Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни техники и средства за отказ от тютюнопушене

Алтернативни техники и средства за отказ от тютюнопушене

Алтернативни техники и средства за отказ от тютюнопушене - изображение
  1. Алтернативни техники за отказ от тютюнопушене
  2. Билки за отказ от тютюнопушене
  3. Билкови цигари
  4. Физически средства и съвети

Усещате ли, че сте заобиколени от облак от дим, дори когато сте на открито? Независимо дали сте пушач или страничен наблюдател, вие вдишвате катран и редица отровни газове, които увреждат белите дробове и цялостното Ви здраве. Световната здравна организация съобщава за приблизително 6 милиона души убити от тютюнопушене всяка година и 600 000 смъртни случая, причинени от пасивно излагане на тютюнев дим.

Американската асоциация за ракови заболявания (American Cancer Society) съобщава, че в тютюневия дим се откриват над 7000 химически вещества, над 60 от които, могат да причинят рак. Тютюневите листа, използвани в производството на цигари, съдържат радиоактивни материали, които се натрупват в белите дробове и повишават радиацията в организма, което допълнително увеличава риска от развитие на раково заболяване.

Най-малко 30 % от всички ракови заболявания и 87% от случаите на рак на белите дробове са свързани с употребата на тютюн. Никога не е твърде късно да се отървете от вредния навик и да се предпазите!

Много пушачи са намерили средство за лесно преминаване през периода на отказване от цигарите, прилагайки алтернативни техники като акупунктура, хипноза или медитация. Тези терапии не действат чрез механизмите на конвенционалните лекарствени терапии, а въздействат психически, създавайки здравословен баланс между ума и тялото, и облекчават стреса. Обикновено, най-добри резултати се постигат, когато алтернативните методи се комбинират с конвенционалните подходи и средства. Според научни изследователи и лекари, тютюнопушенето трябва да се приема като сериозен проблем и да се лекува като истинско хронично заболяване!

Акупунктура

Акупунктурата е техника, произлизаща от традиционната китайска медицина, която използва фини игли за стимулиране на определени точки по тялото. Идеята при пушачи е да се намали апетита и да се намали тежестта на признаците на никотинова абстиненция в целия организъм. Поставянето на иглите варира при всеки отделен случай, но общите точки се намират по ушите, краката и горната част на главата. Кратко изследване, което може да включва измерване на пулса и цвета на езика, може да определи физическите слабости на пушача и да определи точните места за поставяне на иглите.

Хипноза

Хипнозата е станала известна като метод за отказване от тютюнопушенето, поради способността й да променя поведението бързо и да отпуска ума достатъчно, за да се визуализират несъзнателните подтикващи към тютюнопушене фактори (тригери).
Обикновено терапевтичната процедура започва с историята на случая, за да може терапевтът да добие представа за степента на зависимост и индивидуалните особености на пациента. След това, терапевтът предизвиква състояние на релаксация чрез определен метод, най-често медитация или визуализация. Следва серия от предложения и разговор, за да проучи какво може да мотивира пациента и какво може да го откаже. Например, ако някой е свикнал винаги да пуши пред телевизора, хипнотерапевтът може да опита да замени тази връзка с по-здравословен навик.

Проучване, извършено през 2007 година сред пушачи, хоспитализирани с кардиопулмонални заболявания, показва, че пациентите подложени на хипнотерапия е по-вероятно да бъдат непушачи шест месеца по-късно, спрямо тези, подложени на самостоятелна никотин-заместителна терапия.

Още по темата може да научите в Отказване на цигарите с хипнотерапия.

Медитация

Медитацията, която е предназначена да отпусне тялото и да пренасочи мислите, може да бъде обещаваща при отказване от тютюнопушенето, особено, когато се комбинира с конвенционална терапия. Тя отключва реакция в мозъка, подобна на чувството за релаксиране, което търсят пушачите в никотина. Медитацията може, също така, да замени облекчаването на стреса с цигарите.
Обща и лесна техника за медитация изисква да се намери място, в което да седнете удобно и да вдишвате бавно през носа. Когато умът ви се насочи към желанието за цигара, пренасочете го върху дишането. Започнете с 5 минути на ден и постепенно ги увеличете до 20 минути.

Билки

Билките може да бъдат чудесно допълнение към терапията за отказ от тютюнопушенето. Някои билки могат да намалят абстиненцията, да потиснат стреса и тревожността, да намалят апетита или да подпомогнат детоксикацията на белите дробове и тялото. Билките могат да се употребяват под формата на чай, тинктура или капсули. Някои билки дори може да се пушат. Тъй като някои от билките имат неприятен вкус, може да ги смесите с друг билков чай.

Някои билки като лобелия изискват по-ниска доза, докато други, като овес, може да се приемат в по-високи дози. Като цяло, повечето билки не се приемат повече от три пъти на ден, а всяка доза включва една чаша чай или 10 до 30 капки тинктура. Ако приемате капсули, се придържайте към указанията на опаковката.

Лобелия

Лобелията, позната още като индийски тютюн, е показана за потискане на симптомите на никотинов глад и абстиненция. Това се дължи на съдържащия се в билката алкалоид, наречен лобелин, който се свързва със същите рецептори в мозъка, както никотина. Лобелинът предизвиква подобни ефекти в тялото, като никотина, без да причинява вреда. Освен това не предизвиква пристрастяване. Друг полезен алкалоид в лобелията е изолобелаин, който оказва релаксиращ ефект върху централната и вегетативна нервна система. Помага за облекчаване на напрежението и успокояване на нервите при признаци на абстиненция. Отхрачващите и антиспастични ефекти на билката я правят подходяща и в терапията на белодробни заболявания като астма, магарешка кашлица и пневмония.

Препоръки: В началото на периода на отказване може да приемате лобелия редовно или на принципа „когато е необходимо”. Ако усетите силно желание за цигара, вземете 5-10 капки тинктура от лобелия под езика или пийте чай от лобелия. Необходими са около 5 минути, за да настъпи ефект.

Лобелия е силна билка и, ако се приема във високи дози може да предизвика гадене, повръщане, замаяност, световъртеж, сухота в устата или прекомерно изпотяване. Най-добре е в началото на приема да започнете с ниски дози и, ако няма резултат да увеличавате постепенно. Ако усетите гадене, преустановете приема на билката за остатъка от деня и намалете дозата през следващия ден!

Не приемайте лобелия, ако имате сърдечно заболяване, високо кръвно налягане, чувствителност към тютюн, парализа, ако страдате от парализа или шок!

Лопен

Лопен е билка с голям афинитет към белите дробове. Често се използва за лечение на възпаления на дихателните пътища и респираторни заболявания. Ефектите на лопена върху респираторния тракт включват отхрачващо действие, тонизира лигавицата и ускорява заздравяването на увредената тъкан. В допълнение, лопена действа и леко успокоително и може да бъде от полза за лечение на безсънието, свързано с отказването от цигарите.

Тъй като лопена няма силно изразен вкус, може да се използва като основа, в смес с други билки.

Подбел

Подбел е билка, подпомагаща отхрачването. Използва се за прочистване и детоксикация на белите дробове, но предозирането може да предизвика пристъп на кашлица. Препоръчва се да се започне с ниска доза! Не използвайте подбел, ако имате силни пристъпи на кашлица, кашляте кръв или имате болка при дишане.Червена детелина

Червената детелина е известно противораково средство. В нея се съдържа съединение, наречено генистеин, което има свойството да пречи на образуването на нови кръвоносни съдове и по този начин потиска образуването и разрастването на туморите. Поради това, замяната на дъвченето на тютюн или тютюнопушенето с дъвченето на пресен цвят от червена детелина (като добавка към салати) или други билки, съдържащи генистеин (фъстъци, соя) е подходяща алтернатива на тютюна. Може да замените вредния навик с друг – пиенето на чаша чай от червена детелина всеки ден. Това ще помогне да се справите с никотиновия глад и същевременно ще намали риска от поява на туморни образувания.

Бакла

Бакла (или боб фава) е един от най-добрите източници на I-допа, който се превръща в допамин в мозъка. Баклата може да помогне за облекчаване на никотиновия глад, тъй като областта от мозъка (нуклеус акумбенс), която играе важна роля в емоциите се влияе от допамин. Допаминът е свързан с еуфорията създадена при пристрастяване към никотина и наркотични вещества. Баклата представлява значително по-евтини и по-безопасен заместител.

Блатен аир

Блатният аир помага за премахване на излишната слуз и отлагания в бронхиолите. Той традиционно се използва в терапията на бронхит, астма, коклюш, но също така е от полза за неутрализиране на токсините в белите дробове, натрупвани в резултат на тютюнопушенето.

Други свойства на блатния аир са успокояване и повишаване на енергията и издръжливостта на организма, нужни в процеса на отказване. Предполага се, че дъвченето на корен от блатен аир потиска желанието за никотин.

Коча трева

Кочата билка има способността да намаля тревожността и може да помогне при безсъние. Освен това е полезна за успокояване на храносмилателни разстройства и облекчаване на главоболие, които са често срещани по време на отказа от тютюнопушене. За намаляване на желанието за цигари е от полза накапването на няколко капки тинктура от коча билка върху задната част на езика. Някои хора дори пушат коча билка, но това може да предизвика главоболие. Прекомерният прием на коча билка може да доведе до главоболие, гадене и повръщане, поради което трябва да се използва с повишено внимание и в умерени дози!

Хвощ

Хвощът (Equisitum arvense) съдържа ниски концентрации никотин и може да помогне за облекчаване на никотиновия глад и признаците на абстиненция по време на първите няколко дни. Ако използвате хвощ повече от 6 седмици без прекъсване е важно да направите почивка в продължение на 3 седмици, тъй като прекомерната употреба може да предизвика дразнене на пикочните пътища.

 

 

Исоп

Исопът е билка, действаща успокояващо на нервната система, облекчава тревожността и подобрява умствената яснота. Също така, помага за намаляване на симптомите на абстиненция, изчистване на токсините и прочистване на дихателните пътища от слуз и отлагания. Исоп се използва и в терапията на респираторни заболявания, тъй като успокоява раздразнената лигавица на дихателните пътища. Необходимо е да знаете, че исопът няма слабително действие! Ако получите тежка диария при приема на билката, преустановете временно, след което отново продължете с по-ниска доза.

Женско биле

Коренът от женско биле наподобява на вид цигара или пура и може да се използва като техен заместител. Дъвченето на женско биле потиска никотиновия глад и същевременно подобрява цялото здраве на организма. Също така, женското биле е отхрачваща и успокояваща билка. Традиционно се използва за успокояване при белодробно възпаление при астма, бронхит и други.

И все пак, трябва да сте наясно, че докато женското биле и неговите екстракти са безопасни при употреба в нормални количества, то продължителната употреба (повече от шест седмици) на три-четири чаши на ден или поглъщане на големи количества, може да доведе до главоболие, летаргия, загуба на калий, задържане на вода и високо кръвно налягане!

Женшен

Женшенът се отличава с добре изразени адаптогенни свойства, което означава, че помага на организма да се справи с физическия и емоционален стрес и да възстанови баланса на организма. Действа като тоник за надбъбречните жлези и може да увеличи енергията и издръжливостта в периода на отказ. Допълнителните ползи от женшен включват разширение на стеснените съдове в белите дробове и подпомагане на цялостното здраве на дихателната система.

Женшенът е проучен и като превантивно средство срещу рак. Доказано намалява риска от развитие на рак на белите дробове, както и на други видове рак, което може да се използва срещу канцерогенните ефекти от дългосрочното тютюнопушене.

Не приемайте женшен продължително време без прекъсване! Препоръчително е да се редуват няколко седмици на прием с няколко седмици почивка. Ако страдате от безсъние, не приемайте женшен по-късно от средата на деня!

Овес

Овесът, понякога наричан „див овес” или овесена трева”, може да се използва за облекчаване на симптомите на абстиненция и намаляване на желанието за пушене. Той действа тонизиращо за нервната система, а често се препоръчва и в случаите на умора или нервно изтощение. Екстрактът от овес е полезен за намаляване на стреса и подобряване на съня. В него се съдържа аминокиселината L-триптофан, която е необходима за синтеза на серотонин, невротрансмитер повлияващ настроението и благосъстоянието. Чай от див овес или екстракт може да бъде отлично допълнение към програмата за отказване от тютюнопушенето. Повишаването на консумацията на зърнени култури също може да е от полза.

Лекарствените ефекти на овеса са силно променливи, в зависимост от това къде се отглежда или в кой етап се събира. В началото се препоръчва да се започне с ниска доза и, ако няма резултат, тогава дозата да се повиши. Тъй като за настъпване на видим ефект е необходим по-дълъг период от време, се препоръчва да започнете приема няколко седмици преди отказа на цигарите. Овесът може да се приема дългосрочно без никакви рискове.

Пасифлора

Релаксиращите и успокояващи свойства на пасифлората може да помогнат в борбата с безсънието и безпокойството, наблюдавани в периода на отказ. Освен това, пасифлората може да се пуши. Смесете изсушената билка с обикновен тютюн и постепенно намалявайте дозата на тютюна, докато напълно го премахнете.

 

 

Родиола

Ползите от родиолата при отказване от тютюнопушенето са много. На първо място, може да намали симптомите на абстиненция, тъй като е адаптогенна билка (помага на организма да се справи с физически промени и психически стрес). Родиолата може да помогне за увеличаване на енергията, издръжливостта и да противодейства на напълняването, често настъпващо при отказ на цигарите. Тя не само намалява нивата на кортизола (хормон на стреса), а и помага за изгаряне на съществуващите мазнини. Това се осъществява чрез мобилизиране на мастните киселини от мастната тъкан и активиране на ензима липаза, участващ в процеса на изгаряне на натрупаните мазнини. Други ефекти на родиолата включват подобряване на умствената дейност, подобряване на настроението и благосъстоянието. Увеличава кръвната циркулация в мозъка и повишава пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера, което позволява на прекурсорите на допамина и серотонина да преминават по-лесно през нея.

Необходимо е да се има предвид, че в ниски и средни дози има стимулиращ ефект, а при по-високи дози – седативен ефект!

Превара

Преварата (Великденче) притежава успокояващи свойства и тонизира централната нервна система. Използва се за лечение на нервност, тревожност и безсъние по време на отказ от тютюнопушене. При някои хора, тази билка може да предизвика сънливост, а при други да изостри съзнанието. Поради риска от сънливост, не използвайте билката, когато е нужно да шофирате или да работите с машини!Жълт кантарион

Жълтият кантарион е известен с приложението си в терапията на депресия и тревожност, което го прави подходящ за успокояване, намаляване на възбудата и поддържането на положителна психологична нагласа в периода на отказ на цигарите. Способността му да прочиства дихателните пътища от натрупаната в тях слуз ще помогне за справяне с щетите от дългосрочното пушене. Също така, жълтият кантарион е мощен очистител на кръвта и ще ускори детоксикацията на организма.

Поради по-бавното настъпване на ефект, може да започнете да приемате билката няколко седмици по-рано от планираното отказване на цигарите. Не приемайте жълт кантарион, ако употребявате антидепресанти, орални контрацептиви, лекарства за ХИВ или лекарства за предотвратяване на отхвърляне на органи след органна трансплантация, тъй като билката намалява ефекта на тези лекарства! Жълтият кантарион повишава чувствителността към слънце, затова е препоръчително да се приема вечер и да се използват слънцезащитни продукти през деня, за да се предотврати изгаряне на кожата!

Валериана

Валерианата е от полза като успокоително и релаксиращо мускулите средство. Тази билка ще ви помогне да заспите, ако се появи безсъние или нервност, дължащи се на никотинов глад.

Валерианата води до сънливост и не бива да се прима преди шофиране и работа с машини! Най-добре е да се приема вечер. Може да взаимодейства с някои лекарства като бензодиазепини (ксанакс, ативан, валиум). Не се препоръчва при наличие на нарушена функция на черния дроб!

 

Морков

Вместо пушенето на цигара, може да дъвчете пресен морков или два. Каротеноидите, които се съдържат в морковите са предшественици на витамин А, а също така помагат за превенцията на ракови заболявания. Ако цигарите са сред най-разпространените рискови фактори за ракови заболявания, то морковите са противораковите. В действителност, това важи за всички плодове и зеленчуци. Колкото повече плодове и зеленчуци яде човек, толкова по-малко вероятно е да развие рак, включително рак на белия дроб.

Билкови цигари

Билките за пушене могат да бъдат добра алтернатива на никотиновата цигара. Освен че, са добър начин за отучване от никотина, те помагат за очистване на белия дроб от натрупаните в него токсини и отпадъчни вещества. Билковите цигари се препоръчват в случаите, при които усещате силна нужда от цигара. Трябва да се използват краткосрочно и само в най-тежките периоди на отказване. Билките, използвани за пушене не съдържат никотин и не водят до пристрастяване. Готови билкови цигари могат да бъдат открити в търговската мрежа, но може да се приготвят с помощта на сухи билки. Хербалистът Howie Brounstein предлага следната смес, която може да е от полза за отказване на цигарите:

  • Листа от лопен и препоръчват се за основа.
  • Лисат от лобелия - важна съставка, тъй като веществата в нея се свързват с никотиновите рецептори. След няколко седмици може да намалите количеството на лобелията и да повишите това на лопена.
  • Листа от мечо грозде и листа от манзанита (Arctostaphylos SPP) - придават стягащ ефект на сместа, като е необходимо да се уверите, че са накъсани на малки парчета, за да изгарят по-добре.
  • Листа от подбел - за подпомагане на отхрачването и очистването на белите дробове. Не използвайте голямо количество подбел поради риск от кашлица и припадъци!
  • Листа от мента - подобряват аромата и имат успокояващ ефект.

 
Постепенно намалявайте и количеството на стягащите билки и увеличавайте това на лопена. В крайна сметка, накрая може да се пуши лопен самостоятелно, но по това време е твърде вероятно вече да е изчезнала голяма част от желанието за пушене

Физически средства и съвети за спиране на тютюнопушенето

Пийте студена вода

Пиенето на студена вода със сламка може да ви помогне да замените акта на дърпането от цигара. Освен това, освобождава допамин, който има свойството да подобрява настроението.

Яжте на малки порции

Яденето на малки порции също може да ви помогне да задоволите желанието за пушене. Избирайте леки, здравословни храни, за да избегнете увеличаване на теглото.

Отбелязвайте ползите

Не е нужно да чакате дълго, за да започнете да се наслаждавате на ползите от живота без тютюнев дим. Направете си списък от ползите, които забелязвате още от първия ден. Може да се включат спестяване на пари, свеж дъх в устата, липса на неприятната миризма на цигари по дрехите, подобряване на вкусовото усещане, увеличена физическа издръжливост и други. Когато усетите желание за цигара, погледнете списъка и си припомнете какво сте постигнали до момента.

Мийте зъбите си често

Един от незабавните ефекти настъпващи при отказването на цигарите е подобряване на чувствителността на вкуса и по-свеж дъх. Честото миене на зъбите поддържа тази свежест и намалява никотиновия глад.

Избягвайте алкохола

Употребата на алкохол е едно от най-честите причини за повторно посягане към цигарите поради факта, че пречи на самоконтрола и волята. Освен това, много хора свързват алкохолните питиета с тютюнопушене.

Открийте си собствена зона за непушачи

Когато желанието ви за цигара става все по-трудно преодолимо, отидете на място, където не се пуши. Това може да е кино, библиотека, магазин или друго, което отвлича вниманието ви в друга посока.

Запомнете основните си причини за отказването от цигарите

Напишете си списък с всички причини, поради които желаете да спрете цигарите. Направете копия на списъка и го поставете там, където прекарвате голяма част от деня си – например в кухнята, в офиса, в колата. Някои бивши пушачи твърдят, че е от полза да се сложи снимка на семейството близко до списъка с причини.

Бъдете активни всеки ден

Физическите упражнения и спорта са мощно средство за отвличане на вниманието и потискане на никотиновия глад. Когато тялото е активно, синтезира естествени химикали, които помагат за облекчаване на стреса и подобряват настроението. Ходенето е едно от най-лесните и достъпни упражнения за повечето хора. Включването на няколко различни дейности или упражнения ще ви помогне да останете мотивирани и да се чувствате добре. Не пропускайте ден без физическа активност – особено през първия месец от отказването.

Спасително въже

Когато сте на място или ситуация, в които риска от посягане към цигарата е повишен, вземете някой близък или приятел, който да ви подкрепя. Най-добре е той също да е бивш пушач.

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛеченияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноТестовеЛайфстайлИсторияСнимкиСтатистически проучванияАнкетиПроизводителиБотаникаХранене при...Социални грижиСпортПсихологияВидеоНормативни актовеОрганизацииРецептиПрезентацииЗаведенияДиетиФизиология