Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Ползите от самомасажа при безплодие

Ползите от самомасажа при безплодие

Ползите от самомасажа при безплодие - изображение

Самомасажът, които се използва за повишаване на плодовитостта включва няколко различни техники, които имат за цел да подобрят циркулацията на кръвта в целия организъм и по конкретно на циркулацията на кръвта към репродуктивните органи. Подобрената циркулация е едно от благоприятните условия, които са необходими за по-бързо възстановяване на съответните тъкани от травми, притискане от съседни структури. Освен тази основателна причина, за да започнете да си правите масаж има и други като: общо укрепване на организма, намаляване на стреса, подобрена функция на почти всички вътрешни органи (черен дроб, сърце), твърдят някои източници.

Ползите от самомасажа за подобряване на фертилността:

 • подпомага хормоналния баланс;
 • намалява образуването на сраствания (адхезии) на маточните тръби;
 • води до намаляване на нивата на хормоните на стреса;
 • подобрява се комуникацията между различните ендокринни жлези;
 • подобрява функцията на черния дроб, което спомага за по-бързото освобождаване на организма от токсините;
 • подобрява кръвотока кум матката като спомага за по-бързото освобождаване от застояла кръв и тъкани, което може да има позитивен ефект при ендометриоза.

Според някои терапевти занимаващи се с алтернативна медицина самомасажът може да бъде полезен при репродуктивни проблеми.

Самомасажът може да бъде има някакъв положителен ефект при следните патологични нарушения, които са причина за безплодие:

 • намалена циркулация на кръвта в репродуктивните органи, вследствие притискане на матката и маточните тръби от съседно разположените органи като: дебело черво (когато в дебелото черво има натрупани много твърди изпражнения, които дълго време не могат да бъдат изходени); пикочен мехур (когато е преразтегнат от задържана урина, поради пречка в пикочната система като например камък), или абнормени структури в самата матка като миоми на матката, септи на матката;
 • менструални болки, причинени от силни съкращения матката;
 • стрес индуцирано безплодие;
 • ендометриоза;
 • поликистозен синдром.

Какви видове самомасаж има за намаляване на репродуктивните неуспехи?

Чи Ней Цанг техника

Този вид самомасаж за подобряване на фертилността е древна форма на масаж на вътрешните органи. Чи Ней Цанг техниката води до подобряване на енергийния баланс в тези органи, подпомага отстраняването на токсините и стресовите субстанции натрупани в тези органи. Основната цел на техниката е нормализиране на потока на енергията ЧИ (която се определя като енергията, която дарява здраве и сили). Според тази техника за самомасаж болестните състояния се дължат на блокове (стопове) в енергийните центрове на органите. Възстановяването на енергийния поток през органите има лечебно действие и се предполага, че това е начин за самоизлекуване.

Дълбок тъканен масаж и безплодие

Дълбок тъканен масаж представлява техника, която помага за разкъсването на срастванията между тъканите (адхезиралите места), повишава циркулацията, има силни детоксикиращи свойства. Тази техника се състои в „дълбоки” (при масажа, ръката хлътва на по-голояма дълбочина), бавни масажиращи движения, които имат отпускащо върху тялото действие и едновременно с това снабдяват масажираните зони със „свежа” кръв (кръв, с високо съдържание на кислород и хранителни вещества).

Може да ви бъдат интересни и следните статии:

3.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛюбопитноИсторияСнимкиНовиниСпециалистиИзследванияЗаведенияСоциални грижиФизиологияЗдравни проблемиНормативни актовеЗдравни съветиБотаникаИнтервютаОрганизацииЛеченияЛайфстайлСпорт