Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Rutaceae (Седефчеви) Грейпфрут

Грейпфрут

Сем. Rutaceae (Седефчеви)

Грейпфрут - изображение

Грейпфрутът (Citrus paradisi) или Райски цитрус е вечнозелено дърво и принадлежи към семейство Седефчеви. Райският цитрус достига 5-6 м. височина и има кръгла корона. Листата на грейпфрута са тъмнозелени на цвят, а цъфтежа е в бяло. Има предположение, че този вид плод се е появил при кръстосването на помело и портокал. Популярното му име "Грейпфрут" е неправилното класифициране на плодовете му като разновидност на гроздето от английския ботаник Джон Лунан. Грейпфрута е обявен и за отделен вид от Джеймс Макфейдън през 1837 година.

Плод на грейпфрут

 

Плодът е кръгъл и расте на гроздове, почти като зърната на гроздето. Те тежат 300-600 гр. но се срещат и други гигантски екземпляри достигащи до 6 кг. Кората на грейпфрута е тъничка, жълта или жълто-оранжева на цвят.

 

 

 

 

Вътрешността на Грейпфрута е сочна, ароматна, с бледорозов, жълт или червен цвят. Сърцевината, която се консумира има сладко-кисел вкус с характерен горчив привкус, който се дължи на голямо количество киселини и по малкото съдържание на фруктоза и захароза в сравнение с други цитруси.

 

 

Разпространение на грейпфрут

За пръв път растението е открито от европейците на остров Барбадос и на Ямайка в края на 18 в. Скоро се разпространява в Бразилия, Южна Америка, Израел, Съединените щати и основно Флорида. Други страни, заели се с производството на грейпфрут са Мексико, Аржентина, Кипър, Мароко, както и някои райони на Южна Америка.

Използваема част на грейпфрут

Използват се плодовете на растението.

Химичен състав на грейпфрут

В 100гр. Грейпфрут се съдържат:

  • енергия 33 ккал;
  • въглехидрати 8,41 гр.

Захари 7.31 гр.

  • мазнина 0,10 гр;
  • протеини 0,69 гр;
  • вода 90,48 гр;
  • витамини: тиамин (В1) 0,037 мг, рибофлавин (В2) 0,020 мг, ниацин (В3) 0,265 мг, пантотенова киселина (В5) 0,283 мг, пиридоксин (В6) 0,043 мг, Фолиева киселина (В9) 10 мкг, холин 7,7 мг, витамин С 33,3 мг, витамин Е 0,13 мг;
  • минерали: калций 12 мг, желязо 0,06 мг, магнезий 9 мг, манган 0,013 мг, фосфор 8 мг, калий 148 мг, цинк 0,07 мг.

Лечебни свойства и приложение на грейпфрут

грейпфрут

  • Треска: Плодът и сокът от грейпфрут помага за възстановяване на организма след треска. Грейпфрутът намалява чувството на парене при висока температура. Сокът разреден с вода в малки количества утолява жаждата.
  • Умора: Действа тонизиращо сок от Грейпфрут в комбинация със сок от Лимон, лесно умората отминава. Сокът се приготвя като се използват равни части прясно изстискан сок от двата вида плод.
  • Инфлуенца: Грейпфрутът намалява киселинността на тялото. Горчивата му съставка (Марингин) тонизира организма и червата.
  • Малария: Пресният сок от грейпфрут съдържа натурален хинин, който помага за лечение на малария. Хининът се извлича от плода чрез варене.
  • Стомашно разтройство: Грейпфрутът е подходящ при стомашни разстройства - успешно облекчава раздразнение на стомаха. Плодът осигурява приток на храносмилателни сокове и така подобрява храносмилането.
  • Запек: С една чаша пресен сок от грейпфрут сутрин, бихме могли да контролираме запека - сокът стимулира функцията на дебелото черво.
  • Диабет: Грейпфрутът тонизира организма и е много подходящ за консумация от диабетици, поради малкото количество захари, съдържащи се в него.
  • Образуване на газове: Тяхното извеждане от чревния тракт можем да постигнем чрез поставяне на 10-20 семена от грейпфрут в пресен сок от плода. Сместа се приема три пъти дневно преди хранене. Така се стимулират пробиотичните и храносмилателни ензими и намаляваме отделянето на газове.

Внимание!

Не се препоръчва приемът на грейпфрут при язва, гастрит и панкреатит.

Доказано е, че грейпфрутът е несъвместим с много лекарства:

грейпфрут

  • не е желателна комбинацията на грейпфрут и приема на хормонални препарати съдържащи: прогестерон, метилпреднизолон, кортизол, тестостерон. При такава комбинация се намалява действието на лекарственото средство.;
  • също така е нежелателна и комбинацията на грейпфрута с болкоуспокояващи, антидепресанти, успокоителни, антиалергетици, виагра и подобни със същото действие. В тази комбинация са възможни някой странични ефекти като: световъртеж, гадене, дезориентация, диария или запек.;
  • не е желателна комбинацията на грейпфрут с медикаменти за проблеми с кръвното налягане и бъбречни заболявания.
  • не бива да се приема грейпфрут от пациенти провеждащи терапия след трансплантация.

Още по темата:

4.1, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛеченияЛюбопитноМедицински изследванияАлтернативна медицинаПсихологияЛайфстайлНовиниСпортСнимкиХрани и ястияДиетиХранене при...СпециалистиФизиологияКлинични пътекиОрганизацииНормативни актовеИсторияИнтервютаПроизводителиПатологияЗаведенияТестовеРецептиЗаболявания (МКБ)АнкетиСоциални грижиВидеоНаправления в медицинатаНаучни публикацииКалкулатори