Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия Рейки - древното лечителско изкуство на Микао Усуи

Рейки - древното лечителско изкуство на Микао Усуи

Рейки - древното лечителско изкуство на Микао Усуи - изображение

Кратка история на Рейки
Микао Усуи е роден на 15 август 1865 година в Япония, в малко селце Таняй, близо до днешния град Нагоя. Като млад постъпва в будисткия храм Тендай, където започва своето духовно израстване с изучаването на Кико. Това е японската версия на Цигун – дисциплина, чието предназначение е подобряване на здравето с помощта на медитация, дихателни практики и физически упражнения. Тя се фокусира върху развиването и използването на Ки (личната жизнена енергия) и включва методи за лечение чрез поставяне на ръцете върху тялото на пациента.

Кико, обаче, изисква човек да натрупа запас от лечебна енергия с помощта на определени упражнения, преди да я използва за лечение. Когато използва методът Кико, човек е предразположен към изтощение, тъй като използва собствената си енергия.

Младият Усуи още тогава започнал да си задава въпроса, дали има начин да се лекува, без да е нужно преди това да се натрупва енергия и без да се достига до изтощение на лечителя в края на процедурата. Този въпрос поставя начало на неговите духовни търсения, които години по-късно се увенчават с успех – преоткриването на методът Рейки.

Микао Усуи нарича метода си Усуи Шики Рьохо Рейки. След като системата е пренесена на запад, тя започва да се нарича Усуи Рейки в чест на преоткривателят й. Известна е още като Традиционно Рейки, а в Япония се нарича Рейки До.

За своите заслуги и постижения д-р Микао Усуи получава почетната награда Кун Сан Ту на Японското правителство за честна работа в помощ на другите.

Животът му завършил през 1926г. на 9 май във Фукуяма.

Като цяло, Усуи Рейки е мощна техника за самолечение и лечение на физическо, емоционално, ментално и душевно ниво; една холистична система за балансиране, лечение и хармонизиране на човек, която работи като стимулира естествените оздравителни способности на организма.

Рейки е много по-съвършена от Кико. Лечителят не използва своята жизнена енергия, затова той не изчерпва себе си, той е само канал за висшата космическа енергия, която преминава през него и лекува цялостно човек.

Изкуството да лекуваш с полагане на ръце е познато още от дълбока древност. Хората го правят от зората на човечеството. Това е един природен инстинкт - да положиш ръце върху болното място, върху някой, който не се чувства добре. Когато дете се нарани, често майката полага ръце на нараненото място. Човешкото докосване носи лечебна сила и любов. Енергията, която се отдава по този начин, ни е известна с много имена. В Китай тя е “чи”, за индийците е “прана”, в Япония я наричат Kи.

Рейки е и система за енергийно лечение и просветление, която ни позволява по един безлекарствен и природосъобразен начин да лекуваме себе си и хората около нас. Една древна и проста система за лечение чрез полагане на ръце. Това е нещо, което всеки може лесно да научи и използва.
Рейки е енергията на баланса и хармонията и здравето. Рейки работи на всички нива: физическо, емоционало, ментално и духовно. Изчиства тялото от “негативните” натрупвания и го зарежда с нова енергия.

Изследвания в областта на вибрационната медицина доказват, че Рейки действа благотворно и ускорява възстановяването, например след нараняване; понижава кръвното налягане; отстранява стреса и всички негови последствия, работи успешно за контрол над болката - всичко това се явява резултат на стимулираните естествените оздравителни способности на организма.

Рейки не е религия, нито е свързано с Ню Ейдж практиките. Практикуват го християни, будисти, шинтоисти, мюсюлмани, защото то е духовна и лечебна практика, работеща за най- висше човешко и вселенско благо.

Самата дума Рейки представлява два японски йероглифа Рей и Ки, където Рей е вселенски, божествен и Ки е енергия, дух, сила на живота. Двата йероглифа, взети заедно, означават и просветление - сливането на Универсалната енергия и индивида.

Енергията Рейки лекува човека цялостно. Например, ако се лекува мигрена, Рейки може да повлияе на други органи и равнища, макар ръцете на лечителя да са върху болното място.

Рейки е най-широко разпространената форма на енергийно лечение, чрез непосредствено прилагане на енергията, през ръцете на лечителя, който е само “канал” за фината енергия Рейки.

Когато започнете да практикувате, може да докоснете неща, които не сте вярвали, че ще видите или усетите преди. Някой усещат по-силно от други. Можете да почувствате сърцето в дланите си да пулсира и всеки път, когато положите ръце върху себе си или някой друг, Рейки ще протече. Самата енергия има разум и “знае” къде да отиде, така че няма възможност да се сгреши.

Рейки е способна да излекува всичко, защото работи на изключително фундаментални нива. Изглежда единствената граница, която може да бъде поставена, е желанието на лекувания. Така самата дума лечение придобива един нов смисъл.

Широко разпространеното схващане е това за лечение на симптомите. Другото, което използват Рейки практикуващите е “връщане” към изначалното състояние на цялост и пълнота.

Има едно идеално състояние, което е присъщо за всеки един от нас, което е най-висшето изражение на това кои сме в действителност. В този смисъл болката и болестта идват именно от разликата между моментното и идеалното състояние на пациента. Лечението в този контекст е довеждането на човек до възможно най-близко до идеалното му проявление на самия него - това става с помощта на Рейки.

Във всяко лечение, основна цел е да се открият ограниченията, да се разпознае модела, по който те работят, да се открие откъде идва въпросния негативен модел и да се трансформира.

Рейки работи, като дава на човек достатъчно енергия, за да направи крачка нагоре, за да види нещата и да има кураж да ги преодолее сам.

Живота ни е постоянен поток от определени модели. Понякога се получава така, че самият човек спира лечението. Въпрос на личен избор е дали индивида ще приеме да запази зловредните модели или ще ги освободи и ще опита с нови, които са в по-тясна връзка с неговия висш Аз. Във всеки един момент ние сами градим живота си на база изборите, които правим, или не правим.

Но Рейки е не само за тези, които искат да станат лечители, то е и за хората, които просто желаят да избавят себе си от някоя болежка, болест или евентуално да помогнат на свои близки. Рейки е и за тези, които търсят едно по пълно разбиране на себе си, които търсят пътя към светлината…

Чрез акта на инициацията, който може да бъде извършен само от Рейки мастер, става възможно човек да лекува себе си, както на физическо, така и на духовно ниво. Хора, които страдат от перманентно влошено здраве или са психически дестабилизирани, могат да си помогнат чрез Рейки. Самолечението чрез този природосъобразен и безлекарствен мотод е изключително ефективно.

Използвайки Рейки за да излекувате определен проблем, това често води и до разрешаването на друг проблем. Болката, например, се усеща в напълно различно място от мястото. където е локализирано заболяването. Главоболието, например е често причинено от емоционален стрес. Така лекувайки главоболието, вие се освобождавате и от стреса. Трябва да бъде отбелязано, че повечето от физическите заболявания имат за първопричина заболявания на метафизично ниво (емоционалното и менталното тяло). Когато изкореним причината, нещата бързо се оправят. Рейки помага също така и на здравите хора при решението на техните житейски проблеми и ускорява духовното им развитие.

Като цяло, Рейки е деликатна, неагресивна техника за самолечение и лечение, една холистична система за балансиране и хармонизиране на човек, която работи като стимулира естествените оздравителни способности на организма – затова постиганите резултати граничат с чудо.

За Framar.bg: Български рейки алианс

Още по темата:

4.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноВидеоСпортИсторияНовиниАнкетиЗаведенияСпециалистиОрганизацииРецептиГеографияНаправления в медицинатаХранене при...ФизиологияДиетиБотаника