Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктурата и науката – взаимосвързани

Акупунктурата и науката – взаимосвързани

Акупунктурата и науката – взаимосвързани - изображение

Акупунктурата е на хиляди години и е един от петте опорни стълба на традиционната китайска медицина. При този вид алтернативна терапия в човешкото тяло са вкарвани игли с цел облекчаване на заболяванията и болката.

Основи на акупунктурата

Философските и теоретични основи на акупунктурата са формулирани преди 2000 години в рамките на традиционната китайска медицина. В центъра им е образът на жизнената сила на човешкото тяло, наричана също и „жизнена енергия“, или „чи“ на китайски, върху която се базира всичко в живота на човек. Жизнената енергия е в постоянно движение. Тази енергия осигурява нормалната функция на вътрешните ни органи и регулацията на телесните ритми като: дишането, храносмилането, имунната система и съкращението и отпускането на мускулите ни.

Подобно на течението на река през пейзаж, енергийните меридиани пресичат тялото и го снабдяват с жизнена енергия. По тези меридиани са разположени акупунктурни точки, които могат да бъдат използвани, за да повлияят и да регулират енергийния поток на тялото.

Енергията (чи) на здрав човек протича хармонично, тя е силна и потокът не е възпрепятстван. Според китайската медицина заболяванията възникват, когато тези енергийни потоци биват възпрепятствани – било то чрез прекомерно изобилна енергия или чрез блокиране.

Акупунктурата и науката – взаимосвързани

Проучванията в областта на акупунктурата са направили известен напредък. Но и до ден днешен ефикасността на акупунктурата е обяснявана единствено с присъствието на аденозина – химическо съединение, отговорно за множество телесни функции, намиращо се на местата на поставяне на иглата. Акупунктурата има незабавен ефект върху имунната система и възприятието на болка.

Оттогава изследванията са потвърдили положителния ефект на аденозина върху кръвното налягане и сърдечния ритъм. Аденозинът също така подпомага съня, намалява възпаленията и може да възпрепятства нежелателни нервни импулси, предизвикващи болка.

Акупунктурата действа различно на различните индивиди. Американски изследователи от нюйоркския университет „Рочестър“ са открили възможно обяснение за индивидуалните различия. Техните лабораторни експерименти са изолирали протеин, наречен А1, който изглежда играе решаваща роля за ефектите от акупунктурата. Ако този протеин липсва в тялото, ефикасността на акупунктурата е слаба.

Независимо от това, убождането с игли действа хармонично, подпомагайки един безпрепятствен енергиен поток. Западът, макар и не съвсем убеден в подпомагащите здравето резултати на акупунктурата, отдава все по-голямо признание на практиката.

Прочетете още:

За Framar.bg:

Още по темата:

3.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСнимкиЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияГеографияЛайфстайлНовиниВидеоОрганизацииРецептиСпортНаправления в медицинатаОткритияЛичности