Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Див рожков, дърво на Юда, Церцис

Див рожков, дърво на Юда, Церцис

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Див рожков, дърво на Юда, Церцис - изображение

Див рожков, по-известен като дървото на Юда (Cercis siliquastrum) е широколистно дърво, което се отнася към семейство Бобови (Fabaceae). Понякога се развива и под формата на средно голям храст. Видът расте бавно и живее до 100 години. Не е защитен от Закона за биологичното разнообразие у нас. В Израел дървото има статут на защитено растение. Дивият рожков е медоносно растение, като пчелите помагат изключително много в опрашването на цветовете. Видът е описан за първи път от Карл Линей през 1753 година.

Произходът на името на дивия рожков е спорен. Според много източници това е дървото, на което Юда Искариотски се е обесил след като е предал Христос. Цветовете и шушулките, висящи от стъблото, изобразяват този акт. От друга страна, терминът "Юда" би могъл да бъде само една географска връзка. Дървото на Юда някога е било широко разпространено на Юдейските хълмове.

Устройство на див рожков

листа на див рожковДървото достига до 12 м височина и 10 м ширина на короната. Клоните и стволът му имат почти черен цвят и са с изразени пукнатини по тях. Формата на листата му се определя като бъбрековидна или сърцевидна. Имат тъп връх. Горната им повърхност е оцветена в тъмно зелено, а долната има сивкав цвят. Разлистването се случва скоро след появата на първите цветове. На есен листната маса се обагря в приятен жълт цвят.

цветове на див рожков

 

Цъфти в лилаво-розови или наситено розови цветове, разположени в снопчета от 3 до 8 на брой, без аромат. Наситено розовите цветове се произвеждат от растения на едногодишна възраст в края на пролетта. Прорастват направо върху ствола и клоните на дървото. Цветовете са годни за консумация, като имат сладко-кисел вкус. Цъфтежът се наблюдава през месеците март и април.

плодове на див рожков

 

Дървото произвежда дълги, червеникаво-кафеви до червено-виолетови на цвят, плоски шушулки, които висят вертикално, с разположени в тях семена. Семената имат твърда обвивка, тъмно кафяв цвят и наброяват от 8 до 10 в една шушулка.

 

 

Разпространение на див рожков

див рожков

 

Дървото на Юда се среща в източната част на Средиземноморския регион с обсег, простиращ се на изток в Европа към България и Турция. Растението е широко разпространено в Западна и Средна Азия, включително и в Иран, Ирак, Израел, Йордания, Ливан и Сирия. Подлежи на култивиране, като расте и по зелените площи и тротоарите дори в големите градове.

 

Използваема част на див рожков

Употребяват се цветовете и семената на растението. Декоративна стойност има цялото дърво. Само дървесината му е подходяща за употреба в дървообработващата промишленост и дърворезбартството, както и за създаването на сувенири от нея.

Химичен състав на див рожков

див рожков цветове

 

 

Цветовете са богати на каротин и са с високо съдържание на витамини и минерали. В тях се установява наличието и на флавоноида кверцетин.

 

 

 

Лечебни свойства и приложение на див рожков

церцис

Растението е използвано за лечение на анемия и умора. Дървото на Юда е важна съставка във възстановяващ хранителен режим при периоди на претоварване с работа и стрес. Използвало се е през вековете за лечение на камъни в бъбреците, респираторни заболявания и за отоци по краката по време на бременност. Има леко диуретично действие. Помага при запушен нос и облекчава стягане в гърдите и затруднено дишане. Открито е, че цветовете в комбинация с магданоз, помагат за разнасяне на мастните отлагания в черния дроб.

 

Други употреби на дивият рожков

Суровите цветове имат сладко-кисел вкус и се използват като добро допълнение към салатата или могат да се консумирани пържени. Цветните пъпки също са кисели и се прилагат като подправка. В някои краища на света се консумират млади пресни семена от растението, овкусени с подправки като за салата.

дървесина на див рожков

 

 

 

Дървесината на дивият рожков е много твърда и красива. Става още по-забележителна като леко се лакира с лак за дърво. Използва се за направата на фурнир.

 

 

декорация с див рожков

 

Не на последно място дървото, като податливо на култивиране, се използва във флоралната декорация на градини, паркове, улици и алеи. Ранният му цъфтеж се съчетава прекрасно с килима от цъфтящи пролетни цветя и тревистата свежа зеленина. Често присъства и в цветните градини и дворовете на домове. Също така се установява и на най-невероятни места като саморасло, поради лесното му разпространение чрез семената му.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.pfaf.org
https://en.wikipedia.org
http://www.deepdale-trees.co.uk
https://plantstemcells.wikispaces.com
http://www.missouribotanicalgarden.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлКлинични пътекиСпортИзследванияИсторияНовиниСнимкиТестовеФизиологияНормативни актовеХранене при...Храни и ястияЕ-тата в хранитеИнтервютаДиетиСпециалистиЗдравни проблемиЗаболявания (МКБ)ПатологияЗаведенияВидеоОрганизацииНаучни публикацииПсихологияСоциални грижиСъставкиРецептиПроизводители