Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение със сертралин Медикаментозно лечение

Лечение със сертралин

Лечение със сертралин - изображение

През последните няколко години се наблюдава тревожна тенденция и драстично увеличение на броя на пациентите с психични и поведенчески разстройства. Начело в негативната класация са депресията, паническото разстройство, генерализирана тревожност, а с по-ниска честота са например биполярното афективно разстройство, обсесивно-компулсивното разстройство и неговите вариации.

Различните форми на депресивно разстройство и свързаните с него рискове (социална изолация, суицидни мисли, суицидни действия, нараняване на тялото) са причина за високото социално значение на състоянието и необходимостта от своевременно и адекватно лечение, насочено към овладяване на проявите.

За целта съвременната медицина предлага решение, което се отличава с добър профил на безопасност (относително нисък риск от развитие на сериозни странични ефекти и неблагоприятни здравословни последици) и висока ефективност. Става въпрос за лекарствата, известни като SSRI или селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин.

За разлика от своите предшественици и различните, използвани широко в близкото минало, антидепресанти, лекарствата от тази група са предпочитани от много специалисти, тъй като водят до бързо повлияване на симптомите на широка палитра от психични и поведенчески разстройства, като приемани съгласно лекарското предписание и под медицински контрол и мониторинг се отличават с висока безопасност.

Лечение със сертралин се назначава в подходяща доза и режим, съобразени със състоянието на пациента.

Какво представлява сертралин?

Какво представлява сертралин?

Антидепресантите въздействат върху организма по различни механизми, като основната им цел е възстановяване на нормалния, оптимален баланс на невротрансмитерите (допамин, серотонин, норадреналин и други).

Като един от основните представители от групата на селективните инхибитори на реабсорбцията на серотонин, сертралин въздейства основно върху нивата на серотонин в мозъка.

Серотонинът е невротрансмитер, който се произвежда от нервните клетки в мозъка и осъществява комуникацията между тях. Отделеният от неврона серотонин се прикрепва към рецепторите по повърхността на други неврони или към рецептори по повърхността на секретиралия го неврон. Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина блокират обратното му захващане и така променят нивото му в мозъка.

Счита се, че някои заболявания (например депресия) са предизвикани от нарушен баланс между серотонина и останалите невротрансмитери и се дължат на намалените нива серотонин.

Сертралин води до повишение нивата на хормона на щастието, като потиска обратното поемане на серотонин от пресинаптичните неврони. Сертралин и останалите представители на групата SSRI са селективни по отношение на серотонина и почти не повлияват останалите невротрансмитери.

Освен сертралин по-известни представители на групата са например пароксетин, циталопрам, флуоксетин, флувоксамин, като всеки от тях се прилага при определени психични и поведенчески разстройства, съгласно преценката на лекуващия лекар.

Най-общо сертралин води до намаляване на тревожността, подобряване на настроението и овладяване на проявите на депресията.

Сертралин е наличен в България под формата на таблетки (в някои страни може да бъде открит под формата на концентриран разтвор за перорална употреба).

При използване на таблетките обикновено се стартира с по-ниска доза (най-често от порядъка на 25 до 50 милиграма), която постепенно се повишава (най-често с по 25 до 50 милиграма седмично или през две до три седмици в зависимост от състоянието на пациента).

При необходимост дозата се повишава до максималната дневна доза, която е в рамките на 200 милиграма, приемана веднъж дневно, за предпочитане по едно и също време. Обикновено са необходими няколко седмици за поява на видими резултати, като най-забележим ефект е налице след няколко месеца.

При деца и подрастващи дозата се коригира в съответствие с тежестта на проявите, възрастта, теглото и индивидуалните особености на детето. Не се препоръчва като цяло употребата при лица под 6 години, а при терапия на деца и подрастващи между 6 и 17 години терапевтичният курс и състоянието на детето се проследяват внимателно и обстойно от лекуващия лекар, поради повишения риск от нежелани ефекти (суицидно поведение, гняв, агресия).

Важна особеност е необходимостта от постепенно понижение на дозата при прекратяване на терапията и рискът от развитие на синдром на отнемане при внезапно преустановяване приема на сертралин, изразяващ се в остро влошаване на състоянието и рецидив на симптомите.

При кои заболявания и състояния се прилага лечение със сертралин?

При кои заболявания и състояния се препоръчва провеждане на лечение със сертралин?

Лечение със сертралин се назначава при широк кръг от заболявания и състояния, протичащи с понижение нивата на серотонин и характерната за това симптоматика. Назначава се от лекуващия лекар, като се препоръчва стриктен контрол на пациента, особено в първите няколко седмици от терапията, тъй като е необходимо мониториране на дозата и проследяване на болния за появата на странични ефекти.

При някои пациенти (в зависимост от заболяването, както и при млади пациенти) е възможно първоначално краткотрайно влошаване на състоянието и повишен риск от суицидни мисли и действия. Тези прояви отзвучават бързо в хода на лечението, но е необходимо проследяване на пациентите за предотвратяване на сериозни последици.

Най-често сертралин се назначава при различни форми на депресия, тревожност, обсесии, паник атаки, но при някои жени се назначава и за облекчаване на синдрома на предменструално напрежение (за овладяване на честата смяна в настроението, повишена раздразнителност, емоционална лабилност).

При използването на сертралин за лечение на предменструален синдром терапията се назначава обикновено в по-ниски дози, като в зависимост от състоянието на пациента се препоръчва ежедневен прием или прием само в определени дни преди настъпването на менструалния цикъл.

В зависимост от конкретния случай сертралин може да се назначи и в комплексното лечение на някои хранителни разстройства.

Най-често лечение със сертралин се назначава за овладяване на проявите при някои от следните заболявания:

Включването на сертралин (или други антидепресанти от групата на селективните инхибитори на реабсорбцията на серотонин) в комплексното лечение на други заболявания се осъществява под надзора и ръководството на лекуващия лекар. Дозата, продължителността на терапията и необходимостта от прием на други медикаменти се определят от лекуващия и наблюдаващ лекар.

Необходимо е често мониториране състоянието на пациента и проследяване за появата на странични реакции, тъй като някои от тях (макар и рядко) могат да се окажат фатални.

Какви рискове, нежелани ефекти и противопоказания крие лечението със сертралин?

Какви рискове, нежелани ефекти и противопоказания крие лечението със сертралин?

При провеждане на лечение със сертралин е възможна поява на различни по тежест странични ефекти, много от които са предвидими и могат да бъдат противодействани с подходящи средства и техники.

Възможни нежелани ефекти по време на терапията със сертралин включват:

 • главоболие
 • замайване, повишена сънливост през деня
 • замъглено зрение, зрителни нарушения
 • гадене, повръщане, стомашен дискомфорт, диария (по-рядко запек), метеоризъм, диспепсия
 • намален апетит, ксеростомия (сухота в устата)
 • повишена умора
 • намалено либидо, проблеми с еякулацията
 • нарушения на съня, кошмари
 • тремор, изтръпване, мравучкане
 • артралгия (болки в ставите)
 • кожен обрив
 • повишено изпотяване
 • промени в теглото

Голяма част от честите странични ефекти са леки, бързопреходни и лесно предотвратими. При малък процент от пациентите е възможна поява на сериозни странични ефекти, някои от които изискват своевременно медицинско лечение.

Към сериозните нежелани ефекти се включват появата на гърчове, халюцинации, треска, сърцебиене, аритмична сърдечна дейност, мускулна скованост, затруднено дишане, генерализиран обрив, внезапна промяна в поведението, промени в цвета на кожата и урината, алергични прояви и други. При данни за обезпокояващи нежелани прояви незабавно потърсете медицинска помощ.

За намаляване на рисковете от поява на странични ефекти се препоръчва избягване на употребата или прием с повишено внимание при лица с диагностицирана глаукома (възможно е обостряне на състоянието), пациенти с биполярно афективно разстройство (възможно е предизвикване на мания), пациенти с анамнеза за гърчове, наличие на бъбречни увреждания (намалява се способността на организма за елиминиране на лекарството и съответно се създават условия за натрупването му), подлежащи чернодробни увреждания (повишен риск от нежелани и токсични прояви).

Не се препоръчва употребата на сертралин при бременни жени (води до увреждания на плода), кърмачки (излъчва се в майчиното мляко и води до увреждания на кърмачето), както и при жени, планиращи бременност (може да увреди репродуктивните способности и да увеличи риска от увреждания на плода).

Задължително споделете с вашия лекар всички лекарства, които приемате, включително и хранителни добавки, билки, лечебни растения, хомеопатични средства, медикаменти, предлагани свободно без рецепта, тъй като са възможни различни по тежест лекарствени взаимодействия.

С повишено внимание при лечение със сертралин се прилагат антикоагуланти (варфарин, аценокумарол, хепарин), нестероидни противовъзпалителни средства (например ибупрофен, напроксен), диазепам, фентанил, литий, лекарства, използвани за лечение на тревожност, антиконвулсивни средства, седативни лекарства, сънотворни средства, бета блокери, диуретици и много други.

При използване на сертралин в комбинация с инхибитори на МАО (моноаминооксидазата) могат да се наблюдават сериозни реакции като хипертермия, колебания в кръвното налягане, мускулна ригидност, сърцебиене, халюцинации, известни като серотонинов синдром. Ето защо такава комбинация трябва да се избягва.

Риск съществува и при едновременна употреба с препарати, съдържащи жълт кантарион. С повишено внимание се прилага и сертралин в комбинация със сок от грейпфрут, поради рискове от промяна в ефективността.

Провеждането на лечение със сертралин се контролира стриктно от лекуващия лекар за постигане на оптимални резултати и минимизиране на рисковете от нежелани ефекти.

 Безопасно лечение със сертралин

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

3.6, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение със сертралин

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a697048.html
https://www.healthline.com/health/sertraline-oral-tablet
https://www.drugs.com/sertraline.html
https://thedrugclassroom.com/video/sertraline/
https://beta.nhs.uk/medicines/sertraline/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sertraline
https://chealth.canoe.com/drug/getdrug/sertraline

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияБотаникаАлт. медицинаНовиниЛайфстайлТестовеФизиологияИзследванияИсторияСъставкиСпортСнимкиСпециалистиИнтервютаСоциални грижиХранене при...ВидеоЗдравни проблемиАнкети