Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Бакла, черен боб

Бакла, черен боб

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Бакла, черен боб - изображение

Бакла (Vicia faba) представлява едногодишно тревисто растение, което е представител на семейство Бобови (Fabaceae). Нарича се още черен боб.

Устройство на бакла

баклаВисочината на черния боб достига от 0,5 до 1,8 метра. Стъблото е месесто и квадратно в напречно сечение. Листата са с дължина от 10 до 25 сантиметра. Баграта им е сиво-зелена. За разлика от повечето други видове боб, баклата не е увивно растение.
Цветята са с дължина от 1 до 2,5 сантиметра, с пет венчелистчета. Стандартно те са бели с черно петно в центъра. Цветовете имат силен сладникав аромат, който е привлекателен за пчелите.
Плодът е зелен, но зрее до тъмно черно-кафяво, с плътна външна обвивка. Дивите видове имат лъжички с дължина от 5 до 10 сантиметра и диаметър 1 сантиметър. Всяка шушулка на черния боб съдържа от 3 до 8 семена, които са кръгли до овални и имат диаметър 5-10 милиметра.

Разпространение на бакла

карта разпространениеРастението е разпространено в Европа, Азия, Африка и Южна Америка. В България е пренесена вероятно от древна Гърция. Отглежда се на ограничени площи предимно като ранен пролетен зеленчук.

 

Използваема част на бакла

Употребяват се главно семената на растението.

Химичен състав на бакла

Баклата притежава голямо разнообразие от химични вещества. Семената са добър източник на тиамин, желязо, мед, фосфор, калий и магнезий, които отговарят на 10 до 19 % от препоръчителната дневна доза за вързрастен индивид.

Лечебни свойства и приложение на бакла

Лечебни свойства на бакла:

бакла

 • диуретично;
 • литотриптично;
 • антиоксидантно;
 • противотуморно;
 • антиревматично;
 • лаксативно (разхлабително);
 • подпомага хормоналната регулация;
 • регурлира нивата на холестерол в кръвта.

Заболявания и състояния, при които се прилага бакла:

 • неврологични нарушения;
 • бъбречна калкулоза;
 • високи нива на холестерол в кръвта;
 • анемия;
 • ревматизъм;
 • констипация (запек);
 • хормонален дисбаланс.

Начин на употреба на бакла:

Черният боб се употребява главно с кулинарна цел. Съществуват разнообразни рецепти и начини за приготвяне на бакла.

Внимание!

Не се препоръчва консумацията на бакла от деца и бременни и кърмещи жени. Черният боб може да бъде токсичен за определени лица!

Фавизъм и черен боб

Фавизмът е вродено заболяване свързано с Х-хромозомата. Представлява дефицит на ензима глюкозо-6-фосфатдехидрогеназа, което компрометира кислородния капацитет на кръвта. Това е най-често срещаният ензимен дефицит. Статистики сочат, че засяга приблизително 400 милиона души по света. Поглъщането на бакла от такива лица обикновено води до остра хемолиза на еритроцитите (червените кръвни клетки), която може да бъде достатъчно тежка, за да предизвика метхемоглобинемия и фатален изход. Изследвания сочат, че освен бакла, някои медикаменти и инфекции, също могат да предизвикат изолирана еритроцитна хемолиза при възрастни с глюкозо-6-фосфатдехидрогеназна недостатъчност.

Още по темата:

3.6, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Broad-Bean-Cid2712
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/v/vicia-faba-major=broad-bean.php
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Vicia+faba
https://en.wikipedia.org/wiki/Vicia_faba
https://pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Vicia+faba

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиИсторияНовиниНаучни публикацииЗдравни проблемиИнтервютаХранене при...СнимкиВидеоЛеченияПсихологияСпортАлт. медицинаКлинични пътекиБотаникаЛайфстайл