сеп 2020г.
Автор: д-р Станислава Симеонова-Димитрова
Правила при сушене на билки - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Преди да се премине към сушене на билките, те трябва да се пречистят, за да се отстранят всички механични примеси и растителни частици (от същото или други растения), попаднали по време на беритбата.

На сушене се подлагат всички лечебни растения, с изключение на тези, които се употребяват само в прясно състояние (момина сълза, змийска хурка, мъжка папрат, бял крем).

Сушенето е важен етап, който определя качеството на билките. При него се отстранява водата от растителните части, която в корените е до 45%, а в листата и цветовете до 85%. Ако сушенето бъде правилно проведено в лечебното растение се запазват действащите вещества и то не почернява, и не ферментира.

Сушилня

Изображение: plantwild.wordpress.com

Билките се подлагат на сушене до 5-6 часа след бране и в края му пресните растения се превръщат в трайна лечебна суровина. Сушенето трябва да се извърши бързо и при добра вентилация, в противен случай растенията може да загният (при бавно сушене) или да се разпаднат, съдържащите се в тях активни вещества (при бързо сушене без вентилация).

Процесът на сушене трябва да бъде съобразен с действащите съставки в лечебните растения. То може да се извършва при естествени условия и вентилация или в специални сушилни (сушилни камери, тунелни сушилни, канални сушилни, елеваторни сушилни, вакуумсушилни), които притежават приспособление за регулиране на температурата.

Температурата трябва да се съобрази с вида на растението и активните му съставки. Обикновено тя трябва да е около 50-60 градуса. В този температурен диапазон действието на ензимите отслабва или се прекратява. Бързо трябва да бъдат изсушени и билките, които съдържат гликозиди (напръстник) и алкалоиди, тъй като при тази температура и подходяща вентилация те се сушат, без да се променя лечебният им състав.

При сушене на сочни плодове температурата може да се повиши до 70-90 градуса, което все още позволява запазване на значителна част от витамините.

Растителните видове, съдържащи етерични масла се сушат при 25-30 градуса, бавно и разстлани на дебел пласт. При тези условия, съдържанието на етеричното масло в билката се увеличава, а качеството на маслото се подобрява.

При сушене в сушилня температурата трябва да се покачва постепенно, докато се достигне желания максимум. Същевременно се осигурява и нужната вентилация. По този начин се избягва сбръчкването на повърхността на билките, а това пречи и на по-бързото изсушаване на вътрешната им част.

Сушене на билки във фурна

Изображение: hometalk.com

Процесът на естествено сушене е бавен и се извършва на открито или в специално пригодени помещения с добра вентилация. Билките се разстилат на тънки пластове върху хартия, брезент или мрежести рафтове. На пряка слънчева светлина е подходящо да се сушат растителни части, които не съдържат багрилни вещества – кори, корени, семена, коренища. При надземните части (стръкове, листа, цветове) е добре да се извършва на сянка, тъй като слънцето ги обезцветява и стават негодни за употреба.

Често се случва корени и коренища да се събират през есента, когато слънчевите лъчи са вече слаби, а времето е влажно и това затруднява естествения процес на сушене. При такива случаи се използват сушилните. Ако пък събраната растителна суровина е в малки количества сушенето може да се извърши във фурната на печката у дома, при температура 60 градуса.

Сушенето продължава, докато билките загубят своята еластичност и станат трошливи.

Също както преди преминаване към процеса на сушене, така и след него лечебните растения се почистват от попаднали изгнили, наядени, пожълтели части или други предмети.

След този процес следва сортиране на суровината и се преминава към пакетиране.

Какво се променя в билките при изсушаването им

При откъсването на определени части от растенията в тях се съдържа голямо количество вода и всички техни клетки са още живи. Ако не се премине към процес на изсушаване, ферментите, които се съдържат в тях ще продължат действието си и това ще доведе до разлагане на лечебните вещества. Освен това, наличието на вода в растенията улеснява развитието на бактерии и гъбички, които ще развалят билката.

За добре изсушени се смятат растения, в които съдържанието на вода е до 15%. Това количество не може да окаже влияние върху качеството на лечебните суровини.

Ферментационните процеси се преустановяват при температура от 50 градуса, а при 70 градуса ферментите се разрушават. Не всички растения обаче трябва да се сушат при такива температури. В случаите, когато е необходимо определено растение да се суши при по-ниска температура е добре това да става бързо и с добра вентилация – в противен случай се губят активните вещества на билката (примери са растенията, съдържащи гликозиди; витамин С; етеричномаслените).

Дъбовите кори, например, под действието на ферменти се окисляват и потъмняват. Ферментно разлагане може да се наблюдава и при корените на жълтата тинтява.

Невинаги обаче промяната в багрите се дължи на ферментно разлагане. Значение има и реакцията на клетъчния сок.

Пример: водната детелина е с неутрална реакция на клетъчния сок и при сушене не променя цвета си; червената боровинка е с кисел сок и при сушене потъмнява. Свободните киселини в клетъчния сок разрушават хлорофила при бавно сушене и настъпва пожълтяване на растенията.

Пожълтяването на зелени растителни части може да се причини и от слънчевите лъчи (те също разрушават хлорофила). По тази причина лекарствените растения се сушат на сянка.

Има и други вид растения, които трябва да престоят известно време изсушени, за да се сдобият с лечебните си качества. Пример за това е кората от зърнастец – тя се използва за разхлабване, но за да се сдобие с това си действие е необходимо да престои една година (за да се окисли гликозида франгуларозид до гликофрангулин), в противен случай предизвиква повръщане.

И въпреки промените, които може да настъпят в растенията по време на сушене, ако то бъде извършено правилно те ще запазят активните си вещества и лечебни качества.

 

Заглавно изображение: framar.bg ©

Още по темата:
  • Лечебните билки в България по азбучен ред Лечебните билки в България по азбучен ред
  • Каталог на билки и лечебни растения Каталог на билки и лечебни растения
  • Отглеждане на авокадо Отглеждане на авокадо
  • Отглеждане на розмарин Отглеждане на розмарин
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЕНЬОВЧЕ СТРЪК
1.60лв.

ЕНЬОВЧЕ СТРЪК

ЧАЙ ФИЛТЪР ЗЕЛЕН ЧАЙ С ЖЕН ШЕН * 20 TNT 21
4.90лв.

ЧАЙ ФИЛТЪР ЗЕЛЕН ЧАЙ С ЖЕН ШЕН * 20 TNT 21

ПЕЛИН СТРЪК
1.80лв.

ПЕЛИН СТРЪК

ЧАЙ ФИЛТЪР СТАРОПЛАНИНСКИ * 20
1.70лв.

ЧАЙ ФИЛТЪР СТАРОПЛАНИНСКИ * 20

КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 7 БИЛКИ 100 мл. АРИЕС
3.30лв.

КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 7 БИЛКИ 100 мл. АРИЕС

ЧАЙ ФИЛТЪР МАТОЧИНА * 20 ЕВЕЛИН 29
2.20лв.

ЧАЙ ФИЛТЪР МАТОЧИНА * 20 ЕВЕЛИН 29

Библиография

Книга „Билките в България и използването им“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1973, автори проф. Иван Исаев Иванов, маг.фарм. Илия Иванов Ланджев, д-р мед. Гео Кирилон Нешев – кандидат на медицинските науки
Книга „Природна аптека“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1989, автори Димитър Памуков и Христо Ахтарджиев
Книга „Билките във всеки дом“ – медицина и физкултура, София 1982; автори Проф. Душка Станева, к.м.н., доц.Диана Панова, к.ф.н., н.с.I ст. д-р Лиляна Райнова, Иван Асенов, к.ф.н.

Коментари към Правила при сушене на билки

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Правила при сушене на билки
    www.framar.bg 
    на 17 January 2021 в 14:40
    Коментирайте "Правила при сушене на билки"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Лечебните билки в България по азбучен ред
  • Избор на добавки за засилване на паметта и концентрацията
  • Каталог на билки и лечебни растения
  • И билките имат странични ефекти
  • Отглеждане на авокадо
  • Билки по време на бременност
  • Древни билкови средства за предизвикване на аборт
  • Отглеждане на розмарин
  • Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
  • Отравяния с лечебни растения - отровни билки

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах