Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика

Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика

Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика - изображение

Чревната перисталтика представлява последователно съкращение на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт, която има за цел изтласкване на чревното съдържимо.

Физиология на чревната перисталтика накратко

След като сте се нахранили, храната попаднала в стомаха, води до неговото разширяване и активиране на рецептори за разтягане. Тези рецептори задействат физиологичен рефлекс на постепенно съкращаване на чревната мускулатура. Този физиологичен феномен е известен като перисталтична вълна. Тази перисталтична вълна постепенно преминава от тънкото до дебелото черво и избутва всички ненужни остатъчни продукти от храносмилането.

Повече информация може да прочетете в темата Физиология на дефекацията.

Фактори и болестни състояния, които предизвикват забавена чревна перисталтика:

 • грешки в диетата (липса на фибри в приеманата храна);
 • дехидратация (обезводняване, вследствие повишено изпотяване, нежелание за пиене на вода, диарии, повръщане);
 • липса на физическа активност;
 • некротизиращ ентероколит;
 • бременност;
 • хемороиди;
 • синдром на раздразненото дебело черво;
 • хормонални нарушения (хипотиреоидизъм);
 • атрезия на стомаха и дуоденума,
 • запек,
 • атрезия на тънкото черво;
 • малабсорбционен синдром;
 • недоимък на минерали;
 • паралитичен илеус;
 • злоупотреба с кодеин; химиотерапия;
 • болест на Хиршпрунг (Hirschsprung);
 • синдром на свръхрастеж на бактерии като ешерихия коли;
 • пътуване на дълги разстояния;
 • затлъстяване;
 • нередовно хранене;
 • прекалена редовна употреба на силни лаксативни средства, което до допълнително забавяне на чревната перисталтика, защото се намалява нормалната активация на нервните окончания в чревните бримки, тоест те не се активират и не водят до нормалното съкращение на мускулатурата на червата;
 • Синдром на късите черва.

Диета при намалена перисталтика на червата

Диетичният режим е един от най-важните елементи на лечението. Правилната диета при намалена перисталтика на червата задължително трябва да включва:

 • източник на фибри;
 • газообразуващи храни;
 • храни, които съдържат пробиотици (например мляко).

Нередовното хранене, тоест това, при което има пропускане на някое от основните хранения може сериозно да влоши нормалната функция на червата. Обратното - приемането прекалено често пъти, на много малки количества храна, също може да доведе до проблеми с изхождането.

Първоначално трябва да започнете със създаването на правилен режим на хранене.

Правилен режим на хранене при забавена перисталтика

В деня трябва да има 3 основни хранения и ако не можете да се ограничите само в тях се препоръчват и 2 малки закуски между храненията, които задължително да бъдат плодове или салата, защото тези продукти създават чувство за ситост и са богати на фибри.

Защо този режим на хранене е подходящ за хора с бавна перисталтика?

Когато по-голямото количество храна премине в стомаха, води до неговото разтягане поради по-големият си обем. Разтягането води до активиране на рецепторите разположени в стомаха, които водят до явлението перисталтична вълна, изложено по-горе в статията.

При всяко основно хранене, когато храната е в достатъчно количество в дебелото черво възникват много по-силни перисталтични вълни, които могат много по-лесно да изхвърлят от организма остатъчните продукти от храносмилането. Това е едно от условията за нормална чревна перисталтика.

Защо отлагането на посещението до тоалетната води до нарушение на нормалната чревна перисталтика?

Редовното потискане на желанието за изхождане по голяма нужда може да забави чревната ви перисталтика, защото изпражненията престояват за по-дълго време в дебелото черво от нормалното. В резултат, това води до прекомерно обезводняване на задържаното чревно съдържимо и образуване на прекалено твърди изпражнения, които много трудно се отделят от организма.

Защо приемането на вода в достатъчни количества е необходимо за поддържане на физиологична перисталтика?

Смята се, че за да има нормална перисталтика на червата трябва да има и достатъчно количество вода, която да образува по-меки фекални маси, които са с по-голям обем и водят до по-силно разпъване на чревната стена и до по-мощни перисталтични вълни, съответно до по-мощна перисталтика.

Фибри при забавена чревна перисталтика

Благодарение на фибрите фекалните маси могат много по-лесно да бъдат оформени и по-лесно отделени от организма.

Най-добрите източници на фибри са: зеле, броколи, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и други.

Повече информация за пълнозърнестите храни и източниците, от които може да си ги набавите може да прочетете в следната статия: Диета с високо съдържание на фибри

Витамин А при забавена чревна перисталтика

Моркови срещу забавена чревна перисталтикаМного важно за подобряване на чревната перисталтика е да се възстанови нормалната функция на жлезите, които се намират на повърхността на чревната лигавица. Тези жлези секретират мукус, който има основно значение за увеличаване обема на изпражненията.

За да се поддържа здравето на тези жлези те се нуждаят от адекватна доза Витамин А. Осигуряването на достатъчно количество витамин А трябва да се приемат минимум 100 грама моркови, в които се съдържа прекурсора на витамин А. Ако предпочитате точна дозировка тя трябва да бъде 10-30 000 IU дневно, приета под формата на хапче. Продължителността на приема може да бъде 1 месец максимум, след което е необходима почивка, за да не настъпи нежелана хипервитаминоза, която крие своите рискове.

Преди да започнете приема на витамин А на таблетки, се посъветвайте с лекар или си направете изследване, с което да измерите стойностите на витамина в кръвта ви.

Здравословни мазнини при забавена чревна перисталтика

Здравословните мазнини са необходими не само за нормалното функциониране на клетките на мозъка и клетките на гладките мускули. И двата вида клетки участват в регулирането на чревната перисталтика – нервните клетки участват в изпращането на сигнала за необходима чревна перисталтика, а гладкомускулните клетки за осъществяването на ефективна перисталтична вълна. При липсата на достатъчно количество здравословни мазнини нормалната перисталтика може значително са бъде забавена и да бъде причина за запек.

Кои са тези здравословни мазнини?

Източници на здравословни мазниниТези мазнини са полиненаситени и мононенаситени и са известни като омега 3, омега 6, омега 9.

Източници на здравословни мазнини са: зехтин, орехи, сусамово масло, ленено масло, авокадо, олио от рапица. Препоръчва се всички използвани масла да бъдат приготвени по технологията за студеното пресоване. Друг добър източник на полезни мазнини е рибата.

Необходимо е и достатъчно количество холестерол, което може да си набавите от едно рохко сварено яйце или от сурови пъдпъдъчи яйца.

Билково лечение при забавена чревна перисталтика

Пургативи при забавена чревна перисталтика

Пургативите са билки, които се използват за моментно провокиране на дефекация. Тези билки имат различни механизми на действие. Най-честите начини са: дразнене на чревната лигавица и повишаване на водното съдържание на дебелото черво. Тези билки трябва да се предписват от лекар и да се прилагат или само веднъж, при необходимост или да се прилагат за много ограничен период от време.

Причините, пургативите да не се прилагат продължително време, са няколко:

 • предизвикват привикване – дотолкова организмът свиква с тях, че без тях не може да се осъществи отделяне на изпражнения;
 • може силно да раздразни дебелочревната лигавица и да е причина за задълбочаването на проблема;
 • половин час след приема им може да се появят: болки в стомаха, гадене и други.

В някои случаи, когато пургативите се прилагат в по-малка дозировка и в комбинация с други билки те могат да се използват и за по-продължителна употреба.

Представители на пургативи

Корен от Ревен

Корен от ревенВ Китайската медицина се прилага много често за индукция на дефекация. Трябва да се прилага максимум 3 пъти. Ако невъзможността за изхождане се дължи и на сухост на изпражненията трябва да се добавят и някои видове масла като например рициново масло или по-меко разхлабващо масло като лененото. Не се използва за дълготрайна употреба, но може да се прилага в малки дози в комбинация с други билки по-продължително време.

 

Сена

СенаДруг представител на пургативните билки. Въпреки голямата си известност тази билка има все по-малко привърженици, понеже има много силно действие, приемането й предизвиква силни болки, при повечето потребители. Има направени проучвания, че билката може да предизвика рак на дебелото черво, затова в последно време употребата й е силно редуцирана. Недопустимо е дълготрайното приемане на тази билка.

Алое Вера

Сока от листата на Алое Вера също може да действа разхлабващо.

Билки, които не предизвикват зависимост и забавена чревна перисталтика

Тези билки имат много по-меко действие и не предизвикват дефекация няколко часа или 24 часа след приема им. Те също имат няколко различни начина на действие: предизвикват по-слабо действие на перисталтичните вълни, леко повишаване на водното съдържание в дебелото черво. Някои от тях играят ролята осмотично активни частици, които са примесени с фекалната маса. Когато тези билки се използват за по-продължителен период от време е възможно да се възстанови нормалната чревна перисталтика. Към тази група билки има още 3 подгрупи билки за регулиране на перисталтиката.

Първата подгрупа са билките, които водят до леко повишаване на секрецията на пристенните малки жлези на дебелото черво. Резултатът е, че се повишава съдържанието на слуз в дебелото черво, което улеснява отделянето на изпражненията.

Към тази подгрупа се причисляват лененото семе, рибеното масло, зехтинът, сусамовото масло и други. Това са едни от най-безопасните средства за повишаване на чревната перисталтика и се препоръчват за по-възрастни хора.

Каскара Саграда

Каскара СаградаТази билка е известна като лаксатив, към който не се привиква и принадлежи към първата подгрупа и има същия механизъм на действие, както останалите от тази подгрупа. Бъдейки мек лаксатив тази билка е подходяща като един от компонентите за лекарство за лечение на забавена чревна перисталтика, което може да се прилага по-продължително време.

 

Лен

ЛенТова семе е подходящо, защото е много богато на фибри. Фибрите имат свойството да адсорбират по-голямо количество течности и по този начин са правят фекалните маси по-обемисти и с по-мека консистенция. Техният ефект не е моментален, за да проявят своето действие трябва да се използват като хранителна добавка на почти всяко ядене и да се пие много вода. Лененото семе трябва да се приема редовно минимум 3 месеца, за да се постигне дълготраен ефект. При хора с хронична недостатъчност на чревния мотилитет се препоръчва дори до края на живота.

Първите седмици може да започнете с приемането на една супена лъжица от лененото семе с всяко ядене. Следващите няколко седмици може да приемате по една чаена лъжица от семето, преди всяко хранене.

Други полезни билки: зърнастец, джинджифил, бъз, женско биле, лапад.

Повече информация за тях може да прочетете в Лечение на запека

Домашни рецепти за засилване на чревната перисталтика

Рецепта първа

Сутрин на гладно се изпива една чаша чай направен от канела смесена с две лъжици домашен пчелен мед. Този сутрешен ритуал трябва да се прилага в продължение на минимум един месец.

Рецепта втора

В една стъклена прозрачна чаша се налива 200 милилитра вода и в тях се поставя 30 грама овесени ядки и 20 грама ленено семе. Оставя се в хладилник да престои цяла нощ. На сутринта на гладно се изпива течното съдържимо на чашата, а останалото се добавя към закуската или вечерята. Тази рецепта трябва да се прилага отново в продължение на минимум 1 месец.

Стресът забавя чревна перисталтика

По време на стрес се активира симпатиковият дял на автономната (вегетативната) нервна система. Тогава човек става агресивен и в мозъка му се произвеждат хормоните на стреса. Под въздействие на тези стресови субстанции се засилва кръвотока към скелетната мускулатура, а съдовете, които кръвоснабдяват вътрешните органи и в това число и гастроинтестиналния тракт. Намаленият приток на кръв към червата води до забавяне на тяхната перисталтика.

Всички методи за релаксация и за намаляване на стреса биха имали много добър ефект при повишаване на чревната перисталтика.

Акупунктура

Това е една от най-известните техники за отстраняване на натрупаното напрежение от изминалите дни. Акупунктурата използва мислени линии разположени върху тялото. Те са известни в китайската медицина като меридиани. На всеки меридиан отговаря определена област от човешкото тяло – както вътрешни органи, така и мускули. Върху меридианите се разполагат активни точки, които се заиглят със специфични за акупунктурата игли.

Повече информация за акупунктурата можете да откриете в следните теми:

Рефлексотерапия

Има специални точки, които повлияват чревната перисталтика. Такива точки има върху ухото, върху стъпалата и дланите. Когато се прави масаж върху тези точки се цели нормализиране на потока на енергията „Чи” през тях и по този начин индиректно да се повиши чревната перисталтика.

Повече информация за рефлексотерапията може да намерите в темата Рефлексотерапия в домашни условия

Масаж

Масажът също може да бъде много полезен при лечение на това страдание. Ако се цели премахване на стреса, се препоръчват арома-масажите, например с какаово масло, лавандула, ванилия и други.

Ако целта е насочена директно към справяне с проблема, използваната техника на масажа може да бъде следната: с палеца на дясната ръка направете няколко кръгови движения в областта точно над пъпа. Кръговите движения са по посока на часовниковото движение.

Спорт и забавена чревна перисталтика

Анаеробните тренировки се препоръчват за повишаване на тонуса на целия организъм и може да дадат добри резултати, когато се прилагат за подобряване на чревната перисталтика.

Коремните преси също засилват чревната перисталтика.

Повече информация за коремните преси може да прочетете в:

Йога и забавена чревна перисталтика

Някои от упражненията в йогата могат да се окажат с чудотворен ефект при вас. Най-ефективните за подобряване на чревната перисталтика са тези упражнения, в които участват основно коремните мускули. Много полезни за разрешаване на проблема могат да бъдат следните пози:

Преди да започнете лечение на забавената перисталтика на червата се посъветвайте с лекар, защото ако състоянието ви се дължи на сериозно заболяване употребата на гореописаните методи може да го влоши!

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛюбопитноЛеченияСпортЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиФизиологияБотаникаНовиниДиетиХранене при...ОрганизацииИзследванияКлинични пътекиИсторияЗдравни проблеми