Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Rubiaceae (Брошови) Лепка

Лепка

Сем. Rubiaceae (Брошови)

Лепка - изображение

Лепка (Galium aparine) представлява едногодишно тревисто  пълзящо растение, което е част от семейство Брошови (Rubiaceae). Среща се още под наименованията Гергевка, Обикновено еньовче, Свитак, Торица.

Устройство на лепка

лепка

Височината на цялото растение достига до 1,5 метра. Лепката притежава четириръбесто стъбло. Листата са разположени в прешлени, по края с шипчета.

Има дребни, бели цветове, събрани в полусенници, с  четирилистно, сраснало в основата венче. Тичинките са четири на брой, без чашка. Плодът е бодлив, сух и разпадлив. Цъфтежът е през лятото.

 

Разпространение на лепка

Разпространението на вида започва от Европа, Северна Африка и Азия. Среща се още във Великобритания, Канарските острови и Япония. В наши дни вирее в Съединените щати, Канада, Мексико, Централна и Южна Америка.  Често се среща край пътища, храсталаци и в градини, като на много места лепката е  считана за плевел.

Химичен състав на лепка

клонче лепка

 

В химичният състав на лепката влизат следните съединения:  сапонини, танини, витамин C, лимонена киселина, галопа, багрила и гликозидиасперулозиди (асперолозидна киселина и 10-деацетилапеперозидова киселина, асерулозид, монотропин и аукубин ),  алкалоиди като кофеин, феноли като фенолни киселини, антрахинонови производни.

Използваема част на лепка

Употребява се надземната част на растението, която се събира по време на цъфтеж.

Лечебни свойства и приложение на лепка

лепкаБилката се прилага главно за външна употреба с цел подобряване състоянието на кожни проблеми като псориазис, екзема, дермати, акне и наранявания с различен произход. Много често се използва под формата на лапи и компреси върху оттоци. Лепката стимулира лимфната система и подпомага отстраняването на токсините от организма. В нетрадиционната медицина с лепка се лекуват възпаления на горните дихателни пътища и урогенитални инфекции. В някой страни растението се прилага и при бъбречно-каменна болест, поради диуретичния му ефект.

Лечебни свойства на лепка:

 • обезболяващо;
 • противовъзпалително;
 • дезинфекциращо;
 • диуретично;
 • лаксативно;
 • имуностимулиращо.

Заболявания и състояния, при които се прилага лепка:

кукички по плодовете на лепка

 • при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур;
 • стомашно-чревни колики;
 • запек;
 • болезнено и затруднено уриниране;
 • циреи;
 • тумори;
 • епилепсия.

Начин на употреба:

 • запарка - 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл. вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Прецежда се и запарката се пие по 1 винена чаша, преди ядене, 4 пъти на ден.

Внимание!

Няма достатъчно информация за странични ефекти от приемането на билката. Не се препоръчва консумацията й от бременни и кърмещи жени. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди употребата на лепка с лечебна цел!

Още по темата:

4.3, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-159-clivers.aspx?activeingredientid=159&activeingredientname=clivers
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Galium-Aparine-Cid2903
https://de.wikipedia.org/
http://www.missouribotanicalgarden.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияЛюбопитноКлинични пътекиСпециалистиЛеченияСпортНовиниФизиологияИсторияХранене при...ЛайфстайлОрганизацииПатологияМикробиологияИнтервютаДиетиНормативни актовеПроизводителиСнимкиВидеоНаучни публикацииЗаведенияЗаболявания (МКБ)Психология