Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни средства за лечение на депресия и тревожност

Алтернативни средства за лечение на депресия и тревожност

Алтернативни средства за лечение на депресия и тревожност - изображение
 1. Видове депресия
 2. Причини и усложнения
 3. Билкови лекарства и хранителни добавки
 4. Народни рецепти срещу депресия
 5. Практики за ума и тялото
 6. Светлинна терапия
 7. Аромотерапия
 8. Промени в начина на живот

Депресията се определя като вид разстройство на настроението, което предизвиква постоянно чувство на тъга и липса на заинтересованост към заобикалящата среда и събития. Тя засега начина, по който човек се чувства, мислите му, поведението и общуването му с околните. 

Симптомите на депресия може да се появяват само веднъж през живота или под формата на множество епизоди. Най-характерните симптоми на депресия включват:

 • Чувство на гняв, тъга или празнота;
 • Изблици на раздразнителност, безсилие;
 • Песимизъм;
 • Загуба на интерес и удоволствие от обичайни дейности;
 • Нарушения в съня, вариращи от безсъние до прекалено много сън;
 • Умора и липса на енергия;
 • Промени в апетита. По-често настъпва загуба на апетит, но е възможно и да се повиши;
 • Забавяне на мисълта, говора и движенията на тялото;
 • Чувство за безполезност или вина, въз основа на минали неуспехи;
 • Затруднена концентрация, памет и способност за вземане на решение;
 • Суицидни мисли, включващи смърт или самоубийство;
 • Необясними физически симптоми като главоболие, болки в ставите, храносмилателни смущения или болки в гърба.

Депресията може да бъде под различна форма. Различните видове депресия (депресивни разстройства) имат характерни симптоми, причини и ефекти. Знаейки, точно какъв е видът на депресията, нейният контрол и терапия би били по-ефективни. Депресията може да бъде: 

Голяма депресия

Голямо депресивно разстройство или тежка депресия е най-често срещаната форма на депресия. Включва комбинация от симптоми, пречещи на съня, работата, обучението, храненето и това да изпитват удоволствие от дейностите, които обикновено предизвикват такова. Симптомите варират от умерени до тежки. Ако не се предприемат своевременни мерки, голямата депресия може да трае до шест месеца и повече. Някои хора изпитват такъв депресивен епизод веднъж през живота си, но при някои може да се повтори. 

Дистимия

Дистимията е известна също като лека хронична депресия. При наличие на дистимия, човек се чувства така, като че ли винаги е бил в депресия или да си мисли, че непрекъснато е в лошо настроение. Симптомите не са толкова сериозни, колкото при голяма депресия, но може да продължат дълго време – две или повече години. Понякога, човек с дистимия може да изпадне в голяма депресия – състояние, известно като двойна депресия.

Психотична депресия

Представлява тежко депресивно заболяване, включващо халюцинации, налудничавост и загуба на усещане за реалността.

 

 

 

 

Следродилна депресия

Депресия, настъпваща няколко седмици след раждането, изразяваща се в чувство на тъга, нежелание или неспособност за гледане на бебето. 

Сезонно афективно разстройство

Много хора изпитват тъга и лошо настроение, когато лятото свършва и се задава есента и зимата. Тази форма на депресия засяга около 1-2 % от населението, по-често жените и младите хора. Този вид депресия е свързана основно с намаленото излагане на слънчева светлина и симптомите отшумяват през пролетта и лятото.

 

 

Биполярно разстройство

Биполярното разстройство е известно още като маниакално-депресивно заболяване или маниакална депресия. Характерно за него е редуването на епизоди на депресия с манийни епизоди, които могат да включват хиперактивност, бърза реч и безсъние. Преминаването от едната крайност в друга е постепенна, като всеки епизод на мания или депресия е с продължителност около седмица. Приема на антидепресанти може да влоши биполярното разстройство.

Депресията често се влошава, ако не бъдат предприети своевременни мерки за контрол и лечение. Нелекуваната депресия може да доведе до други психични и физически нарушения и дори до самоубийство. Усложнения свързани с депресия могат да включват:

 • Наднормено тегло или затлъстяване;
 • Паническо разстройство или фобия;
 • Социална изолация;
 • Самонараняване;
 • Преждевременна смърт поради други заболявания и други.

Не е напълно известно какво точно причинява депресията. Предполага се ролята на редица фактори като:

Биологични особености. Хората с депресия понякога имат физически промени в мозъка, но тяхната значимост и все още не е напълно изучена.
Химически промени в мозъка. Невротрансмитерите са естествени химикали в мозъка, за които се предполага, че също играят роля при депресията. Нарушеното равновесие на тези химикали може да се свърже с депресивни признаци.
Хормони. Нарушение в хормоналния баланс може да активира депресия. Хормоналните смущения може да са във връзка с други условия като заболяване на щитовидната жлеза, менопауза и други.
Наследствена предразположеност. Депресия засяга по-често хора, чиито биологични роднини също страдат от подобно заболяване или състояние;
Тежки житейски травми. Травмиращи събития като смърт или загуба на близък човек, травми в детството, тежки семейни и финансови проблеми, може да предизвикат депресия;
Злоупотреба с алкохол или наркотични вещества;
Сериозни и хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания, диабет и други;
Някои лекарства като лекарства за високо кръвно налягане или хапчета за сън;

Усложнения свързани с депресия могат да включват:

 • Наднормено тегло или затлъстяване;
 • Паническо разстройство или фобия;
 • Социална изолация;
 • Самонараняване;

Преждевременна смърт поради други заболявания и други.

Въпреки че съвременната медицина предлага различни начини и медикаменти за справяне с депресията, в продължение на векове народната медицина е препоръчвала някои ефективни средства и методи. Сред тях са жълт кантарион и някои други билки и добавки. Други алтернативни средства за лечение на депресия включват промени в поведението - физическата активност, начина на животи дори начина си на мислене, практики за ума и тялото и други.

Билкови лекарства и хранителни добавки

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е билка, която древните лечители използвали за лечение на меланхолия (днес означавана като клинична депресия). Някои изслседвания са доказали, че ефектът на билката е съизмерим с този на антидепресантната лекарствена терапия, но с по-малко странични ефекти. Жълтият кантарион може да бъде от полза за лечение на лека до умерена депресия, но трябва да се използва с повишено внимание, тъй като може да повлияе действието на редица лекарства, включително антидепресанти, лекарства за ХИВ/ СПИН, противозачатъчни, лекарства разреждащи кръвта, лекарства за химиотерапия и други.

Шафран

Шафранът може да повиши серотониновите нива в мозъка, което намалява признаците на депресия. Може да се използва под формата на чай или екстракт. За приготвянето на чай е необходимо няколко тичинки (5-6) да бъдат поставени в чаша топла вода. Полученият чай се пие на малки глътки, през целия ден.

 

Кава-кава

Кава-кава е екзотична билка, с успокояващи свойства. Приемана под формата на корен на прах или капсули, оказва положително въздействие за намаляване на нивата на депресия. Прахът от корен на кава-кава може да се смеси с малко хладка вода, прецежда се и останалата смес се изпива.

Тинтява

Тинтявата е билка, подходяща в случаите на депресия, свързани с песимизъм, обезкуражаване и липса на желание за развитие.

Тиквени семки

Тиквените семки доставят на организма високи нива на аминокиселината триптофан, която стимулира синтеза на серотонин в мозъка. Нормалните нива на серотонин осигуряват усещане за спокойствие и удовлетворение.

 

 

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са от голямо значение за правилното регулиране на редица мозъчни функции, включително и настроението. Тези здравословни мазнини могат да бъдат открити в някои видове студеноводни риби, ленено семе, ленено масло, орехи, добавки с рибено масло и други.

Народни рецепти срещу депресия


Маточина

2 супени лъжици от билката се накисват в 400 мл вряла вода и се оставя за 1 час. Прецежда се и се приема три пъти на ден, по 100 мл. Тази рецепта не е подходяща при остро възпаление на стомаха и червата.
Мащерка
2 супени лъжици от билката се накисват в 500 мл гореща вода. Оставя се 2 часа да престои, след което се прецежда и се пие три пъти на ден, по 100 мл преди хранене. 

Лавандула

1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл гореща вода. Кисне се 1 час и се прецежда. Пие се 4 пъти на ден, по 100 мл.

Орлови нокти

2 супени лъжици от билката се варят 10 минути на тих огън и след това се прецежда. Пие се 3 пъти на ден, по 100 мл.

Риган

1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл гореща вода. Оставя се да се накисне 1 час, след което се прецежда. Пие се по четири пъти на ден, по 80 мл преди хранене.
Индийско орехче
Настъргва се и се яде 3 пъти дневно, в количество колкото лещено зърно.

Rозмарин

1 супена лъжица листа от розмарин се заливат с 400 мл гореща вода. Киснат се два часа и се прецеждат. Пие се по 3 пъти на ден, 100 мл преди хранене. 

Практики за ума и тялото

Практикуващите алтернативна медицина вярват, че ума и тялото трябва да бъдат в хармония, за да човек да бъде здрав. Подходящи техники, които могат да бъдат ефективни в лечението на депресия са акупунктура, йога или тай чи, медитация, техники за релаксация, музика и арт терапия, терапия с животни и други.

Йога

Йога практиката съчетава физически пози, дихателни упражнения, медитация, специално предназначени за облекчаване на стреса и симптомите на депресия. Проучвания показват, че практикуването на йога намалява враждебността, тревожността и депресията, подобрява качеството на съня и благосъстоянието.

 

Акупунктура

Акупунктурата е китайска практика за поставяне на специални, тънки игли в специфични точки по тялото, целящо да насочат енергийният поток на организма към областта на нарушение. Повече за приложението на акупунктура и акупресура при депресия може да откриете в Енергийни точки за облекчаване на стрес, депресия и емоционален дисбаланс.

Светлинна терапия

Светлинната терапия (фототерапия) е широко разпространен метод за лечение на депресия, като е особено ефективно при сезонно афективно разстройство. Терапията включва седене в близост до специален светлинен източник, който излъчва далеч по-силна светлина от обикновените изкуствени светлинни източници. Обикновено терапевтичните курсове се провеждат всяка сутрин, в началото за около 30 минути, след което постепенно се увеличават до 2-3 часа. За да настъпи ефект е необходимо светлината да попадне върху очите. При въздействие само върху кожата не е установен особен ефект. Ако решите да прилагате подобна терапия, трябва предварително да уведомите вашия лекар, ако страдате от очни или кожни заболявания. Някои билки, като жълтият кантарион може да предизвика повишена чувствителност към светлина, затова не се препоръчва едновременното им приложение.

Аромотерапия

Аромотерапията може да предизвика успокояване и да подобри настроението. С помощта на специално предназначени лампи за аромотерапия, може да се прилагат ароматни масла като лавандула, здравец, лайка, ангелика, хвойна, мента, розмарин, които са сред препоръчваните при депресии и тревожност. Друг начин на приложение на ароматните масла е чрез добавянето им към масажно масло.

Промени в начина на живот

Поставете си ежедневни задачи и цели за деня. Може да си изготвите и график. Това ще насочи вниманието ви към изпълнението му. Може да започнете с по-лесни задачи, като приготвянето на някакво ястие, пазаруване и други. Когато усетите известно подобрение, може да включите по-предизвикателни ежедневни цели.

Упражнения. Редовното физическо натоварване и упражнения предизвикват освобождаване на определени химикали в мозъка, наречени ендорфини и изглежда насърчават позитивното мислене преодоляване на депресивните епизоди по-лесно и бързо. За да настъпи ефекта, не е необходимо тежко и изтощително натоварване, достатъчно е дори само 30 минути ходене, 3-5 пъти в седмицата. Подходящи са бързо ходене на бягаща пътека, каране на колело, плуване и други. Още по-добър е ефектът, когато упражненията се практикуват на открито.

Яжте здравословна храна. Няма диета, която да е насочена конкретно за лечение на депресия, но е препоръчително да внимавате какво ядете. Особено в случаите, при които депресията ви подтиква към преяждане.

Избягвайте консумацията на бонбони и сладкиши. Те предизвикват временно подобряване на настроението, тъй като повишават нивата на кръвната захар, но могат да влошат симптомите на депресия по-късно, когато те рязко спаднат.

Избягвайте кофеин и алкохол. Алкохолът предизвиква временно отпускане, а кофеинът повишава енергията, но ефекта и на двете е кратък и след отшумяването им, може да влошат тревожността, депресията, безсънието и промените в настроението.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини (като сьомга и роба тон) и фолиева киселина (като спанак и авокадо) могат да помогнат за намаляване на депресията.

Спете достатъчно. Депресията може да влоши съня ви, а това допълнително задълбочава симптомите. Опитайте се да си лягате и ставате приблизително по едно и също време. Не взимайте кратки дрямки през деня, тъй като това може да попречи на съня през нощта. Премахнете всичко, което отвлича вниманието ви в спалнята, като компютър, телевизор, радио. С течение на времето ще установите, че сънят ви се подобрява.

 

 

Направете нещо ново. Опитайте да направите нещо ново. Може да посетите музей, да четете книга в парка, да се запишете на курс за нови езици, да станете доброволец към социално учреждение и други. Ефектът от този метод се обяснява с факта, че опитването на нещо ново променя допаминовите нива в мозъка, което е свързано с доставяне на удоволствие, наслада и обучение.

Опитайте да се забавлявате. Ако усещате симптоми на депресия, опитайте се да отделите повече време за себе си и да правите неща, които обичате. Не бива да се отказвате, дори да не ви изглежда забавно – това е просто един от признаците на депресия. Продължавайте да опитвате търсите това, което ще предизвика интерес и удоволствие. Някои от нещата, които биха били от полза са кино, вечеря с приятели, ски и други.

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноАлт. медицинаБотаникаЛеченияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниСпортИсторияСъставкиХранене при...Социални грижиВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследвания