Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Ларингит при деца - какво можем да направим у дома

Ларингит при деца - какво можем да направим у дома

Ларингит при деца - какво можем да направим у дома - изображение

Ларингитът представлява възпаление на лигавицата, покриваща гласовият апарат и поради това, един от най-характерните му изяви е промяната в гласа или пълната му загуба.

Какви са причините за ларингит?

При децата честа причина за ларингит е прекомерното викане или писъци, които понякога са част от тяхната игра или емоция. Викането при децата може да се дължи на обстоятелството, че са оставени в шумна среда, при което те неволно повишават гласа си, за да бъдат чути. Дори много силно пеене може да провокира ларингит.

Алергии или вдишване на тютюнев дим също може да предизвика раздразнение на гласните струни.

Инфекции с микроби са много честа причина за ларингит, както при деца, така и при възрастни. Понякога бактерии могат да инфектират гласните връзки, но в повечето случаи това се дължи на вируси – същите, които са отговорни за хрема или грипоподобни състояния. Ето защо, понякога, когато страдаме от лек настинка или хрема, гласът ни звучи различно.

Предхождаща настинка или вирусна инфекция повишават вероятността от развитие на ларингит при децата. Обикновено състоянието се развива по-често през есенно-зимния сезон, като момичетата са по-податливи.

Ларингит при деца

Ларингитите при възрастните обикновено протичат значително по-леко от тези при децата, при които често се развива остра форма на обструктивен ларингит - опасно животозастрашаващо състояние. Това е свързано с някои анатомични особености на ларинкса в ранна възраст – тесен лумен и повишена склонност към оточност. Богатата инервация на ларинкса, в комбинация с все още незрялата нервна система при децата, допълнително увеличава риска от спазъм на ларинкса.

Острият обструктивен ларингит при деца може да се изяви като субхордален ларингит, остър стенозиращ ларинготрахеобронхит и остър епиглотит. Общото между всичките е ларингелният задух и внезапното начало, но те притежават и някои особености, които ги различава един от друг:

Субхордален ларингит (псевдокруп)

Среща се най-често, като в повечето случаи се развива на фона на настъпило вече заболяване - вирусна инфекция, варицела, алергии и други). Характеризира се с внезапно начало през нощта, поява на груба, лаеща кашлица, дрезгавост на гласа, повишена температура, бледа кожа, цианотични (синкави) устни. Изисква спешна медицинска помощ!

Остър стенозиращ ларинготрахеобронхит (круп)

При деца под 2 години, често възпалението, освен ларинкса, обхваща трахеята и бронхите (ларинготрахеобронхит) и се означава като круп. Среща се по-рядко, но е сериозно и опасно състояние, което може да настъпи след субхордален ларингит или друга прекарана инфекция. В началото може да протича със симптоми на банална инфекция на горните дихателни пътища или псевдокруп – задух, лаеща кашлица, треска, стридор (шумове съпровождащи дишането), спазъм на дихателните мускули. Характерно за крупа е динамичен развой и задълбочаване на симптомите на дихателна недостатъчност, сърдечно-съдова недостатъчност с учестен пулс, белодробни промени. Изисква задължителна хоспитализация!круп при деца

При деца на възраст между 1 и 6 години, тежкият ларингит може да предизвика прекомерно подуване, което да запуши напълно дихателните пътища и да доведе до задушаване, Това се нарича епиглотит.

Остър епиглотит

Епиглотит при децаРядко срещано състояние, застрашаващо живота поради задълбочаващата се дихателна недостатъчност. Включва възпаление на епиглотиса – хрущялна структура, служеща за затваряне на входа на гръкляна по време на гълтане. Най-често се причинява от Haemophilus influenzae тип В, а понякога стрептококи или стафилококи. Отличава се с внезапно начало, висока температура, силни болки в гърлото, невъзможност за преглъщане допри на слюнка. Гласът не е променен. Подуването на епиглотиса води до пълна непроходимост на ларинкса и затрудняване на дишането. Може да доведе до ларингоспазъм и задушаване. Изисква незабавно болнично лечение.

Как да разберем кой тип ларингит има детето?

Обединяващ и характерен симптом за всички форми на ларингит е ларингеалният задух, който може да доведе до дихателна недостатъчност. Най-често симптомите са развиват на фона на настъпила вече инфекция. Характерна е лаеща кашлица.

При псевдокруп и остър стенозиращ ларинготрахеобронхит (круп) характерни са промените в гласа – той е дрезгав или изчезва напълно, установяват се сухи хрипове при вдишване, често устните посиняват и в дишането се включва цялата дихателна мускулатура.

Епиглотитът не засяга гласа, наблюдава се невъзможност за преглъщане и особено характерна е високата температура.

Симптоми на ларингит при деца

Пресипналият и дрезгав глас е основният симптом или признак който може да ни насочи към ларингит. Освен това, може да се наблюдават още:

 •  „лаеща кашлица“, която често се влошава през нощта;
 • стридор – шумове долавяни по време на дишането с невъоръжено ухо;
 • дрезгав глас;
 • треска;
 • недостиг на въздух;
 • възпалено гърло, болки при преглъщане, подуване на лимфните възли на шията;

Най-важното нещо, което родителите трябва да се научат да правят е да разпознаят, кога крупът е сериозен и кога по-лек.

Симптоми на лек круп

Най-показателно за леката форма на круп е общото състояние и държание на детето. Ако то е спокойно, играе, усмихва се и се интересува за случващото се наоколо, очевидно не е особено притеснено от крупа. Добър знак е и спокойният сън на детето. Ако спи спокойно, без да има затруднения в дишането, дори да чуете леки хрипове, не бива да се притеснявате. Лекият круп не изисква спешна медицинска помощ и често може да бъде облекчен от конвенционални медикаменти в комбинация с някои домашни и натурални средства.

Симптоми на тежък круп

Наличието на някои от тези симптоми изисква повишено внимание и проследяване:

 • ако забелязвате, че бебето или детето диша затруднено, има разтревожен вид, не се интересува от нищо наоколо и е съсредоточено само върху това да си поеме въздух;
 • не иска да легне, тъй като в седнало положение се облекчава дишането;
 • кашлицата е съпроводена с "лаещи звуци"
 • не може да заспи от кашлица и задух

Следете за малката вдлъбнатина под гръкляна на детето. Ако дишането е затруднено, тя ще потъва силно навътре при всяко вдишване. Когато бебето или детето вдишва, чувате хриптящ звук, наречен стридор. Това състояние се означава като ларингоспазъм. Тези симптоми насочат към състояние, застрашаващо живота и изискват незабавна медицинска помощ!

Симптоми на остър епиглотит

Симптомите на остър епиглотит имат бързо начало:

 • дишането е все по-трудно и шумно;
 • ако се касае за новородено, може да не е в състояние да плаче;
 • висока температура;
 • увеличено количество слюнка;
 • гръдният кош се разширява при всяко вдишване;
 • кожата е лепкава и бледо-сива на цвят;
 • устните са цианотични (синкави).

Състоянието може да бъде опасно за живота, поради което изисква спешна медицинска помощ! Незабавно потърсете такава!

Не давайте на детето каквото и да е лекарство без лекар – някои може да причинят повече вреда, отколкото полза!

Лечение

Наред с конвенционалното лечение на ларингит, което, в леките форми най-често включва симптоматични лекарства срещу възпаленото гърло, антипиретици, противоалергични и други, в зависимост от конкретната причина за ларингита. Антибиотици се прилагат, само когато инфекцията е бактериална или има съмнение за вторична бактериална инфекция на фона на развила се вече вирусна.

Едно от най-ефективните и често наложителни конвенционални лекарства в случаите на круп са стероидите. Понятието "стероиди" плаши повечето родители, но всъщност, повечето лоши неща, които сте чували за стероидите се отнасят за случаите на продължителната им употреба. Кратък курс от няколко дни няма да навреди изобщо, а може да предотврати сериозни последици.

Какво може да направим у дома?

В случаите на спешност, често се питаме какво можем да направим, за да облекчим поне малко състоянието, докато дойде медицинската помощ.

Първото нещо, което трябва да направите в случая е да успокоите детето. Тревогите (както на родителя, така и на детето) влошават крупа. Сложете детето нежно в скута си и го гушнете. Успокояването води до отпускане и на дихателните пътища.

Отворете прозореца или изведете детето на чист въздух, на терасата. Един от най-добрите подходи при круп е да изнесете детето на хладен и влажен въздух. Понякога влажният нощен въздух е причината детето да се подобри рязко по пътя към спешното.

Дръжте детето в изправено положение, на влажен въздух – на парата в банята, овлажнител за въздух или инхация с физиологичен разтвор. Това ще помогне за намаляване на отока на дихателните пътища.

За да облекчите кашлицата и да намалите риска от оток дръжте детето на влажен въздух: влезте в банята, затворете вратата и пуснете горещата вода (замъгляването на огледалото е индикатор за добра влажност). Стойте наблизо с детето, за да вдишва парата. Ако разполагате с външен прозорец в банята, отворете го. Притокът на свеж въздух в комбинация с парата действа по-добре, отколкото само парата. Същите условия може да създадете и в спалнята, с помощта на овлажнител за въздух. Поставете детето близо до него или направете палатка с помощта на чаршаф над главите си, за да вдишва, колкото се може повече от парата. Използвайте овлажнителя с хладна вода, но в никакъв случай гореща. Често обаче, децата с круп не позволяват главата им да бъде покрита с нещо. Опитайте се да го приспите в ръцете си, след което го сложете в палатката или го наместете в седнало положение.

Ако детето има висока температура му дайте температуропонижаващи средства.

Давайте му да пие вода и сок на много малки глътки. Не давайте твърди храни по време на пристъп на круп, тъй като може да доведе до задавяне и/или повръщане, особено при бебета и малки деца.

Лекарствата срещу кашлица често се оказват неефективни, а понякога предизвикват сънливост, затова ги избягвайте!

След преминаване на острата фаза на ларингит или в по-леки случи, може да използвате някои домашни средства и процедури, които да облекчат състоянието и да подпомогнат оздравяването:

Мед и мляко. Чаша топло мляко с мед може да успокои раздразнената ларингеална лигавица и да успокои кашлицата.

Парна инхалация с билки (за деца над 2 години). Добър ефект има и вдишването на пара от варени картофи. Поставете няколко сурови картофа в подходящ съд. След като водата заври, може да добавите няколко листа евкалипт, лайка и мента. Дръжте детето в близост до съда с парата около 10 минути.

Сок от варено цвекло е много полезен за потискане на възпалението на лигавицата. Може да се използва при по-голямо дете, тъй като е нужно да се прави гаргара със сока, 3-4 пъти на ден.

Сок от моркови с мед (за деца над 2 години). Много добро лекарство за ларингит е сокът от няколко Сок от моркови с медморкова с две лъжици мед. Разбъркайте добре и дайте на детето да пие по една чаша на ден. Аналогично може да използвате сок от боровинки и мед.

Опитайте се да осигурите максимално повече почивка в леглото на детето, както и да ограничите натоварването на гласовия апарат до минимум. Добре е детето да не говори и да не шепне. Макар понякога да е трудно начинание, това е ключов елемент за оздравяване на лигавицата на ларинкса.

Обичайната продължителност на ларингита е около 5 дни, като през деня се проявява по-слабо и внезапно пламва през нощта. Втората и третата нощ често са по-тежки от първата. След тези пет дни обикновено симптомите постепенно отшумяват и отслабват. Кашлицата и шумното дишане може да продължат по-дълго време, като, обезателно детето трябва да бъде проследявано от педиатър! Ако детето продължава да вдига висока температура след 5 дни, обезателно потърсете лекар.

Кога да действате бързо?

Ако сте положили всички приложени методи и описани по-горе техники, проследете в каква посока се развива състоянието на детето. Ако розовината на бузките и устните се възвръща и детето с отпуска да заспива, това е добър знак. Продължавайте да му пускате влажна пара, като не го изпускате от очи. Наблюдавайте го и се вслушвайте в звуците, които издава.

Ако забележите някои от следните симптоми не губете никакво време и веднага се отправете към спешното:

 • ларингоспазъмът се влошава въпреки всички предприети мерки;
 • звукът от дишането се превръща от нисък стридор в свирене;
 • бебето не може да говори или плаче, тъй като не му достига въздух;
 • видите силно потъване на ямката на гърлото силно навътре;
 • по пътя към спешното не забравяйте да отворите прозорците на колата – така осигурявате едновременно влага, хладен въздух и въздушен поток

Източници:
http://health.ccm.net
http://www.caringforkids.cps.ca
http://kidshealth.org.

 

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаВидеоИсторияКлинични пътекиИзследванияФизиологияХранене при...НовиниПсихологияЛайфстайлЛеченияСпортПрезентацииСнимкиЗдравни проблемиИнтервютаНаправления в медицинатаСпециалистиСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеОрганизации