Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки при спонтанни аборти

Билки при спонтанни аборти

Билки при спонтанни аборти - изображение

Спонтанният аборт е внезапната загуба на желания плод преди 20 гестационна седмица от бременността. Причините за настъпване на спонтанен аборт могат формално да бъдат разделени на две големи групи: причини за спонтанен аборт от страна на плода (педиатрични причини) и втората група причини и от страна на майката (акушеро-гинекологични).

Към акушеро-гинекологичните причини спадат:

  • аномалии на матката (септуми, тоест прегради в маточната кухина, цервикална недостатъчност(разширение на шийката на матката), някои форми на миома);
  • хормонален дисбаланс (прогестеронът е от най-голямо значение по време на бременността), инфекциозни причини (заразяване на майката с вируси и бактерии или хронично протичане на някои инфекциозни заболявания като спин, сифилис);
  • паразитни заболявания (токсоплазмоза);
  • имунологични причини (абнормна имунологична реактивност на майката спрямо плода);
  • вродени тромбофилии (вродени нарушения в съсирваемостта на майката);
  • токсични увреждания от околната среда (радиация, лекарства, тютюнев дим и други);
  • хронични заболявания на майката (диабет, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, затлъстяване и други).

Билките, които се прилагат при спонтанни аборт имат за основна цел да укрепят мускулатурата на матката и маточната шийка (тоници на матката), чрез подобряването на кръвообращението на малкия таз, регулиране на хормоналния дисбаланс, задължително да има нутритивни свойства (да съдържа минерали, витамини, незаменими мастни киселини и незаменими аминокиселини).

Аргановото масло при спонтанни аборти

То се добива от костилката на плода на арганово дърво (argania spinosa) растящо в югозападната част на Мароко. Токоферолите и феноловите съединения (феноли, полифеноли и фенолова киселина) в аргановото масло имат антиоксидантно действие. Тези мощни субстанции предпазват клетките от уреждащото действие на ендогенните и екзогенните токсини, които по време на бременността увеличават концентрацията си в майчиния организъм, защото майчиното кръвообращение трябва да обезпечи метаболитните нужди и на плода.

Друга важна съставка на аргановото масло е съдържанието на незаменимата мастна киселина – олеиновата. Тя е от особено значение за поддържане на нормалните нива на холестерола. Референтните холестеролови нива в кръвта са една от предпоставките за нормално кръвно налягане и нормална съсирваемост на кръвта, според някои проучвания. По този начин се предотвратява артериална хипертония на бременната и хиперсъсирваемост на кръвта, които са чести причини за загуба на плода преди 20 гестационна седмица. Приемът на арганово масло трябва да бъде започнат още от началото на бременността като се приемат по две супени лъжици от маслото. Предполага се, че редовният прием на масло от арган може да намали риска от спонтанен аборт.

Витекс Агнус при спонтанни аборти

Тази билка може значително да намали вероятността за настъпване на спонтанен аборт. Проучвания в Германия доказват, че редовен прием на тази билка в продължение на половин година води до нормализиране на нивата на хормона прогестерон, които има основно значение за нормалното протичане на бременността. За да се предотврати настъпването на аборт някои от гинеколозите в германия препоръчват употребата на Витекс Агнус до края на третия гестационен месец. Има две причини поради, които Витекс да се препоръчва в този интервал: първата е, че тази билка може да доведе до ранна лактация, втората е, че от края на третия гестационен месец започва продукцията на прогестерон и от плацентата и затова допълнителното производство на майчин прогестерон е излишно.Аспарагус (Asparagus racemosus).

Има проучвания според, които тази билка има антиокситоцинов ефект и води до редуциране и прекратяване на нефизиологичните контракции, които са много честа причина за спонтанен аборт. Преди да започнете да приемате тази билка по време на бременност е задължителна консултацията с акушер-гинеколог и доктор по алтернативна медицина.

Пчелен прополис при спонтанни аборти

Прополисът се препоръчва основно при инфертилитет обусловен от погрешен имунологичен отговор. Заболявания с неправилен имунен отговор са: повтарящи се аборти дължащи се на имунологичен отговор (антитела от майчин произход срещу ембриона), антиспермални антитела. Причината за настъпилото подобрение след приемането на пчелния прополис е резултат на имуномодулиращят му ефект. Препоръчва се приемането на 500 милиграма пчелен прополис два пъти дневно.

Листа от малина при спонтанни аборти
Листата от малина в последно време се препоръчват при репродуктивни проблеми. Поради своите адстрингентни свойства и тонизиращият ефект върху маточната мускулатура листата от малина могат да помогнат като допълнителна терапия при цервикална недостатъчност (разширение на шийката на матката по време на бременността ), която е една от най-честите причини за спонтанен аборт.
Листата от малина най-често се приемат като чай. За да направите чая трябва да залеете 2 супени лъжици от изсушените листа на малината с 300 милилитра вода.

Преди да започнете да използвате някои билки трябва да се консултирате с лекар.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиИзследванияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияСнимкиНовиниЛайфстайлИсторияХранене при...ВидеоФизиологияСпортБотаникаПатологияКлинични пътекиПсихологияНаучни публикацииЗдравни проблемиСпециалистиНормативни актовеПроизводителиИнтервюта