Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Медитация и техники за релаксация Флотационна терапия - релакс, здрав сън и медитация чрез вода

Флотационна терапия - релакс, здрав сън и медитация чрез вода

Флотационна терапия - релакс, здрав сън и медитация чрез вода - изображение

Всеки има нужда от това, с което ни дарява невероятната флотационна терапия - релакс, здрав сън и медитация чрез вода. Тя се извършва чрез свободно, неподвижно плаване върху повърхността на водата, без никакво напрежение и усилие.

Началото на флотационна терапия

Началото е в не толкова далечната 1960 година, когато американският учен и изследовател Джон Лили (John Lilly) след многобройни опити в тази насока открива теорията си за флотационната терапия в капсула или басейн, пълни с разтвор на епсомова сол (магнезиев сулфат), чиято температура е близка до телесната (+36).

На практика за няколко минути тялото подложено на въздействието от флотацията (floating) достига такава степен на дълбоко отпускане, което може да се постигне само при дълбока медитация. Самият Лили забелязал, че неговите студенти, които доброволно се включили в опитите му с голям ентусиазъм и желание се подлагали на неговия експеримент.

Няколко години по късно НАСА използват процедурата флотация за стимулации на състояние на безтегловност и изолация за космическите изследвания.

Какво е всъщност флотационна терапия?

На английски терминът е float или floating в буквален превод означава задържам се на повърхността на водата. Някои източници превеждът терминът като флотация, макар че не е най точния превод, но тъй като е трудно да се намери подходяща дума в българския език, ще си позволим и ние да я наричаме така.

Престоят в стаята или в други случаи капсулата за флотация ни връща към състоянието, в което сме били в майчината утроба. В стаята има басейн с високо съдържание на соли, които поддържат тялото на повърхността. Помещението е достатъчно просторно, за да се предотвратят всякакви клаустрофобични усещания. Температурата на водата е като телесната, с цел максимален комфорт.

Освобождаването от въздействието на гравитацията, както и изолирането от всякакви дразнители от външния свят има изключителен оздравителен ефект върху човешкия организъм. Приятната музика и декоративното осветление увеличават още повече релаксиращия ефект.

Любопитни факти за флотационната терапия

Процедурата води до незабавна релаксация с дълготраен ефект – 1 час се равнява на 4 часа сън.

Пресъздава усещането да лежиш на водната повърхността на Мъртво море.

Какво въздействие върху човешкия организъм има флотационната терапия

По време на „флотацията” в човешкия организъм протичат процеси, които водят до този изключителен антистресов ефект. Стимулира се производството на ендорфин – „хормона на щастието”, което дават чувството на облекчение от умората, хроничната болка и подобрява част от функциите на мозъка, които са свързани с паметта.

Изчистват се всички стрес предизвикващи хормони от тялото, като адреналин, кортизол, АСТН, млечна киселина и се заменят с ендорфини. Кръвоносните съдове и капиляри се разширяват, което подобрява кардиоваскуларната система, като насища с кислород всяка клетка от тялото на човека.

Оптималната температура и постояното налягане освобождават излишната течност от капилярните стени, регулират кръвната плазма и подобряват бъбречната дейност.

Флотационната терапия е подходяща за хора с мигрена, задръжка на течности, с оттичащи крака и мускулни схващания.

Приложима е и в спортната медицина.

За Framar.bg: http://your.wellnesslegend.com

Още по темата:

4.4, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлПсихологияБотаникаНовиниСпортСпорт и туризъмИсторияСнимкиНормативни актовеХранене при...Социални грижиФизиологияТестове