Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malvales Сем. Malvaceae (Слезови) Кола

Кола

Сем. Malvaceae (Слезови)

Кола - изображение

Кола (Cola acuminata, Sterculia acuminata, Cola pseudoacuminata) е вечнозелено дърво, принадлежащо към семейство Слезови (Malvaceae). Достига на височина до 30 м., обикновено 10-20 метра. Диаметърът на ствола му е около 30 см.

Днес са известни около 60 дървесни вида Кола, родени в тропическа Африка, от които 51 вида - в Западна Африка. Първата реколта от кола се получава пет години след засаждането й, като основното производство, в големи количества, получено от дървото е през следващите 7-10 години. Тя се отнася до столетниците, поддържащи производителността си до 100 години, с редуващи се периоди на почивка и периоди на плодородие.

Устройство на дървото кола

 

Клоните са много, често разделени, тънки и криви, подчертано извисяващи се. По тях от основата до върха им има разположени листа, но в по-рядка формация.

 

 

 

Кората на старите дървета е по-скоро груба и с коркова текстура, сива на цвят и често разделена на квадрати. На по-големите клонове кората е гладка, като по нея се установяват коркови брадавици с маслинов цвят. Те са често срещано образувание по кората на дървото и са отличителни знаци за този вид кола.

Листната маса на дървото е обикновена, оскъдна и намаляща до върха на клоните. Тя е представена от дълги, елипсовидни и леко яйцевидни листа, оцветени в тъмно зелено, с жилава текстура. Поставени са на дълги дръжки, понякога достигащи до 1 метър. От страната на листото, дръжката завършна с леко удебеление. Те не са плоски, а често извити, ръбести в средата и усукващи се към върха. Листата са със средна дължина от 16,3 см., максимална широчина 5.6 см., с обичайна дължина на дръжката от 4,1 см.

Съцветията се състоят от гъсти снопчета от жълто-бели цветчета, разположени на по-дълга дръжка. Чашката на цветчетата е с обичайна големина до 2,5 см. Те са със звездовидна форма и имат червено-лилаво оцветяване в центъра.

 

Плодовете са груби, на петна, с форма подобна на шушулка, достигащи на дължина до 15-20 см. и ширина около 6-7см., оцветени в червеникаво-кафяво или маслинено кафяво. Развиват се на младите клонки и нямат дръжки. Подредени са във формата на звезда, от порядъка на от 3 до 5 броя един до друг.

 

Във всяка от плодните капсули има от 4 до 10 броя семена, наредени в два реда, достигащи на дължина от около 4 см. и ширина около 2,5 см. Те са големи, плоски, кръгли или квадратни, покрити от бяла черупка, известни като ядки кола.

 

 

Цветът на семената е в различни нюанси на червено-виолетовото, бледо розово, розово-червено, с жълтеникав или кафяво-жълтеникав отенък, и с кафеви петна по тях. Всяко от семената е с маса от около 10-25 грама.

 

 

Разпространение на кола

Дървото е обичайна растителност в тропическите гори на Африка, в частност Конго и Камерун. Ядки кола се произвеждат основно в страните от Гвинейския залив. Така например, в Нигерия се получават 100 хиляди тона ядки годишно. Други големи производители на ядки кола са Гана, Сиера Леоне, Либерия. Кола се отглежда и в Судан, Индия, Ямайка, Бразилия.

Кола расте бавно, оцелява в плантации, като може да се отглежда съвместно и с други култури (какао, кафе). През първите четири години на развитието си, дървото достига до 3 метра височина, така че тогава може да вирее съвместно и с храсти. Разсадът от кола, трябва да се отглежда на сенчести места, в противен случай фиданките губят копринените си листа и започват да избледняват.

Използваема част на кола

Части от растението, които се използват са ядките.

Химичен състав на кола

Кола съдържа кофеин, теобромин, теофилин, феноли (флобафени, епикатехин, D-катехин, танинова киселина), захар (целулоза), вода.
В пресните семена от кола се съдържат до 3 % от кофеин, до 9% протеин, 2% мазнини, 50 - 60% вода, както и много други вещества.

Лечебни свойства и приложение на кола

Семената от плода на кола, се поставят във вода или непрекъснато се пръскат с нея, като целта е да омекне бялата им обвивка, за да се премахне по-лесно. След това се изсушават и сортират. Ядките се смилат непосредствено преди употреба.

Форми на приложение на ядките кола:

 • сурови;
 • изпечени;
 • счукани;
 • стрити на прах;
 • капсули от праха.

Ядките кола съдържат кофеин, който определя стимулиращото им въздействие при вътрешен прием. Те имат горчиво-сладникав вкус. Отначало, при сдъвкването им горчат, но впоследствие се появява сладникавия отенък. Изпечени и стрити могат да се добавят към напитки - чай, мляко или към каши от зърнени култури.

Прахът от ядките кола съдържа между 1% и 3,5% кофеин (средно около 2 %). Концентрацията на теобромин в него е малко под един процент. Червеникаво - кафевият прах, може да се консумират директно, смесен с мед или опакован в капсули. Нормалната доза е 1-2 чаени лъжички на ден. Традиционно се приема преди хранене, за подпомагане на храносмилането и подобряване вкуса на приетата впоследствие храна.

Една интересна напитка може да бъде получена чрез разбъркване на праха кола в студена вода (една супена лъжица на чаша) и постепенното загряване на сместа до степен на кипене. След това се намаля топлината, при която се обработва, и се оставя да къкри в продължение на пет минути. Получената отвара се прецежда, напитката се подслажда на вкус и консумира. Най-добре е да не се добавят сметана и аромати. Вкусът й е уникален. Нотки от този вкус се установяват във всички напитки, в които се влага кола.

Кола ядките се използват главно в производството на безалкохолни напитки, но също и при ритуали на африканските религии. В западноафриканската култура, семената се дъвчат, индивидуално или в група, подобно на ритуал. Често се поднасят тържествено на гости или по висшестоящи лица. Популярни са изключително много, при африканските мюсюлмани, на които е забранена употребата на алкохол. Дъвченето на ядки от кола може да притъпи чувството на глад. Честата им употреба по този начин, може да доведе до оцветяване на зъбите. Интересното е, че се използват в традиционна система за гадаене наречена "Obi". Сред градската младеж от Западна Африка, ядките кола става все по-популярни.

Свойства на ядките кола:

 • аналептично (ободряващо), стимулиращо;
 • липолитично (изгаряне на мазнините);
 • слабо диуретично, при някои пациенти;
 • ускорява сърдечната дейност, но при някои пациенти действа положително хронотропно (забавя сърдечната честота);
 • ускоряване на метаболизма;
 • възстановяващо;
 • тонично.

Ядките кола се използват с лечебна цел при:

 • лечение на еректилна дисфункция;
 • магарешка кашлица и астма;
 • разширяване на бронхиалните пътища (бронходилататорно действие на кофеина);
 • възстановяване при умора, краткотрайно облекчаване на умора;
 • за покачване на телесната температура;
 • за покачване на кръвното налягане;
 • за увеличаване на дихателната честота;
 • за повишаване на физическата активност, при изтощение;
 • за повишаване на бдителност и концентрация;
 • за повдигане на настроението;
 • за повишаване на тактилната чувствителност;
 • за подтискане на апетита, намаляване на телесното тегло;
 • дъвчене на ядките преди хранене, благоприятства последващото храносмилане;
 • дъвчене на ядките предпазва при евентуален прием на замърсена вода;
 • повишаване оросяването на мозъка;
 • болки;
 • храносмилателни проблеми;
 • малария;
 • гадене;
 • при гладуване;
 • отравяне;
 • главоболие при мигрена;
 • депресия;
 • синдром на хроничната умора;
 • меланхолия;
 • липса на нормален мускулен тонус (атония);
 • дизентерия;
 • понижен тонус при храносмилателни разстройства.

Ядките кола се използват също за производството на медикаменти, заради споменатото съдържание на кофеин в тях. Кофеинът действа стимулиращо на централната нервна система (ЦНС), сърцето и мускулите.

В хранително-вкусовата промишленост, ядките кола се използват като подправка.

Загубата на тегло при употребата на кола ядки, се дължи на приложението й в комбинацията с ефедра и върбова кора. Но тази комбинация, може да се окаже неподходяща, за загуба на тегло, поради опасността, свързана с употребата на ефедра. Ефедра е известна още като "забранената билка". Тя е противопоказна при хора, страдащи от болести на щитовидната жлеза, сърдечни заболявания, безсъние, атеросклероза, проблеми с нервната система. Поради тежките и странични ефекти е забранена в САЩ.

Употреба на ядките кола при някои заболявания:

- тревожни разстройства - кофеинът в ядките може да влоши състоянията на тревожни разстройства

- кървене - кофеинът може да забави кръвосъсирването

- сърдечни заболявания – кофеинът може да причини неравномерна сърдечна дейност при някои хора. Използвайте ядките кола с внимание и дозирано, ако имате проблеми със сърцето.

- диабет - кофеинът може да увеличи или да намали кръвната захар. Използвайте ядките с повишено внимание, ако страдате от диабет.

- глаукома - кофеинът може да увеличи вътреочното налягане. Увеличението се случва в рамките на 30 минути след приема на ядките и продължава поне 90 минути.

- високо кръвно налягане - кофеинът може да повиши кръвното налягане, при хора страдащи от такова. Все пак, при хората, които редовно консумират ядки кола или други продукти, които съдържат кофеин, не винаги се наблюдава повишаване на кръвното налягане.

- остеопороза – кофеинът може да увеличи количеството на калций, който се отделя с урината. Ако имате остеопороза или ниска костна плътност, приемът на кофеин трябва да бъде ограничен до по-малко от 300 мг на ден (около 2-3 чаши кафе). Добра идея е да приемате допълнително калций с цел компенсиране на загубения с урината. По-възрастните жени с наследствено заболяване, което засяга начина, по който се използва витамин D от организма, трябва да използват кофеина с повишено внимание. Витамин D взаимодейства с калций при изграждането на костите.

- следоперативни състояния – Ядките кола могат да повлияят на нивата на кръвната захар. Има опасения, че те могат да се намесят в контрола на кръвната захар по време и след операция. Спрете да ги използвате най-малко 2 седмици преди планирана операция.

Взаимодействие между ядките кола и различни стимуланти:

Амфетамини
Ускоряват дейността на нервната система. Това може да доведе до състояние на нервност и увеличаване на сърдечната честота. Кофеинът в кола ядките, също стимулира нервната система. Следователно комбинирането на кофеин и амфетамини може да доведе до:

 • повишаване на сърдечната честота
 • високо кръвно налягане

Избягвайте приема на амфетамини заедно с кофеин.

Кокаин
Кола ядките и кокаинът взаимодействат и оказват същото влияние върху нервната система и организма като цяло, както амфетамините и ядките. Избягвайте приема на кокаин, заедно с ядки кола.

Ефедрин
Съвместната употреба на ефедрин и кола ядки, действа отново стимулиращо на нервната система и довежда понякога до сериозни странични ефекти и сърдечни проблеми. Не използвайт двете вещества заедно.

Умерени взаимодействия между кола ядките, съдържащи кофеин и някои вещества:

Алкохол
Алкохолът намаля скоростта с която организмът разгражда и елиминира кофеина. Употребата на кола ядките заедно с алкохол може да доведе до натрупване на твърде много кофеин в кръвта, последвано от нежелани реакции, включително нервност, главоболие и сърцебиене.

Антибиотици (хинолонови антибиотици)
Антибиотиците намалят скоростта с която тялото разгражда кофеина. Съвместният им прием може да увеличи риска от появата на нежелани ефекти, нервност, главоболие, повишена сърдечна честота и други подобни. Някои антибиотици, които възпрепятстват елиминирането на кофеина: ципрофлоксацин (Cipro), еноксацин (Penetrex), норфлоксацин (Chibroxin, Noroxin), спарфлоксацин  Zagam), тровафлоксацин (Trovan), грепафлоксацин (Raxar).

Клозапин (Лепонекс) - лекарствен препарат, който спада към групата на дибензодиазепините. Използва се за лечение на шизофрения и тежки нарушения на мисловната дейност при пациенти, страдащи от Болест на Паркинсон.
Кофеинът в кола ядките намалява скоростта, с която организма разгражда клозапина (Лепонекс). Взаимната употреба на двата продукта, може да увеличи ефекта и нежеланите реакции от приема на клозапин.

Дипиридамол (Persantine)
Кофеинът в кола ядките може да блокира ефектите на дипиридамола. Дипиридамола често се използва от лекарите за тест на сърцето. Този тест се нарича сърдечен стрес-тест. Спрете приема на кола ядки или други съдържащи кофеин продукти, най-малко 24 часа преди теста.

Дисулфирам (Antabuse)
Дисулфирамът (Antabusе) може да намали скоростта, с която тялото метаболизира кофеина. Едновременният прием на ядки кола и дисулфирам (Antabuse), може да увеличи ефектите и страничните действия на кофеина, да се проявят нервност, възбуда, раздразнителност и други подобни признаци.

Естрогени
Естрогените могат да забавят разграждането на кофеина. Приемът на естрогени заедно с ядки кола, може да предизвика нервност, главоболие, сърцебиене други подобни неразположения. Ако приемате естрогени, ограничете приема на кофеин.

Флувоксамин (лувокс)
Флувоксамин (лувокс) затруднява разграждането кофеина, като съвместната им употреба води до натрупването на твърде много кофеин в тялото. При това се засилва действието на кофеина в организма и се увеличават неговите странични ефекти.

Литий – метал със сребристобял цвят
Тялото по естествен път елиминира лития. Кофеинът може да се увеличи скоростта на процеса на елиминация. Ако приемате продукти, които съдържат кофеин, при което отвеждането на метала от организма стане твърде осезаемо, спрете постепенно употребата на кофеиновите продукти. Спиране приема на кофеин твърде бързо, може да увеличи страничните ефекти на лития.

Медикаменти за лечение на депресия
Някои лекарства, използвани за лечение на депресия могат да стимулират организма. Така едновременният прием на ядки кола с тези медикаменти, използвани за лечение на депресия, може да доведе до твърде висока стимулация. В резултат на това, биха могли да се проявят сериозни странични ефекти - сърцебиене, високо кръвно налягане, нервност и други.

Никотин
Никотинът ускорява дейността на нервната система. Кофеинът има същото действие. Едновременният им прием довежда до сърдечни проблеми и повишаване на кръвното налягане. Избягвайте този начин на прием на посочените веществата.

Фенобарбитал (Nembutal)
Стимулиращото действие на кофеина в кола ядките, може да блокира ефекта на сън, постигнат от приложението на фенобарбитал.

Фенилпропаноламин - медикамент, който се употребява при заболявания засягащи горните дихателни пътища
Фенилпропаноламинът стимулира организма. Приемът му в конбинация с ядки кола, може да доведе до ускоряване на сърдечния ритъм, повишаване на кръвното налягане, нервност.

Рулизол - лекарствен препарат, който се използва за лечение на амиотрифична латерална склероза
Кофеинът, може да възпрепятства разграждането на рулизол, което довежда до засилване на ефектите и нежеланите реакции от приложението му.

Теофилин – медикамент, който под различни търговски наименования, се използва при лечението на дихателни заболявания, като астма или хронично обструктивно белодробно заболяване.
Кофеинът и теофилинът са с подобни действия. Кофеинът може да намали скоростта, с която организмът метаболизира теофилина. Съвместният им прием, може да доведе до повишаване на ефектите и нежеланите реакции от употребата на теофилин.

Верапамил – медикамент разширяващ периферните кръвоносни съдове
Верапамил може да намали скоростта, с която организма метаболизира кофеина. Последицата от това, може да бъде поява на осезаеми странични ефекти от употребата на кофеинови продукти.

По-слаби взаимодействия между кола ядките и някои вещества:

Аденозин (Adenocard) – медикамент с антиаритмичен ефект
Кофеинът в ядките кола може да блокира ефектите от употребата на аденозин. Аденозинът често се използва от лекарите за провеждането тест на сърцето, който се нарича сърдечен стрес-тест. Спрете употребата на ядки кола или други съдържащи кофеин продукти, най-малко 24 часа преди теста.

Противозачатъчни хапчета
Противозачатъчните хапчета могат да намалят бързината, с която тялото разгражда кофеина. Приемът на ядките кола заедно с противозачатъчни хапчета, може да предизвика нервност, главоболие, сърцебиене и други неприятни ефекти.

Циметидин – използва се за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт
Взаимодействието между циметидина и ядките кола, е същото както при противозачатъчните хапчета и ядките.

Флуконазол - използва се за лечение на гъбични инфекции по кожата и лигавиците
Флуконазолът би могъл да забави метаболизма на кофеина. Натрупването на кофеин в организма, довежда до появата на нервност, тревожност, безсъние.

Противодиабетни лекарства
Ядките кола могат да повишат кръвната захар. Противодиабетните лекарства се използват, съответно за понижаване на кръвната захар. Чрез увеличаване на кръвната захар, ядките може да намалят ефективността на лекарствата за диабет. Някои лекарства, използвани за лечение на диабет са: глимепирид (Амарил), глибурид (DiaBeta, GLYNASE PresTab, Micronase), инсулин, пиоглитазон (Actos), розиглитазон (Avandia), хлорпропамид (Diabinese), глипизид (Glucotrol), толбутамид (Orinase) и други.

Мексилетин – лекарствено средство, което се прилага при камерни аритмии- екстрасистоли, камерна тахикардия, при исхемична болест на сърцето и надкамерни аритмии
Мексилетинът може да намали скоростта, с която тялото разгражда кофеина. Комбинираният прием на двата продукта, може да доведе до засилване ефектите и страничните действия на кофеина.

Тербинафин (Lamisil) – противогъбично средство
Тербинафинът забавя метаболизма на кофеина, което се демонстрира с главоболие, нервност, ускорена сърдечна дейност.

Подходящата доза за прием на ядките кола, зависи от възрастта на индивида и неговото здравословно състояние. Природните продукти не винаги е задължително да са безопасни и дозите им на употреба могат да бъдат важни. Следвайте инструкциите за употреба на етикетите на продуктите или се консултирайте с Вашия лекар преди да започнете приема.

Интересно за кола

През 1800 г., фармацевт в Грузия, Джон Пембъртън, взема екстракти от кола и кока и ги смесва със захар, други съставки и газирана вода. Така създава първата безалкохолна напитка кола. Неговият счетоводител вкусва сместа и я нарича "Coca - Cola". Кокаинът в САЩ след 1904 г. е забранен за употреба в безалкохолни напитки. А днес в напитката „Coca – Cola”,  вече не се използва нито кола, нито кока, както е било в оригиналната рецепта.

Екстрактът от кола ядките, съдържа растителни нестероидни съединения, които имат способността да индуцират смъртта на раковите клетки на простатата и могат да модулират растежа и функциите на жлезата.

Сред някои нигерийски племена, Кола дървото се приема като първото дърво на земята, а ядките му се смятат за символ на гостоприемство и доброжелателност (любезност, доброта).

Противопоказания при използване на кола

Да не се използва по време на бременност. Специални предпазни мерки и предупреждения при евентуалната употребата на ядки кола при бременност и кърмене:

 • могат да бъдат безопасни, приети в минимални количества
 • приети в по-големи количества, предоставят твърде много кофеин на майката
 • дневна доза приет кофеин от майката, да не бъде повече от 200 милиграма. Това е количеството кофеин съдържащо се в две чаши кафе или чай
 • консумирането на големи количества по време на бременност, може да увеличи риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и ниско тегло на бебето при раждане
 • кофеинът преминава в майчиното мляко, затова кърмещите жени трябва да приемат ядки кола в изключително носки количества. Кофеинът от тях, може да предизвика смущения в съня, раздразнителност и повишена активност на червата при кърмените бебета.

Внимание!

Внимателен и дозиран прием на ядки кола при хора с високо кръвно налягане.

Дъвченето им е свързано с повишен риск от появата на рак на устата и рак на стомашно-чревния тракт. Продължителното им използване като лекарствено средтсво, в по-големи количества и за по-дълъг период, може да е опасно.
Кофеинът в ядките може да доведе до безсъние, нервност и безпокойство, дразнене на стомаха, гадене и повръщане, учестен пулс и дишане и други странични ефекти. Големи количества могат да предизвикат главоболие, безпокойство, възбуда, шум в ушите и неравномерен пулс. Спиране използването на кофеин внезапно, понякога може да доведе до главоболие, дразнене, нервност, безпокойство и виене на свят. Имайте предвид, че много високи дози кофеин могат да причинят смърт. Фаталната доза се очаква да бъде около 10-14 грама, това е 150-200 мг кофеин на килограм телесно тегло.

Още по темата:

4.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаСпортЛюбопитноЛайфстайлДиетиЗдравни съветиЛеченияПсихологияХрани и ястияСнимкиНовиниХранене при...ФизиологияИзследванияНормативни актовеАлт. медицинаЗдравни проблемиИсторияКлинични пътекиСоциални грижиВидеоТестовеАнкетиСпециалисти