Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Стрес индуцирано безплодие и алтернативно лечение

Стрес индуцирано безплодие и алтернативно лечение

Стрес индуцирано безплодие и алтернативно лечение - изображение

Когато организмът е под стрес, тялото реагира с ограничаване на функциите, които не са жизнено необходими за оцеляването. Една от тези функции е продължаване на поколението. Още от древни времена е забелязана тази тенденция - по време на война или в години, при които няма добра реколта, броят на забременелите жени е минимален.

Защо стресът предизвиква безплодие?

Адреналин, стрес и безплодие

Причината за временната загуба на плодородието се крие в нарушения хормонален баланс в организма. Първият хормон, които се произвежда в стресираща ситуация е адреналин. Има проучвания, според които високите нива на адреналин потискат действието на прогестерона (основният, хормон отговорен за зачеване). От друга страна, хипофизата също моделира функцията си като повишава продукцията на пролактин, който във високи дози също пречи на жената да забременее.

Кортизол, стрес и безплодие

Според други автори на научни статии, причината стресът да провокира безплодие се дължи на друг стресов хормон – кортизол. Този хормон потиска синтеза на гонадотропин-релизинг хормона от хипофизната жлеза. Когато гонадотропин-релизинг хормонът е с намалена концентрация, концентрацията на половите хормони (естрогени, прогестерон, тестостерон) също намалява. По този хормонален механизъм стресът индиректно нарушава овулацията, производството на здрави и зрели сперматозоиди, намалява либидото, както на жената така и на мъжа.

Поради по-горе изброените причини се препоръчва на всяка двойка, която възнамерява да има дете да се постарае да ограничи вредното въздействие на стреса.

При кои случаи се поставя диагноза стрес индуцирано безплодие?

За стрес индуцирано безплодие може да се говори в случаите на безплодие, когато гинекологичните и цялостните изследвания за здравето на двойката не откриват никакви патологични отклонения или откриват минимални нарушения в здравния статус, които не могат да бъдат основна причина за предизвикване на безплодие.

Намаляване въздействието на стреса

Започнете с промяна на начина, по които реагирате на стреса

Промяната на реакцията ни към стреса се постига най-лесно като преминава през две основни фази. Първа фаза – самонаблюдение, не само на неадекватността или агресията, с която реагираме на стреса, но и последващото изтощение на целия ни организъм. Втора фаза -  съзнателно и постоянно контролиране на емоциите и недопускане те да увредят организма ни. Най-важното нещо, което трябва да следите в поведението си е: „Превъртате ли стресовата ситуация цял ден и дори през нощта?” Ако отговорът е „ДА” – чака ви много работа.

Открийте си подходящо занимание, което да намалява стреса

Другото важно обстоятелство, да се справите по успешно със стреса е намирането на подходящо занимание или навик, които да ви освобождават от него. Можете да разгледате някои от следните предложения:

 • потърсете консултация със специалист или съвет от някои близки свой приятели, които умело се справят със стреса;
 • медитирайте;
 • акупунктура;
 • практикувайте йога;
 • засечете времето, което прекарвате в нощен сън (минимум 7 или 8 часа);
 • вземете си топла баня;
 • четене на книга в парка;
 • отпуснете се и оставете спомена за преживяния стрес са си отиде.

Интересна информация за някои полезни занимания може да прочетете:

Билки помагащи при стрес

Както вече беше отбелязано, хроничният стрес с висока интензивност може да доведе до редица нарушения в човешкия организъм: хормонален дисбаланс, намаляване на броя на зрелите и здрави яйцеклетки и сперматозоиди. Билките, които са адаптогени и повишават защитните сили на организма и билките с успокояващо и нутритивно (изхранващо) действие на централната нервна система, биха имали положителен ефект.

Фо-ти и стрес индуцирано безплодие

Тази билка е известна още като Polygonum multiflorum, He Shou Wu, Ho Shou Wu и се прилага за лечение на безплодие още от древността. По-често в миналото е използвана за лечение сексуална немощ при мъжа, но днешно време се прилага за лечение на безплодие и при жената, когато то се дължи на продължителен хроничен стрес.

Легенда за Фо-ти. В превод He Shou Wu е „Този господин с черната коса”. Това растение е заслужило този прякор благодарение на едни възрастен човек, които бил болен и не можел да има деца. Една нощ този човек забелязал, че клоните на два съседни корена на растението само за една нощ се плели едни в други. Този феномен накарал възрастния човек са започне да прави чай от корените на това растение за себе си и жена си. След няколко месечна употреба, според легендата косата на мъжа възвърнала черния си цвят, той оздравял и му се родили деца.

В последно време тази билка добива голяма популярност в САЩ.

Според направени проучвания билката помага за повишаване на плодовитостта чрез:

 • повишаване на либидото;
 • увеличаване на броя на зрелите и здравите сперматозоиди и яйцеклетки, поради високото съдържание на цинк;
 • подобрява функцията на щитовидната и надбъбречната жлеза;
 • подобрява храносмилането;
 • благоприятства нормалното функциониране на черния дроб и бъбреците;
 • увеличава броя на еритроцитите (червените кръвни клетки), поради високото съдържание на желязо;
 • участва в подпомагането на нервната система за по-бързо и успешно справяне със стреса.

Защо Фо-ти е ефективна срещу стрес?

Изследвания показват, че Фо-ти има мощно действие като инхибитор на ензимите от групата на MAO и по-конкретно на инхибитор на моноамино оксидаза тип Б. МАО Б има основна роля в разграждането (по точно в дезаминирането) на допамина (така прочутият хормон на щастието). Допаминът е една от основните субстанции в нашия организъм, които са отговорни за усещането за щастие и благополучие. Поради всеизвестният факт, че хроничният стрес води до депресивни състояния и чувство на изтощение се твърди, че намаляват допаминовите и серотониновите нива. След като Фо-ти пречи на ензимите МАО Б да дезактивират допамина и повишават неговата концентрация в кръвта може да предотврати пагубното действие на стреса върху организма и да повиши шансовете за забременяване.

Лайка и стрес индуцирано безплодие

Тази билка е една от най-известните, които подобряват психичното здраве и укрепват нервната система.

Ашваганда корен (Withania somnifera) и стрес индуцирано безплодие

Тази билка напълно отговаря на условията необходими, за да се справите със стрес индуцираното безплодие, като има три основни характеристики: адаптоген, хормонален хармонизатор и седатив. Основно е отговорна за подобряване на функционалното състояние на щитовидната и надбъбречната жлеза, а освен това се смята, че повлиява цялата ендокринна система.

 

Пчелен прашец и стрес индуцирано безплодие

Този естествен продукт от работата на пчелите има славата на универсално средство срещу почти всякакви оплаквания и болежки. Но освен славата, вече има и реални доказателства за ефекта му – научни изследвания, които потвърждават тезата, че пчелният прашец е полезен за повишаване на плодородието, възстановяване на организма сред тежко психическо и физическо изтощение. Затова се препоръчва и при стрес индуцираното безплодие.

Повече информация за пчелния прашец може да прочетете:

Маточина и стрес индуцирано безплодие

Латинското наименование на маточината е Melissa Officinalis и в превод означава пчелна трева, защото е едно от растения, които са медоносни. В народната медицина тази билка се смята за отлично средство за борба със стреса, депресията и тревожността. Противопоказания за използването на маточина са състояния свързани с намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛюбопитноИсторияСнимкиИзследванияНовиниПсихологияСпортЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаЛеченияФизиологияЗдравни проблемиСпециалистиНормативни актовеЗаведенияСоциални грижиИнтервютаОрганизацииТестовеХранене при...