Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при тревожност Лечебни практики при заболявания

Лечение при тревожност

Лечение при тревожност - изображение

Забързаното ежедневие на модерния човек, нездравословното хранене, липсата на физическа активност, малкото време, прекарано сред природата, стресът и куп други фактори водят до симптоми на тревожност.

Тревожност - симптомиПредразполагащи фактори, освен начина на живот, са също личностовите особености и темперамент, емоционалната стабилност, някои заболявания и генетичната предразположеност.

Състоянието се проявява главно с безпокойство, страх, несигурност, изпотяване, сърцебиене, замайване, проблеми с концентрацията и запаметяването на нова информация, гадене, проблеми със съня, промяна в теглото.

В зависимост от продължителността на симптоматиката и общото здравословно състояние на пациента се различават две основни форми, а именно:

Основното лечение при тревожност се състои в приложение на медикаменти от различни фармакологични групи, които притежават анксиолитичен ефект (така наречените анксиолитици или успокояващи средства).

Такива препарати са бензодиазепините, някои антидепресанти и бета блокери.

Бензодиазепините се използват за краткотрайно лечение при тревожни разстройства, тъй като при продължителен прием могат да доведат до лекарствена зависимост. Намират приложение в терапията на острата тревожност и паник атаките.

Лечение при тревожност - бензодиазепиниИзползват се основно следните представители:

Диазепам притежава изразен успокоителен, седативен, миорелаксиращ и противогърчов ефект, докато медазепам, бромазепам и алпразолам са предимно с анксиолитичен ефект.

Най-често се прилагат перорално под формата на таблетки, като имат бърза и пълна резорбция от стомашно-чревния тракт. В черния дроб се трансформират в активни метаболити, някои от които имат плазмен полуживот повече от 60 часа.

Според продължителността си на действие препаратите се разделят на такива с кратко действие до 5 часа (мидазолам), с интермедиерно действие до 24 часа (лоразепам, алпразолам) и с дълго действие над 24 часа (диазепам).

Препаратите лесно преминават плацентарната бариера, откриват се в значителни концентрации в кърмата, поради което употребата им по време на бременност и при кърмене не е препоръчителна, поради риск от развитие на различни увреждания на плода и новороденото, седация на кърмачето.

Осъществяват своя ефект посредством свързване с определени рецептори, разположени в различни части на мозъка (таламус, лимбична система, церебрален кортекс).

Важна особеност по отношение на техния анксиолитичен ефект е, че той се проявява при употреба на ниски дози, обикновено в комбинация с повишена сънливост.

Освен за лечение при тревожност тази група медикаменти се използва и при безсъние, епилептичен статус, при заболявания, протичащи с изразена спастичност на скелетната мускулатура, като например церебрална парализа, множествена склероза, инсулт, гръбначномозъчна травма.

Мидазолам, поради краткотрайния си ефект, е средство на избор при необходимост от премедикация преди леки хирургични интервенции, като гастроскопия, бронхоскопия, колоноскопия.

Лечение при тревожност - нежелани ефектиОсновните странични ефекти, наблюдавани по време на терапията с бензодиазепини, са изразена сънливост през деня, мускулна слабост, главоболие, стомашно-чревен дискомфорт.

При продължителен прием се развиват толерантност (необходимост от по-висока доза за постигане на първоначалния ефект) и лекарствена зависимост (психическа и физическа необходимост от приема на медикаментите).

Много млади хора, изпаднали в безизходица, приемат по-високи от необходимите дози, случайно или преднамерено.

Половин до два часа след приема е налице потискане на централната нервна система, вариращо от умерена сънливост до кома.

При тежка интоксикация е налице респираторна депресия, потенциално застрашаваща живота на болните.

Необходима е дихателна реанимация, стомашна промивка с активен въглен и приложение на флумазенил, представляващ специфичен антидот на бензодиазепините.

При част от пациентите добри резултати се наблюдават след овладяване на признаците на тревожността, дължащи се на възбудената нервна система.

Някои от признаците на тревожност се дължат на стимулация на симпатиковата нервна система, като например тремор, сърцебиене и повишено артериално налягане, палпитации.

Неселективните бета блокери, какъвто е пропранолол, премахват признаците на активиран симпатикус и могат да се използват при ситуационен страх (сценична треска).

Много антидепресанти притежават анксиолитично действие, без да предизвикват зависимост.

Други медикаменти, използвани при лечение на тревожностПри различните форми на тревожно разстройство се прилагат следните видове:

Намират приложение в терапията на генерализирана тревожност, фобии, социално тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, посттравматичен стрес.

При генерализирани форми на тревожност са ефективни и някои атипични невролептици, като например оланзапин и рисперидон, както и някои антиепилептични средства, каквито са габапентин, прегабалин, тиагабин и валпроева киселина.

За трайно овладяване на клиничната симптоматика е необходим достатъчно продължителен курс на терапия в оптимална индивидуална доза.

Необходимо е информиране на пациентите за възможните странични ефекти, включващи замаяност, намалено либидо, еректилна дисфункция, сънливост през деня.

В комплексната терапия и лечение при тревожност е необходимо комбиниране на конвенционалните лекарствени средства с алтернативни методи на лечение:

  • Лечение при тревожност - алтернативни методипсихотерапия
  • билки и хранителни добавки: корен от валериана, лайка, гинко билоба, жълт кантарион, тинтява, маточина, лавандула, жожоба
  • практики за ума и тялото: йога, медитация, акупунктура, ароматерапия
  • здравословен хранителен режим: особено подходящи три тревожност и депресия са тъмният шоколад, бананите, ябълки, ягоди, бадеми, орехи, слънчогледови семки
  • подходяща физическа активност: разходка в парка, каране на колело, плуване, танци
  • достатъчно сън

Подробна информация може да прочетете на:

При признаци на остра тревожност е необходимо своевременно да предприемете необходимите мерки.

В случай, че алтернативните методи на лечение не облекчат симптомите Ви, се консултирайте с лекар, за избора на подходящ за Вашето състояние лекарствен препарат.

Още по темата:

5.0, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаПсихологияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлТестовеИсторияСъставкиСпортСнимкиСоциални грижиХранене при...ВидеоАнкетиЗдравни проблемиИзследвания