Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Ехинацея

Ехинацея

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Ехинацея - изображение

Ехинацея (Echinacea) представлява многогодишно растение, с изключителни лечебни качества, което се класифицира към семейство Сложноцветни (Compositae, Asteraceae). Съществуват 9 вида ехинацея, от които 3 се използват с лечебна цел - Echinacea pallida, Echinacea purpurea и Echinacea angustifolia.

поле от ехинацеяАрхеолозите са открили доказателства, че американските индианци са използвали ехинацея преди повече от 400 години за лечение на инфекции и рани, като цяло като "лек за всичко." През цялата човешка история хората са използвали ехинацея за лечение на скарлатина, сифилис, малария, отравяне на кръвта и дифтерия. Въпреки, че тази билка е била популярна през 18 и 19 век, използването й започва да намалява в САЩ след въвеждане на антибиотици.Ехинацея-препарати стават все по-популярни в Германия през 20-ти век. Всъщност, повечето от научните изследвания на ехинацеята са проведени в Германия.

Устройство на ехинацея

стъбла и листа ехинацея

 

Ехинацеята достига на височина 1-2 метра. Стъблата и листната маса са фини, с изправен растеж, покрити с власинки, оцветени в светли нюанси на зеленото. Листата имат продълговато-ланцетовидна форма, с липса на дръжки.

 

 

цвят ехинацея

 

 

Има подобни на маргаритки съцветия. Разположени са по единично на самостоятелно стъбло. Цветовете са розови, пурпурни или бели с ясно изразен конусовиден диск. Той съдържа семената на растението. Цъфти от юли до октомври месец.

 

 

 

Разпространение на ехинацея

Произхожда от Северна Америка. Ехинацеята вирее на слънце и на добре обработени, суховати почви.

Използваема част на ехинацея

ранен цвят ехинацея

 

Стъблото, цветовете и корените са употребяемите части на растението. За лечебни цели се използват растения, които са над двегодишна възраст. Надземните части се берат и употребяват в началото на цъфтежа, а корените и коренищата се събират през есента.

 

Химичен състав на ехинацея

Веществата в ехинацеята са слабо проучени. Тя съдържа ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин, полизахариди, алкиламиди, инулин (особено в корените й), феноли, гликопротеини и производни на кафеената киселина.

Лечебни свойства и приложение на ехинацея

Свойства на билката:

 • укрепва имунната система на организма - силно имуностимулиращо;
 • антиоксидантно;
 • противовирусно;
 • предпазва от инфекции;
 • средство за ефективна борба с хремата и кашлицата;
 • влияние срещу главоболие;
 • епителиотропно – регенеративно действие, като ускоряват зарастването на рани, изгаряния и други кожни увреждания;
 • има подчертано влияние при хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синузити;
 • оказва влияние при вирусни заболявания като рецидивираща херпесна инфекция.

Билката стимулира секрецията на хормони, които подтискат възпалителните процеси в организма. Установено е, че ехинакозидът в нея е ефективен срещу Corynebacterium diphtheria, Staphylococcus aureus, Proteus vulgaris. На полизахаридите в растението, според изследвания, се дължи противораковото й действие.

Поради имуностимулиращите си свойства, билката противодейства на имуносупресорни лекарства. Освен че стимулира имунитета, билката и подпомага и скъсява оздравителния процес. Прочиства кръвта и лимфата. Подтиска развитието на множество вируси и бактерии. Индианците дори са я използвали като противоотрова при ухапване от отровни змии.

Билката чисти организма от свободни радикали и окислителни агенти. По този начин го предпазва и от развитието на заболявания на ставите и костите като артрит. 

Приемът на ехинацея предпазва от развитието на ринит и хрема съответно, освен че действа положително на главоболието и кашлицата.

Изследвания в лабораторията предполагат, че ехинацеята може да инхибира развитието на тумори на дебелото черво, когато се комбинира с цихорова (cichoric) киселина.

Едни от многото състояния и заболявания, при които се използва ехинацея са:

 • болки в зъбите
 • болки в ставите и мускулите
 • кожни заболявания - рани, язви, повърхностни възпалителни процеси, гнойни пъпки, изгаряния, други лезии
 • синузит
 • сенна хрема
 • възпаление на пикочните пътища
 • цистит
 • язви по лигавицата на храносмилателната система
 • грип
 • херпесни инфекции
 • всички заболявания на дихателната ситема
 • везикуларен стоматит, гингивит
 • микози
 • хламидийни инфекции, вагинит
 • главоболие
 • чести възпаления на ушите.

Други заболявания, при които успешно се изполва ехинацея: сепсис, възпаление на сливиците, стрептококови и стафилококови инфекции, сифилис, коремен тиф, малария и дифтерия, синдром на хроничната умора, ревматизъм, мигрена, стомашно разстройство, ревматизъм, болки с различен произход, световъртеж, ухапвания от гърмяща змия, дефицит на вниманието и хиперактивност, циреи, абсцеси, екзема, псориазис, UV радиация, пчелни ужилвания, хемороиди, възпаление на очите.

Установено е положителното действие на билката при състояния на безпокойство, тревожност и умора. Повишава работоспособността на индивида. Намалява вероятността от повторна поява на папилома вирус след хирургичното му отстраняване. По-продължителният прием на ехинацея помага за лечение на брадавици.

Форми на приложение на ехинацея:

чай от ехинацея

 • таблетки;
 • капсули;
 • тинктура;
 • течен екстракт;
 • чай;
 • капки;
 • био сок - предлага се в аптечната мрежа.
Каквато и да е формата на ехинацея, тя трябва да е с добро качество, за да се получи желаният ефект при употребата й.

Пресен сок от билката се получава при изстискване на цветовете й. Екстрактът от ехинацея се прилага външно и вътрешно.

Под формата на чай, освен че стимулира имунитета, тя облекчава признаците на главоболие, инфекция, кашлица, грипоподобни симптоми. Тинктура от корените на ехинацея повлиява благотворно дейността на щитовидната жлеза. Тя може да се прилага и външно при рани, дерматити, други кожни лезии.

Приемът на отвара от билката не трябва да се прави за повече от 10 дни. След тях се почива 5 дни и курсът на лечение може да се повтори. Отварата се приготвя като една супена лъжица се прибави към 500 милилитра вода. Получената течност се изпива за деня, разделена на 3 равни части. Гаргара с отвара от билката често се прилага при болки в гърлото.

От билката се приготвят и мехлеми. Сок от цветовете се добавя към разтопено пакетче масло. Мехлемът действа много добре при изгаряния и притежава антибактериални, антимикотични и регенеративни свойства. Ехинацеята е съставна част на множество билкови лекарства с общо и локално приложение.

декорация с ехинацея


Растението е изключително красиво и много подходящо за включване във флорални декорации. Прилага се в тях както в градини и паркове, така и като саксийно цвете в дома и интериора на сгради.
Взаймодействие между ехинацея и някои медикаменти:

Ехинацея и кофеин - билката може да забави нормалният метаболизъм на кофеина, при което се задълбочават продължителността му на действие и неговите странични ефекти.

Прием на ехинацея, заедно с някои лекарства може да увеличи ефектите и нежеланите реакции от тях. Преди да вземете ехинацея, консултирайте се с Вашия лекар, ако в същият момент приемате някакви медикаменти. Подобни лекарства са - ловастатин (Mevacor), кларитромицин (Biaxin), циклоспорин (Neoral, Sandimmune), дилтиазем (кардизем), естрогени, индинавир (Crixivan), триазолам (Halcion) и други. Същото важи и за медикаменти, които се метаболизират главно в черния дроб като: клозапин (Лепонекс), циклобензаприн (Flexeril), флувоксамин (лувокс), халоперидол (Халдол), имипрамин (Tofranil), мексилетин (Mexitil), оланзапин (Zyprexa), пентазоцин (Талвин), пропранолол (Inderal), такрин (Cognex), теофилин, зилеутон (Zyflo), золмитриптан (Zomig) и други.

Ехинацея и еконазол - билката може да бъде полезна в комбинация с еконазол, противогъбично средство, използвано за лечение на гъбични инфекции. Когато тя се използва заедно с еконазол, повторяемостта на тези инфекции може да бъде намалена.

Ехинацеята не трябва да се използва заедно с имуносупресори, защото може да подтисне ефекта от тях. Някои лекарства, които понижават функцията на имунната система са: азатиоприн (IMURAN), циклоспорин (Neoral, Sandimmune), базиликсимаб (Simulect), муромонаб-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), даклицумаб (Zenapax), микофенолат (CellCept), преднизон (делтазон, оразон), сиролимус (Rapamune), такролимус (FK506, Prograf ), кортикостероиди (глюкокортикоиди) и други.

Ехинацея и мидазолам - билката може да увеличи необходимото време за метаболизиране на упойката от организма. Това довежда до увеличаване продължителността на нейното действие и задълбочава страничните й ефекти.

Приложение на ехинацея при различни заболявания в комбинация с други билки и лечебни средства:

Херпесна инфекция - използва се спиртен извлек от ехинацея (тинктура), по възможност още в началото на заболяването или при съмнение за развитие на такова. Действа блокиращо на вируса и възпрепятства повторна негова поява. При вече налична херпесна инфекция, употребата на тинктура намалява продължителността й. Тинктура може да намерите в аптечната мрежа или да си я приготвите по следния начин: изстисквате сок от 100 грама свежи цветове от билката и го смесвате с 300 милилитра ракия. Престоява на слънце половин месец и се приема в количество 20-30 капки разредени в малко вода, разделени на 3 приема за деня.

Микози и хламидийна инфекция - използва се отново тинктура в количество 20-30 капки разредени в хладка вода. С този разтвор се правят вагинални промивки и бани.

Грип и кашлица - използва се отвара от билаката, която има отхрачващо действие. Могат да се правят и инхалации с билката или да се прибавя към водата за къпане.

Ехинацеята може да се комбинира с черен бъз - изпозлва се при грип и простудни заболявания

Ехинацея и прополис (клеева тинктура) - прополисът засилва действието на ехинацеята. Към запарката от ехинацея могат да се добавят няколко капки клеева тинктура.

Ехинацея с чесън и джинджифил - в тази комбинация билките се продават като природни имуностимулиращи средства. Към комбинацията някои фармацевтични компании добавят и жен шен.

Ехинацея с котешки нокът - комбинацията се използва при терапията при рак, СПИН И ХИВ.

Ехинацея с диво индиго и бял кедър - комбинация, която е изключително ефективна при грип и простудни заболявания, възпаление на дихателните пътища.

Ехинацея с жен шен - много полезна комбинация при вирусни инфекции. Приема се и за общо укрепване на организма. Не трябва да се използва от бременни, кърмещи и деца.

Внимание!

Ехинацеята не трябва да се употребява от бременни и кърмещи жени, от деца на възраст под 4 години, пациенти с алергии, пациенти болни от СПИН и ХИВ-позитивни, при болни от туберкулоза, левкемия, диабет, нарушения на съединителната тъкан, множествена склероза, автоимунни заболявания, чернодробни нарушения. Пациенти с трансплантация на органи, които трябва да приемат имуносупресори, не трябва да използват ехинацея.

Понякога приемът на ехинацея, особено продължителният такъв, може да предизвика следните симптоми - повишена телесна температура, гадене, неприятен вкус, болки в стомаха, диария, болки в гърлото, сухота в устата, замаяност, повръщане, главоболие, кашлица, сълзене от очите, изтръпване на езика, безсъние, загуба на ориентация, болки в мускулите, зачервяване и подуване на кожата. Когато се приема през устата, ехинацея може да предизвика временно обезболяващ ефект в устната кухина, освен изтръпване на езика. В индивидуални случаи се наблюдава и развитието на нодозна еритема (болезнено състояние на кожата). Такива ефекти най-често се наблюдават при пациенти с алергии (особено такива с алергия към представители от семейство Сложноцветни - хризантеми, маргаритки, невен, амброзия), астма и по-рядко при други хора.

Други неприятни симптоми, които са резултат от употребата на ехинацея са: безпокойство и нервност, бронхит, запек, диария, замаяност, умора, стомашни киселини, болки в ставите, бъбречна недостатъчност, лека сънливост, пемфигус вулгарис (автоимунно заболяване, което причинява мехури, болки в кожата), проблеми със съня и подвижността на сперматозоидите.

Някои от състоянията и заболяванията, при които ехинацеята трябва да се използва с повишено внимание и да се следи за появата на станични ефекти:

Ехинацеята трябва да се използва с повишено внимание от пациенти страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Може да причини сърдечни аритмии. Препоръчва се и прием с повишено внимание при хора, които приемат лекарства, които могат да увеличат риска от кървене. Поради това, че билката може да предизвика усещане за парене, обрив, сърбеж, зачервяване на кожата, трябва да се приема с повишено внимание и от пациенти страдащи от кожни заболявания, въпреки че е показана при такива.

Използвайте внимателно билката ако сте изложени на риск от развитието на чернодробни заболявания - може да предизвика възпаление и увреждане на органа.

Дългосрочната употреба на ехинацея може да доведе до намаляне броя на белите кръвни клетки и нарушено съсирване на кръвта (образуване на кръвни съсиреци в малките кръвоносни съдове). Избягвайте да я използвате в комбинация с анестезия.

Използвайте внимателно растението и при пациенти с: необичайно високи нива на желязо, нарушен брой на белите кръвни клетки, артрит или други ставни заболявания, рак, хронично главоболие или мигрена, колагеноза, бъбречни заболявания, умствени нарушения (тревожност или нервност), множествена склероза, нарушения на съня, стомашни проблеми.

Винаги се консултирайте с лекар или специалист, който се занимава с билколечение преди да започнете да използвате ехинация под каквато и да била форма!

Още по темата:

3.5, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаКлинични пътекиЛеченияНовиниИзследванияВидеоФизиологияИсторияПатологияХранене при...Нормативни актовеСпортСоциални грижиЛайфстайлПсихологияОрганизацииМикробиологияОбразованиеДиетиНаучни публикацииСнимкиТестовеСпециалистиПроизводителиПрезентацииИнтервютаНаправления в медицината