Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Алтернативно лечение на безплодие

Алтернативно лечение на безплодие

Алтернативно лечение на безплодие - изображение

За безплодие (стерилитет) се говори, когато е налице неспособност на двойката да създаде поколение, въпреки опитите за това в продължение на една година и повече.

Конвенционалното лечение на безплодие се осъществява с помощта на специалисти от няколко различни направления на медицината: гинеколози, уролози, ендокринолози, имунолози, психолози. Не са редки случаите, когато двойката предприема ин витро процедура. Повече информация за безплодието може да прочетете:

Алтернативното лечение на безплодието е само допълнение към конвенционалната терапия и в никакъв случай не бива да се разчита само и единствено на него. Преди да започнете прилагането някои от методите на алтернативната медицина се посъветвайте с лекар-специалист!

Причините за безплодие в семейството могат да бъдат както от страна на жената, така и от страна на мъжа.

Причини за безплодие от страна на жената

Хормонален дисбаланс

  • Хормонален дисбалансНарушение на функцията на щитовидната жлеза (хипофункция с намалено производство на тироксин, което води до забавяне настъпването на овулацията в повечето случаи; хиперфункция, водеща до нарушаване на нормалния менструален цикъл). Прочетете повече за диетата, като форма на алтернативна терапия на хипотиреоидизма в Препоръчителна диета при хипотиреоидизъм.
  • Нарушение на функцията на надбъбречната жлеза (хипер или хипофункция).
  • Нарушение на функцията на хипофизната жлеза – нарушение в синтеза на един или няколко хипофизни хормона. Възможни са следните хормонални нарушения, свързани с хипофизата: повишени нива на пролактина; понижени нива на тироид-стимулиращия хормон; нарушение е нормалната секреция на лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон; повишени нива на окситоцин и други.
  • Нарушена функция на яйчниците – нарушение на нормалният синтез на естроген и прогестерон.

Повече за терапията с помощта на натурални продукти на нарушения хормонален баланс, дължащ се на нарушената яйчникова дейност, може да да прочетете в:

Билки при аменорея;

Билки за регулиране на естрогеновите нива;

Нормализиране на нивата на прогестерона;

Билки при нередовна менструация;

Билки при тежко менструално кървене

Билки при синдрома на поликистозните яйчници.

Имунологични причини

Имунна системаИмунологични причини за безплодие може да включват производство на антиспермални антитела; производство на антитела срещу ембриона; различни автоимунни заболявания у майката (Лупус еритематодес; Антифосфолипиден синдром; Синдром на Сьогрен; Дерматомиозит; Полиартериитис нодоза; захарен диабет тип 1; Болест на Хашимото; Ревматоиден артрит и други колагенози).

Повече информация може да прочетете в темата Билки при безплодие от имунологични проблеми;

Безплодие дължащо се на непроходимост на маточните тръби

Безплодие дължащо се на анатомични аномалии в матката

Наличие на прегради (септи) в кухината на матката; цикатрикси от предстоящи оперативни намеси по повод други заболявания (например миома на матката).

Безплодие дължащо се на проблеми с маточната шийка

Възможни причини за безплодие са рак на шийката на матката; възпалителни заболявания на шийката на матката (вирусни инфекции; бактериални инфекции; гъбични инфекции; паразитози); намалена секреция на цервикалните жлези.

Безплодие дължащо се на причини във влагалището

Това могат да бъдат нелекувани кондиломи, вирусни и бактериални колпити; травматични деформации във влагалището; оперативни цикатрикси.

Безплодие в резултат на спонтанни аборти

Повече информация може да прочетете в ремата Билки при спонтанни аборти

Безплодие дължащо се на психично пренапрежение

Повече информация може да прочетете в темата Стрес индуцирано безплодие и алтернативно лечение

Причини за безплодие от страна на мъжа

Мъж стои пред лекарХипогонадизъм
Нервно-психични фактори
Варикоцеле
Крипторхизъм
Токсични причини
Инфекциозни причини
Висока температура
Причини от страна на простатата и семенните мехурчета
Имунни причини
Лъчетерапия и химиотерапия
Причини от страна на епидидима и семеотводните канали

 

Повече за проблемите, които могат да са причина за безплодие при мъжете може да откриете в темата Безплодие: какви са причините за безплодие при мъжа?

Алтернативната медицина предлага редица възможности за справяне с безплодието. Някои от най-широко разпространените са лечние с билки, диетолечение; минерали и витамини, йога за подобряване на фертилността; самомасаж за подобряване на фертилността, дълбок тъканен масаж.

Диетичен режим, които повишава шансовете за зачеване

Диетата, която се препоръчва при безплодие трябва да отговаря на няколко основни условия:

  • да осурява необходимото количество енергия на организма;
  • да съдържа достатъчно количество мазнини, които се използват като прекурсори на хормоните;
  • да съдържат достатъчно количество антиоксиданти, които предпазват сперматозоидите и яйцеклетките от увреждащото действие на свободните радикали, които се продуцират в организма вследствие на нормално протичащите метаболитните процеси;
  • да са богат източник на витамини и минерали, за да осигуряват нормалното функциониране на всяка една клетка в човешкия организъм;
  • задължително трябва да присъстват всички незаменими аминокиселини;
  • да съдържа достатъчно фибри, но да не се прекалява и с тях.

Тази диета има за цел да осигури достатъчно количество градивни елементи на Вашия организъм, които да подпомогнат процеса на оплождане и впоследствие, развитието на плода.

Мазнини

Натурални маслаМазнините, които са наситени и съдържат холестерол трябва да се приемат в умерени, но достатъчни количества. Най-добрите и здравословни източници на такива мазнини са пълномасленото кисело мляко, кравето масло, но без примеси като маргарин или други хидрогенирани масла. Много е важно също да приемате и незаменимите мастни киселини, които са полиненаситени и мононенаситени. Най-известните от тях са омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богати източници на тези мастни киселини са лененото олио, сусамовото олио, тиквеното олио, ореховото олио, зехтин, риба.

Яжте риба поне 2 пъти седмично

Порция риба в чинияТя е много добър източник на омега-3 мастни киселини, лесно усвоими протеини, йод и други микроелементи и витамин А. Омега-3 мастните киселини са необходими за изграждането или репарацията (поправката) на клетъчните мембрани, намалява възпалителните реакции, участва в регулирането на хормоните в организма.

 

Избягвайте консумацията на соя

Соята намалява функцията на щитовидната жлеза, която е много важна за регулирането на хормоналния баланс. Според някои проучвания единствено ферментиралите соеви продукти като мисо и темпе не крият рискове от безплодие, защото в тях са разрушени хормоноподобните субстанции (флавоните). Благодарение на тези флавони се потиска също синтезата на щитовидните хормони.

Яжте храни богати на влакнини, при всяко хранене

Храни, богати на фибриФибрите спомагат за регулиране на нивата на кръвната захар и индиректно повлияват плодовитостта като намаляват симптомите при поликистозни яйчници, намаляват нарушения (автореактивен) имунологичен отговор. Някои от най-препоръчваните храни с високо съдържание на фибри са зелено листни зеленчуци, боб, плодове, пълнозърнести зърнени храни (пшеница, ечемик, елда).

Пчелно млечице за повишаване на фертилитета

Пчелното млечице има много полезни за репродуктивната система съставки като: липиди, някои минерали и най-вече голям брои аминокиселини, които са задължителен елемент, за да се осигури нормално функциониране на целия организъм.

Минерали и витамини, които повишават плодовитостта

Витамин D

Витаин ДТози витамин участва като катализатор в синтезата на някои полови хормони. Без този витамин, нормалната синтеза на половите хормони не може да протече по нормален начин и не се синтезират достатъчно полови хормони. Недостатъкът на последните често е причина не само за безплодие, но и за невъзможност за нормално и пълно развитие (съзряване) на репродуктивните органи.

Хранителни източници, които са най-подходящи, за да си набавите витамин Д: мазна риба, яйца, черен дроб, млечни продукти, в някои от студено пресованите масла като ленено масло и зехтин и други.
Витамин Д се синтезира естествено под влияние на слънчевите лъчи. Достатъчно е да се излагате на слънце в продължение на 20 минути всеки ден.

Витамин E

Храни, богати на витамин ЕТози витамин е известен още с наименованието токоферол. Има изследвания, които са доказали, че при мъжете, които имат ниски концетрации на витамина в кръвта имат репродуктивни неуспехи. Този стрелилитет се дължал на намаляването на броя на сперматозоиди, които се отделяли с един еякулат, които били и с намалена подвижност.

След променянето на хранителния режим и добавянето на храни, които са с високо съдържание на витамин Е броят на сперматозоидите се увеличил с 20%, а подвижността им доближавала тази на нормални сперматозоиди.

Освен това витамин Е е един от най-силните антиоксиданти и затова има свойството да предпазва сперматозоидите и яйцеклетките от вредните въздействие на окислителните радикали. Едновременно с това намялва риска от увреждане на ДНК-то в сперматозоидите и яйцеклетките.

Хранителни източници: маслини, бадеми, слънчогледови семки, спанак, папая и други.

Коензим CoQ10

Лекарствени капсулиТози коензим е необходим за нормалното функциониране на всички клетки в човешкия организъм, защото участва в производството на енергия. Има проучвания, които доказват, че когато CoQ10 е в достатъчно количество този коензим повишава жизнеността на сперматозоидите и яйцеклетките, което се дължи на силните му антиоксидантни свойства.

Хранителни източници: в органичното месо и морските дарове.

Липоева киселина

Представлява много важен антиоксидант, защото има основна роля в протекцията на женските полови органи, подобрява качеството на спермата. Изброените свойства се дължат на възможността на липоевата киселина да възстановява вече използваните от организма антиоксидантите, така че да могат да се използват отново.

Хранителни източници: картофи, червени меса, спанак и други.

Витамин В6

Храни, богати на витамин В6Предполага се, че участва в регулирането на кръвната захар, облекчава предменструалния синдром, намалява сутрешното гадене. Подпомага нормализирането на продължителността на лутеалната фаза.

Хранителни източници: пуйка, риба тон, сьомга, треска, банани, черен дроб, спанак, чушки, листа от ряпа, карфиол, зеле, чесън, горчица, аспержи, броколи, целина.

Витамин B12

Има данни, че повишава производството на сперматозоиди. Има доказателства, че този витамин повишава дебелината на ендометриума, в периода след овулацията като по този начин намалява рискът от спонтанен аборт.
Според някои изследвания дефицитът на витамин В 12 може да увеличи възможностите за настъпването на нередовна овулация, а при тежък и продължителен дефицит може да бъде причина за напълно прекратяване на овулацията.

Хранителни източници: червено меси, стриди, миди, черен дроб, риба, омари, хайвер, говеждо, агнешко месо, яйца, сирене.

Цинк

Храни, богати на цинкЦинкът участва като съставна част на повече от 300 ензима в човешкото тяло, които имат основна роля в регулирането на всички физиологични процеси отговорни за нормалното функциониране не само на репродуктивната система, но и на целият организъм.
Според някои инвитро клиники ниските нива на цинк в организма са причина за спонтанни аборти в ранните етапи на бременността.
Дефицитът на цинк при мъже може да бъде причина за нискокачествена сперма.

Хранителни източници: сусам, тиквени семки, стриди, скариди, телешки черен дроб, говеждо, агнешко, еленско месо, кисело мляко, зелен грах. Препоръчва се някои от храните да е ядът в сурово състояние.
Йога за подобряване на фертилността

Акупресура и безплодие

Повече информация за акупресурата може да откриете в статията Акупресура.

Рефлексотерапия и безплодие

Тази техника се основава на масаж на определени активни точки разположени върху стъпалата на краката, които отговарят на определени вътрешни органи. Чрез стимулацията на тези точки се енергизират с енергията чи (жизнената енергия) вътрешните органи, които им съответстват. Повече за рефлексотерапията може да прочетете в темата: Рефлексотерапия в домашни условия.

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноИсторияСнимкиНовиниСпециалистиЗаведенияИзследванияСоциални грижиФизиологияЗдравни проблемиНормативни актовеЗдравни съветиОрганизацииБотаникаИнтервютаЛайфстайлЛечения