Начало Медицинска енциклопедия Лечения Литий Медикаментозно лечение

Литий

Литий - изображение

Психотропният агент литий се отнася към така наречените антиманийни средства или стабилизатори на настроението.

Препаратът се прилага основно при пациенти с тежки психози, каквито са:

Биполярното афективно разстройство е проблем с относително висока честота, който засяга предимно хората в млада възраст, с леко доминиране на женския пол.

Биполярно афективно разстройствоХарактеризира се с хронично циклично протичане и изпадане в депресивни или манийни епизоди. Възможна е и смесена симптоматика.

Важна особеност е, че извън фазите на афективни отклонения, пациентите са в нормално балансирано настроение и изглеждат напълно здрави.

Манийните епизоди протичат с прояви на еуфория, превъзбуденост, самоувереност, прилив на енергия, намалена необходимост от сън.

Пациентите са импулсивни, разговорливи, силно надценяват възможностите си и имат нереалистични планове. Манийното състояние може значително да влоши нормалното функциониране на индивида и неговите социални взаимоотношения.

По време на депресивните епизоди се наблюдава загуба на мотивация и интерес към обичайните занимания, нарушения в съня, трудности при вземане на решение, чувство на дълбока тъга и безнадеждност. От клинична гледна точка депресивните епизоди се овладяват много по-трудно и крият по-големи рискове за пациентите, тъй като съществува висок риск от суицидни мисли и действия.

Литият е първият антиманиен препарат, въведен като такъв през 1949 г. Въпреки че представлява златен стандарт за ефикасност при манийни състояния, употребата му в съвременната медицина е силно ограничена, поради многобройните странични ефекти, които се наблюдават при употребата му.

Литият представлява най-лекият алкален метал, който се използва под формата на соли, най-често карбонати.

Прилага се перорално, като показва бърза резорбция, сравнително добро разпределение и проникване през кръвно-мозъчната бариера.

Препаратът има малка терапевтична ширина, което означава, че разликата между максималната ефективна доза и минималната токсична доза е твърде малка. Тесният терапевтичен прозорец изисква задължителен мониторинг на плазмените му концентрации.

Точният механизъм на действие на литий не е напълно изяснен, като съществуват различни теории. Дискутира се възможността за модулация на генната експресия, йонни промени, както и повлияване на редица ензимни системи.

Основните ефекти на препарата включват стабилизиране на настроението при продължителна употреба, антиманиен ефект при остра мания, антидепресивен ефект и намаляване на суицидните идеи. Обсъжда се и невропротективен ефект, който е в процес на проучване.

Препаратът води до различни по тежест нежелани лекарствени ефекти, поради което се предпочитат по-малко токсични агенти за овладяване на биполярното разстройство.

Чести странични ефекти след употребата на литий са:

  • гастроинтестинални нарушения: гадене и повръщане, диария, метален вкус в устата
  • неврологични ефекти: сънливост, мускулна слабост, фин тремор, световъртеж, нарушена координация, халюцинации
  • бъбречни увреждания: полиурия, полидипсия (повишена жажда), хроничен интерстициален нефрит
  • увреждане на щитовидната жлеза
  • напълняване
  • кожни промени: акне, алопеция, обриви

При остро предозиране или при продължителна употреба на по-високи дози се наблюдават тежки токсични прояви, които включват камерни аритмии, тремор, атаксия, конвулсии, хиперрефлексия, кома. Овладяването на интоксикацията представлява сериозен проблем, тъй като липсва специфичен антидот и поведението е симптоматично. Добър ефект се постига при извършване на диализа.

Употребата му от бременни жени крие сериозни рискове от увреждане на плода и нарушения в нормалното протичане на бременността.

Възможно е интоксикиране на плода, тъй като литият преминава през плацентата, потискане на централната нервна система на плода, сърдечни шумове, мускулна хипотония.

Обикновено се избягва монотерапия и литият се прилага в комбинация с други психоактивни субстанции за постигане на оптимални резултати.

При едновременната употреба с някои лекарствени средства се наблюдава повишен риск от развитие на токсични явления:

Ако страдате от биполярно афективно разстройство или някаква друга форма на аномалия в настроенито, задължително се консултирайте със специалист и не предприемайте самолечение.

Още по темата:

3.8, 28 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Литий

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиЛеченияИсторияНовиниСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаСпортБотаникаСоциални грижиХранене при...ВидеоЗдравни проблемиТестовеАнкетиИзследвания