Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктура и акупресура Акупунктура - медицина от древен Китай

Акупунктура - медицина от древен Китай

Акупунктура - медицина от древен Китай - изображение

Историята на акупунктурата започва преди 5000 години в древен Китай. Използват се малки, стерилни игли, които са различни от медицинските игли. Краищата им не са така остри, а гладки, така че да не наранят кожата. Те са толкова тънки, че просто избутват тъканта без да я пробождат.

Древните китайци са комбинирали акупунктурата с билколечение, като тази комбинация се използва в най-престижните спа-центрове и днес.

Най-добър ефект се постига от серия от сеанси, въпреки че подобрение може да настъпи и след първата процедура. Това зависи от човека, от неговото здравословно състояние и проблем.

Идеята на акупунктурата е да се стимулират различни точки от човешкия организъм за терапевтични цели. Обикновено методът е продупчване на кожата с игла, но терапевтите използват и загряване, натиск, разтриване, издърпване или стимулация с електромагнитна енергия.

През последните 40 години акупунктурата се превърна в добре позната и разумна терапия в развитите и развиващите се страни.

Съвременната теория на акупунктурата се основава на лабораторни изследвания, проведени през годините. Акупунктурните точки имат определени електрически свойства и стимулирането на тези точки поправя химичните невротрансмитери в тялото. Физиологическият ефект от акупунктурата върху животни е добре документирана, и през последните 20 години се установява като практика за лечение на здравословни проблеми, като остеоартрит, повръщане при химиотерапия, астма, болки в гърба, напикаване, мигрена, болезнена менструация.

Проучвания са доказали, че акупунктурата може да помогне и при пристрастяване към наркотици.

Какво да очаквате:

Ще се учудите на лекотата, с която се забиват малките иглички. Поставянето им няма нищо общо с биенето на инжекция. Когато опитен специалист ги постави, ще изпитате съвсем леко докосване или вероятно няма да усетите поставянето им. Възможно е да почувствате леко затопляне, натиск или пък да не разберете, че е поставена игла. Когато ви поставят първата игла, ще разберете, че сте се страхували напразно.

За какво още помага?

Тя може да помогне да се облекчи болката и дискомфорта при различни състояния, проблеми с кожата, като розацея, акне, алергия, артрит, фибромиалгия, безсъние, болка в ставите, ревматизъм, неврози и други състояния.

Иглите могат да се поставят по цялото тяло. Иглите, които се поставят по лицето спомагат за балансиране на енергията, да се подобри мускулния тонус, да премахне торбичките под очите. В комбинация с билко-лечение и източни техники на масаж, акупунктурата ще има добър ефект върху кожата и тонуса.

За кого е подходяща?

Ако сте отворени към алтернативната медицина, и сте готови да опитате широко-разпространена нехирургическа интервенция, за да подобрите здравословното си състояние, не се колебайте да се присъедините към 15-те милиона души, които опитват акупунктура за първи път всяка година.

Ако изпитвате ужас от иглите, ще се уверите, че страховете ви са били излишни.

За кого не е подходяща?

Бременните жени трябва първо да се консултират с лекар, това се отнася за всяко едно лечение и всеки един медикамент. Ако имате рядко заболяване или се опасявате, че акупунтураа може да повлияе на сегашното ви лечение или лекарства, е необходимо да се консултирате предварително. Ако изпитвате колебания относно опитността и вещината на специалистът по акупунктура, е по-добре да прекъснете лечението си и да потърсите друг специалист.

Какво количество игли се използват?

Количеството зависи от диагнозата, обикновено бройката варира между 8 и 12 игли на процедура.

Каква е продължителността на процедурата?

В зависимост от начина на въздействие, иглите остават в тялото от 5-30 минути. При остри състояния сеансите се провеждат веднъж дневно, а при хронични страдания честотата на процедурите е според конкретния случай-1-3 пъти седмично., като общия им брой е 10-15. В някои случаи е необходимо повторение на курса веднъж на 3-4 месеца.

Какво трябва да се избягва преди акупунктурата?

Уместно е пациента да не е употребявал алкохол 12 часа преди процедурата, а също така и физически упражнения и гореща баня няколко часа преди това.

Лечението едно и също ли е през цялото време ?

Това зависи от причината за терапията. Понякога е едно и също , други случаи в зависимост от локализацията на третираните точки  се редуват гръб и предна повърхност на тялото.

Какви други методи на лечение използва Традиционната китайска медицина?

Другите форми използвани в китайската медицина, това са:

-мокса

-акупресура

-аурикулопунктура

-лазерпунктура

-електрапунктура

- Билколечение ,вакуум терапия и др.

Мокса – понятието буквално означава „горяща билка“. Представлява загряването на акупунктурните точки посредством специална билкова пура мокса, съдържаща див пелин. При изгарянето на моксата активната точка получава топлина, която прогонва студа и влагата и предизвикания от тях застой жизнената енергия.

Акупресура – метод, при който се въздейства върху същите биологично активни точки чрез масаж и специфичен натиск.

Аурикулопунктура – представлява един от методите на рефлексогенната терапия. Въздействието върху определени зони от ушната раковина може да предизвика определени рефлекторни реакции от страна на вътрешните органи. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с акупунктура на тялото.

Лазерпунктура
– стимулация с ниско интензивни лазери върху акупунктурните точки с голяма ефективност и безболезнено приложение.

За Framar.bg: http://fema-bg.com; http://acupuncturebg.com

Още по темата:

3.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиСнимкиНовиниИсторияЛюбопитноАнкетиЗаведенияСпециалистиСпортЛайфстайлОрганизацииВидеоРецептиГеографияНаправления в медицинатаХранене при...ФизиологияДиетиБотаника