Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Бледост

Бледост

Бледост: по-светла на цвят кожа от нормалната, може да се прояви и като петна в определени области по кожата на лицето, тялото или лигавиците (на очи, уста).

Бледостта може да бъде причинена от различни заболявания, които варират по тежест и продължителност. Бледостта може да варира от няколко секунди до седмици и месеци, в зависимост от основната причини.

Внезапната бледост в рамките на няколко минути, може да се дължи на внезапен емоционален стрес, ниска кръвна захар, вазовагален синкоп (предизвиква припадък).

Когато бледостта се появява с течение на времето, тя може да е резултат на анемия (състояние, при което има твърде малко червени кръвни клетки в кръвта).

Бледостта може да се дължи на наследствено по-светла кожа или форма на албинизъм. Албинизмът е невъзможността да се произведе нормално количество меланин (пигмент, определящ цвета на кожата). Бледостта може да бъде в резултат на ниски температури, измръзване, обезводняване, скорбут, употребата на някои медикаменти и наркотични вещества.

Бледостта може да е придружена от симптоми като виене на свят, прилошаване, сърцебиене, недостиг на въздух, слабост, умора, болки, изтръпване, затруднена концентрация, чувство за необичайно студено, лошо зрение и други.

Анемията е водеща причина за бледостта. Когато анемията е тежка и се развива бързо симптомите са по сериозни, тъй като организма не може да се адаптира към бързото спадане на кръвното налягане и недостатъчното наличие на кислород до клетките. Ако не се лекува анемията може да доведе до шок и смърт.

Бледостта може да бъде причинена от различни заболявания като инфаркт, респираторни заболявания, емфизем, сърдечна недостатъчност, остра астма, автоимунни заболявания (лупус), кървене или кръвоизлив (дългосрочен менструален цикъл, тумор на матката, тумор на дебелото черво, нарушения в кръвосъсирването, перфоративна пептична язва, усложнения след операция, разкъсване на аортна аневризма, нараняване на далака), хронични заболявания (тумори, целиакия, бъбречни заболявания), анемии (хемолитична, сърповидно-клетъчна, апластична анемия, таласемия, недостиг на желязо, дефицит на витамин В 12), употребата на някои лекарства (антибиотици, антикоагуланти, кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни, лекарства за ХИВ/СПИН), бременност, инфекциозни заболявания (пневмония, грип, тазова възпалителна болест, перитонит, грип, хранителни отравяния), болест на Рейно и други.

2.2, 10 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (12)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Бледост

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА