Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да облекчим мигрената?

Как да облекчим мигрената?

Как да облекчим мигрената? - изображение

Какво представлява мигрената?

Мигрената представлява умерена до силна болка в главата, проявяваща се на пристъпи. Болката е пулсираща и често е едностранна. Обикновено, по време на пристъпа на мигрена се повишава чувствителността към звуци и светлини, може да настъпи гадене и повръщане. Пристъпите може да причинят значителна болка в продължение на часове до дни и да бъдат толкова тежки, че всяка мисъл да бъде насочена само към възможността за намиране на тихо и тъмно място за почивка.

Мигрената отдавна не е „привилегия” само на фините дами от аристократичните кръгове на обществото. Днес силното хронично главоболие с често неясни причини, засяга около дванайсет процента от населението на Земята и прави огромен брой хора неспособни да изпълняват всекидневните си задължения. По-често засяга жените, отколкото мъжете. Мигрената може да протече в четири етапа – предупредителни симптоми, аура, главоболие и следпристъпна фаза.

Какви са симптомите на мигрена?

  • Предупредителните симптоми може да настъпват един-два дни преди пристъпа и може да включват хиперактивност, запек, диария, повишен апетит, скованост на врата, раздразнителност, често прозяване.
  • Аурата включва характерни прояви като виждане на мигащи светлини, ярки петна, зигзагообразни линии, отслабено зрение, изтръпване на крайниците и други. Тя може да настъпи преди или по време на мигренозното главоболие. Понякога включва и двигателни нарушения, увреждане на речта, а по-рядко и слабост на крайниците (хемиплегична мигрена).
  • Мигренозна атака включва едностранна или двустранна болка в главата, често пулсираща, чувствителност към светлина и звуци, замаяност, понякога последвано от припадък.
  • Следпристъпна фаза настъпва след мигренозната атака. Може да се съпътства с чувство за изтощение, въпреки че някои хора съобщават, че усещат лека еуфория.

Какво причинява мигрена?

Въпреки че, конкретната причина за мигрена не е изяснена се предполага, че основна роля играят генетиката и фактори на околната среда. Друга предполагаема причина е дисбаланс на серотониновите нива в мозъка.

Мигрената може да се провокира от някои дразнители или състояния, които предизвикват рязък спазъм (свиване) на артериални съдове в мозъка, които впоследствие се разширяват. Такива причини могат да бъдат стрес, безпокойство, недоспиване, гладуване, хормонални промени при жените. Отключващ фактор могат да бъдат някои храни (солени храни, преработени храни, някои сирена), хранителни добавки (аспартам, мононатриев глутамат), някои напитки (високо кофеинови, алкохол), сетивни дразнения (ярка светлина, силни звуци), остри миризми (боя, силен парфюм), физическо претоварване, климатични промени, някои лекарства (орални контрацептиви, нитроглицерин). Често мигрената се появява при жени по време на бременност или менопауза.

Мигрената се нарежда в топ 20 на най-осакатяващите медицински условия в световен мащаб. Пристъпът на мигрена може да трае около 72 часа, като може да се случи по всяко време на денонощието. Намирането на най-ефективната терапия за управление на мигренозните пристъпи се оказва голямо предизвикателство, поради честите нежелани ефекти и лекарствени взаимодействия на конвенциалните медикаменти. Това е причината все по-често хората да търсят алтернативни средства и терапии като билкови продукти и техники за релаксация.

Билкова терапия при мигрена

Въпреки че повечето билкови лекарства са безопасни, когато се прилагат правилно, като всяко лекарствено вещество може да имат някои странични ефекти върху тялото и да взаимодействат с други лекарства като орални контрацептиви или сърдечни лекарства и да бъдат опасни при предозиране или  неправомерна употреба. Необходимо е винаги да се подхожда с повишено внимание при билково лечение на мигрена и решението да бъде обсъдено с медицински специалист преди началото или преустановяването на лечението. Сред най-често използваните билки са:

Вратига (Tanacetum parthenium)

Билково растение използвано още през пети век преди новата ера. Прилага се за лечение на широк спектър от заболявания, включително треска, подуване и възпалителни процеси, поради което е наричан „средновековен аспирин”. Източните и европейските култури използват вратигата за лечение на главоболие, ухапване от насекоми и друг вид болка, а също виене на свят, възпаления и дихателни смущения. Използваемата част от вратигата включва листата, цвета и стъблата, които се използват след изсушаване. Вратигата може да предизвика странични ефекти като подуване на корема, гадене, язви и други. След прекратяване на приема може да настъпят смущения в съня, болки в ставите и главоболие. Бременни жени, кърмачки и хора с алергии към членовете на растителното семейство не бива да употребяват вратига.

 

Хибридна чобакна (Petasites hybridus)

 

Растение, откривано в мокри и блатисти райони на Европа, Азия и Северна Америка. Листата на растението са използвани в миналото, с цел запазване на маслото от разваляне при топло време. Освен като средство за лечение на главоболие, хибридната чобанка е използвана при астма, кашлица, хрема, алергии, стомашно-чревно неразположение и други болки. Може да се открие под формата на таблетки, съдържащи екстракт от корен на хибридна чобанка.

Мента (Mentha)

Многогодишно тревисто растение, разпространено в Европа, Азия и Северна Америка. Освен за лечение на главоболие, листата от мента се използват за облекчаване на зъбобол, спазми, гадене и стомашно-чревни проблеми. Ментово масло и активната съставка ментол се предлагат и под формата на течна субстанция в капсула. Ментово масло може да се прилага и локално върху кожата. Под формата на 10 %-ов разтвор, ментола е ефективен при спиране на болката при мигрена и облекчаване на главоболието.

 

Върба (Salix)

Екстракт от върба – салицин е бил използван при разработването на аспирина, добре познато лекарство за облекчаван на болката, потискане на възпалението и понижение на треската. Върбата се среща в Европа, Северна Америка и Азия. Тя била използвана още по времето на хипократ, когато кората от върба е била изгризвана за облекчаване на треската и възпалителни състояния. По-късно върбата намира приложение за главоболие, остеоартрит, тендинит и болки в кръста. Съществуват данни, че екстракт от върба в комбинация с вратига значително понижава честотата, интензивността и продължителността на мигрената, приемани под формата на добавка, два пъти дневно за 12 дни.

Джинджифил (Zingiber officinale)

Тропическо азиатско растение, използвано като билково лекарство в Китай в продължение на над 2000 години. Популярен е в индийската и арабска медицина от древни времена. Традиционно се използва за лечение на главоболие, болки в стомаха, гадене, артрит, симптоми на настинка и грип. В практиките Аюрведа, джинджифилът се прилага и при неврологични проблеми, включително главоболие. Може да се използва пресен или изсушен корен от джинджифил, хранителни добавки или екстракт. Необходимо е повишено внимание при комбиниране с лекарства или продукти разреждащи кръвта поради потенциални лекарствени взаимодействия.

Кофеин (Кафе арабика) и черен или зелен чай. Кофеинът и кофеиновите чайове в комбинация с други билки се използва за мигренозна болка в традиционната китайска медицина. Кофеинът често се прилага в комбинация с болкоуспокояващи. Смята се, че комбинацията от парацетамол и кофеин е полезна и безопасна за облекчаване на болката при мигрена.

Валериана (Valeriana Officinalis)

Растение, разпространено в Европа , Азия и Северна Америка. Използва се от древни времена за лечение на множество заболявания и състояния, включително безсъние, главоболие, сърцебиене, тремор и тревожност. Може да се приема като хранителна добавка, чай или тинктура от изсушени корени. Може да се окрие и като течен екстракт в капсули.

 

Кориандър (Coriandrum sativum)

Билково растение, чиито семена се използват като подправка и лекарство. Приписва му се способност да лекува различни заболявания като алергии, диабет и мигрена. представлява традиционно лекарство в Аюрведа за облекчаване на налягането в синусите и главоболие, като през пресни семена от кориандър се налива гореща вода и отделената пара се вдишва. Семената от кориандър могат да се дъвчат, да се добавят в храна или чай, както и да се приемат през устата под формата на екстракт.

Донг куай (Женски жен-шен, angelica sinensis)

Билково ратение от семейството на целината, моркова и магданоза. Коренът на донг куай се използва като подправка, добавка в тонизиращи продукти и медицински кремове повече от 1000 години в японските, китайските и корейските лечебни практики. В съвременните практики най-често се прилага в комбинация с други билки за лечение на главоболие, умора и нервна болка.

 

Лавандула (Lavandula Angustifolia)

Цветовете на лавандуловото растение се използват за производство на лавандуловото масло, което е известно със сладката си и силна миризма и отдавна намира приложенеие като добавка в редица козметични продукти. Маслото от лавандула се прилага и при всички форми на главоболие, безсъние, стрес и умора. Може да се прилага във форма предназначена за вдишване или като разтвор за локално приложение, като е небходимо разтворът да бъде достатъчно разреден, поради риска от раздразнение на кожата в мястото наприложение. Ако се приема през устата, в определени дози, лавандуловота масло може да предизивка токсична реакция.

Розмарин (Rosmarinus Officinalis)

Тревсито растение произлизащо от региона на Средиземно море, което намира приложение като кулинарна подправка и билка. В миналото розмаринът е прилаган за ставни и мускулни болки, нарушения в концентрацията и паметта, нервни разстройства, нарушено кръвообращение и други. От скоро намира приложение в терапията на мигрена и чернодробни заболявания. Масло от розмарин може да се прилага локално (след разреждане) или чрез инхалация (вдишване). Листата може да се изсушат и да се смелят за използване в капсули или за чайове, тинктури и екстракти. Смята се, че розмарина притежава още антиоксидантно, спазмолитично и антимикробно действие.

Липа (Tilia) е дърво, чиито цветове се използват под формата на чайове, тинктури, течни екстракти и капсули. Намира приложение за успокояване на неврите, безпокойство, възпалителни процеси и други. Липата притежава и седативни свойства. Използвана е за облекчаване на напрежението в синусите, главоболие, успокояване и предизвикване на сън. Цветовете се прилагат за облекчаване на назална конгестия и понижаване на кръвното налягане. В съвременната алтернативна медицина този чай се препоръчва за инфекции, подуване,  възпаление главоболие и мигрена. 

Суров картоф. Картофът се използва повече от 200 години в европейската народна медицина. За целта, се нарязва на тънки филиики, те се увиват в тънка кърпа, която се поставя върху слепоочията или се увива около главата за облекчаване на напрежението и болката.

Хрян (Armoracia rusticana)

В народната медицина хрянът се използва като екстракт, изсушен или пресен корен. Намира приложение при лечение на заболявания на пикочния мехур и бъбреците, болки в ставите, респираторни инфекции и артрит. Способността му да стеснява кръвоносните съдове го прави подходящо средство при лечението на мигрена.

 

Орлови нокти (Lonicera)

Билково растение, използвано в китайската народна медицина за лечение на инфекции, рани, треска и възпаление. Противовъзпалителни свойства се отдават на листата, стъблата и цветовете, прилагани за облекчаване на болката, подобно на действието на аспирина, което показва, че може да бъде ефективно средство и при мигрена.

Лопен (Verbascum) е билково растение, използвао за лечение на спазми, диария и мигрена. Листата и цветовете може да се използват под формата на екстракти, капсули, лапи и изсушени препарати. Тинктура от лопен намира приложение в съвременната хомеопатия за лечение на мигрена.

Лечебен ранилист (Stachys officinalis)

Многогодишно тревисто растение, което може да се открие в цяла Европа и Азия. Традиционно се използва за облекчаване на главоболие, оток на лицето и болка. Листата могат да се използват под формата на сок, лапа или мехлем. Поради леките си седативни свойства се употребява и за лечение на главоболие и мигренозна болка, менструални спазми и напрежение. Притежава и тонизиращ ефект върху тялото. Внимание! Не се препоръчва за бременни жени и кърмачки.

Независимо от това какво лечение на мигрената ще предпочетете, е необходимо да подходите с търпение и повишено внимание. Някои лекарства и билкови продукти изискват продължителна употреба, за да се постигне ефект. Всяко решение трябва да бъде обсъдено със специалист, като се вземе под внимание продължителността и интензитета на болката, както и други свързани факти (менструален цикъл, промени във времето, дейности и други отключващи фактори).

Микроелементи и витамини при мигрена

Рибовлавин или витамин В2, съдържащ се в някои храни и добавки подпомага защитата на клетките от окислително увреждане, участва в производството на енергия и е ефективна превантивна мярка за понижение на честотата на мигренозното главоболие. Препоръчва се приемът на 400 мг дневно, в продължение на три месеца. Подходяща е употребата му с добавка на витамин В-комплекс, тъй като рибофлавина повишава абсорбцията на други основни хранителни вещества, включително желязо, цинк, фолиева киселина, витамин В12. Най-добрите хранителни източници на рибофлавин са черен дроб, пълнозърнести храни, спанак, кисело мляко, агнешко месо, яйца и други.

Магнезий. Магнезият подпомага отпускането на мускулатурата,  предаването на нервните импулси в тялото и мозъка и предотвратяване на нервната превъзбуда, което го прави подходящ в превенцията и намаляването на мигрената. Подходящи хранителни източници на магнезий са спанак, киноа, черен боб, сусам, слънчогледови семки, тиквени семки, соя и други.

Ароматерапия при мигрена

Аромотерапията представлява алтернативна или допълваща терапия, която може да се използва при различни състояния и заболявания, включително главоболие и мигрена. Същността на ароматерапията се състои в употреба на натурални етерични масла, извлечени от растения, с цел подобряване на психичното и физиологичното здраве. Етеричните масла притежават много лека текстура и се изпаряват много бързо. Те се извличат от различни части на растенията, включително кората, листат, корените, света, семената, смолата и други. Необходимо е да се знае, че етеричните масла никога не бива да се прилагат директно върху кожата. За борба с мигрената се препоръчват масло от мента, лавандула, евкалипт, розмарин, сандалово дърво, сладък бадем, масло от кайсиеви ядки и други.

Ефекта на ароматерапията се дължи на прякото взаимодействие на етеричните масла с някои химични реакции в тялото, които засяга определени органи и системи.

Етеричните масла могат да бъдат прилагани в различни форми:

Миришещи соли – поставят се избрабните соли в купи с различна големина. Може да се добавят специални бои и оцветители, които да придадът по-естетичен и интересен вид и отгоре се накапват няколко капки от етеричното масло. Солите абсорбират маслата и отделят аромата продължително време. С течение на времето аромата намалява и може да бъдат добавяни капки етерични масла. Миришещите соли не бива да се поглъщат. Да се държат на място недостъпно за деца, поради риска да бъдат объркани с бонбони или друга храна.

Масажни масла – приготвят се като към  50 мл растително масло се добавят около 15-20 капки етерично масло.

Вана – добавете 4-5 капки към водата във ваната, като е желателно след това да не се облива тялото с вода или да се използват измивни гелове и сапуни, с цел маслата да останат по-дълго време върху кожата.

Спрей форми – подходящи са за употреба в хотели и други места, на които останалите методи биха били трудно приложими. Изготвят се като към малко количество вода (5-10 мл) се добавят 10 капки от етеричното масло.

Директна инхалация -  в гореща вода се поставят 2-3 капки и се вдишват изпаренията в продължение на няколко минути. Методът не е подходящ за хора с астма.

Компреси – в съд с вода се добавят 2-3 капки, след което в получената смес се натопява тънка кърпа или марля, която се налага в засегнатия участък.

Аромалампи – специални лампи, които притежават купички или контейнер, в които да бъдат поставени капките етерично масло или разтвор. Някои притежават свещи за подгряване на маслата, а други са електрически. Прпоръчва се употребата им в близост до мястото, на което седите или в малки помещения.

Още интересни факти за терапията с аромати може да научите в Ароматерапия и Лечение чрез ароматерапия.

Контрастен душ и компреси при мигрена

Редуването на студени и топли компреси в областта на челото и тила може да облекчат мигренозните пристъпи и главоболие.

Физически упражнения при мигрена
Физическите упражнения отдавна се препоръчват за страдащите от мигрена. Физическата активност помага за намаляване на напрежението и отблъскване на стреса, които са част от факторите отключващи мигрената. Освен това, водят до освобождаване на ендорфини, които действат леко успокоително. Подходящи са упражнения правени на открито, като се препоръчват около 150 минути умерена дейност или 75 минути по-енергична дейност.

Релаксация и масаж

Масажът включва поглаждане, разтриване, омачкване и акупресура на тъканите и мускулите в тялото. Известни са данни, че масажът може значително да намали честотата на мигренозните атаки. Масаж се прилага още с цел намаляване на мускулното напрежение, облекчаване на болката, намаляване на стреса, подобряване на съня, усилване на умствената дейност, подобряване на настроението и други.
Масажът на главата при мигрена временно облекчава болката, като се предполага, че ефекта се дължи на освобождаване на серотонин, за който се смята, че има връзка с настъпването на мигрена. Друг механизъм на действие включва блокиране на сигналите за болка към мозъка, което може да предотврати мигрената.
Могат да бъдат прилагани различни видове масаж, като шведски масаж, спортен масаж, рефлексология, шиацу, лимфен масаж, рефлексология и други.


 

3.9, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЗдравни проблемиАлт. медицинаХранене при...ЛюбопитноНовиниЛеченияБотаникаСпортИсторияОрганизацииЛайфстайл