Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Традиционна китайска медицина Пайда Ладжин-пляскане и разтягане за здраве

Пайда Ладжин-пляскане и разтягане за здраве

Пайда Ладжин-пляскане и разтягане за здраве - изображение

Самоизцелението е естествена форма на лечение. Китайски терапевт, който е развил своя собствена философия за „самолечение“ попада в центъра на полемиката сред редица учени и лечители по цял свят. Лицето, което отговаря за тази система е Мастер Хончи Шао (Hongchi Xiao). Той практикува метода Пайда Ладжин, състоящ се в комплекс от разтягане и многократно „пляскане“ върху определени области по тялото.

Кой е Мастер Хончи Шао?

Мастер Хончи ШаоМастер Хончи Шао някога е бил успешен финансист на Уол стрит и Хонконг за повече от десетилетие. Самият той няма медицинско образование. Представян е като много разностранен и талантлив човек. Следвайки съветите на будистки монах, той се впуска в едно авантюристично пътуване в Китай, за да научи древни техники на изцеление. Фактът, че говори безупречен английски му дава възможност да пътува много по света и да комуникира с хора от цял свят.

Днес той е автор на няколко от най-продаваните книги в Тайван. Според неговата философия, човек не трябва да чака някой да го излекува, а трябва сам да поеме контрол върху здравето си и да живее в хармонични отношения с природата. Освен Пайда Ладжин, Мастер Хончи Шао е овладял изкуството на самолечение и чрез други древни китайски лечебни системи, които включват акупунктура, акупресура, наместване на костите и обгаряне с билки. Според него една техника, за да бъде полезна на хората трябва да отговаря на 5 критерия:

•    да бъде ефективна
•    да бъде проста и лесна за научаване
•    да бъде безопасна
•    да бъде в състояние да лекува много заболявания
•    да може човек да я прави самостоятелно
Не по-малко важен е и още един критерии - да бъде достъпна за хората.

Какво представлява Пайда Ладжин?

Разтягане при Пайда ЛаджинПайда включва потупване („pai“ на китайски) и пошляпване („da“) на кожата докато Ладжин включва заемане на различни пози за разтягане на мускулите. Пайда и Ладжин са свързани с една концепция в традиционната китайска медицина, известна като „ша“, според която кръвта може да бъде „отровена“ от токсини и те трябва да бъдат освободени и отстранени.

Често разтягането се състои в повдигане на единия крак нагоре, привързан към основа, а другият се спуска надолу, но съществуват и редица други техники. Потупванията се извършват върху ставите, горната част на ръцете, главата и раменете, докато кожата се зачерви или изглежда насинена. Според Мастер Хончи Шао, появата на цветни петна от Ша, бучки и подуване в областите, подложени на "пляскане" са индикация за наличие на „латентни заболявания“ и представляват добри лечебни реакции. Пошляпването трябва да продължи най-малко 20 минути, за да бъде ефективно.

Как работи Пайда Ладжин?

Пайда Ладжин плясканеСпоред Мастер Хончи Шао, в основата на терапията стои разблокирането на енергията Чи, която е основният "виновник" за болестите. Когато човек изпитва болка в определена част от тялото, това означава, че в нея е нарушен потока на Чи. Той твърди, че заедно с разтягането, методът работи за изчистване на блокираните меридиани и помага на тялото да се отърве от болестите. Според автора на философията, многократното удряне на една точка на тялото поражда затопляне и разширяване на кръвоносните съдове, което помага на Чи да тече по-бързо. Ян се издига, Ин се топи и натрупваните токсини и блокажи се освобождават. Редица естествени лечения от традиционната китайска медицина целят именно това и включват използване на билки, въвеждане на игли, натиск на определени точки и други, които подпомагат на организма да се справи с болестта. Самолечението на Мастер Хончи Шао осигурява лечебен ефект, без да се налага прием на билки и каквито и да е натурални вещества.

60-годишен пациент, живеещ в Куинсланд (Австралия) споделя, че за пръв път научил практиката на Пайда Ладжин от клипове в интернет пространството преди около три години. Той казва, че разтягането му е помогнало да облекчи болката от контузия в гърба, която е получил по време на работата си като част от трупата на улични музиканти.

Какво казват критиците?

Освен привърженици, Пайда Ладжин има и редица критици, а според някои източници, може да бъде и опасен. Според сайта на лечителя, родители на деца, претендират, че са излекували децата си от треска, бронхит и стомашен грип. Критиците твърдят, че това води само до увредени кръвоносни съдове и посиняване на кожата!

Методът на Мастер Хончи Шао е силно критикуван, тъй като няма научна или медицинска база, според която Пайда Ладжин може да лекува или облекчава симптомите на широк спектър от заболявания – настинки, болки в тялото, болест на Алцхаймер, инсулт, парализа, бъбречна недостатъчност, дори рак и аутизъм.

През април 2011, тайванските власти налагат глоба на лечителя $ 50 000 за „насърчаване на народната медицина като медицински ефективна“ след като той заявява, че пациенти с диабет не се нуждаят от лечение и могат да бъдат излекувани с Пайда Ладжин.

В Австралия, китайският учен е бил разпитван във връзка с необяснима смърт на 7-годишния Ейдън Фентън от Сидни – момче, което по-рано е присъствало на неговите семинари. Момчето е страдало от диабет тип 1 и разследващите смятат, че той може да е спрял да приема инсулин.

Журналистът от BBS, Pamela Koh споделя: "Седнах на стол с лице към лечителя, китайски мъж на средна възраст, размахващ сноп от ратан и бамбук, след което без предупреждение плясна коляното ми. Всеки път удряше на същото място. Това беше мъчително Извиках от изненада. Бързо се появиха синини и натъртвания и трябваше да спра ударите. Беше ми казано, че ударите трябва да продължат най-малко 20 минути, за да бъдат ефективни. Стиснах зъби между острите и бързи удари, но отново трябваше да му кажа да спре. Той започна отново, докато отново стана непоносимо. Аз се опитах да изтърпя пълните 20 минути на болката. Бяха нужни седмици, за да се излекуват синините. Не съм сигурна дали коляното се излекува от "пребиването" с бамбукова пръчка или просто се лекува с течение на времето. Със сигурност, обаче, това не е за хора със слаби нерви и, въпреки че коляното ми е по-добре, аз няма да се върна и да го повторя отново."

Няколко печатни и телевизионни издания в Китай и Тайван подлагат метода на съмнение и внимателно разследване, след което твърдят, че той не е част от Традиционната Китайска медицина.

Същевременно, негови последователи се кълнат в ефикасността на Пайда Ладжин и продължават да го практикуват.

Настоящата статия е създадена с информативна цел и не бива да се използва като заместител на консултация с лекар или медицинско лечение! Преди да предприемете, каквато и да е форма на алтернативна терапия или самолечение, обезателно обсъдете това с лекуващия Ви лекар!

Източници:
http://www.bbc.com/news
http://hubpages.com/health/
http://www.smh.com.au/nsw
https://www.linkedin.com/pulse
http://www.thehindu.com/features
http://www.paidalajin.com

 

Още по темата:

4.6, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаСнимкиИсторияЛичностиЛюбопитноНовиниЛайфстайлОрганизацииВидеоРецептиСпортНаправления в медицинатаГеография