Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да намалим риска от сърдечна атака

Как да намалим риска от сърдечна атака

Как да намалим риска от сърдечна атака - изображение

Какво представлява сърдечната атака?

Сърдечната атака e сериозно, животозастрашаващо състояние, познато още като сърдечен инфаркт. Настъпва, когато кръвният поток към сърдечния мускул изведнъж се наруши и сърцето не може да получи достатъчно кислород. Ако притока на кръв не се възстанови възможно най-бързо, сърдечният мускул започва да умира.

Инфарктът най-често настъпва като резултат от коронарна болест на сърцето, наричана още болест на коронарната артерия. Представлява състояние, при което восъкоподобно вещество, наречено плака се отлага по вътрешността на коронарните артерии и постепенно стеснява лумена им. Тези артерии доставят богата на кислород кръв към сърцето. Натрупването на плака в артериите се означава като атеросклероза. Това състояние обикновено се развива бавно, в продължение на много години. В крайна сметка, част от плаката може да се разруши и да попадне във вътрешността на съда, а това да доведе до образуване на кръвен съсирек по повърхността. Ако този съсирек стане достатъчно голям, той може силно да намали или изцяло да прекъсне кръвния поток през коронарната артерия. Ако запушването не се лекува своевременно, частта от сърдечния мускул изхранвана от артерията започва да умира и здравата сърдечна тъкан се заменя със съединителна тъкан. Това увреждане на сърцето може да остане незабелязано и да доведе до тежки или дългосрочни проблеми.

По-рядко причина за инфаркт е тежък спазъм (свиване) на коронарната артерия, който блокира кръвния поток. Спазъм може да настъпи и в артерии, които не са засегнати от атеросклероза.

Сърдечните атаки могат да бъдат свързани или да доведат до тежки здравословни нарушения като сърдечна недостатъчност и животозастрашаващи аритмии.

Вземането на спешни мерки още при първия признак на сърдечна атака може да спаси живота на човек и да ограничи щетите за сърдечния мускул. Лечението действа най-добре, когато е предприето веднага след поява на първите симптоми. Често обаче, хората не знаят какво точно не е наред, когато получат симптоми на сърдечна атака.

Някои от най-характерните предупредителни симптоми на сърдечна атака при мъжете и жените са:

Симптоми на сърдечна атака

  • Болка или дискомфорт в гърдите. Повечето сърдечни пристъпи включват дискомфорт в средната и лява част на гръдния кош, който обикновено трае повече от няколко минути или периодично изчезва и се връща. Може да се усеща като натиск, тежест в гърдите, болка, киселини в стомаха или лошо храносмилане.
  • Дискомфорт в горната част на тялото. Може да почувствате болка или дискомфорт в едната или двете ръце, гърба, раменете, врата, челюстта или стомаха.
  • Недостиг на въздух – може да се прояви самостоятелно или да настъпи заедно с гръдната болка и дискомфорт. Може да настъпи по време на почивка или след леко физическо натоварване.

Други симптоми може да включват:

  • Избиване на студена пот
  • Гадене и повръщане
  • Прималяване и внезапна замаяност

Не всеки инфаркт започва с внезапна, стягаща болка в гърдите, както често става по филмите. Симптомите на сърдечна атака може да варират от човек на човек. Някои хора могат да имат само някои симптоми и след това с изненада да научат, че са имали сърдечен удар.

Други наименования на сърдечен удар са:

Инфаркт на миокарда
Остър миокарден инфаркт
Коронарна тромбоза
Коронарна оклузия

Ако искате да предприемете мерки и да намалите риска от сърдечна атака и сърдечно-съдови заболявания има някои неща, които могат да са Ви наистина от полза:

Спрете цигарите

Тютюнопушене и инфаркт

 

Ако пушите, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания е 2-4 пъти по-висок, спрямо този при непушач. Пушейки една кутия цигари на ден, рискът от поява на сърдечно-съдово заболяване се удвоява. Това важи и за тези, които пушат пури или лула. Непушачите също са изложени на по-висок риск, ако са изложени на пасивно пушене.

 

 

 

Овладейте високия холестерол

Това се отнася до високи нива на общия холестерол, високи нива на LDL холестерол, високи нива на триглицеридите и/или нисък HDL холестерол.

Контрол на високото кръвно налягане

Контрол на кръвното налягане

 

Високото кръвно налягане кара сърцето да работи по-усилено, което води до неговото уголемяване и загуба на функционалност на тъканите. Това повлиява работата му и увеличава риска от инфаркт.

 

Правете упражнения

Добрата физическа активност предотвратява сърдечно-съдови заболявания и помага за управление на високото кръвно налягане, холестерола, диабета и теглото. Ако сте физически неактивни, рискът за сърдечно-съдови заболявания се увеличава.

Борба със затлъстяването

Наднормено тегло

 

Подобно на високото кръвно налягане, затлъстяването кара сърцето да работи по-усилено, което повишава риска от сърдечни нарушения и заболявания, дори и да нямате други рискови фактори. Освен това, от своя страна, затлъстяването увеличава риска от високо кръвно и диабет.

 

 

Контрол на диабета

Наличието на диабет, значително увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Ако имате диабет е важно да се консултирате с лекаря си, за да се гарантира, че диабетът е добре контролиран.

Намалете нивата на стрес

Влияние на стреса върху сърцето

Да живееш с високи нива на стрес всеки ден, може да повлия риска от сърдечни заболявания. Някои хора се опитват да се справят със стреса с помощта на храна, тютюнопушене, алкохол, а това всъщност задълбочава проблема и неблагоприятните последици.

 

Избягвайте прекомерната консумация на алкохол

Консумирането на алкохол в по-високи количества може да повиши кръвното налягане и триглицеридите!

Важно е да се спомене, че наличието на повече от един от тези рискови фактори увеличава риска многократно. Ако страдате от високо кръвно налягане, затлъстяване и висок холестерол, рискът от инфаркт се увеличава драстично.

Източници:
http://www.healthcentral.com
http://www.nhlbi.nih.gov

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияБотаникаПатологияНовиниИсторияТестовеКлинични пътекиЗдравни проблемиХранене при...Храни и ястияФизиологияСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаСпортОрганизацииВидеоНормативни актовеСпециалистиСъставки