Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Gentianaceae (Тинтявови) Жълта тинтява, Горчивка, Сечено биле

Жълта тинтява, Горчивка, Сечено биле

Сем. Gentianaceae (Тинтявови)

Жълта тинтява, Горчивка, Сечено биле - изображение

Жълта тинтява (Gentiana lutea) е многогодишно тревисто растение, което е представител на семейство Тинтявови (Gentianaceae). Нарича се още горчивка или сечено биле.
Към семейство Тинтявови спадат около 400 вида, но с медицински цели се използват само някой от тях - Gentiana lutea, Gentiana manshurica, Gentiana scabra и Gentiana triflora.

Устройство на жълта тинтява

жълта тинтяваМногогодишно тревисто растение с месесто дебело коренище. Корените са отвън кафяви, а вътре - жълтеникави. Цялото растение е голо, синкавозелено. Листата са срещуположни, елипсовидни, надлъжно надиплени с дъговидно жилкуване. Приосновните листа на сеченото биле са с дръжки, а стъбловите са по-дребни, с къси дръжки или приседнали. 

Най-горните листа са сраснали в основата помежду си. Цветовете са златистожълти, събрани в многоцветни прешлени в пазвите на най-горните двойки листа. Тичинките са пет на брой. Плодът на жълтата тинтява е многосеменна продълговата кутийка. Цъфти през юли-август.

Разпространение на жълта тинтява

жълта тинтява Горчивката вирее по пасища, необлагородени сенови ливади, открити полета, гъсталаци, сметища и скали. Разпространена е в Северна и Южна Америка и на Балканския полуостров. Расте още в Пиренеите, Шварцвалд и Вогес.

В България жълтата тинтява се среща в национален парк "Витоша". Растението е записано в Червената книга на Република България, тъй като е застрашено от изчезване.

Използваема част на жълта тинтява

Използват се корените, които се вадят през есента. След почистването, те се сушат в сушилни.

Химичен състав на жълта тинтява

След извършване на химичен анализ са открити активните съставки, на които се дължат лечебните свойства на горчивката. В най-високо процентно съдържание в коренищата е съединението генциопикрин. Други вещества, които се включват в състава на билката са: логанова киселина, захари, пектин, тлъсти, дъбилни и слузни вещества, гликозиди – гентисин, изогентисинм амарогентин и гентиоптикрин. Амарогентинът е съставката, която допринася за  горчивия вкус.

Лечебни свойства и приложение на жълта тинтява

жълта тинтяваОт векове наред корените на жълтата тинтява са известни с горчивия си вкус. Установено е, че притежават силни хепатопротективни и детоксикиращи си свойства. В миналото лечителите са употребявали растението при подагра, жълтеница, диспепсия и дизентерия. Според билколечителите, тинтява в комбинация с ревен е високо ефективна за подобряване на храносмилателни нарушения като загуба на апетит, гадене и повръщане.

През 90-те години на двадесети век в щата Масаузец д-р Августин Томпсън за първи път използвал тинтявата за приготвянето на силно ароматизирана безалкохолна напитка, наречена "Moxie". Мокси е популяризирана като тоник, който стимулира храносмилателната система и спомага за лечението на диабет и хранителна алергия и непоносимост. Твърдяло се още, че "Мокси" помага при парализи, безсъние и нервоза.

Днес коренът от жълта тинтява все още се използва често в производството на алкохолни аперитиви.
Лечебни свойства на жълта тинтява:

 • стимулира апетита;
 • подобрява храносмилането - стимулира секрецията на стомашен сок и моториката на червата;
 • противовъзпалително;
 • антимикотично;
 • хепатопротективно;
 • подобрява здравето на жлъчния мехур и жлъчните пътища;
 • антиеметично (предотвратяващо повръщането);
 • аналгетично;
 • общо тонизиращо организма.

Заболявания и състояния, при които се прилага тинтява:

жълта тинтява

 • чернодробни заболявания;
 • жълтеница;
 • нарушения в храносмилането;
 • хранителна непоносимост;
 • холелитиаза (камъни в жлъчния мехур);
 • обща отпадналост;
 • синузит;
 • кандидоза;
 • менструални болки;
 • мигрена.

Начин на приложение:

Жълта тинтява в китайската медицина:

корен от жълта тинтяваВ традиционната китайска медицина, тинтявовият корен се нарича Long Dan Cao. Най-честата му употреба е за лечение на чернодробни заболявания и подпомагане на детоксикацията на организма. Според китайските лечители растението е със студена и горчива същност, която поддържа здравето черния дроб и жлъчния мехур. Употребата на горчивката е за лечение на жълтеница, вагинален сърбеж, персистираща ерекция, сърбеж поради екзема, зачервявания на очите, глухота и хипохондрични болки.
Обикновено се приема с други лечебни билки, като например с шлемник. Тази билка също редуцира възпалителните процеси, облекчава спазмите, стимулира кръвообръщението в областта на храносмилателната система и таза, регулира хормоналните нарушения и помага при главоболие, умора и треска. Двете билки се комбинират под формата на чай, течен екстракт, тинктура, капсули.

Жълта тинтява в Аюрведа:

Горчивката е силно предпочитана и в Аюрведа. Смята, че е "почистваща" поради своя силно горчив вкус, спомагащ за пречистване на черния дроб и стимулиране на храносмилателната секреция. Използва се и за противовъзпалителните му ефекти като средство за лечение на треска и инфекции на синусите. Практикуващите Аюрведа обикновено препоръчват да се използват около един до два грама от билката по време на хранене, за постигане максимално добър ефект.

  • запарка от корени на жълта тинтява - 1/2 чаена лъжичка нарязани изсушени корени се заливат с 400 мл вода. Киснат около 20 минути. Пие се по 1 кафена чаша преди ядене три пъти на ден.

Внимание!

Коренът от тинтява може понякога да предизвика дразнене на храносмилателната система при хора със стомашно-чревни разтройства като язва и гастрит. Приемането на корена може също да намали кръвното налягане и да повлияе върху нивата кръвната захар , което може да довете до обща слабост и припадъци. Препоръчва се при приема на билката да се следят нивата на артериалното налягане и кръвната глюкоза. Възможни нежелани реакции, които могат да се появят са стомашно дразнене, гадене, повръщане, диария, главоболие, кожно дразнене и хиперацидитет. Ако имате нежелани реакции от тинтява, незабавно преустановете употребата на билката и се консултирайте с лекар.

Още по темата:

3.5, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Gentiana+lutea
https://en.wikipedia.org/wiki/Gentiana_lutea
http://www.koop-phyto.org/en/medicinal-plants/gentian.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Moxie#History
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-716/gentian

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиДиетиЛайфстайлСнимкиЛеченияАлт. медицинаСпортХранене при...ИсторияЗаболявания (МКБ)СимптомиФизиологияРецептиИзследвания