Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Хиропрактика и масаж Боуен терапия - какво представлява и кога може да е от полза

Боуен терапия - какво представлява и кога може да е от полза

Боуен терапия - какво представлява и кога може да е от полза - изображение

Боуен техниката е неинвазивна, допълваща холистична терапия, при която, посредством нежни движения насочени към определени точки към тялото, се цели балансиране и възстановяване на правилното функциониране на организма. По този начин се възстановява енергията, намалява болката и се подобрява функцията на целия организъм.

Разработена през 1950 г. от Том Боуен в Австралия, тази терапия се оказва успешна при редица състояния, включително симптоми на стрес и тревожност. Важно е да се отбележи, че терапията се фокусира върху цялостния организъм, а не само върху конкретното състояние

Има много проучвания свързани с боуеновата терапия, като редица от тях все още са в ход. Д-р Бърни Картър и неговият екип от университета в Ланкастър (University of Lancaster) провели проучване на ефективността на терапията при адхезивен капсулит на рамото (известен още като "замръзнало рамо". Всички участници в проучването са показали значително подобрение в мобилността и функцията на раменете, а след края на лечението, 70% от участниците са възвърнали пълната мобилност на раменната става. Други положителни резултати включват намаляване на интензивността на болката и подобряване на ежедневните дейности при всички доброволци.

Как действа Боуен терапията?

Има много теории свързани с механизма на действие на терапията. Все още съществуват много въпроси относно начинът, по който тя кара тъканите в тялото да се възстановяват. Въпреки че все още се работи по този въпрос, много теории заключават, че действието на терапията има нещо общо с начина, по който мозъкът реагира на нервните стимули.

Една от най-интересните области на тялото е мозъкът. Основната функция на мозъка е да получава информация от нашите сетивни органи и да интерпретира тази информация, като светлина, звук, болка, движение. Това дава възможност за съзнателна комуникация в нашето тяло. Невропластичността, която е способността на мозъка да се разпознае чрез формиране на нови невронни връзки, позволява на нервните клетки в мозъка да адаптират своите дейности в отговор на нови ситуации или промени в тяхната среда. Това включва и стимул чрез докосване. 

връзка между мускулна тъкан и ЦНС

Всяка секунда през мозък преминават около 600 000 сигнали, които достигат до тъканите и органите в останалата част от тялото и се връщат обратно в мозъка с информация, която след това се тълкува и изпраща обратно. Винаги, когато усещаме, чуваме, виждаме или дори мислим нещо, мозъкът носи опит в миналото, за да категоризира усещането и да изготви подходящ отговор. Например, мускулното движение започва от предната част на мозъка и преминава под формата на импулси през гръбначния мозък до мускулите на ръката или крака, където се превръща в движение. За да изпрати този сигнал за движение на мускулите обаче, мозъкът трябва първо да получи сигнал, който да му казва какво се случва и защо мускулът трябва да бъде преместен. Този обмен на информация се осъществява в цикъл от сигнали, движещи се с висока скорост.

Продължителните движения и редовните интервали между всяка серия при Боуен терапията въздействат на сигналите в мозъка Това създава друг набор от променливи, които мозъкът започва да пренарежда, а също така, може да получава и интерпретира информация, идваща от други части на тялото. За да формира отговор обаче, мозъкът се нуждае от повече информация. Точно когато мозъкът се нуждае от тази допълнителна информация, терапевтът напуска стаята и дава възможност на мозъка да изпрати конкретни сигнали до засегнатия район и да определи отговор. Ако клиентът е в легнало положение, незабавната реакция е почти винаги бърза и дълбока релаксация. Често клиентите съобщават, че изпитват усещане за изтръпване или затопляне в района, по който току-що е работено.

Чрез намеса в постоянния цикъл от мозъчни импулси, Боуен терапията помага на мозъка да установи и други области в тялото, които може да се нуждаят от поправка и лечение. Това обяснява защо Боуен терапията е в състояние да повлиява състояния, за които пациентът може дори да не знае.

Действие на Боуен терапияВместо да се фокусира върху един-единствен проблем, Боуен техниката обхваща цялото тяло, като възстановява баланса посредством въздействие върху автономната нервна система (ANS). Автономната нервна система контролира над 80% от телесните функции и е много уязвима спрямо действието на външни стресови фактори. Повечето хора днес живеят в условия на силен стрес и симпатиковата автономна нервна система е под непрекъсната свръхстимулация. За да настъпи възстановяване трябва вегетативната нервна система да премине от симпатиково към парасимпатиково господство (режим на почивка, отмора и възстановяване). Боуен техниката позволява тази промяна.

Как протича един Боуен сеанс?

Първата стъпка, която трябва да предприемете при Боуен терапията е да направите първоначална консултация с терапевта, по време на която да го запознаете с Вашата медицинска история и конкретните проблеми, които бихте искали да лекувате. По този начин, терапевтът ще може да прецени състоянието и да изготви персонален план за лечение.

Боуен техниката може да се прилага директно върху кожата, а също и през свободно и леко облекло. Ако Вие или Вашият терапевт имате конкретни изисквания спрямо облеклото, можете да го обсъдите в първоначалната консултация. Преди да започнете, терапевтът може да Ви помоли да пиете повече вода, тъй като за оптимални резултати е нужно клетките и тъканите да бъдат добре хидратирани.

Боуен практикаЕдна типична сесия на Боуен терапията обикновено е с продължителност от 15 до 45 минути. Клиентите обикновено са в лежащо или седнало положение. В един сеанс се включват една или повече "процедури", всяка от които се състои от няколко групи фини, релаксиращи движения върху определени мускулни групи, сухожилия и връзки. Движенията са леки, но целенасочени и могат да се извършват през леки дрехи. Като общ подход в сесията е да се балансира цялото тяло, като се обърне внимание на долната част на гърба, след това на горната част на гърба и след това на шията. За да се сведе до минимум необходимостта от нарушение на почивката на клиента, всички процедури, които са свързани с гърба на клиента се завършват, преди той да се обърне в позиция по гръб. Между отделните процедури терапевтът ще напусне стаята или ще седне някъде встрани и ще Ви остави време за почивка и пълно отпускане. Този интервал от време позволява на организма (или конкретния орган) да анализира сигналите и да вземе решение относно действията, които трябва да бъдат предприети, за да настъпи възстановяване. Тъй като нервната система започва да регулира степента на напрежение в мускулите, практикуващият усеща, когато клиентът е готов за следващия набор от ходове.

По време на терапевтична сесия клиентът често изпада в дълбока релаксация или заспива и се чува усилена перисталтика. Тези състояния са индикации за освобождаване от стреса и преминаване към парасимпатиково влияние.

След края на лечението, терапевтът ще Ви посъветва да пиете повече вода и ще Ви уведоми за възможни физически и емоционални промени, които може да забележите. Ще са необходими и няколко последващи консултации за проследяване на състоянието и евентуално, повторна оценка, ако има нужда от по-нататъшна терапия.

Водещи принципи на Боуен терапията

Движенията. Движенията, използвани в Боуен терапията са изключително характерни и се прилагат към конкретни точки в тялото. Те включват движение на меките тъкани по точно определен начин като могат да се извършват само с пръсти, с ръце и/или лакът, в зависимост от областта, върху която се работи. Това въздействие стимулира нервните пътища и тъкани и създава огнище в мозъка. Движенията не целят преместване или плъзгане по повърхността на кожата, а по-скоро изместване на подлежащите тъкани, като за целта се използва хлабавостта на кожата. Затова оптималната хидратация е важна. Всяко движение покрива малка площ, в зависимост от това докъде може да се движи кожата - обикновено, това е не повече от два до четири сантиметра.

Стопери. Том Боуън установил, че може да използва определени области в тялото като референтни точки за други процедури и движения. Например, ако целият гръбнак се разглежда като амортисьор на тялото, някои зони от него ще бъдат най-силно натоварени - обикновено това са изпъкналата и вдлъбнатата част. Том Боуен нарича движенията в тези места стопери или запушалки. Всъщност, те не блокират и не спират нищо, но представляват място, в което практикуващият да се съсредоточи по време на сеанса.

Прекъсвания. Том Боуен е бил изключително наблюдателен човек. Той е успявал да забележи всеки дисбаланс в отделните части по тялото и своевременно да започне терапията. След като започне сеанса, още след няколко минути, той напускал стаята и се връщал след няколко минути, за да провери как тялото на пациента отговоря. В зависимост от отговора, прави преценка за това какво още е необходимо да направи. Прекъсванията вероятно са една от най-слабо разбраните елементи от Боуен, но именно в това време започва действието на терапията и се инициират промените.

Продължителността на паузите е различна между отделните процедури и при различните клиенти, като именно тук е особено важна ролята на терапевта, който трябва добре да прецени и усети колко точно време е необходимо. Резултатите от тези прекъсвания са по-очевидни за по-опитните терапевти, докато в началото на практиката си, за много от практикуващите това е най-трудната част.

Избягвайте други алтернативни лечения. За разлика от други мануални практики, при които практикуващият извършва клинична корекция на клиента чрез манипулация, Боуен техниката дава възможност на тялото да се самолекува с минимална външна намеса. Поради нежната и деликатна природа на терапията Боуен и продължителният отговор на организма, в продължение на поне 7 дни след това не бива да се прилагат други форми на манипулативна терапия, тъй като те могат да повлияят на ефикасността на техниката. Този принцип не означава, че други терапии са по-малко ефективни от Боуен, но просто е необходимо време, за да се проявят ефектите от процедурите. Ако погледнем на всяка една алтернативна терапия като на специфичен радиосигнал към тялото, това означава едно и също радио да работи на две станции едновременно.

При кои състояния може да помогне Боуен терапията?

Боуен терапия при детеПоради естеството на терапията, техниката Боуен може да бъде полезна за хора от всички възрасти. Съществуват редица условия, при които се смята, че Боуен терапията е полезна. Те включват:

 • болки в гърба, болки в шията и болка в рамото
 • дихателни състояния
 • оздравителна терапия по време на възстановяване при спортисти
 • алергии
 • главоболие, включително мигрена
 • проблеми с колената и тазобедрените стави
 • менструални проблеми
 • проблеми с пикочния мехур
 • двигателни нарушения
 • храносмилателни проблеми
 • умора
 • спортни травми
 • адхезивен капсулит ("замръзнало рамо")
 • стрес.

Колко сесии са необходими?

За най-оптимален резултат, терапевтът може да препоръча две или три последователни сесии на всеки две седмици. Това ще даде възможност за наблюдение на това как реагирате на терапията. Въпреки че всеки ще реагира по различен начин на лечение, повечето хора усещат подобрение след три до четири сесии. Възможни са и изключения, при които може да се наложи удължаване на продължителността на сесиите. Това може да се случи, ако се касае за дългогодишно състояние. И в двата случая обаче, е редно да продължите да се срещате с терапевта си периодично (през няколко месеца).

Има ли нежелани реакции от Боуен терапията?

В някои случаи хората съобщават за нежелани реакции по време на Боуен терапията. Сред тях се включват грипоподобни симптоми, главоболие, скованост и умора. Холистичните здравни практици отдавна съобщават за процес, който те наричат "лечебна криза". Том Боуен описва този процес като част от възстановяването на тялото. Докато тялото работи за премахване на стреса и токсините, техниката на Боуен се занимава с основните проблеми.

Дори и да усетите такава реакция, е важно да обсъдете всички странични ефекти с терапевта си и да продължите лечението. Терапевтът ще ви даде съвети относно облекчаване на проявените симптоми. Най-често те включват упражнения, повече питейна вода и други.

Както във всеки един аспект от живота, и при Боуен терапията няма абсолютни гаранции. Ако тялото реагира на лечението, то може и ще започне процеса на оздравяване и възстановяване. Ако не реагира, няма и да навреди.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.bowtech.com
http://www.therapy-directory.org.uk
https://thebowentechnique.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗаведенияСпециалистиЛюбопитноНовиниЗдравни съветиИсторияЛайфстайлАлт. медицинаСпортЛеченияСнимкиБотаника