Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктура и акупресура 5 точки за акупресура, чиито масаж помага за отслабване

5 точки за акупресура, чиито масаж помага за отслабване

5 точки за акупресура, чиито масаж помага за отслабване - изображение

Акупресурата, наричана още точков масаж, е древна китайска практика, която може да бъде полезна на всеки. Чрез точковия масаж можем сами да си помогнем за редица проблеми, в това число за отслабване и поддържане на фигурата. За разлика от много други методи, акупресурата с цел редуциране на тегло е безвредна, безболезнена и не на последно място - напълно безплатна. Единственото, което Ви трябва е малко свободно време и постоянство. За начало започнете с най-важните точки - тези влияещи на апетита!

Точка Дуй-Дуан (ЗСМ 27)

точка дай-дуан

Това е една от главните точки за намаляване на апетита. Тя се намира в средата между горната устна и носа. Масажирайте тази точка около минута, особено при пристъп на глад под влияние на стрес.

Точка на "апетита"

точка на апетита

Друга изключително важна точка, влияеща върху апетита и чувството за глад, се намира в областта на ухото. В нашето тяло има над 200 биологично активни точки, стимулацията на които подобрява работата на всички органи и ускорява обмяната на веществата. Именно на този принцип точки като тази влияят върху процесите в нашето тяло и могат да ни помогнат за контрола на работата на храносмилателната система и метаболизма. Тази точка се намира отвън върху малкия израстък над отвора на слуховия канал, наречен трагус. Ако запушите с пръст ухото си, той ще попадне точно върху него. Може да масажирате тази точка винаги, когато усещате глад.

Точка Цюй-чи (ДЧ 11)

точка цюй-чи

Тази точка е част от меридиана на дебелото черво, който е отговорен  за преработването на храната и отвеждането на отпадъците от организма. За да я намерите сгънете ръката в лакътя и поставете пръст върху външния край на сгъвката на лакътната става. Ежедневното стимулиране на тази точка способства за подобряване на работата на дебелото черво и храносмилателната система.

Точка Цу Сан Ли  - "точка на дълголетието"

точка на дълголетието

Изключително важна точка за цялостното здраве, чрез която се повлиява работата на отделителната, храносмилателната и половата система. За да я намерите поставете дланта  си хоризонтално под капачката на коляното. Така точката ще се намира в края на малкия пръст, между големия и малкия пищял. Масажирайте точката за 1 минута всеки ден.

Точка Лоу-Гу (ДП 7)

точка лоу-гу

Точката се намира на вътрешната част на подбедрицата, на 4-5 см над вътрешния глезен. Минута-две масаж дневно на точката са достатъчни за стимулиране й.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлНовиниИсторияСпортСнимкиБотаникаСпециалистиПсихологияДиетиХранене при...ТестовеРецептиКалкулаториПроизводители