Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да се справим с главоболието при деца у дома

Как да се справим с главоболието при деца у дома

Как да се справим с главоболието при деца у дома - изображение

Главоболието е често срещан проблем, не само при възрастните, но и при деца.

Първото нещо, което трябва да знаете, когато става въпрос за детско главоболие е, че в голяма част от случаите то не означава, че е налице сериозен проблем. И все пак, трябва да сте с повишено внимание при наличие на някои предупредителните знаци, изискващи консултация с лекар:

Главоболие, което настъпва при удряне на главата, дори привидно леко.
Главоболие, което се появява при събуждане или се влошава сутрин след събуждане.
Главоболието е съпроводено с треска.
Развива болка или скованост в задната част на врата.
Детето е много сънливо или е необичайно раздразнително.
Детето повръща и не може да задържа течности.
Главоболието продължава повече от няколко дни.
Предизвиква внезапно събуждане през нощта;
Всяко главоболие при малки деца локализирано в задната част на главата.

Главоболието може да се появи при деца от всяка възраст - две до три години и по-големи, но тъй като децата невинаги успяват да опишат какво точно усещат, често главоболието остава без правилна диагноза в продължение на много години. Около 1 на 5 деца в училищна възраст са склонни също да страдат често от главоболие. Най-често срещаният тип главоболие в детска възраст е тензионно главоболие. Но около 5% от децата се борят с мигренозно главоболие - още едва на 4 години.

Как да установим има ли детето главоболие?

Има известни различия в мигренозното главоболие при деца и възрастни.

Възрастните с мигрена често описват главоболието като продължаващо от един до три дни, с гадене и/или повръщане и чувствителност към светлина и звук. При децата, обаче, може да се различава в известна степен, като:

 • Главоболието може да е по-кратко и да трае само час-два. Често е по-кратко от дванайсет часа.
 • Епизодите не се случват толкова често - могат да се случат само веднъж месечно или на всеки няколко месеца.
 • Може да изчезне след период от няколко месеца до години.
 • Болката е по-скоро двустранна (по челото), отколкото едностранна (от едната страна на главата), но с израстването на детето е възможно да стане едностранна.
 • При малки деца, на възраст от две до осем години, преди да се оплакват от главоболие, децата могат да получат други синдроми на мигрена при детска възраст. Двете най-чести са синдрома на коремна мигрена и циклично повръщане.

Коремната мигрена изглежда като мигрена, но вместо главоболие, децата се оплакват от стомашни болки. Болката може да е локализирана в областта на пъпа или по целия корем. Тъй като епизодичната коремна болка или повръщане може да се дължат на стомашно-чревен проблем, добре е то да бъде прегледано от гастроентеролог, преди да бъде предприето лечение за мигрена.

Синдромът на циклично повръщане се състои от епизоди на повръщане с повтаряемост през седмица или две. Те могат да бъдат много драматични и могат да доведат до дехидратация.

Тъй като децата (особено по-малките) могат да получат силни главоболия и да не могат да го опишат. Децата не могат да съобщават за симптоми, обикновено свързани с епизод на мигрена, като например чувствителност към светлина или звук. Тези симптоми могат да бъдат изведени от тяхното поведение.

Гаденето е друг симптом, който на децата е трудно да обяснят. Децата трудно биха разбрали въпроса "Гади ли ти се?" Може да забележите обаче, че те просто не искат да ядат или да казват, че ги боли коремчето. Като наблюдавате поведението на детето си, можете също така да помогнете да определите какво детето може да изпитва при мигрена. Например:

 • Следете дали отива на спокойно място, за да почива и дори да заспи.
 • Забележете, ако говори с вас по-малко от обикновено.
 • Следете за промяна в ежедневието - дали се занимава с обичайните си дейности като рисуване, четене или телевизия. Ако избягва тези занимания е възможно да изпитва болка в очите или фокусира по-трудно.

Какво може да причини главоболие при деца и юноши?

Повечето деца получават главоболие поради заболяване, инфекция (като настинка) или треска. Например, синузит (възпаление на синусите) и инфекции на гърлото или ушите могат да предизвикат главоболие.

Мигренозните главоболия са с различна история. Лекарите не знаят точно какво ги причинява, но е установено, че те са свързани с физически и химически промени в мозъка, както и с гените, които родителите пренасят на децата си. Около 7 от 10 деца, които имат мигрена имат майка, баща или брат/сестра, които страдат от същия проблем. Други причини за мигрена включват стрес, безпокойство, депресия, промяна в моделите на сън и бодърстване, силни шумове или определени храни. Твърде много физическа активност или твърде много слънце може да предизвикат мигренозно главоболие при някои деца. Умора, ярки светлини и промени в атмосферния въздух могат да отключат атаките. При момичетата причини могат да бъдат още хормонални промени, свързани с начало на менструалния цикъл. Този тип главоболие се нарича менструална мигрена.

Причини за тензионно главоболие може да бъдат емоционален стрес, пренатоварване на очите поради зрителни смущения, както и натоварване на шията или гърба във връзка неправилна стойка.

Ако главоболието на детето не е съпроводено с други симптоми, може да опитате да го облекчите в домашни условия с помощта на някои достъпни средства и методи:

 • Оставете детето да легне с леко повдигната глава;
 • Направете гореща вана или душ;
 • Поставете студен или топъл компрес на челото или шията
 • Осигурете покой на детето в тиха, притъмнена стая.

Може да опитате да изпробвате някои натурални средства за лечение на главоболие. Изследвания показват, че някои витамини и билки могат да помогнат за намаляване на болката или честотата на главоболието. Те включват:

Витамини и минерали срещу главоболие при деца

Витамин В2. Тази добавка може да облекчи болката и да предотврати пристъп на главоболие. Макар и рядко, възможно е да причини някои нежелани реакции, като диария, по-често уриниране и по-ярко жълта урина.

Храни, богати на магнезийМагнезий. Недостигът на магнезий е често срещано състояние през последните години. До голяма степен може да се приеме, че повечето от нас изпитват недостиг от този минерал. Той, не само успокоява тялото, но отпуска ума - и е невероятен за главоболие!

Тийнейджъри, които имат мигренозно главоболие, често са с по-ниски нива на магнезий, отколкото други деца. Приема на това хранително вещество в продължение на няколко месеца може да предотврати някои от тези главоболия. 

Каква доза? Препоръчителният дневен прием на магнезий е около 2 милиграма на килограм телесно тегло. Но повечето хора се нуждаят от повече от това. Като общо правило се смята, че количеството не бива да превишава 5 пъти теглото в милиграми магнезий.

Трябва да знаете обаче, че понякога магнезият може да причини диария! Трябва да имате предвид, че магнезиевите добавки могат да причинят диария и да взаимодействат с някои лекарства, така че трябва да се консултирате с лекаря на детето си, преди да го използвате!

Можете да помогнете за увеличаване на нивата на магнезий на детето по естествен път чрез добавяне на повече тъмнозелени, листни зеленчуци, боб, семена, ядки и пълнозърнести храни в диетата му. Богати на магнезий са тиквени семки, бадеми, слънчоглед, шоколад, овесени ядки, елда, лешници, сусам, смокини, спанак, банани и авокадо.

Английска (Епсомова) сол е друг невероятен начин да доставите допълнително количество магнезий на детето и да облекчите главоболието му. Английската сол представлява магнезиев сулфат, а кожата притежава изключително мощни абсорбиращи свойства, така че, само накисването във вана с английска сол ще помогне да увеличите нивата на магнезий. Налейте 1/2 до 1 чаша към ваната на детето и го оставете да се отпусне в нея на спокойствие. 

Коензим Q10. При около една трета от децата с мигрена липсва този антиоксидант, който обикновено се намира във всяка клетка в тялото. Няма значителни странични ефекти при децата. Може да възникне леко гастроинтестинално разстройство, но това е изключително рядко.

Винаги попитайте педиатър, дали конкретна добавка е безопасна за детето Ви, преди да го използвате!

Оптимална хидратация

Дете пие водаЕдна от честите причина за главоболието при децата е дехидратацията.

Колко течност трябва да пие детето на ден? Като общо правило, телесното тегло на детето в килограми, разделено наполовина ще даде количеството вода (в унции), което детето трябва да пие най-малко всеки ден. (Една унция се равнява на около 30 мл вода). Ако денят е горещ или детето играе активно и губи допълнителни течности трябва да пие още повече!

И така, какви течности са подходящи за детето? Няма нищо по-добро от чистата, прясна вода за Вашето дете. Когато обаче детето е дехидратирано може да използвате и богата на електролити напитка, която е идеална за попълване на минералния дефицит и намаляване на главоболието. Ето някои от подходящите за тази цел течности:

Кокосова вода - тя е богата на електролити, които поддържат клетките добре хидратирани. Можете да добавите малко неподсладен сок, който да подобри вкуса, ако е необходимо.

Билкови чайове са друг невероятен начин да поддържате детето хидратирано, като същевременно осигуряват и други лечебни ползи.

 • Чай от лайка действа успокояващо, облекчава болките и спазмите, успокоява разстроения стомах и се бори с възпалението и настинката.
 • Чай от мента охлажда тялото, отпуска ума, намалява гаденето и облекчава болката.
 • Чай от джинджифил помага за намаляване на гаденето и възпалението, често свързани с главоболие. Можете да добавите мед (ако детето е на повече от 1 година), което доставя допълнителни ползи за имунната система.

Костен бульон. Добре известни са невероятните лечебни и хидратиращи ползи от костния бульон. Той е лесен за приготвяне в домашни условия, а и повечето магазини за здравословни храни вече продават вкусни костни бульони в готов вид, които също може да използвате. Предлагайте го на детето като чай, използвайте го като основа за любимата супа на детето или вместо чиста вода при приготвяне на ориз или тестени изделия.

Акупресура срещу главоболие при деца

Една от най-лесните и най-ефективни точки за акупресура, които може да използвате срещу главоболие при деца е Large Intestine 4 (LI 4). LI 4 се намира в мекото пространството между палеца и показалеца. Поставете палеца си върху точката и показалеца на дланта на ръката на детето. Притискайте показалеца и палеца леко и правете малки кръгови движения с лек натиск. Правете това няколко минути. За още по-добър ефект може да изпозлзвате етерични масла.

Етерични масла срещу главоболие при деца

Етеричните масла могат да бъдат мощен инструмент за облекчаване на главоболие при детето.

Лавандулата и лавандуловото етерично масло имат невероятни терапевтични успокояващи и релаксиращи свойства за тялото и ума. Способстват за намаляване на възпалението и спазмите, облекчават болката, подобряват настроението и отпускат тялото и ума. Други етерични масла също могат да бъдат много полезни при главоболие, когато се използват самостоятелно или заедно с лавандула.

Етеричното масло от мента може да помогне за борба с главоболието, да намали гаденето и да успокои стомаха, да отпусне мускулите, да изчисти задръстването на синусите и да подобрят мозъчната дейност.

Масло от мащерка и розмарин има невероятни противовъзпалителни свойства и е установено, че съдържа карвакрол - съединение, което действа подобно на нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен.

Етеричните масла са безопасни и ефективни за употреба при деца. Някои от тях, като лавандула, могат да се прилагат директно върху кожата, докато други, като мащерка, трябва да се разреждат в масло-носител като кокосово масло или зехтин, тъй като директното му приложение може да дразни кожата. Като общо правило, етеричните масла се разреждат чрез смесване на 1 супена лъжица масло носител с около 4-5 капки етерично масло. Ако използвате комбинация от етерични масла, общото им количество трябва да бъде не повече от 4-5 капки - например 2 капки лавандула + 1 капка мента + 1 капка розмарин + 1 капка мащерка).

Етеричните масла могат да се използват локално и да се масажират в стъпалата, акупресурни точки или във всяка част от тялото, в която детето усеща дискомфорт. Може да втривате малко етерично масло в дланите си и да дадете на детето да вдишва през носа, така че маслото да се транспортира директно до лимбичната система в мозъка и да има директно и непосредствено успокоение на главоболието. Можете също така да използвате етеричното масло с помощта на дифузер или във ваната с английска сол, за да подсилите успокояващите ползи.

Някои от опциите, които може да помогнат да се справите с детското главоболие включват:

Проследяване на симптомите

Опитайте да забележите нещата, които предизвикват главоболие при детето, като липса на сън, намалено хранене, определени храни или съставки, околна среда или стрес. След като научите какви са най-честите причинители на главоболието при детето, можете да помогнете да го избегне.

Управление на стреса

За мигрена и тензионно главоболие е особено важно за Вас и Вашето дете да разберете какво ги причинява. След това можете да опитате да намерите начини да се справи с нещата, които го отключват.

Биофийдбек: Специални сензори, прикрепени към тялото, проследяват какви промени настъпват в организма на детето при главоболие. Сензорите записват промени в дишането, пулса, сърдечната честота, температурата, мускулното напрежение и мозъчната активност. Това помага на детето да разбере как тялото му реагира физически на стресови ситуации и може да помогне да се научи как да освободи и контролира напрежението, което води до главоболие.

Масаж: Когато се прави от обучен специалист, заедно със здравословна диета и редовни физически упражнения, масажът може да помогне на детето да се отпусне и да облекчи мускулното напрежение, което предизвиква главоболие.

Медикаменти: Много от лекарствата, които лекуват главоболие при възрастни могат да се използват в по-ниски дози за лечение на главоболие при деца и юноши. Еднократна доза ацетаминофен (парацетамол) или ибупрофен може да облекчи болката, както при тензионно главоболие, така и при мигрена. Експерти препоръчват даването на тези болкоуспокояващи на детето веднага щом започне пристъпа на мигрена. Не давайте повече от 2 дни в седмицата, тъй като това може да доведе до възвръщане на главоболието!

Никога не давайте аспирин на дете на възраст под 16 години. Това може да отключи тежко заболяване познато като синдром на Рей - рядко, но фатално състояние при малки деца!

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/your-childs-headache#1
https://americanmigrainefoundation.org/understanding-migraine/headaches-kids-parents-can-help/
https://healthykidshappykids.com/2017/07/09/top-5-pediatrician-approved-natural-remedies-childs-headache/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноЗдравни проблемиАлт. медицинаХранене при...НовиниЛеченияБотаникаСпортИсторияОрганизацииЛайфстайл