Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Масаж на дланите за спокойствие и красота

Масаж на дланите за спокойствие и красота

Масаж на дланите за спокойствие и красота - изображение

Ръцете ни са една от най-активните части в нашето тяло. Голяма част от ежедневието ни е свързано с дейности на ръцете, като работа с компютър и машини, използване на мобилния телефон, шофиране и редица други. Освен това, ръцете представляват мощно терапевтично средство, което можем лесно да използваме и у дома, докато почиваме пред телевизора.

Проучвания, проведени за измерване на ефикасността от масажа на дланите, са показали, че той има положително въздействие върху мозъка, подобно на медитацията. Може да се прилага за облекчение на стреса, който е в основата на редица заболявания в съвременния свят. Други приложения, масажът на дланите има при подобряване на сърдечната дейност, облекчение на запек, мигрена, астма и други.

Съществуват голям брой разновидности на масаж на дланите, основани на различни терапевтични процедури и техники, като сред широко разпространените са акупресура и рефлексотерапия.

Акупресурата е древен китайски метод на лечение, който се основава на същите принципи, на които е базирана акупунктурата - въздействие върху точно определени енергийни меридиани и точки по повърхността на тялото, с цел възстановяване на функцията на вътрешните органи и балансиране на жизнената енергия в организма. Въздействието при акупресура е с пръстите на ръцете, докато при акупунктурата се въздейства в помощта на специални игли.
Акупресурата може да бъде ефективна за облекчаване на главоболие, преумора на очите, проблеми със синусите, болки във врата, болки в гърба, артрит, напрежение, стрес и други. Прилагана правилно, техниката е ефективен начин за поддържане на добро здраве и благоразположение, което несъмнено се отразява и на външния вид. Характерно за въздействието върху конкретните точки е, че те се притискат една по една, като се извършва кръгово движение в продължение на няколко секунди. По време на натиска се вдишва, а се издишва в паузата между повторенията. Важно е да се пие много топла вода след масажа, тъй като това спомага за изчистване на токсините от организма.

Масажът на дланите е една от най-лесно приложимите разновидности на акупресурата в домашни условия. Той тонизира енергийния поток, стимулира обмяната на веществата, кожата се освежава, активизира се кръвообращението и настъпва общо успокоение в организма.

Рефлексотерапията е друг вид терапевтична техника за масаж, при която се оказва натиск върху определени точки по дланите (и стъпалата), за да се стимулират други части на тялото или вътрешни органи. Техниката се основава на схващането, че всеки орган и част от тялото притежават нервни окончания, които кумулират в дланите на ръцете и стъпалата. Всяко нарушение във функцията на органа, прави съответната точка по-чувствителна и болезнена, при оказване на натиск върху нея. Стимулирането на тези точки насърчава релаксацията, подобрява кръвообращението и способността за самолечение. Съществуват графични изображения, илюстриращи различните зони по дланите и съответстващите им органи. Някои полезни техники са:

При безсъние: Притиснете палеца на едната ръка към центъра на пръстовия отпечатък на срещуположния палец и задръжте така 45 секунди. Повторете и в обратна посока. Повтаряйте 2-3 пъти на ден.

При простуда и грип: Натиснете и разтрийте внимателно всеки пръст на ръката от основата до върха му. Върху пръстите на ръцете се намират проекциите на главата и синусите. Може да почувствате пръстите си подпухнали и сковани, ако съществува задръстване или друго нарушение в синусите и главата. Повтаряйте с всеки пръст, 3-4 пъти на ден.

Болки в гърба: страничната част на палеца, от върха до китката, представлява проекция на гръбначния стълб. Натиснете с противоположния палец, като започнете от върха и постепенно се придвижвате надолу, към китката. Възможно е да усетите известно напрежение, ако страдате от болки в гърба. Ако някои места са по-чувствителни от други, може да задържите върху тях за няколко секунди, но не е нужно да натискате допълнително, особено, ако е болезнено. Повтаряйте на двете ръце, 3-4 пъти на ден.

Ето и едно полезно видео, което показва как можем да си направим масаж на дланите за спокойствие и красота у дома. Тази техника няма да Ви отнеме повече от няколко минути на ден и не изисква никакви усилия. Подходяща е за релаксация след изморителен ден и при безсъние:

 

 


Внимание! Ако страдате от сериозно заболяване като рак, сърдечно-съдови нарушения, моля консултирайте се с вашия лекар, преди да упражнявате акупресура или друг вид алтернативна терапия!

Още по темата:

4.6, 28 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлЛюбопитноБотаникаСнимкиИсторияНовиниСпортПсихологияХранене при...Специалисти