Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Епизодични и пароксизмални разстройства Мигрена

Мигрена МКБ G43

Мигрена МКБ G43 - изображение

Мигрена е хронично заболяване, което протича с повтарящи се пристъпи от пулсиращо едностранно главоболие, съпроводено с гадене и повръщане, фото и фонофобия.

Заболяването е с неизяснена, многофакторна генеза, която включва генетична предиспозиция и екзогенни и ендогенни провокиращи фактори.

Ендогенните фактори са: хормонални проблеми (ментруалния цикъл при жените), промяна в автономните функции.

Екзогенните фактори са: промяна на времето и сезоните (по-често през пролет и есен), промяна в атмосферното налягане, студ, преумора, топлина, силен шум или светлина, тютюнопушене, стресови ситуации, безсъние, глад, някои храни (шоколад, ядки, червено вино) и др.

Патофизиологията не е напълно изяснена. В миналото се е смятало, че симптомите на аурата настъпват след краткотрайна мозъчна вазоконстрикция с хипоксия, последвана от вторична вазодилатация с главоболие. По-новите данни сочат, че аурата е резултат на корова депресия, която има разпространяващ се характер - деполяризационна вълна, която възниква в окципиталните дялове и се разпространява към фронталните със скорост 2-3 мм/мин. Тази вълна предизвиква намаляване на кръвта в мозъчните съдове за около 6 часа. Предимно се засягат малките съдове. Важно значение в патогенезата на мигрената има серотонина. В междупристъпния период плазменото му ниво е ниско, а по време на пристъпа се покачва. Когато в нервната система концентрацията на серотонина постепенно се изчерпи, настъпва вазодилатация, която провокира пристъпите на главоболие.
Заболяването има пристъпен характер. Може да продължи от няколко часа до 2-3 дни. Честотата на пристъпите е от един до няколко месечно.

Главоболието при мигрена е едностранно, пулсиращо, с ирадиация към челната и тилната област. Усилва се при физическа активност.

Различават се следните форми на мигрена:

Мигрена с аура - мигрената се предшества от корова или стволова неврологична симптоматика. Обикновено се касае за зрителна аура. Аурата може да се изрази и в наличие на парестезии, хемипарези, нарушен говор и др. Съществува и така наречената мигренна аура без главоболие.

Базиларна мигрена - рядка и тежко протичаща форма, при която се наблюдават световъртеж, двойно виждане, дизартрия, нарушена походка, както и нарушения в съзнанието. Главоболието е много силно и е предимно локализирано в тилната област.

Мигрена без аура - пристъпите на главоболие започват веднага, без да са предшествани от други симптоми и оплаквания.

Мигренен статус - главоболието продължава повече от 72 часа, без да се повлияе от приложената терапия.

В рубриката мигрена са разгледани:

Мигрена без аура [обикновена мигрена]

Мигрена с аура [класическа мигрена]

Мигренен статус

Усложнена мигрена

Друга мигрена

Мигрена, неуточнена

Използват се следните медикаменти за профилактика на мигренозните пристъпи:

  • Бета-адренорецепторни блокери
  • Калциеви антагонисти
  • Трициклични антидепресанти
  • Нестероидни противовъзпалителни средства
  • Антиконвулсанти

Тези медикаменти се прилагат няколко месеца. Ако мигрената не се повлияе от лечението се прави смяна на медикаментите.

3.8, 8 гласа

ВИДОВЕ Мигрена МКБ G43

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Мигрена МКБ G43

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Мигрена МКБ G43

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Мигрена МКБ G43

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблеми