Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Кориандър, Кикниш

Кориандър, Кикниш

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Кориандър, Кикниш - изображение

Кориандър (Coriandrum sativum) е едногодишно тревисто растение. Принадлежи към семейство Apiaceae (Сенникоцветни). Растението може да се срещне и под името Кикниш. Историята на Coriandrum sativum започва със силната му миризма, а не с изключителните му лечебни свойства. Тя пресича няколко континента и няколко века. Още Хипократ (старогръцки лекар) препоръчва използването му като лекарство. Семената от кориандър за били много ценени от египтяните. Те са ги слагали в гробовете на 21-та династия. В миналото във Великобритания комбинацията между кориандър и оцет се е използвала за запазване на месото. През Средновековието и Ренесанса Coriandrum sativum е бил познат като подправка на любовта, която силно стимулира животинските страсти. Билката притежава силна миризма. Древните са смятали, че растение с толкова силна миризма ще има мощни лечебни свойства. Китайците са вярвали, че употребата на кориандър носи безсмъртие.

Устройство на кориандър:

кориандър листа и корени

Кориандърът е едногодишно ароматно растение. Стъблата са изправени, набраздени и високи 60-120 сантиметра. Листата са ярко зелени, последователни, прикрепени към стъблото с дълги дръжки. Формата им е кръгла или овална. Тези, които се намират в горната част на растението са сегментирани. Кореновата система е слабо развита.

 

кориандър цветове и плодове

 

 

Цветовете са бели или розови на цвят. Събрани са в съцветия. Те представляват сложнен сенник с 4-5 дълги лъча, с 5 венчелистчета и тичинки. Билката цъфти по време на късното лято.

Семената й са тъмно кафяви и притежават сладко ароматен вкус. Плодовете са овални и са с диаметър 3-5 милиметра. Те падат щом узреят.

 

 

 

Разпространение на кориандър

Coriandrum sativum произхожда от южна Европа и Китай. Разпространен е в целия свят. В България екзотичната подправка се произвежда и се изнася. През 2012г. държавата е втория най-голям производител на кориандър в света. Растението обича слънчева светлина и влага, хладоустойчиво е като издържа на температура до 4 градуса. Предпочита богата на минерали и хранителни вещества почва, със слабо алкална реакция.

Използваема част на кориандър

  • листа;
  • семена.
  • етерично масло.
Химичен състав на кориандър

плодове на кориандър

  • дъбилни вещества;
  • витамин А;
  • витамин В1, В2, В3, В5, В6;
  • витамин С;
  • витамин Е;
  • витамин К;
  • калций;
  • желязо;
  • магнезий;
  • форфор;
  • манган;
  • цинк;
  • вода;
  • липиди;
  • линолова киселина;
  • етерично масло;
  • захари;
  • диетични фибри;
  • полифеноли;
  • съдържание на етеричното масло от кориандър- борнеол, линалол, кинеол, цимен, терпинеол, дипетен, феланландия, пинен, терпинолеин, кориандрин.
Приложение на кориандър

кориандър

 

 

Coriandrum sativum е една чудотворна билка използвана като подправка и за възстановяване на здравето. Употребата и в кулинарията е разнообразна. Притежава редица ползи за здравето.

 

Свойства на кориандър:

  • отхрачващо;
  • апетитовъзбуждащо; 
  • газогонно действие;
  • стимулира дейността на чревната мускулатура;
  • антиоксидантно. Кориандърът е добър източник на полифеноли и фитохимикали. Реактивните видове кислород могат да причинят оксидативен стрес и да увредят органите и функциите им. Активните съставки на семената и листата от кикниш, чрез своето антиоксидантно действие, спомагат за дезактивирането на свободните радикали.;
  • антидиабетогенно действие. Изследвания с диабетни плъхове показват, че чудотворната билка намалява нивата на кръвна захар и стимулира производството на инсулин.
  • антиатерогенен ефект. Хиперлипидемията е опасно състояние, което увеличава риска от окисление на LDL и развитие на сърдечно-съдови заболявания. Употребата на кориандър забавя патогенезата на атеросклерозата. Coriandrum sativum намалява абсорбцията на липиди и стимулира липолизата.
  • противопаразитен ефект;
  • противогъбичен ефект;
  • диуретичен ефект;
  • антибактериален ефект;
  • понижава кръвното налягане;
  • антисептично действие;
  • противотуморно действие;
  • детоксикиращо действие- благоприятства изхвърлянето на тежки метали от организма;
  • подпомага за поддържане на хормонален баланс;
  • имуностимулиращо действие.

Заболявания, при които се използва кориандър:

кориандър

  • кашлица;
  • гастрит;
  • диарии;
  • колит;
  • липса на апетит.
  • артрит;
  • акне;
  • проблеми с храносмилатето;
  • диабет;
  • атеросклероза;
  • болести на сърдечно-съдовата система;
  • болест на Алцхаймер;
  • умствена умора;
  • мигрена;
  • мускулна слабост;
  • настинка и грип.
  • ревматизъм;
  • метеоризъм.

Начин на употреба:

запарка от кориандър

  • употреба в прясно състояние. Изрязват се стъблата на растението, измиват се и се прибират в хладилник. Там се съхранява до 7 дни. Замразяването не се препоръчва;
  • изсушен кориандър;
  • запарка от плодове. Прави се запарка от 400 мл вода и 1 супена лъжица плодове. Кисне около един час и се пие по 1 кафена чаша, преди хранене три пъти дневно.;
  • запарка от листа. Изсипете 500 милилитра вряла вода над 10 пресни листа от кориандър, покрийте с чинийка и оставете да се запарва за 10 минути. Изцедете през тензух, добавете 1 чаена лъжица суров мед и се насладете.;
  • етерично масло от кориандър- за инхалации, ароматерапия, в козметиката.;
  • в кулинарията.

етерично масло от кориандърЕтеричното масло от кориандър съдържа значително количество фуранокумарини, чиито основен представител е кориандринът. Той е добре познат със своите антиоксидантни, антидиабетогенни, антимикробни ефекти. Притежава още аналгетичен и балансиращ хормоните ефект. Употребата на етерично масло от чудотворната билка е често препоръчвана при разнообразни състояния. То може да бъде полезно за опресняване на ума, може да помогне при умствена умора, мигрена, напрежение и нервна слабост. Етеричното масло е полезно за облекчаване на ревматизъм и болка при артрит, както и на мускулни спазми и е полезен при настинки и грип. То действа и като основен почистващ препарат на тялото, премахващ токсините и течните отпадъци. Маслото се съчетава добре с бергамот, канела, джинджифил, грейпфрут, лимон, нероли и портокал.

смути с кориандър

 

Освен, че кориандърът е лечебно растение, то се използва и като екзотична подправка в много кухни. Добавя се към напитки, месо, зеленчуци, плодове, риба. Комбинира се успешно и с други подправки. Семената се използват за производство на сладкарски и тестени изделя. Особено подходяща за лятото напитка е имуностимулиращото смути с Coriandrum sativum. Необходими са ви краставици, джинджифил, ананас и кикниш. Всички тези съставки помагат на тялото да изхвърли токсините и благоприятстват действието на имунната му система.

 

Внимание!

Кориандърът може да причини някои странични ефекти, включително алергични реакции и повишена чувствителност към слънцето. Повишената чувствителност към слънцето може да ви изложи на по-голям риск от слънчеви изгаряния и рак на кожата. В големи количества билката може да причини диария, болки в стомаха, депресия, дехидратация. Използвайте внимателно, ако приемате лекарства за понижаване на кръвното налягане. В големи дози семената имат наркотично действие.

Растението може да предизвика алергия. Бъдете особено внимателни ако сте алергични към коприва, анасон, копър.

Не приемайте кориандър по време на бременност и кърмене!

Още по темата:

3.2, 17 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ourherbgarden.com

http://extension.psu.edu

https://www.localharvest.org

http://www.herbfest.net/

http://www.botanical.com/

https://en.wikipedia.org

http://eol.org

http://essentialoils.co.za

http://www.academicjournals.org/

http://www.sciencedirect.com

http://www.webmd.com

http://www.home-remedies-for-you.com/

http://www.medicalnewstoday.com

https://draxe.com

http://chestofbooks.com

 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЗдравни съветиСпортРецептиХрани и ястияЛюбопитноЛайфстайлИсторияЛеченияАлтернативна медицинаДиетиХранене при...НовиниСнимкиМедицински изследванияКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)ПрезентацииСпециалисти