Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки при безплодие от имунологични проблеми

Билки при безплодие от имунологични проблеми

Билки при безплодие от имунологични проблеми - изображение

Една доста често срещана причина за безплодие, раждане на мъртъв плод и спонтанни хабитуални аборти е имунологичният конфликт между жената и нейния партньор или между майката и ембриона. Автоимунно заболяване на майката също може да бъде причина за безплодие. Най-честите имунни заболявания, които са причина за безплодие са: Лупус еритематозус, болест на Кавазаки, Грануломатоза на Вегенер, Антифосфолипиден синдром, Диабет от първи тип. Тези заболявания се дължат на хиперактивност на имунната система. На деструкция (разрушаване) са подложени не само чуждите за организма частици, но и собствени структури, поради сходство с антигените на патогенни микроорганизми.

Антиспермални антитела

Един от възможните имунологични механизми, който води до безплодие е изработването на антиспермални антитела в организма на жената. Те се свързват със сперматозоидите, образуваният комплекс антиген антитяло води до активиране на комплемента и разрушаване на клетките. Една от хипотезите, които обясняват изработката на тези антитела е алергичната реакция на имунната система на жената към сперматозоидите на мъжа. Много често, преди да бъдат доказани антиспермални антитела в кръвта на жената, тя съобщава за болезненост по време на половия контакт с партньора си, може да настъпят различни възпалителни прояви във вагиналната лигавица като обриви, разязвявания.

Имунологичен проблем между майката и плода

След като се е образувал ембриона, той трябва да сигнализира майчиния организъм, че не „чужд” тоест, че не е патоген или чуждороден микроорганизъм. Този процес се осъществява с помощта на секретирания от антигена HLA G от ембриона. Чрез този сигнал ембрионът казва на имунната система на майката „аз съм от твоя отбор”. Поради мутация на този HLA G антиген ембрионът не може да осъществи този сигнал с майчината имунна система и тя го разпознава като „чужд” антиген. Последицата е спонтанен аборт поради имунологична несъвместимост.

Възможно е ембрионът да произвежда нормален антигена HLA G, но майчиният организъм да не реагира с нормалната имунологична реакция, признак за неразпознаване на този антиген. Като резултат се произвеждат антитела, които уреждат ДНК-то на ембриона и той престава да се развива и умира.

Билките, които се препоръчват при безплодие от имунологични проблеми са адаптогени. Адаптогените повишават устойчивостта на организма, а според повечето билкари и лекари, които работят в областта на алтернативната медицина смятат, че тези билки подкрепят и психиката при стрес. Предполага се, че по неспецифичен начин повлиява надбъбречната кора. Повечето от растенията с адаптогенни свойства имат и имуномодулиращ ефект, използват се като тонизиращо средство за целия организъм, притежават и антивирусно действие.

Двете най-известни билки с адаптогенно действие, които повлияват и безплодието са: Китайска ангелика и шатавари.

Китайска ангелика (Dong Quai) при безплодие от имунологични проблеми

Тази билка се счита за мощен имуномодулатор. Едно от нейните свойства е повишаването на активността на фагоцитите, освен това намалява възпалението и редуцира образуването на фиброзна тъкан (намалява образуването на сраствания). Билката има общоукрепващо действие, повишава неспецифичния имунитет и има тозиращо действие върху централната нервна система.

Корен от женско биле (Licorice Root) при безплодие от имунологични проблеми

Тази билка се слави като адаптоген, което я прави добър помощник осъществяването на нормален имунен отговор. С други думи казано тя е имуномодулатор. Има свойството да стимулира имунната система да се бори с патогенните микроорганизми (бактерии, гъбички и вируси) и инхибира автореактивния имунен отговор към собствени структурни антигени.

Имуномодулиращите свойства на корена от женско биле го правят силен съюзник в борбата с репродуктивните неуспехи дължащи се на имунологични проблеми свързани с изработка на автоантитела срещу структурни антигени от женската полова система.

Licorice root може също да намали имунната реактивност срещу сперматозоидите на мъжа, ако към тях има изработени антитела, според някои японски проучвания.

Ехинацея при безплодие от имунологични проблеми

Тази билка също е известна с имуномодулиращите си свойства. Тя намалява патологичният имунен отговор срещу собствените ангенни структури.

Бабини зъби при безплодие от имунологични проблеми

Тази билка се слави със способността да намалява антиспермалните антитела в организма на жената. Това се потвърждава с изследване направено в България през 1998 година. За да се получи достатъчно намаляване на титъра на антиспермалните антитела, за да забременее жената е необходимо билката да се приема в продължение на минимум 6 месеца. Повечето автори препоръчват билката да се приема и от мъжа и от жената.

По-добри резултати биха се получи ако използвате комбинация от изброените билки или в комбинация с билки, които подобряват функцията на черния дроб. Ефектът от приложеното алтернативно лечение може да бъде почувстван след няколко месечно приложение на споменатите билки в определените оптимални дози съобразени с възрастта и здравословното състояние.

В никакъв случай не може да се разчита само на билково лечение. Преди да престъпите към използването на билките трябва да се консултирате с лекар.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноИсторияСнимкиИзследванияНовиниФизиологияЗдравни проблемиНормативни актовеСпециалистиЗаведенияСоциални грижиЗдравни съветиБотаникаОрганизацииИнтервютаЛайфстайлЛеченияМикробиологияТестовеХранене при...ДиетиСпорт