Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни

Алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни

Алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни - изображение

Гласните връзки, още известни като гласни струни, са гънките на лигавицата на ларинкса. При преминаването на въздуха през тях те трептят, създавайки фонацията, чрез широка гама от звуци.

Възлите на гласните струни представляват разрастване на тъканта, под формата на малки израстъци, които се развиват при някои хора. Те се появяват най-често в предната една-трета и задните две-трети от гласните връзки, където реално натоварването е най-голямо.

Тези образувания са често срещани при певците и неслучайно са известни като певчески възли. Характерни са също за учители, преподаватели, актьори, аукционери, членовете на духовенството и други професии, които често напрягат гласа си. По-често засегнатите са жени на възраст между 20 и 50 години.

Полипите на гласните струни са малки отоци по лигавиците, които ги покриват. Полипите може да се движат по цялата дължина на гласните връзки или да бъдат локализирани.

Възелчетата и полипите по гласните струни се различават по това, че възелчето представлява разрастване на епитела, който покрива лигавицата, а полипа е разрастване на самата лигавица.

Възли и полипи по гласните струни се появяват в резултат от пренапрягане на гласа - както при много продължително, така и при говорене на много висок глас (крещене); чести инфекции на ларинкса, включително и хроничен ларингит; гастроезофагеалната рефлуксна болест; проблеми с щитовидната жлеза; алергични реакции; хронично вдишване на химически дразнители; активно тютюнопушене или вдишване на цигарен дим (пасивно тютюнопушене); злоупотреба с алкохол и/или кофеин (води до прекомерно изсушаване на лигавицата).

Наличието на тези образувания правят гласа задъхан, дрезгав и с по-грубо звучене, понеже пречат на свободното преминаване на въздуха през гласните връзки. Може да се усеща болка в областта на гърлото или "стрелкане" от едното до другото ухо. Ако не се лекуват, може да доведат до пълна загуба на гласа.

Диагнозата се поставя от специалист оториноларинголог (уши-нос-гърло), който да извърши ларингоскопия за визуализиране на гласните струни.

От съществено значение е да се изключи диагнозата плоскоклетъчен карцином на ларинкса, чрез биопсия.

Методите на лечение включват посещение при логопед, коригиране на основната причина, лечение с инхалаторни стероиди и при необходимост - хирургично отстраняване на възелчетата или полипите.

Освен конвенционално може да се проведе и алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни.

Алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни чрез билков чай и запарка

Важна част от алтернативното лечение на възли и полипи на гласните струни е приема много течности, особено под формата на топли чайове и запарки. Редовната хидратация на гласните връзки спомага за редуциране на напрежението в тях, предпазвайки ги от изсушаване на лигавицата.

Топлината спомага за успокояване на възпалената тъкан, но както твърде студените, така и твърде горещите напитки са противопоказни.

Джинджифил

За ползите от джинджифила се говори много. Той е мощен антиоксидант, има силно антисептично действие, противотуморно действие, подпомага храносмилането, подкрепя отслабването, предпазва от инсулти, неутрализира вредните радикали, редуцира киселинността в стомаха, успокоява лигавиците.

Един лек чай от корен джинджифил може значително да облекчи дразненето.

Ето и подходяща рецепта при възли и полипи на гласните струни: в чаша за чай поставете едно филтърче от ароматни билки (лайка, мента, маточина), прибавете резен от корен джинджифил, залейте с 200 мл вряща вода, захлупете и изчакайте десетина минути. Прецедете и по желание добавете мед и няколко капки лимон. Приемайте на малки глътки и направете лека гаргара.

Лоницера

Лоницера е билка, известна още като орлови нокти или японски нокът.

Намира приложение при възли и полипи на гласните връзки, високо кръвно налягане, гинекологични проблеми.

Използват се цъфналите цветчета, преди да се образуват плодовете на растението.

При гласови нарушения се приготвя воден извлек, като в 250 мл вода се поставят около 2 супени лъжици изсушени връхчета и се разбърква.

Оставя се да престои 24 часа, след което се прави гаргара.

Лопен

Лопен е билка с красиви и нежни, жълти цветчета. Съдържанието на слузни вещества и сапунини го правят мощно отхрачващо, противовъзпалително и успокояващо лигавицата средство.

Помага при увреждане на черния дроб, стомаха и жлъчката. Прилага се за всякакви нарушения в областта на гърлото - ларингити, астма, бронхит, пресипнал глас.

При редовния му прием може значително да се редуцира големината на образуваните възли и полипи върху гласните струни, както и да се намали напрежението върху връзките.

Целебна отвара може да си приготвите, като в 300 мл вряща вода поставите 1 супена лъжица изсушени цветчета. Количеството разделете на 3 приема.

Корени от червен божур

Червения божур е красиво и дъхаво цвете, което притежава лечебни свойства. Използва се в различни направления, като гласови нарушения, кашлица, ревматизъм, хемороиди, камъни в бъбреците. Има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Приема се под формата на чай, запарка и отвара.

За съжаление, билката може да бъде твърде токсична, ако не се приготвя правилно или ако се приема твърде често и в големи количества.

Корени от червен божур се използват за направата на отвара, по следната рецепта: към 500 мл вода се добавя малка лъжичка изсушени корени. След като заври се изчакват още 5 минути.

Приема се на малки глътки по 150-200 мл два пъти на ден.

Кафяви водорасли

Полезните качества на кафявите водорасли са безброй много.

Те съдържат богата гама от витамини, минерали и микроелементи. Благоприятно повлияват обмяната на веществата, регенеративната способност на организма, имат противогъбично и противовъзпалително действие и подпомагат възстановяването на почти всеки орган в организма.

За да подобрите състоянието на гласните си струни, залейте 1 равна супена лъжица изсушени кафяви водорасли с 400 мл вряща вода. Оставете да престои половин час и прецедете.

Приемайте на малки глътки по 100-150 мл от извлека.

Алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни чрез гаргара

Гаргарата е често използван метод за облекчаване и лечение на различни инфекции в областта на гърлото.

Провежда се чрез поемане на глътка вода, чай, запарка или разтвор на лекарство, изнасяне на главата назад и нагоре и многократно "завъртане" на течността в задната част на устата, с помощта на непрекъснат поток въздух от белите дробове.

Това спомага многократното овлажняване на лигавицата и обливането й с лечебната отвара/разтвор.

Гаргарата е ефективна като алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни, особено когато се прилага с подходящи продукти. Важно е течността да бъде топла, но не гореща!

Гаргара с медена вода

Лечебните свойства на пчелния мед са неоспоримо доказани през вековете.

В състава му влизат много витамини (особено от група В), микроелементи, ензими, ароматни съединения и органични киселини.

Полезен е за бъбреците, черния дроб, стомаха, сърцето, нервната система, мозъка, обмяната на веществата.

Оказва болкоуспокояващо, антимикробно и укрепващо действие на лигавиците, което го прави изключително полезен при наличие на възли и полипи на гласните струни.

Добавяйте мед към всеки чай, който приемате, а за още по-голяма ефективност правете гаргари с медена вода.

За целта прибавете 2 супени лъжици мед към 1 чаша топла вода. По желание добавете няколко капки лимон. Задържайте го колкото можете в гърлото, а част от течността преглътнете.

Правете гаргара с медена вода поне три-четири пъти на ден.

Гаргара със солена вода

Гаргарата със солена вода (но не морска) се препоръчва при наличие на възли и полипи на гласните струни. Особено ефективна е за справяне със симптомите, като болка и дразнене.

За целта поставете сол в чаша топла (но не гореща) вода. Правете гаргара за около 3 минути, след което изплюйте течността. Повторете 2-3 пъти. Може да погълнете малка част от течността, за да сте сигурни, че ще попадне в по-дълбоката част от гърлото.

Гаргарата със солена вода е препоръчителна, затова защото:

 • Солената вода има антибактериален ефект - много честа причина за образуване на певчески възли са честите бактериални инфекции.
 • Солената вода има успокояващ ефект - топлата солена вода в голяма степен помага за успокояване на болката в гласните връзки, причинени от възли и полипи.

Гаргара с отвара от анасон

Аносона има много приложения, включително и в кулинарията. В народната медицина се използва за лечение и облекчаване симптомите при нарушено храносмилане, ентероколит, гастрит, колики. Ефективен е при мигрена, подагра, безсъние. Засилва плодовитостта при мъжете. Успокоява лигавиците и има антибактериално действие. Силен помощник е при ангина, ларингит, фарингит.

За облекчение на раздразненото и болезнено гърло при наличие на възли на гласните струни се препоръчва гаргара с отвара от анасон.

Тя се приготвя по следния начин: в 400 мл вряща вода се поставя 1 лъжичка смлени плодчета. Вари се около 5-10 минути, след което котлона се изключва и съда се захлупва. Престоява така 30 минути, прецежда се.

Други ефикасни билки, използвани като алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни са:

Препоръчителни са както чайовете и запарките от тях, така и гаргарите.

Сварете чист зехтин с жълт кантарион и приемайте по 1 супена лъжица след гаргара или прием на чай.

Алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни чрез гласова терапия

Гласовата терапия се извършва от специалист и обхваща безброй техники, използвани за лечение за гласови нарушения, включително и предизвиканите от образуване на доброкачествени вокални лезии, като възли и полипи на гласните струни.

Тези техники имат за цел да променят вокалното поведение на пациентите и начина, по който се възпроизвежда речта, за да се намали напрежението върху гласните струни и тъканта да се възстанови.

Успеваемостта на метода зависи много от степента на увреждане на тъканта, причината за увреждането, силата, с която пациентът натоварва гласа си (поради изискванията в работата му например), както и от готовността му да съдейства и да изпълнява точно предписанията на провеждащия терапията специалист. В известна степен влияние има и езика, който практикува пациента - някои езици оказват по-сериозно натоварване върху гласовите връзки (например арабски).

В зависимост от изброените особености се изработва персонализирана програма за гласова терапия - така например програмата за гласова терапия за 70-годишна домакиня се различава значително от тази за 30-годишна учителка.

Съвременната вокална терапия е динамична, като включва:

 • Общо образование

Общото образование се провежда в насока: вокална анатомия и физиология, обсъждане диагнозата на пациента, възможностите за лечение и очакваните резултати.

 • Създаване на здравословни навици

Създаването на здравословни навици има за с цел избягване на гласово травматично поведение - избягване на фонотравматично поведение (крещене, шепнене); включва указания за адекватната хидратация, избягване на дразнители (тютюнев дим, химически дразнители), адекватен контрол на здравословните проблеми, като рефлукс, алергии, астма и други. Набляга се и върху дишането - сила и координация на дъха, умерено дишане, коремно дишане; овладяване на острата кашлица чрез дихателни упражнения.

 • Обучение във вокални техники

Включва различни вокални техники, които редуцират напрежението върху гласните струни - различни техники за промяна на производството на словото - тембъра, силата на звука, интонация, фонация, резонанс, редуциране на задъхването. Тази конфигурация от техники намалява стреса и въздействието върху гласните гънки като същевременно се постига оптимална вокална продукция (обем и яснота).

Честотата на сесиите варира в широки граници в зависимост от диагнозата, която се лекува и нивото на умения на пациента. Повечето планове за лечение изискват 1-2 сесии на седмица в продължение на около 6-8 седмици. При предстояща операция, терапията обикновено се ограничава до няколко сесии преди операцията и възобновяване на лечението около 1-2 седмици след операцията.

Програмата е много строга и от пациента се очаква да се упражнява и в домашни условия.

Гласовата терапия е алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни и е ефективно тогава, когато е съчетано и с други методи на лечение, като например медикаментозно или хирургично.

Алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни чрез почивка на гласа

Почивката на гласните струни, включва значително ограничаване на говоренето в продължение на няколко седмици или дори пълното му прекратяване. В резултат на това възлите и полипите може значително да се свият.

Почивката на гласните струни невинаги означава пълно прекратяване на говоренето. Тя също така включва:

 • правилно използване на гласа, за да се елиминира пренапрягането му;
 • избягване на писъци, крещене, плач, пеене;
 • избягване на шептене;
 • избягване на дишането през устата;
 • ограничаване на изчистването на гърлото и честото плюене;
 • прекратяване на употребата на алкохол и наркотици;
 • прекратяване на тютюнопушенето;
 • предпазване от вдишване на вредни изпарения, химични агенти, тютюнев дим;
 • ограничаване приема на пикантни, горещи и кисели храни;
 • забравете за сладоледите, студените и газирани напитки;
 • силата на гласа при говорене да бъде в диапазон, при който се чувствате комфортно.

Имайте предвид още, че някои лекарства, като болкоуспокояващи, диуретици, антидепресанти, антихистамини, противозачатъчни хапчета, успокоителни и т.н. може да предизвикат сухота, която да доведе до повече нараняване на гласните струни, отколкото крещенето.

Следното упражнение води до облекчаване на напрежението във врата и гласните струни: леко завъртете главата във всички посоки, извършвайки кръгово движение с малък обхват, като същевременно сте отпуснали раменете надолу.

Контрола на стреса също би бил от полза.

Алтернативно лечение на възли и полипи на гласните струни чрез компреси

Поставянето на топъл компрес върху гърлото може да облекчи състоянието и редуцира големината на възлите.
За целта затоплете малка, мека хавлия или кърпа, напоете я с топло мляко, наложете на врата и увийте в найлон. Задръжте компреса поне половин час.

Друга ефикасна рецепта е налагането на компрес от хлебен квас - хавлията отново трябва да се затопли.

Тук отново важи правилото - топло, но не горещо!

Още съвети:

 • прекарвайте колкото е възможно повече време на открито;
 • посещавайте редовно планински и гористи местности;
 • морския въздух сутрин рано има силен терапевтичен ефект;
 • избягвайте излагането на твърде много прах, полени, акари - поддържайте изрядна чистота в дома си;
 • използвайте овлажнител на въздуха в дома си - влажния въздух редуцира дразненето в гърлото.
4.4, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаКлинични пътекиЗдравни съветиЛюбопитноВидеоИсторияИзследванияФизиологияЛеченияХранене при...БотаникаЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиСпециалистиНормативни актове