Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Сироп от черен бъз - полезни свойства и приготвяне у дома

Сироп от черен бъз - полезни свойства и приготвяне у дома

Сироп от черен бъз - полезни свойства и приготвяне у дома - изображение

Черният бъз е една от най-често използваните лечебни растения в света, особено през хладните месеци от годината.

Традиционно индианците го използвали за лечение на инфекции, докато за древните египтяни бил ценен лек срещу изгаряния. Днес, черният бъз е най-популярен като добавка за подобряване на имунната дейност, превенция и лечение на симптоми на настинка и грип.

Бъзът се отнася до няколко различни сорта на дървото Sambucus, което е цъфтящо растение, принадлежащо към сем. Adoxaceae. Най-често срещаният вид е Sambucus nigra, известен също като европейски бъз или черен бъз. Това дърво произхожда от Европа, макар и широко разпространено в много други части на света. Различни части от дървесното дърво са били използвани през цялата история за медицински и кулинарни цели.

В исторически план цветята и листата са били използвани за облекчаване на болката, подуване, възпаление, стимулиране на производството на урина и предизвикване на изпотяване. Кората се използва като диуретик, слабително и предизвиква повръщане.

В народната медицина сушените плодове или сокове се използват за лечение на грип, инфекции, ишиас, главоболие, зъбна болка, сърдечна болка и нервна болка, както и лаксатив и диуретик.

Освен това плодовете могат да се приготвят и да се използват за производство на сокове, конфитюри, сладки, пайове и вино от бъз. Цветовете често се варят със захар, за да се приготви сироп или се запарват под формата на чай. Те също могат да се ядат пресни в салати.

Европейски или черен бъз е най-често използваният от всички видове бъз. Тъй като суровите плодове съдържат вещество, подобно на цианид, те не трябва да се консумират в суров вид, а трябва да се готвят преди употреба. Сиропът от черен бъз предлага много потенциални ползи за здравето.

Ползи за здравето от черен бъз

Плодовете на черния бъз, не само са питателни, но и имат потенциал да се борят със симптоми на настинка и грип, да поддържат здравето на сърцето и да се борят с възпалението и инфекциите, наред с други ползи.

Високо съдържание на хранителни вещества

Плодове черен бъзЧерният бъз е нискокалорична храна, пълна с антиоксиданти: 100 грама пресни плодове съдържат 73 калории, 18,4 грама въглехидрати и по-малко от 1 грам от мазнини и протеини.

Високо съдържание на витамин С: В 100 грама плодове се съдържа 6-35 мг витамин С, което съставлява до 60% от препоръчителната дневна доза.

Високо съдържание на диетични фибри: черният бъз съдържа 7 грама фибри на 100 грама пресни плодове, което е над една четвърт от препоръчителния дневен прием.

Добър източник на фенолни киселини: Тези съединения са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на щетите от оксидативния стрес в тялото.

Добър източник на флавоноли: черният бъз съдържа антиоксидантните флавоноли кверцетин, кемпферол и изорамнетин. Цветовете съдържат до 10 пъти повече флавоноли, отколкото плодовете.

Богати на антоциани: Тези съединения придават на плодовете характерния черно-лилав цвят и са силен антиоксидант с противовъзпалителни ефекти.

Точният хранителен състав на черния бъз зависи от конкретния вид, зрялост на плодовете, екологични и климатични условия.

Силен антиоксидант

Сироп от бъзПри нормален метаболизъм могат да се освободят реактивни молекули, които могат да се натрупват в тялото. Това може да доведе до оксидативен стрес и да отключи болести като диабет тип 2 и рак.

Антиоксидантите са естествени съставки на храните, включително някои витамини, фенолни киселини и флавоноиди, които могат да отстранят тези реактивни молекули. Изследванията показват, че диетите с високо съдържание на антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на хронично заболяване.

Черният бъз е отличен източник на антиоксиданти като плодовете се отличават с едни от най-високите нива на антиоксиданти от всички плодове. Антоцианините, открити в плодовете на черния бъз, притежават 3,5 пъти повече антиоксидантна сила спрямо тази на витамин Е.

 

Кръвна захар и мазнини

Измерване на кръвна захарКомпонент в черния бъз, наречена урсолична киселина, може да помогне за регулирането на кръвната захар и да попречи на натрупването на мазнини, според изследване върху лабораторни животни, публикувано през ноември 2011 година в "Journal of Medicinal Food". Вследствие на извършените проучвания, изследователите заключават, че екстрактът от бъз може да бъде естествено средство за благоприятно изменение на метаболизма, за да се намали рискът от затлъстяване и диабет.

Ползи за здравето на сърцето

червени сърца и черен бъзВъзможно е черният бъз да има положителни ефекти върху някои маркери на здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Проучвания показват, че сиропът от бъз може да намали нивото на мазнините в кръвта и да понижи холестерола. Освен това е установено, че диета с високо съдържание на флавоноиди, като антоцианини, намалява риска от сърдечни заболявания. Освен това, черният бъз може да намали нивата на пикочна киселина в кръвта. Повишената пикочна киселина е свързана с повишено кръвно налягане и отрицателни ефекти върху здравето на сърцето.

Нещо повече, може да увеличи секрецията на инсулин и да подобри нивото на кръвната захар. Като се има предвид, че диабет тип 2 е основен рисков фактор за сърдечни и съдови заболявания, контролът на кръвната захар е важен за предотвратяването на тези състояния.

Въпреки тези обещаващи резултати директно намаляване на инфарктите или други симптоми на сърдечни заболявания все още не е доказано и са необходими допълнителни проучвания при хора.

Укрепва имунната система

Деца показват, че са силниЧерният бъз е богат източник на витамини А и С, които са от решаващо значение за подпомагане на организма да поддържа оптимално здраве. При изследвания върху плъхове е установено, че полифенолите от бъз подпомагат имунната защита чрез увеличаване броя на белите кръвни клетки. Освен това, биофлавоноидите в сиропа от бъз подсилват имунната система на организма чрез увеличаване на нивата на антиоксиданти. Една дневна доза може да Ви помогне да предотвратите както остри, така и хронични заболявания.

Лекува инфекции на горните дихателни пътища

Черният бъз помага за облекчаване на симптомите на настинка - допринася за намаляване на секрециите на лигавиците, за намаляване на отока на дихателните пътища и успокояване на кашлицата.

Облекчава симптомите на грип

Мъж и жена с хремаЧерния бъз намалява продължителността и тежестта на симптомите на грип. Чести симптоми на грипа, като треска, студени тръпки, болки в гърлото, мускулни болки и умора, може да отмият по-бързо с приема на сироп от бъз.

Dr. Madeleine Mumcuoglu от Hadassah-Hebrew University (Израел) установил, че черният бъз обезврежда вирусните ензими и пречи на проникването им в здравите клетки в лигавицата на носа и гърлото. Използван преди инфекцията, сиропът от черен бъз я предотвратява, а взет след нея, той предотвратява разпространението на вируса през дихателните пътища. В едно клинично проучване 20% от участниците в проучването съобщават за значително подобрение в рамките още на 24 часа, 70% до 48 часа, а 90% твърдят, че са излекувани за три дни. Обратно, на пациентите, получаващи плацебо, са им били необходими 6 дни за възстановяване.

Антибактериални свойства

Инфекция с Helycobacter pyloriБактериалните инфекции, като например H. pylori - бактерия, причиняваща стомашни язви, може да реагират добре на лечение с екстракт от черен бъз. Също така, подобрява ефективността на антибиотика кларитромицин. Проучване, публикувано във февруарския брой на списание "BMC Complementary and Alternative Medicine", установява, че черният бъз потиска няколко вида стрептококи - вид бактерии, които често са причинители на респираторни инфекции. Също така, сиропът от черен бъз може да подобри симптомите на синузит и бронхит.

Противоракови свойства

Според проучване публикувано в майския брой на списание "Toxins", черният бъз съдържа протеини, които инактивират някои видове възпроизводство на клетки и могат да предложат противоракови ползи. Изследователите отбелязват, че протеините на черния бъз са по-малко токсични от други протеини, като тези в рицин и могат да представляват добър вариант за по-нисък риск за лечение и профилактика на рака.

Здравни рискове и странични ефекти от черен бъз

Макар и да притежава редица обещаващи потенциални ползи, има и някои опасности, свързани с употребата на черен бъз:

Кората, незрелите плодове и семената съдържат малки количества вещества, известни като лектини, които могат да причинят проблеми със стомаха, като гадене, повръщане и диария, ако се консумират в твърде големи количества.

В допълнение, растението от бъз съдържа вещества, наречени цианогенни гликозиди, които при някои обстоятелства могат да отделят цианид. Това е токсин, който се среща и при семената от кайсии и бадемите В 100 грама пресни плодове се съдържат 3 мг цианид и 3-17 мг в 100 грама пресни листа. Това е само 3% от очакваната фатална доза за лице от 60 кг. Търговските препарати и варените плодове обаче не съдържат цианид, така че няма данни за смъртни случаи от тези храни.

Токсичните вещества, открити в плодовете, могат да бъдат безопасно отстранени чрез готвене. Клоните, кората и листата не трябва да се използват при готвене или приготвяне на сок!

Ако събирате сами цветовете или плодовете от черен бъз, уверете се, че правилно сте идентифицирали растението като американски или европейски бъз, тъй като други видове бъз могат да бъдат по-токсични. Също така не забравяйте да отстраните кората или листата преди употреба!

Бъз не се препоръчва при деца и юноши под 18-годишна възраст или при бременни или кърмещи жени. Въпреки че не са докладвани нежелани реакции в тези групи, няма достатъчно данни, за да се потвърди, че е безопасно.

Ефектите на понижаване на кръвната захар на черния бъз може да увеличат ефекта от лекарствата за диабет и да причинят опасно ниска кръвна захар. Също така, черният бъз действа като диуретик и насърчава тялото да отделя течности, поради което не бива да се използва заедно с диуретични лекарства. По подобен начин неговата имуностимулираща активност е причина да действа срещу лекарства, които потискат имунната система, като например стероиди и други лекарства, използвани за лечение на автоимунни заболявания.

Домашен сироп от черен бъз - естествено средство за лечение на настинка и грип

Изсушените плодове на растението Sambucis Nigra са естествено богати на имуномодулиращи съставки, за които е доказано, че помагат по-бързото отшумяване на настинка и грип. Те могат да се използват, за да направят различни домашни средства за превенция и лечение, но един от най-често търсените и използвани е сироп от бъз.

Как да си направим домашен сироп от черен бъз?

Съставки:

  • 2/3 чаша изсушени плодове от черен бъз или 1 1/3 чаши пресни или замразени
  • 3 1/2 чаши вода
  • 2 супени лъжици пресен или сушен корен джинджифил
  • 1 чаена лъжичка канела на прах
  • 1/2 супена лъжица карамфил на прах
  • 1 чаша суров мед

Приготвяне на сироп от бъзСипете водата в средна по обем тенджера и добавете бъза, джинджифила, канелата и карамфила. Оставете да заври и след това покрийте с капака и оставете да ври на слаб огън за около 45 минути до един час, докато течността намалее почти на половина. Преместете от котлона и оставете да се охлади. Почистете внимателно плодовете с лъжица и прецедете в стъклен буркан или купа. Когато течността изстине напълно, добавете меда и разбъркайте добре. Когато медът се смеси добре пресипете в бурканче.

Някои хора предпочитат да не използват подсладител, а медът не се препоръчва за бебета на възраст под 1-2 години. Възможни заместители са кленов сироп или меласа.

Може да приготвите тинктура, като за целта смесете концентрирания сироп от бъз с равно количество алкохол като водка или ракия вместо подсладител. Това очевидно не е подходящо за децата, но е добра възможност за възрастни.

Съхранявайте в хладилника и приемайте ежедневно, за да се възползвате от имуностимулиращите му свойства. Може да използвате като превантивно средство, като приемате 1/2 до 1 чаена лъжичка на ден по време на пиковия сезон на настинки и грип. Някои източници препоръчват да се приема само през делничните дни, а през почивните дни да се прави пауза.

Стандартната доза е 1/2 до 1 чаена лъжичка за деца и 1/2 до 1 супена лъжица за възрастни. Ако се борите с настинка или грип, приемете нормалната доза на всеки 2-3 часа, вместо веднъж дневно, докато симптомите изчезнат.

Колко дълго може да се съхранява сироп от бъз в хладилника?

Като общо правило, може да съхранявате така приготвения сироп около две седмици в хладилника. Можете също така да замразите малки количества под формата на кубчета за лед и да размразете малки количества, когато е необходимо.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/nutrition/elderberry
https://www.livestrong.com/article/115535-elderberry-syrup-benefits/
https://woman.thenest.com/health-benefits-black-elderberry-syrup-5288.html
https://wellnessmama.com/1888/elderberry-syrup/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-434/elderberry

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаИсторияРецептиХрани и ястияЛайфстайлМикробиологияНовиниФизиологияТестовеХранене при...Алт. медицинаОрганизацииДиетиСнимкиЛеченияСпортСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи