Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктура и акупресура Енергийни точки за облекчаване на стрес, депресия и емоционален дисбаланс

Енергийни точки за облекчаване на стрес, депресия и емоционален дисбаланс

Енергийни точки за облекчаване на стрес, депресия и емоционален дисбаланс - изображение

Ежедневието на съвременния човек е изпълнено с редица задачи и ситуации, които многократно повишават стреса, напрежението и тревожността. Често, след края на работния ден, хората изпитват главоболие и раздразнение, в резултат на прекомерната умора. Като се добавят и влиянието на семейните ангажименти, финансови проблеми и задължения, всичко това води до по-сериозни нарушения като безсъние или непълноценен сън, високо кръвно налягане, а нерядко и депресия.

Акупресурата и акупунктурата са древни китайски практики, които могат значително да облекчат симптомите на стрес, тревожност и депресия. В основата на тези практики е стимулация на определени енергийни точки по тялото чрез въвеждане на тънки игли (акупунктура) или оказване на лек натиск (акупресура). Не е нужно да бъдат стимулирани всички точки, достатъчни са една или няколко. При прилагането на акупресура, дори и да не успеете прецизно да намерите точката, лек масаж в мястото около нея е също толкова ефективно, колкото и точното и притискане. Обикновено правилната точка е по-напрегната, чувствителна и болезнена.

Енергийни точки за облекчаване на стрес, депресия и емоционален дисбаланс са:

Точка ST 36 (Tree Mile Point)

Тази точка се намира на четири пръста под колянното капаче и един пръст встрани, във вдлъбнатината между пищялната кост и мускула на крака. Ефектите на тази точка включват повишаване на енергичността и издръжливостта, облекчава тревожността и мисленето. 

Точка LIV 3 (Great Rushing)

Тази точка е разположена в лентата между големия пръст и втория пръст на крака. Оказването на натиск върху тази точка помага за облекчение на депресия, хипохондрия, главоболие, световъртеж, подуване на корема, болка в краката.

Точка SP-4 (Grandfather-Grandson)

Намира се от вътрешната част на крака, три пръста над основата на големия пръст на крака. Прилагането на натиск в тази точка подпомага движението на енергията през ума и тялото, помага за облекчаване на тревогата и безпокойството.

 

Точка Р6 (Inner gate)

Намира се на вътрешната част на ръката, в линията между показалеца и средния пръст на ръката, три пръста над китката. Прилагането на натиск върху тази точка помага за предпазване на сърцето от излишния стрес, подобрява дишането и облекчава гаденето.

Точка TW 5 (Outer Gate)

Намира се на гърба на ръката, във вдлъбнатината между костите на предмишницата, три пръста над китката. Стимулирането на тази точка облекчава тревожността и стреса, поддържа имунната функция и енергийният поток в тялото.

 

Точка LI 4 (Union Valley)

Тази точка се намира в линията между палеца и показалеца. Прилагането на лек натиск върху тази точка облекчава стреса и намалява напрежението в мускулите.

 

 

 

 

Точка Lu 1 (Letting Go)

Намира се във външната горна част на гърдите, четири пръста навътре от гънката на мишницата и един пръст нагоре. Използва се за облекчаване на депресия, скръб, потиснати емоции, напрежение в гърдите, кашлица, астма, повърхностно дишане.

 

Точка BL-52 (Will Chamber)

Тази точка е разположена в средната част на кръста, около 3 пръста встрани от гръбначния стълб (двустранно). Стимулирането на тази точка помага за равномерно разпределение на енергийния поток по всички меридиани на тялото, облекчава напрежението и укрепва цялото тяло.

 

Точка GB-21 (Shoulder Well)

Точка GB-21 е разположена по билото на рамото, в средата на линията между рамото и основата на шията. Стимулирането на тази точка облекчава стреса и напрежението. 

Точка GB 20 (Gates of consciousness)

Намира се под основата на черепа, във вдлъбнатините между двата големи мускули на шията, на 2-3 см разстояние една от друга. Облекчава депресия, раздразнителност, главоболие.

Точка B 38 (Vital Diaphragm)

Намира се между плешките и гръбначния стълб, на нивото на сърцето. Стимулацията на тази точка помага за баланса на емоциите, намалява тревожността, тъгата и други емоционални нарушения.

 

 

Точка GV 24.5 (Third Eye Point)

Намира се точно между веждите, в мястото, от което започва моста на носа. Стимулирането на тази точка облекчава депресията и емоционалния дисбаланс. 

Точка Lu 1 (Letting Go)

Намира се във външната горна част на гърдите, четири пръста навътре от гънката на мишницата и един пръст нагоре. Използва се за облекчаване на депресия, скръб, потиснати емоции, напрежение в гърдите, кашлица, астма, повърхностно дишане. 

Точка CV 17 (Acupressure Point)

Разполага се в средата на гръдната кост, три пръста над основата на костта. Стимулацията на тази точка се прилага за облекчаване на нервност, мъка, депресия, истерия и други емоционални нарушения. 

Точки GV 19, GV 20, GV 21 (Posterior Summit, One Hundred Meeting, Anterior Summit)

И трите точки са разположени на върха на главата. Стимулацията на тези точки може да облекчи депресия, съпроводена от главоболие и нарушение на паметта.

Най-добре е да се започне от средната точка GV 20. Тя може да бъде намерена като поставите левия палец на върха на лявото ухо, а десния – на върха на дясното ухо. Започнете да придвижвате пръстите към горната част на главата и ще усетите лека вдлъбнатина, когато достигнете центъра на главата. GV 19 се намира 2 см по-назад, а GV 21 2 см по-напред. 

Точка B10 (Heavenly Pillar)
Разполага се на 2 см под основата на черепа, по линията на гръбначните мускули. Стимулацията на тези точки може да облекчи емоционален стрес, депресия и да намали умората.

 

Точка K 27 (Elegant Mansion)

Намира се във вдлъбнатината между ключицата и първото ребро. Облекчава депресията, повишена тревожност и затруднено дишане.

Още по темата:

3.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитноБотаникаЛеченияПсихологияЛайфстайлСпортСнимкиНовиниИсторияСъставкиСоциални грижиФизиологияАнкетиХранене при...ВидеоЗдравни проблемиТестовеМедицински изследвания