Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Хиропрактика и масаж Рефлексотерапия в домашни условия

Рефлексотерапия в домашни условия

Рефлексотерапия в домашни условия - изображение

Рефлексотерапията е безопасен и естествен метод, който помага на тялото да се освободи от токсините, освобождава мускулното напрежение и насърчава оздравителните процеси. Основава се на принципите на китайската акупунктура, според която съществуват определени „рефлексни точки" на дланите и ходилата, които съответстват на вътрешните органи и други части на тялото. Прилагането на натиск върху тези рефлексогенни зони се смята за част от лечебния процес - стимулира енергийния поток в тялото, подобрява функционирането на нервната система и кръвоснабдяването, освобождава напрежението и подпомага работата на органите.

Рефлексотерапията е използван в Китай още преди повече от 5000 години, прилагала се е още в Западна Азия и Япония. На рисунки от 2330 г. пр. Хр. в гробницата на Анкамахор в Сахара (Египет), известна като "Гробницата на лечителя", е изобразен масаж на рефлексогенните зони върху ходилата и дланите.

На Запад рефлексотерапията е позната от началото на XX в. Американският лекар Уилям Фицджералд описва 10 канала за протичане на информация, минаващи вертикално през тялото, от ходилата и дланите, към мозъка. Той установява, че може да премахне болката от лицето, главата и шията чрез натиск върху определени зони на пръстите на ръцете. Последователката му Юнис Ингам продължава неговите изследвания, като изпробва рефлексотерапията върху хиляди пациенти и изяснява кои зони на ходилата съответстват на конкретни органи от тялото.

Рефлексотерапията е дълбоко релаксираща и тъй като около 75 % от заболяванията са свързани със стрес, тя може да допринесе значително за поддържане на добро здраве. Балансира кръвообращението, отделителната, храносмилателната, ендокринната, нервната и имунната система. Рефлексотерапията е особено ценен метод за възстановяване след боледуване, операции и продължителни периоди на стрес. Забележителни ползи може да се наблюдават при безплодие, свързано със стрес.

Показания за рефлексотерапия са:

 • за подсилване на имунитета;
 • мигренозно главоболие;
 • менструални болки;
 • алергии;
 • хормонални нарушения;
 • нарушена функция на щитовидната жлеза;
 • проблеми с кръвното налягане;
 • дерматологични проблеми;
 • проблеми на дихателните пътища;
 • наднормено тегло;
 • храносмилателни смущения;
 • инфекции на пикочните пътища;
 • артритни болки;
 • възпаление на мускули и сухожилия;
 • болки в гърба;
 • нарушения в съня.


Днес рефлексотерапията на ходилата е доста популярна, въпреки че лечебните й свойства не са научно доказани.

Консултация със специалист

Рефлексотерапевтът работи последователно върху двете ходила, като обръща специално внимание на чувствителни или болезнени места (счита се, че те показват блокажи в енергийния поток в съответната част на тялото). Натискът върху биоактивните точки увеличава прилива на кръв и подпомага оздравяването.

При посещение на терапевтът, пациентът се настанява на удобен стол и поставя крака, който ще се масажира, върху табуретка или голяма възглавница. За да извърши масажа, специалистът коленичи на пода или сяда на нисък стол. Той масажира с палец или показалец ходилата отдолу, отгоре и отстрани. Тъй като влиза в контакт с малки рефлексни точки е необходимо бавно да придвижва пръсти напред, като използва контролиран, силен натиск. Движението напред трябва да наподобява пълзенето на гъсеница.

Специални предпазни мерки

Рефлексотерапията по принцип е безопасна за хора от всички възрастови групи, но не се препоръчва при открити рани или инфекции по ходилата, при възпаления и гъбички по краката, при диабет, разширени вени и бременност.

Рефлексотерапия в домашни условия

Преди да се заемете с рефлексотерапия, се консултирайте с лекар за уточняване на диагнозата. Можете да пробвате самолечение, но според специалисти ефектът е много по-голям, ако някой друг масажира рефлексогенните Ви зони. Ако проблемите продължат след лечението, отново се посъветвайте с лекар!

Схема на рефлексогенните зони върху ходилото

Рефлексогенните зони на лявото и дясното ходило си приличат, като и на двете ходила са разположени точки, съответстващи на различни части от тялото. Някои органи обаче имат точки само на едното ходило, обикновено от страната, където е разположен съответният орган.

Тъй като съществуват много различни активни зони по ръцете и краката, може да се използват удобни диаграми и схеми за определяне на правилните места:

Рефлексогенни зони на ръцете

Рефлексогенни зони на ходилата

Главоболие

За облекчаване на главоболието трябва да се съсредоточите главно върху нервните зони на стъпалото. Започнете с кръгообразно триене на палците на краката, с което допринасяте за отпускане на шийната мускулатура. След това, с малко по-голям натиск притиснете горната половина на всеки пръст, за да стимулирате нервите свързани с главата. Можете да масажирате горната половина на пръстите и на другия крак.

Нарушения в съня

Въздействието на хипофизата е идеален метод за облекчаване на разстройства в съня. Точно в средата на пръстовите отпечатъци може да се открият точките, свързани с ендокринната система. Нанесете директен натиск върху пръста от страната на нокътната плочка на палците на ръцете. На стъпалото натискът трябва да се приложи от долната страна на пръста.

Стрес

За премахване на тревожност и стрес може да започнете с въздействие върху рефлексогенните области на врата и главата, разположени в пръстите на краката. Друга техника е да захванете китката така, че с помощта на палеца и показалеца на другата ръка да образувате кръг около нея, след което да усуквате напред и назад около 20 пъти.

Настинка и грип

При настинка и грип трябва да въздействате върху областите, кореспондиращи със синусите, носа, гърлото и белите дробове. На стъпалата трябва да се концентрирате върху палеца, по средата на всеки пръст и 2.5 см под пръстите на краката. На ръцете масажът започва от върха на пръстите до участъка намиращ се малко над „кокалчетата” и обратно.

Храносмилане

Един от най-популярните методи за облекчение на храносмилането включва малка топка за тенис. Поставете топката между дланите си, „заключете“ пръстите си около нея и с въртеливи движения разтривайте долната част на дланите за около 60 секунди. Също така, може да разтриете леко и ходилата в задната им третина.

Астма и Бронхит

Тези заболявания изискват стимулиране на нервните зони, свързани с белите дробове. Масажирайте стъпалото по цялата му ширина в областта около 2 см под пръстите на краката. На ръцете, масажът трябва да обхване „кокалчетата“ на прътите отгоре и в долната част, където пръстите се свързват с дланта.

Болка в гърба

Когато масажирате областите свързани с гръбначните рефлекси може бързо да облекчите болките в гърба. На ръцете, тези точки са разположени върху външната страна на палеца, от върха до основата на китката.

За най-добри резултати прилагайте рефлексотерапията няколко пъти на ден.

Източници:
http://www.lifebalance.pl
http://www.healthyandnaturalworld.com

Още по темата:

4.2, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиИсторияНовиниЛеченияЛюбопитноСпортЛайфстайлОрганизацииВидеоРецептиБотаникаГеографияНаправления в медицинатаСпециалисти