Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Cactaceae Кактусова смокиня, Бодлива круша

Кактусова смокиня, Бодлива круша

от 12 май 2010г., обновено на 30 яну 2020г.
Редактор: д-р Биляна Петрова
Кактусова смокиня, Бодлива круша - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Кактусова смокиня, Бодлива круша (Opuntia ficus-indica) представлява вечнозелено, многогодишно растение, вид кактус с тъкан, богата на вода. Принадлежи съответно към семейство Кактусови (Cactaceae). Съществуват около 200 представители от рода Опунция. Известно е с имената опунция и индийска смокиня, Prickly Pear, Barbary fig.

Устройство на кактусова смокиня

елементи на кактуса

Характеризира се с елипсовидни дебели стъбла, които имат форма на ракета или заешки ушенца. Достига на височина до 5 метра. При по-старите представители стъблата са вдървесени при основата, а по-нагоре дават сочни, месести, плоски разклонения. По тях се установяват ареоли, от които се развиват бодлите, цветовете, страничните издънки и плодовете на растението.

цветове на круша кактус

Цветовете се развиват от най-високо разположените ареоли. Имат жълто-оранжев цвят. Те са хермафродитни (имат и мъжки и женски органи) и се опрашват от насекоми. Цъфтежът е от юни до септември месец. При наличие на достатъчно светлина, опунцията цъфти обилно. Цъфтежът започва през пролетта.

плодове на кактусова смокиняРазвитието и зреенето на плода се случва през периода август - октомври месец. Те имат овална форма, землист аромат, плътна консистенция и жълто-зелен цвят, понякога с червеникави отенъци. Вътрешността им е оцветена в ярко червен цвят, съдържа множество малки семена и има сладко-кисел вкус. Плодовете са до 10 см дълги и 9 см широки.

Разпространение на кактусова смокиня

Произлиза от Централна Америка и Мексико, като пониква спонтанно на сухи места. Разпространен и в средиземноморския басейн, кактусът се счита за вредна растителност, заради способността му да се развива и разпространява бързо, там където е бил първоначално култивиран.

храст кактусова смокиняЗаради вкусните плодове и външния си вид опунцията е пренесена от човека далеч зад границите на естественото си разпространение. Днес можем да я видим натурализирана и подивяла в Гърция, Испания, Южна Италия, Франция, а също така и в Индия и Австралия, където се е разпространила много бързо и се е превърнала в заплаха за местната флора.

Не може да расте на сянка. Тя предпочита суха почва и понася засушаване. Кактусът може да толерира силни ветрове, но не и морска експозиция.

Използваема част на кактусова смокиня

Употребяемата част на растението са неговите стъбла и плодове. Годни за консумация се оказват и нейните цветя, зелена маса и семена.

Химичен състав на кактусова смокиня

Растението съдържа жизненоважни биовитални вещества, витамин C, беталаини, индикаксантин, флавоноиди, кверцетин, дихидрокверцетин (таксифолин), кверцетин 3-метил етер (изорамнетина), кемпферол, глюкоза и фруктоза, нишесте, протеини и фибри, пектин, калций, магнезий, пролин, даукостеролl, р-хидроксибензоена киселина, L - (-) - ябълчена киселина, (E) – ферулова киселина, опунтиол, 4-етокси-6-хидроксиметил-алфа-пирон, 3-О-метилизорамнеин, 1-хептанеканол, ванилова киселина, изорамнетина-3-О-бета-D-рутинозид.

насаждения от кактусова смокиняМаслото от семена на Opuntia Ficus-indica е богатo на полиненаситени мастни киселини, линолова киселина и ненаситени мастни киселини. От цветовете са изолирани флавонозиди. Три съединения са открити в стъблото на бодливата круша и определени като опунтин Б, 4-хидроксипролин и тирозин.

Сокът от кактусовата смокиня съдържа много фенолни съединения, аскорбинова киселина, беталаини, бетацианини и флавоноидна фракция, която се състои основно от рутин и изорамнетин деривати.

Месестата част на плода се състои главно от глюкоза (35%) и фруктоза (29%), докато кожата съдържа основно глюкоза (21%). Съдържанието на протеини е 5,1% (месеста част), 8,3% (кожа на плода) и 11,8% (семена). Нишесте е намерено във всяка от трите части на плода.

Целулозните влакна са богати на пектин (14,4%), а кожата и семената на плода са богати на целулоза (29.1 и 45.1%, съответно). Кожата е забележителна със съдържанието си на калций (2.09%) и калий (3,4%). В нея е установен още полизахарид, съставен от галактоза и арабиноза остатъци, със следи от рамноза, ксилоза и глюкоза.

Лечебни свойства и приложение на кактусова смокиня

Тези кактуси са изключително ценна реколта за сухите райони, защото задържат вода в биомасата си. Лесно се култивират и развъждат. Продуцират се и хибридни видове. Учени от университет в Южна Флорида са установили, че слузесто вещество от бодлива круша действа като естествен, нетоксичен дисперсант при нефтени разливи. В изследвания е установено, че кактусовата смокиня понижава оксидативния стрес при здрави хора.

Свойства на бодливата круша

  • отлични хидратиращи свойства;
  • стимулира механизмите на кожата за защита и самовъзстановяване като стимулира образуването на HSP - протеини;
  • придава здрав и свеж вид на кожата;
  • антиоксидантни;
  • спазмолитични;
  • диуретични;
  • успокояващи.

Поради високото съдържание на витамин C в плода, той е едно от първите лечебни средства, които се използват при скорбут. Освен за храна плодовете се използват и с лечебно действие – като диуретик и антихеморагично средство.

Цветята и стъблата притежават спазмолитични, диуретични и успокояващи свойства. Цветовете се използват за намаляване на кървене и лечение на проблеми на стомашно-чревния тракт, особено диария, колит и синдром на раздразнените черва, както и за лечение на уголемена простатна жлеза. Почистени стъблата са били обвързани около увредените крайници като мярка за първа помощ. Когато плодът се консумира със семената, може да подейства запичащо, а без тях има изразено слабително действие.

Сок от бодлива круша предпазва от хепатотоксични агенти. Тя може да облекчи екзотоксично нервно разстройство, предизвикано от глобална исхемия. В изследвания с плъхове, е установено, че прах от семена на кактусовата смокиня може значително да понижи телесното тегло.

Кактусовата смокиня в кулинарията

пулпа на кактусова смокиняПлодовете на бодливата круша имат желеобразна консистенция. Преди консумация се отстраняват бодлите и кожата им. Могат да се приемат сурови, варени или сушени. От тях се правят ликьори, алкохолна напитка, включват се в салати, сладкиши, винегрети и други ястия. Сокът, който се плучава от опунцията се влага в състава на коктейли, желета, сиропи, като натурално багрило в сладкарството.

Зелената маса се вари и консумира като зелен боб. Тя е слузеста и много лепкава. Освен плодовете за храна се използват и други части на растението, като семената се препичат и се смилат на брашно, а младите листа се готвят. Консумацията на семената на растението трябва да се избягва, особено от хора с храносмилателни разстройства. От стъблото се получава хранителна смола. Цветовете са вид употребяема суровина. Получената смола от стъблото се използва за дъвчена или смесена с дървено масло, за направата на свещи. Сокът от варени стъбла е много лепкав. Той се добавя към мазилки за стени, като по-добре поддържа строителния материал.

Скоро в САЩ е започнато култивирането на този вид кактус, с цел производство на храна за животните.

Още по темата:
  • Дрян обикновен Дрян обикновен
  • Вълнест напръстник, Бесниче, Чехълче, Бесен бурен, Дядов зъб Вълнест напръстник, Бесниче, Чехълче, Бесен бурен, Дядов зъб
  • Кола Кола
  • Грозде, лоза Грозде, лоза
4.2/5 21 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

БИОТОНА БИО СУПЕР ФИБРИ 300 гр.
29.20лв.

БИОТОНА БИО СУПЕР ФИБРИ 300 гр.

КАНЕЛА ПЛЮС капсули * 30 ТЕРАПОИНТ
15.90лв.

КАНЕЛА ПЛЮС капсули * 30 ТЕРАПОИНТ

СУОНСЪН КАКТУС ОПУНЦИЯ (БОДЛИВА КРУША) капсули 650 мг * 180 SW543
60.20лв.

СУОНСЪН КАКТУС ОПУНЦИЯ (БОДЛИВА КРУША) капсули 650 мг * 180 SW543

БРОНХОКОД джет за гърло 20 мл ДОЛЕРАН ФАРМА
19.50лв.

БРОНХОКОД джет за гърло 20 мл ДОЛЕРАН ФАРМА

ЗАХИР ДЕН И НОЩ капсули * 100
32.50лв.

ЗАХИР ДЕН И НОЩ капсули * 100

КАЛИВИТА СЛИМ ФОРМУЛА таблетки * 90
71.70лв.

КАЛИВИТА СЛИМ ФОРМУЛА таблетки * 90

Коментари към Кактусова смокиня, Бодлива круша

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Кактусова смокиня, Бодлива круша
    www.framar.bg 
    на 18 January 2021 в 05:59
    Коментирайте "Кактусова смокиня, Бодлива круша"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Група Еудикоти (Eudicots)
  • Клон Същински еудикоти (Core eudicots)
  • Разред Caryophyllales
  • Сем. Cactaceae
  • Разстройство
  • Методи и съвети за извършване на клизма
  • Хранителен режим (диета) при диария
  • Диария при бебета и деца - домашни средства и храни
  • Натурални средства срещу нервен стомах
  • Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
  • Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
  • Алтернативни подходи и средства в лечението на диария
  • Райска ябълка
  • Бебешко ако - какво може да откриете в памперса

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах