Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки и домашни средства срещу стафилококова инфекция

Билки и домашни средства срещу стафилококова инфекция

Билки и домашни средства срещу стафилококова инфекция - изображение

В човешкото тяло попадат много бактерии и вируси ежедневно. Повечето от тях не предизвикват проблеми, докато не настъпи отслабване на имунната система, което позволява те да се намножат и да предизвикат различни нарушения и симптоми.

Стафилококите са група бактерии, които стоят в основата на множество заболявания. Могат да причинят инфекция директно или в резултат на производство на токсини. Циреи, импетиго, хранителни отравяния и синдром на токсичния шок са примери за заболявания, които могат да се дължат на стафилококова инфекция.

Стафилококус ауреус е един от тези бактериални видове, които постъпва в нашия организъм и „изчаква“ всеки удобен момент да причини неприятности. Опасността от стафилококус ауреус за нашето тяло идва от това, че той прави организма много по-податлив на неблагоприятните ефекти от жизнената дейност на организма. Особено разпространен е стафилококус ауреус в поликлиники, болници, салони за татуиране. Често заразяването със златистия стафилокок става още по време на престоя на майката и новороденото в болницата

Заразяването със Стафилококус ауреус може да се осъществи чрез пряк контакт със заразоносител, чрез замърсени обекти (фитнес уреди, телефон, дръжки на врати, дистанционно управление, бутони на асансьори) и по-рядко чрез вдишване на заразени капки, отделени при кашляне или кихане на носител.

Стафилококус ауреус може да се изолира и от лигавицата на носа (обикновено временно) от около 30% от здрави възрастни и около 20 % от кожата. Процентите са по-високи при хора работещи в здравни заведения или такива, които са в болница.

Хората, които имат бактериите, но нямат симптоми, дължащи се на тях, се наричат носители.
Носителите могат да развият активна инфекция ако са претърпели операция, лекуват се с хемодиализа, имат СПИН или поради рязък спад в имунната защита.

Рискови фактори повишават риска от стафилококова инфекция. Такива са

 • грип
 • хронични белодробни заболявания (като кистозна фиброза, емфизем)
 • левкемия
 • тумори
 • трансплантирани органи или транспортирано медицинско устройство или съдов катетър за дълго време.
 • изгаряне
 • хронични кожни заболявания
 • хирургична интервенция
 • лъчева терапия
 • захарен диабет
 • прием на лекарства като кортикостероиди, имуносупресори, химиотерапевтици срещу рак,

Резистентност към антибиотици

Много от стафилококите са развили резистентност към ефекта на някои антибиотици. Ако носители на стафилококи приемат антибиотици, те убиват щамовете, които са чувствителни към тях и остават главно тези, които са резистентни. Тези бактерии след това може да се размножат и, ако те причинят инфекция, тя е по-трудна за лечение.

Тъй като антибиотиците са широко използвани в болниците, хората от персонала на болниците често са носители на резистентни щамове. Когато хората се заразят със стафилококи в болнично заведение, обикновено те са резистентни към антибиотици.

Видове стафилококови инфекции

Инфекциите със стафилококус ауреус варират от леки и безобидни до животозастрашаващи. Може да се проявят във вид на кожни инфекции, но бактериите могат да се разпространят по кръвен път и до вътрешни органи, където да причинят и други нарушения.

Кожни инфекции: Бактериите може да заразят кожата, където често водят до образуване на мехури, абсцеси, обриви, зачервяване и оток в мястото на заразата, но могат по кръвен път (бактериемия) да достигат до сърцето, където причиняват ендокардит и инфекция на костите (остеомиелит). Освен това, бактериите има склонност да се натрупват в различни места в организма като ставите, сърдечните клапи, сърдечни пейсмейкър и катетри. Някои стафилококови инфекции са по-вероятни при определени ситуации:

Ендокардит: по-често се случва при нерегламентирано инжектиране на медикаменти или наркотици, при наличие на инфектиран съдов катетър или изкуствена сърдечна клапа.

Остеомиелит: може да настъпи при разпространение на Стафилококус ауреус към костите от инфекция на кръвта или меките тъкани, която може да се пови при хора с рани или язви дължащи се на диабет.

Пневмония: ако човек има грип или инфекция на кръвта, ако приемат кортикостероиди или лекарства, които потискат имунната система (имуносупресори), когато е в болница поради нужда от трахеална интубация и механична вентилация (вътреболнична пневмония).

Прояви на стафилококови инфекции по кожата:

Фоликулит – локализирана инфекция, засягаща предимно космения фоликул, съпроводена с образуване на болезнена, малка подутина в основата на космите.

Импетиго: представлява плитки, изпълнени с течност мехури, които след спукване оставят корички с цвят на мед. Импетигото може да е съпроводено с болезненост или сърбеж.

Абсцеси: натрупване на гной в кухини под кожата, съпроводено с възпаление.

Целулит: инфекция на подкожната тъкан, която се разпространява, причинявайки болка и зачервяване

Токсична епидермална некролиза или синдром на изгорената кожа е сериозна инфекция, която може да доведе до мащабно залющване на кожата.

Инфекции на млечните жлези (мастит) може да включва целулит и абсцеси може да се развие 1 до 4 седмици след раждането. В тези случаи районът около зърната са зачервени и болезнени. При наличие на абсцеси често голямо количество бактерии попадат и в млякото и може да заразят бебето.

Обикновено, всички стафилококови инфекции са много заразни. Въпреки че, някои от тях могат да бъдат сериозни, голяма част от тях не смятаме за голям проблем и търсим начин да ги излекуваме с помощта на народната медицина. Обикновено, целта е да се облекчат симптомите, да се ускори заздравяването и да се предотврати прогресия и усложнения.

Лечението на стафилококус ауреус с народни средства включва, както външно приложение, така и вътрешна употреба на различни домашни средства, билки, билкови екстракти и продукти от тях.

Външните методи за лечение на стафилококи на кожата включват различни компреси, лосиони и мази. Основна цел при външното лечение на отворени рани, циреи и други подобни проявления на стафилококите е да се поддържа стерилност и възможно най-ниска влага.

Компреси се правят в началото на заболяването, по три пъти на ден, като всяка сесия е с продължителност около 15 минути.

Ябълков оцет

Ябълков оцетЯбълковият оцет е ефективно лечение за стафилококова инфекция поради антимикробните му и антибиотични свойства. Той помага за борбата с бактериите, както и са по-бързото зарастване на тъканите. В допълнени, повишава имунната система.

Смесете равни количества суров, нефилтриран ябълков оцет с чиста вода. Използвайте полученият разтвор за почистване на раната, веднъж или два път на ден, в продължение на няколко дни.

За да приготвите компрес с ябълков оцет, вземете чаша топла вода и добавете към нея две супени лъжици ябълков оцет. Натопете чиста памучна кърпа в сместа и я приложете върху засегнатата зона. Може да добавите ябълков оцет и към ваната за къпане (около 100 мл). Компрес или вана с ябълков оцет може да прилагате три пъти на ден.

Не е важно дали сте използвали компрес или вана, но важно е да не забравяте, след приключване, внимателно да почиствате всяка рана или гной, като за целта използвате марля!

Може да добавите 1 до 2 супени лъжици суров, нефилтриран ябълков оцет към чаша вода и да го пиете 2 пъти на ден. Може да добавите и малко мед, за да подобрите вкуса.

Прополис

Като силен имуностимулатор, естествен антимикробен агент, антисептик и силно противовъзпалително средство, прополиса намира място в лечението на стафилококова инфекция.

Мед от манука

Медът от манука е специален вид мед от Нова Зеландия, съдържащ естествени антибактериални и лечебни свойства, които могат да помогнат за контрол на инфекцията. Той стерилизира раните, ускорява заздравяването и премахва инфекцията.

Според проучване от 2002 година, публикувано в списание по приложна микробиология (Journal of Applied Microbiology), фитохимикали в меда от манука потискат растежа на бактериите, причиняващи инфекцията.

Може да прилагате директно мед от манука върху засегната област. Оставете го да престои в продължение на няколко часа, преди да го изплакнете. Повтаряйте няколко пъти на ден.

Чесън

ЧесънЧесънът е естествено антибактериално средство, което помага в борбата с бактериални инфекции. Освен това облекчава симптомите като сърбеж и зачервяване. Освен това е от полза и за имунната дейност.

Почистете добре засегнатата област, обтрийте мястото с чесън и сложете превръзка. След няколко часа я премахнете. Може да правите това два пъти дневно, в продължение на няколко дни.

Добре е и да ядете няколко сурови скилидки чесън през деня. Може да го добавяте към салати, сосове и ястия.

Куркума

Куркума на прахКуркумата има антиоксидантно, антибактериално и противовъзпалително действие, което я прави подходящо средство за борба с причинителя и ускоряване на възстановяването. Може да я използвате  локално, като нанесете куркума на прах директно върху засегнатите зони няколко пъти на ден.

За вътрешно приложение, сварете 1 чаена лъжичка куркума на прах в 1 литър вода и след това оставете да къкри 10 минути. Прецедете и пийте полученият чай два или 3 пъти на ден. Може да приемате и куркума под формата на добавка, след консултация с Вашия лекар.

Черен оман

Черен оманВземете 4 супени лъжици черен оман и ги залейте с чаша вряла вода. Оставете да престои, докато изстине. Може да използвате получената отвара за локално приложение с помощта на памучен тампон или марля. Правете това най-малко четири пъти на ден.

 

 

Листа от репей

Листа от РепейЛистата от репей имат отлична способност за изтегляне на гнойта при стафилококова инфекция. 4-5 супени лъжици се изсипват във вряща вода и се оставят да се накиснат, докато изстине до подходяща температура. Получената инфузия се използва за компреси, най-малко три пъти на ден, в продължение на 15 минути. За още по-добър ефект и по-силно действие може да комбинирате с черен оман в съотношение 1:1.

Алое вера

Гел от алое вераАлое вера е мощен природен антимикробен агент и е препоръчително да се пие по една лъжичка сок от алое час преди хранене.

 

 

 

Ехинацея

ЕхинацеяЕхинацеята е естествен стимулант, смятан за ефективно средство за предпазване от стафилококова инфекция, според редица съвременни билкари и натуропати. Антимикробните, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства помагат за облекчаване на симптомите и насърчаване на възстановяването. Ежедневният прием на инфузия от ехинацея ще усили защитните сили на организма и ще повиши устойчивостта към други бактерии.

Нанасяйте ехинацея крем или мехлем локално върху кожния обрив, фурункул или открита рана по няколко пъти на ден.

Пийте 1 до 2 чаши ехинацея на ден.

Може да приемате добавки ехинацея, след консултация с лекар.

Ехинацеята не се препоръчва за хора, страдащи от автоимунни заболявания!

Хидрастис

ХидрастисХидрастис е отлично антибактериално и  антисептично средство, което успешно може да се използва за дезинфекция и лекуване на рани. Наличието в него на активно съединение – берберин, подпомага убиването на бактериите и укрепване на имунната система.

Добавете 1 до 2 супени лъжици хидрастис към чаша топла вода, накиснете за 20 минути и прецедете. С помощта на памучен тампон, приложете върху инфектираната област. Повторете 2 или 3 пъти дневно, в продължение на няколко седмици.

Масло от риган

РиганМожете да използвате масло от риган за лечение на стафилококова инфекция. Няколко химични компоненти в него помагат за намаляване на инфекцията толкова ефективно, колкото традиционните антибиотици.

Разредете 8 до 10 капки масло от риган в 2 супени лъжици зехтин или друго масло-носител. Нанесете върху засегнатата зона и оставете да престои няколко часа. Нанасяйте няколко пъти на ден.

Масло от чаено дърво

Масло от чаено дървоПоради силните си антимикробни и противовъзпалителни свойства, маслото от чаено дърво е ефективно за лечение на стафилококова инфекция. То облекчава симптомите от страна на кожата, свързани с инфекцията.

Поставете 2 или 3 капки етерично масло от чаено дърво върху навлажнен памучен тампон и нанесете върху заразената област. Оставете да престои върху кожата няколко часа, преди да изплакнете. Правете това един или два пъти на ден, докато не забележите желаното подобрение.

Маслото от чаено дърво не бива да се поглъща, тъй като може да доведе до нежелани ефекти!

Кокосово масло

кокосово маслоБлагодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, кокосовото масло е много ефективно за лечение на стафилококова инфекция. Наличието на средноверижни мастни киселини в него, особено на лауринова киселина, помага за борбата с бактериите и облекчава кожните раздразнения.

Втрийте малко студено пресовано кокосово масло върху засегнатата кожа, така че маслото да проникне в кожата. Оставете да престои няколко часа, след което измийте. Нанасяйте няколко пъти на ден, докато инфекцията изчезне. Можете да приемате и по няколко супени лъжици студено пресовано кокосово масло вътрешно.

Евкалиптово масло

Евкалиптово маслоАнтимикробните и противовъзпалителни действия на маслото от евкалипт са ефективни срещу стафилококус ауреус , включително и срещу антибиотик-резистентните щамове.

Добавете няколко капки масло от евкалипт към масло-носител като зехтин или бадемово масло. Получената смес може да се нанася директно върху рани и инфекции на кожата. Оставете да престои няколко часа, преди да изплакнете. Повтаряйте два пъти дневно в продължение на няколко дни.

Лечението на стафилококова инфекция е почти невъзможно без вътрешната употреба на витамин С, който ефективно потиска развитието на стафилококи в тялото. Подходящи източници на витамин С са малини, зеле, шипка, касис, цитрусови плодове и други. Смята се, че ако 3-4 четири поредни дни изяждате по една чаша плодове от касис е възможно да предотвратите изостряне на инфекцията.

Профилактика и допълнителни съвети

За предотвратяване на разпространението на тези бактерии, винаги старателно измивайте ръцете си с вода и сапун или антибактериален гел (ако сте навън), особено след прибиране у дома и преди хранене.

Хора със стафилококова инфекция на кожата не бива да боравят с храна!

Прилагането на топъл компрес през редовни интервали ще ускори "узряването" на цирея (фурункул)

Не докосвайте засегнатата кожа, ако имате рани, тъй като това може да забави процеса на оздравяване и да допринесе за разпространение на инфекцията.

Поддържайте високо ниво на хигиена, за да предотврати инфекцията да се разпространи към други части на тялото или на други хора.

Поддържайте рани, порязвания и ожулвания чисти и покрити със стерилни, сухи превръзки, докато не се излекуват напълно.

Избягвайте споделяне на лични вещи с други хора.

Перете дрехите и спалното бельо в гореща вода и ги оставете да изсъхнат под пряка слънчева светлина (ако това е възможно).

И, макар че , лечението с билки и натурални продукти в повечето случи е безопасен метод, съветваме Ви, преди да предприемете каквато и да е форма на лечение, да го обсъдите с лекаря си!

Източници:
http://vsenarodnaya-medicina.ru
https://www.msdmanuals.com
http://www.top10homeremedies.com
http://www.medicinenet.com
 

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ПатологияЛюбопитноИзследванияЛеченияЗаболявания (МКБ)НовиниСимптомиФармакологични групи (Активни съставки):МикробиологияБотаника