Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Главоболие по време на бременност - причини и средства за облекчение

Главоболие по време на бременност - причини и средства за облекчение

Главоболие по време на бременност - причини и средства за облекчение - изображение

Главоболието е проблем, с който голяма част от жените се сблъскват по време на бременността си. Наред с изключително неприятното усещане, проблемът се усложнява и от факта, че голяма част от лекарствата използвани обикновено срещу главоболие, не са подходящи за употреба по време на бременност.

Макар да е често срещан проблем, неочаквани, чести главоболия в по-късните етапи на бременността могат да бъдат признак за по-сериозно състояние, наречено прееклампсия, затова кажете на Вашия лекар, ако случаят е такъв! Ако често страдате от главоболие по време на бременност, което не се повлиява от обичайните медикаменти, използвани срещу главоболие, посетете Вашия лекар!

Причини за главоболие по време на бременност

Много жени изпитват главоболие по време на бременност, особено през първия и третия триместър. Чести причини за това са хормоналните промени, увеличаване на обема на кръвта, която тялото произвежда, недостатъчно сън, реакция на оттегляне от кофеин (кафе, чай или кола), ниска кръвна захар, дехидрация, стрес, лоша поза, особено когато бебето става по-голямо, депресия или тревожност, мигрена.

Как да се справим с главоболието по време на бременност?

Главоболие по време на бременност предизвикано от хормонални промени

Корем на бременна жена и листа от спанак в чинияНарастващите нива на естроген са причина за главоболие при много жени в началото на бременността. Ако главоболието или мигрената ви са причинени от внезапния приток на тези допълнителни хормони, тогава вероятно ще имате повече проблеми през първия триместър на бременността, когато повишаването на нивата на хормоните настъпва по-бързо. За да облекчите главоболието свързано с хормонални промени по време на бременността, може да опитате:

 • Смесете корен от глухарче, лимонова вода и разреден ябълков оцет в чаша вода и я изпийте.
 • Яжте повече кръстоцветни зеленчуци, които ще помогнат на тялото ви да усвои излишния естроген.
 • Опитайте ферментирали кръстоцветни храни като сурово кисело зеле. Това ще ви даде допълнителна доза пробиотици!

Обикновено, през второто тримесечие нивата на хормоните се стабилизират и много жени намират облекчение след края на първия триместър.

Главоболие по време на бременност свързано с обема на кръвта

червени кръвни клеткиПо време на бременността, жените имат повишен обем на кръвта - всъщност обемът на плазмата на се увеличава с 40 до 50%, а масата на червените кръвни клетки с 20 до 30%.

Има две неща, които могат да помогнат за поддържане на повишения обем на кръвта - сол и протеини

Сол. Ако Вашият лекар не препоръча друго, не ограничавайте солта по време на бременността (освен ако не ядете прекалено често бързи закуски, опаковани и преработени храни, които са със значително високо съдържание на натрий). Ако ядете пълноценна, истинска храна, тогава солете храната си на вкус, за да сте сигурни, че получавате достатъчно количество. Използвайте високо минерална сол за най-добро хранене.

Едно от свойствата на солта е, че тя кара тялото да задържа течност, която при нормални условия се задържа в кръвния поток за използване в плацентарната перфузия. Ограничаването на солта по време на бременност ограничава нормалното разширяване на кръвния обем, а обем на кръвта под нивото, необходимо за обслужването на растящата плацента, води до пагубни последствия.

Протеин. Стремете се да получавате поне 80 грама протеин на ден. Ако се борите с отоци, главоболие или високо кръвно налягане, можете да увеличите до 100-120 грама на ден с одобрението на Вашия лекар.

Черният дроб на бременната жена произвежда албумин за улесняване на разширяването на кръвния обем. Когато е в кръвния поток на майката, той повишава осмотичното налягане, което извлича допълнителна течност от нейните тъкани обратно в кръвта. Единственият начин, по който черният дроб може да синтезира този албумин е като използва протеините, който майката приема с храната.

Тези главоболия, свързани с нивата на сол и протеин по време на бременност са особено разпространени в първия и третия триместър.

Главоболие по време на бременност свързано с диетични промени

Мъж храни бременна женаОчевидно има определени храни и напитки, които трябва да избягвате по време на бременност, но други са от полза в умерени количества. Ако подозирате, че отказа на кафе може да бъде виновен за главоболието, опитайте малко кофеин (не повече от 200 мг). Или ако смятате, че вината е на захарта, вземете нещо с естествени захари, като плодове.

Главоболието, което е свързано с диетичния режим по време на бременност обикновено отшумява, след като тялото се приспособи към новата диета (без кофеин, захар и стимуланти).

Главоболие по време на бременност, свързано с промени в нивата на кръвната захар

Измерване на кръвна захар при бременнаНормално е нивата на кръвната захар на жените да се повишат по време на бременност, поради допълнителните хормони, произвеждани от плацентата. Когато кръвната захар спадне, може да предизвика главоболие и мигрена при някои.

За да предотвратите главоболие, дължащо се на дисбаланс на кръвната захар, уверете се, че получавате достатъчно сложни въглехидрати от плодове, зеленчуци с нишесте (грах, цвекло, моркови) и цели зърна. И разбира се, опитайте се да ядете достатъчно протеини и здравословни мазнини заедно с тях, за да стабилизирате тази кръвна захар.

Този вид главоболие, причинено от промени в нивата на кръвната захар може да продължат през цялата бременност.

Главоболие по време на бременност свързано със запушване на носа и дразнене на синусите

бременна жена с носна кърпичкаПо време на бременността набъбват всички тъкани в организма, включително и носните проходи, което може да доведе до задръствания и задържане на алергени, които да раздразнят и възпалят тъканите в синусовата област, като причинят синусово налягане и болка, което може да доведе до главоболие или дори до мигрена.

За облекчение може да направите промивка на синусите с каничка нети пот. Използвайте сол във водата си. Някои майки намират облекчение, като добавят и малко сода за хляб.

Може да направите и парна баня за облекчаване на задръстванията в синусите, като напълните купа с гореща вода, наведете се над нея и покриете главата си с голяма кърпа, за да улови парата и тя да проникне в синусите. Ако се борите със сезонни алергии, увеличавате приема на витамин С с прием на храни като пресни чушки, цитруси и ягоди.

Тези видове главоболие може да продължат през цялата бременност.

Главоболие по време на бременност свързано с умора и изтощение

бременна жена се държи за главата и коремаСамото изтощение или бременността може да предизвика главоболие! Тялото се натоварва значително, като прави всичко, което е нужно, за да се развие човешки живот - това е изпомпване на голямо количество хормони, изпращане на хранителни вещества към бебето и дори отглеждане на друг орган (плацентата!). Нищо чудно, че сте толкова уморени!

Как да получите облекчение? Поставете се на първо място. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, нали ?! Но е важно да слушате тялото си. Осигурете си лека дрямка или допълнителен час сън, когато можете и се уверете, че сте достатъчно хидратирана и яжте добре. Ако апетитът е проблем, яжте каквото можете. Ако това са оризови крекери, шейкове, плодове и други подобни… така да бъде!

Тези видове главоболие, свързани с умора и изтощение по време на бременност са най-често срещани в първия и третия триместър, когато тялото е най-натоварено.

Главоболие по време на бременност свързано с дехидратация

бременна жена пие водаБременните жени се нуждаят от повече вода от обикновения човек - водата помага за формирането на плацентата и амниотичната торбичка. Вашето бебе зависи от цялата вода, за да му помогне да расте! Стремете се да приемате най-малко 8-10 чаши вода на ден. Когато имате главоболие, опитайте да изпиете 500 мл допълнително вода, за да видите дали това помага. За да направите водата по-вкусна и лесна за приемане в по-големи количества, опитайте се да добавите към нея:

 • няколко парчета краставица
 • няколко парчета от пресни плодове и листа от мента
 • пресен лимон или лимонов сок

Този вид главоболие по време на бременност, свързано с дехидратация обикновено се предотвратява лесно, стига да сте хидратирани! Не забравяйте да пиете повече течности при работа или при горещо време.

Мигрена

Мигрената е особен вид главоболие, което най-често се появява от едната страна на главата - може да бъде умерено или много болезнено. Хората, които страдат от мигрена, също могат да се чувстват болни, да повръщат и да усещат повишена чувствителност към светлина или звук. През първите месеци на бременността мигрената може да се влоши, но за много жени може да се подобри в по-късните етапи на бременността, когато се стабилизира нивото на хормона естроген. При други жени може да няма промяна или дори да намалее броя на мигренозните главоболия по време на бременност. Някои жени могат да имат разлики в мигрената по време на различни бременности.

Домашни средства за лечение на мигрена и главоболие по време на бременност

Не е препоръчително бременни жени с мигрена да използват обичайните лекарства срещу мигрена. За други главоболия се препоръчва да се опитате да лекувате главоболието си без лекарство. За тази цел, можете да опитате:

 • повече сън, почивка и релаксация
 • упражнения по йога за бременни или други упражнения
 • практикуване на добра поза, особено по-късно по време на бременността
 • редовни и добре балансирани хранения
 • поставяне на топла кърпа за лице върху областта на очите и носа, ако това е синусово главоболие
 • поставяне на студен компрес на врата, ако е тензионно главоболие
 • масаж на шията и раменете

Бременните жени, които имат мигрена, трябва да избягват неща, които могат да обострят пристъпите. Това може да включва:

 • шоколад
 • кисело мляко
 • фъстъци
 • хляб
 • сметана
 • консервирано месо
 • отлежало сирене
 • мононатриев глутамат
 • кофеин
 • силни или мигащи светлини
 • силни миризми
 • силни звуци
 • компютърни или филмови екрани
 • внезапно или прекомерно физическо натоварване
 • емоционални предизвикателства или стрес

Ако приемате лекарства за главоболие или мигрена, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар, фармацевт или акушерка. Парацетамол, със или без кодеин, обикновено се счита за безопасен за употреба при бременни жени, но трябва да избягвате да използвате други лекарства за болка като аспирин или ибупрофен.

Магнезий

Храни, богати на магнезийМагнезият помага за отпускане на мускулите и предотвратява преждевременното свиване на матката по време на бременността. Също така укрепва мускулите и зъбите на бебето. Затова се препоръчва дневен прием на 400 мг магнезий. Една чаша спанак съдържа приблизително 157 мг магнезий и затова е добър хранителен компонент за менюто на бременните жени. Вкусен и лесен начин да се възползвате от полезните съставки на спанака е под формата на шейк:

Съставки за шейк от спанак:

1 чаша спанак
2 лъжици ванилов сладолед

Поставете спанака във вряща вода за пет минути. Смесете листата от спанак и сладоледа заедно и шейкът е готов.

Друг начин да включите повече магнезий във вашата диета е чрез включване на бадеми в диетата си.

Джинджифил

бременна жена с чаша в ръка и корен от джинджифилДжинджифилът е използван като естествено средство против гадене. Той също така действа като естествено средство за облекчение на главоболие по време на бременност. Джинджифилът блокира простагландините, които стимулират мускулните съкращения и помага за предотвратяване на главоболие. Може да се приема под формата на чай от джинджифил:

Вземете едно парче корен от джинджифил (2 см), няколко листа от мента, половин лимон и 2 чаши вода. Накиснете корените на джинджифила и листата от мента във вода и ги оставете да престоят пет минути. Прецедете водата, изстискайте лимона в нея и разбъркайте. Консумирайте този чай за облекчение на главоболие по време на бременност.

Лимонов сок

бременна жена и лимонов сокЛимоновият сок има многобройни ползи за здравето, а борбата с главоболието е една от тях. Той също така намалява стомашните спазми и подобрява имунната система. Бременността може да намали нивата на витамин С в организма, което да доведе до главоболие. Лимонът също така отмива токсините от тялото, подобрява кръвообращението, действа като антиоксидант. Повече за множеството полезни ефекти на лимона върху здравето може да откриете в:

За да използвате лимон срещу главоболие по време на бременност се нуждаете от:

половин лимон
парче настъргани джинджифил (по избор)
чаша вода
Изстискайте лимона във водата и добавете джинджифила. Това е бърз, лесен и ефективен метод за лечение на главоболие у дома по време на бременност.

Кога да се свържете с лекар?

Ако имате чести главоболия, които не се повлияват от прием на парацетамол, това може да е признак за по-сериозно заболяване, наречено прееклампсия. Това обикновено включва повишаване на кръвното налягане на бременната жена и проблеми с бъбреците. Има и други сериозни рискове както за бременната жена и за бебето. Прееклампсията се среща предимно през втората половина на бременността.

Свържете се с Вашия лекар, особено ако:

 • главоболието е придружено от замъглено зрение или болка в горната дясна част на корема и подуване на ръцете и лицето.
 • настъпва след шестия месеца от бременността
 • се придружава от болка под ребрата, киселини, внезапно подуване на лицето, ръцете или краката, проблеми със зрението.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/headaches-during-pregnancy
https://parenting.firstcry.com/articles/11-easy-and-effective-home-remedies-for-headache-during-pregnancy/
https://www.mamanatural.com/headaches-in-pregnancy/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноЗдравни проблемиНовиниЛеченияБотаникаСпортИсторияОрганизацииЛайфстайлСнимкиКлинични пътекиНаучни публикацииПсихологияВидеоПатологияСоциални грижиИзследванияФизиологияНормативни актовеСпециалистиПроизводителиИнтервюта