Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Домашно лечение при цирей - фурункул, карбункул, абсцес

Домашно лечение при цирей - фурункул, карбункул, абсцес

Домашно лечение при цирей - фурункул, карбункул, абсцес - изображение

Фурункул, карбункул и абсцес са различни видове локални възпаления на кожата и подкожните тъкани, съпроводени с характерни признаци като подуване, зачервяване, болка и образуване на гноен секрет. Често се означават като циреи, макар че между тях съществуват значителни различия в обхвата, локализацията и хода на развитие.

Фурункул

ФурункулФурнкулът представлява гнойно възпаления на космения фоликул и заобикалящите го тъкани. Обикновено се развива бързо, като се съпровожда с образуване на гной в рамките на няколко дни и бързо нараства. Колкото по-голям става, толкова е по-болезнен. Околната кожа обикновено е зачервена, възпалена и чувствителна при допир. Лезиите често се появяват в областта на шията, лицето, бедрата, гърдите или седалището. Образуват се по-често на места, които са склонни към окосмяване, изпотяване и триене. Всъщност, когато се говори за цирей, става въпрос именно за фурункул.

Фурнуклите може да изчезнат без намеса. Понякога се самоотварят и отшумяват без образуване на белег в рамките на 2 дни до 3 седмици. По-често срещани са сред тийнейджъри и млади хора, като засягат мъжете повече от жените. Пренаселените и нехигиенични условия на живот увеличават риска от образуване на фурункул (цирей).

Карбункул

КарбункулКарбункулът е по-рядко срещан в сравнение с фурункула. Представлява съвкупност от фурункули, които може да засегнат и по-дълбоките слоеве на кожата. Карбункулите са по-тежка форма от фурункулите, рискът от образуване на белези е по-висок и се нуждаят от по-дълго време, за да се развият и да отшумят, отколкото фурункулите.

Карбункулът е с по-големи размери и има един или няколко отвора по повърхността, от които се отделя гноен секрет. Най-често се образуват в областта на задната част на шията, гърба или бедрата. По-често засягат мъжете, отколкото жените и особено по-възрастните мъже с влошено здраве или отслабена имунна система.

Най-честата причина за образуване на карбункул е бактерия, известна като Стафилококус аурес (S. aureus). Инфекцията може да се пренесе и в други места по тялото, както и да се предаде на други хора, така че може да се развие едновременно при няколко членове на едно домакинство. Възможно е и да се проявят и до генерализирани симптоми, включително повишена температура, общо неразположение, слабост и изтощение.

Фурункулите и карбункулите могат да засегнат здрави млади хора, но са по-чести сред такива с наднормено тегло, имунокомпрометирани, възрастни и страдащи от диабет. Карбункулите по-често се разпространяват сред живеещи в претъпкани помещения с относително лоша хигиена или при контакти на пациенти, заразени с вирулентни щамове. Предразполагащите фактори включват бактериална колонизация на кожата, горещ и влажен климат и запушване или анормална анатомия на космените фоликули (напр. комедони при акне). Резистентният към метицилин Staphylococcus aureus (MRSA) е често срещана причина.

Фурункулите и карбункулите са по-малки и по-повърхностни от подкожните абсцеси.

Абсцес

АбсцесКожният абсцес представлява натрупване на гной в изкуствено създадена кухина между тъканите. Обикновено се развива под влияние на инфекция или попадане и задържане на чужди материали под кожата. Абсцесът изглежда като подутина, която е топла при допир и силно болезнена. Кожата около абсцеса често е лъскава и има розов или червен цвят.

Абсцес може да се развие в много различни области на тялото, но най-често засяга повърхността на кожата. Чести места за формиране на абсцеси са подмишниците (аксиларната област) и вътрешната част на бедрата (слабините), означавани като hidradenitis suppurativa (акне инверса). Абсцеси могат да се образуват и в други места по тялото като ректалната област (периректален абсцес), външната вагинална област (абсцес на Бартолини) и по дължината на опашната коса (пилондиален абсцес). Възможно е да бъдат засегнати и вътрешни органи, включително мозъка, черния дроб, бъбреците, стомаха или коремната област, белите дробове, гърдите, лицето, шията, бузите, зъби, сливиците (перитонзиларен абсцес).

Трябва да се прави разлика между абсцес и киста. Общото между тях е, че на вид изглеждат като подутина, пълна с течност, но абсцесът е заразен и съдържа гноен секрет, докато кистата не е и обикновено секретът в нея е бистър. Въпреки това, киста може да се инфектира и да се превърне в абсцес.

Какви са симптомите и признаците на абсцес на кожата?

Симптомите на кожния абсцес могат да варират в известна степен в зависимост от местоположението на абсцеса, но като цяло най-общо се наблюдава болезнена маса, която е зачервена, топла на пипане и чувствителна дори при лек допир. В хода на развитие абсцесът може да се образува връх, който впоследствие да се отвори спонтанно и да изтича гноен секрет от него.

Ако не бъдат предприети мерки, повечето абсцеси се влошават и е възможно инфекцията да се разпространи в по-дълбоките тъкани и дори в кръвообращението, в резултат на което да се развие треска, гадене, повръщане, увеличаване на болката и зачервяването на кожата.

Причини за образуване на фурункул, карбункул и абсцес

Най-честият бактериален организъм, отговорен за развитието на гнойните възпаления на кожата е Стафилококус ауреус, въпреки че различни други организми могат да доведат до такова. С появата на метицилин-резистентен Стафилококус ауреус (MRSA), медицинските специалисти считат и него за възможна причина.

Стафилококус ауреус е бактерия, която живее по повърхността на кожата и в носа и гърлото. При здрав човек, имунната система държи под контрол развитието на бактерията, но когато се създадат условия да навлезе под кожата - през космения фоликул или чрез порязване или охлузване на кожата, това може да доведе до развитие на инфекция.

Повече за характеристиките на бактерията стафилококус ауреус и патогенното й действие може да прочетете в раздел Микробиология - СТАФИЛОКОКУС АУРЕУС (STAPHYLOCOCCUS AUREUS).

Когато кожата се инфектира, имунната система реагира, като изпраща бели кръвни клетки в засегнатата зона, за да унищожи бактериите. Гнойният секрет представлява натрупване на мъртви бактерии, мъртви бели клетки и мъртва кожа.

Кожните абсцеси най-често настъпват в резултат на възпалителна реакция на инфекциозен процес (бактерии или паразити) и по-рядко, от попадане на чуждо тяло в тъканите (например игла, трънче и други). Абсцес може да се развие и поради запушени мастни или потни жлези, възпаление на космените фоликули по тялото или скалпа или дребни наранявания на кожата. Абсцес може да се развие и след хирургическа процедура. Микроорганизмите или чуждо вещество, попаднали в тъканите провокират възпалителен отговор в организма, на който имунната система реагира като образува кухина или капсула, за да ограничи инфекцията и да предотврати разпространението й в други части на тялото. Натрупаните мъртви клетки, бактерии, отломки и секрети в образувалата се кухина постепенно се втечнява и се превръща в гной. След това тази област започва да се разширява, създавайки нарастващо напрежение и възпаление на кожата.

Кожен абсцес и здрава кожа

Следните условия увеличават риска от развитие на фурункул (цирей), карбункул и абсцеси по кожата:

 • Диабет: Високите нива на глюкоза (кръвна захар) нарушават способността на имунната система да реагира на инфекция.
 • Лекарства: Някои лекарства понижават активността на имунната система.
 • ХИВ и някои други заболявания, които отслабват имунната система.
 • Кожни състояния: Псориазис, екзема и акне правят кожата по-податлива на гнойно възпаление.
 • Затлъстяване.

Основен рисков фактор за развитието на кожните абсцеси включва отслабена имунна система, защото способността на организма да се бори с инфекцията е намалена. Други рискови фактори за развиване на абсцеси са:

 • диабет
 • рак
 • хронична стероидна терапия
 • химиотерапия
 • кожна туберкулоза
 • тежки изгаряния
 • тежка травма
 • диализа за бъбречна недостатъчност
 • ХИВ/СПИН
 • сърповидноклетъчна болест
 • болест на Крон
 • язвен колит
 • заболяване на периферните съдове
 • интравенозно приложение на наркотици
 • кожни инжекции при медицински процедури или татуировки
 • алкохолизъм

Инфекцията може да се разпространи, чрез споделяне на материали или съоръжения, като дрехи, спално бельо, съдове, вана и други.

Още по темата може да прочетете в: АБСЦЕС НА КОЖАТА, ФУРУНКУЛ И КАРБУНКУЛ МКБ L02

Лечение на фурункул (цирей), карбункул, абсцес

Карбункулите и фурункулите не бива да се изстискват, тъй като ако не се отстрани правилно, гнойният секрет може да зарази близките райони или да разпространи инфекцията по-дълбоко в кожата. Фурункулът обикновено изчезва за около 2 седмици без лечение, но ако се придружава от треска трябва да се потърси медицинска помощ. Ако е необходимо дренаж, лекарят ще направи малък разрез върху него и с помощта на стерилна марля ще абсорбира и отстрани секрета. Това трябва да се прави много внимателно и в стерилна среда. Антибиотици трябва да се използват само, ако са препоръчани от медицински специалист.

За разлика от други инфекции, само антибиотици не са достатъчно за излекуването на кожен абсцес. Абсцесите трябва да се отварят и да се отстрани гнойният секрет в тях. Въпреки че понякога това настъпва спонтанно, възможно е да се наложи разрязване и дренаж от медицински специалист. Някои абсцеси могат да изискват по-сериозна хирургическа дренажна процедура в операционна зала.

Използване на топлина

Жена държи компрес на лицетоПрилагането на топла памучна кърпа за 10 минути няколко пъти на ден може да помогне за ускоряване на лечебния процес. Топлината извлича повече кръв и съответно, повече бели кръвни клетки и антитела към района, насърчава разширяването на порите и освобождаването на гнойния секрет.

Поставяйте топли компреси в мястото за 20 минути. Правете това всеки ден, по три или четири пъти на ден, докато лезията изчезне. Важно е след докосване на засегнатото място, ръцете да се измият обилно, след като се докоснат до мястото и да се избегне изстискването на карбункула или фурункула, тъй като това увеличава риска от разпространение на инфекцията.

Билки и натурални продукти срещу фурункул (цирей), карбункул, абсцес

Масло от чаено дърво

Масло от чаено дървоЕтеричното масло от чаено дърво има силни антибактериални и антисептични свойства, които могат да помогнат за лечението на бактериалната инфекция при цирей (фурункул), карбункул и абсцес. Маслото от чаено дърво не трябва да се нанася директно върху кожата, тъй като може да предизвика парене. Смесете пет капки масло от чаено дърво с чаена лъжичка кокосово масло или зехтин. Вземете от разредено масло от чаено дърво с памучен тампон и го нанесете върху областта два или три пъти на ден. Правете това ежедневно, докато лезията напълно изчезне.

Прах от куркума

Куркума на прахКуркумата се използва като естествен пречиствател на кръвта в продължение на хиляди години в източната медицина. Прахът от куркума има както антибактериални, така и противовъзпалителни свойства, като и двете могат да помогнат за заздравяването на фурункула и бързото му отстраняване.

Можете да изберете да приемате куркума на прах вътрешно или локално за лечение на цирей и други гнойни възпаления на кожата, а може и двете! За целта, сварете една чаена лъжичка прах от куркума във вода или мляко и след като се охлади, изпийте. Правете това три пъти на ден. За да я използвате локално, смесете куркума на прах с вода и/или джинджифил, за да направите паста и я нанасяйте върху фурункула поне два пъти на ден.

Английска сол

Чаша с вода и лъжица със солАнглийската (епсомова сол) е не само релаксираща, но и изключително полезна за здравето, включително при лечението на абсцес, фурункул и карбункул! Тя може да помогне за изчистване на гнойния секрет, съдържащ се в цирея.

За тази цел, една шепа епсомова сол се разтваря в топла вода и се накисва компрес в нея. Нанесете компреса върху зоната за 20 минути. Правете това най-малко три пъти дневно, докато циреят изчезне.

Рициново масло

Рициново маслоРициново масло съдържа съединение, наречено рицинолова киселина, което е естествено, но мощно противовъзпалително средство. Това, съчетано с мощните му антибактериални свойства, го прави чудесно естествено лечение за гнойни възпаления на кожата.

Нанесете малко количество рициново масло директно върху засегнатата зона поне три пъти на ден, докато изчезне.

 

Етерични масла

Етерични маслаВсяко етерично масло е доста разнообразно по многобройните начини, по които може да се приложи. Когато се използват в комбинация, тези ефекти могат да бъдат комбинирани и ефектът да бъде по-мощен.

Етеричното масло от лайка може да се използва локално, за да се стимулира екзогенното отстраняване на токсините от организма и да се постигне успокояващ ефект.

Лавандуловото масло потиска растежа на бактериите в абсцеса и стимулира увеличеното кръвообращение в областта, което води до доставка на свежи бели кръвни клетки, за да се подпомогне борбата с инфекцията.

Етеричното масло от чаено дърво се използва за лечение на голямо разнообразие от локални инфекции и също така насърчава лечението на локални рани.

Тези три етерични масла могат да се комбинират, за да намалят бързо както появата на абсцес, така и основната инфекция, която може да го е причинила.

Народна медицина срещу фурункул (цирей), карбункул, абсцес

Черен хляб и захар

Черен хлябВземете филия черен хляб и изсипете върху нея чаша захар. Добавете малко вода и разбъркайте добре, за да получите смес с консистенция на каша. Нанесете върху цирея или абсцеса и оставете, без да измивате. Повтаряйте докато не настъпи отваряне и изтичане на гнойта.

Лапа от ленено брашно (рецепта на Ванга)

Пригответе гъста каша чрез запарване на ленено брашно и вода. Поставете кашата върху марля и я наложете върху цирея или абсцеса. Изчакайте 20 минути, след което подменете. Правете това няколко пъти на ден до отваряне и изчистване на гнойния секрет.

Лук

ЛукВземете една глава стар лук, обелете я и настържете или пасирайте до получаване на каша. Наложете върху цирея или абсцеса и покрийте с марля. Повтаряйте няколко пъти на ден.

Алое вера

Вземете листо от алое вера, разрежете го и поставете парче от месестата част върху подутото място. Притиснете с марля или лейкопласт и задръжте няколко часа, след което поставете ново парче от листото.

Дебела мара

Дебела мараВземете листо от билката дебела мара, измийте го и отстранете ципата от вътрешната му страна. Наложете го върху цирея или абсцеса вечерта преди лягане. На сутринта обикновено настъпва отваряне на цирея. Следващата вечер може да наложите повторно за ускоряване на заздравяването.

 

Кога да се свържете с лекар?

Понякога домашните лекарства няма да са достатъчни, за излекуване на упорити циреи и други локални гнойни възпаления на кожата. Необходимо е да се консултирате с лекар, ако:

Възпалението продължава да се увеличава въпреки домашното лечение.
Подутината е голяма, колкото топката за пинг-понг.
Кожата е силно зачервена или има червени ивици по нея.
Подутината е изключително болезнена.
Има и други подутини в близост.
Имате повтарящи се абсцеси или фурункули в продължение на няколко месеца.
Ако не настъпва резултат след пет до седем дни - или ако подутината е станала по-голяма, по-болезнена или проявява признаци на инфекция - се обадете на Вашия лекар.

Пациентите с хронично заболяване, като например диабет или рак, или тези, които приемат имуносупресивни лекарства, трябва да се консултират с лекаря си, ако имат карбункул или друг вид локално гнойно възпаление на кожата.

Усложнения

Съществува риск от вторична инфекция, което представлява разпространение на инфекцията в други части на тялото. Целулитът е един вид потенциално сериозна вторична инфекция.

Превенция

За да сведете до минимум риска от образуване на фурункул, карбункул или абсцес:

 • поддържайте кожата чиста, като я измивате редовно;
 • незабавно почиствайте всички рани, порязвани и охлузвания на кожата, колкото и да са малки;
 • поставяйте стерилна превръзка върху всички кожни наранявания, за да се предотврати инфекция;
 • здравословна, добре балансирана диета и редовно физическо натоварване ще подобри общото здраве и имунната система, с което намаля риска от развиване на фурункул, карбункул и абсцес.
 • Голяма част от гнойните инфекции на кожата могат да бъдат лекувани в домашни условия, с помощта на средства и техники от народната медицина.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/bacterial-skin-infections/furuncles-and-carbuncles
https://www.medicalnewstoday.com/articles/185421.php
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-boils
https://www.emedicinehealth.com/abscess/article_em.htm#what_is_a_skin_abscess
https://purepathessentialoils.com/best-home-remedies-abscesses/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ПатологияЛюбопитноБотаникаИзследванияЛечения