Грозде, лоза

Грозде (Vitis vinifera) предстaвлява многогодишно лиановидно растение. Принадлежи към семейство Лозови (Vitaceae). Желаната форма на културната лоза се постига с подходяща резитба. Друго нейно много популярно име е лоза. Създадени са множество гроздови сортове. Всички от познатите винени сортове принадлежат към вида Vitis vinifera.
Устройство на грозде
Лозата достига до 35 метра височина. Стъблото и клоните й са покрити от кора под формата на надлъжни ленти, които лесно се белят и отстраняват от тях. Листата й са разположени по единично на сравнително дълги дръжки. Имат форма на длан, триделни с нарязани ръбове, дълги и широки от 5 до 20 см. Съцветията на лозата са гроздовидни, разположени на средни по дължина дръжки, състоящи се от множество малки зеленикаво-бели цветчета. На тяхно място впоследствие се развиват плодовете грозде. Плодовете на растението се състоят от множество зърна, събрани в грозд. Цветът на плода варира в широки граници в зависимост от сорта грозде - белезникаво-зелен, жълтеникав, розов, лилав, тъмно синьо-червен и други. Големината им е от 6 мм до 3 см.
Изображение: Dominicus Johannes Bergsma, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons; Darijanus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons; H. Zell, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Разпространение на грозде
Родният ареал на разпространение на лозата е Средиземноморския регион, Централна Европа и Югозападна Азия, от Мароко и Португалия на север до южната част на Германия и на изток до Северен Иран. Oтглежда се на всички континенти с изключение на Антарктида, и във всички големи винарски райони на света.
Лозата е култивирана за пръв път преди около 6000 години в пределите на Египет и Месопотамия. Най-добра за винопроизводство е географската ширина на разпространение на вида между 30-ти и 50-ти паралел северна и южна ширина.
В момента има между 5 000 и 10 000 сортa на Vitis vinifera, макар и само малко от тях подходящи за производство на вино и пряка консумация.
Използваема част на грозде
- плодове;
- цветове;
- лозови пръчки;
Химичен състав на грозде
- захари (до 25 % гроздова захар);
- минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и пр.);
- микроелементи (мед, йод, арсен, цинк, силиций, манган);
- витамини (група В, Р, С), органични киселини, пектин, дъбилни вещества и багрила;
- феноли;
- стилбеноиди;
- танин;
- хидроксиканелена киселина;
- антоцианини - цианидин-3-О-глюкозид, делфинидин-3-О-глюкозид, малвидин-3-О-глюкозид, петунидин-3-О-глюкозид, пеонидин-3-О-глюкозид;
- изопреноидни монотерпени;
- каротеноиди.
Изображение: Mike Shelby, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Каротеноидите произвежда летливи фрагменти, C13-норизопреноидите. Това са силно ароматни съединения, като бета-йонон (аромат на виола), дамасценон (аромат на екзотични плодове), бета-дамасцон (аромат на роза) и бета-йонол (аромат на цветя и плодове). Тетрахидро-бета-карболини са индол алкалоиди, срещащи се в гроздето, допринасящи за антиоксидантната му сила. Мелатонинът е алкалоид, който също е идентифициран в гроздето.
Какво съдържат отделните части на гроздовия плод
- кожа - танини, багрилни вещества, ароматни вещества;
- семки - танини, мазнини, горчиви вещества;
- пулпа (месо) - захар, плодова киселина, вода, минерали, ароматни вещества.
Лечебни свойства и приложение на грозде
Хранителната и медицинската стойност на гроздето са изключително високи, затова то се отглежда от хилядолетия. След ферментация плодовете му се използват за производството на алкохолни напитки.
Свойства на гроздето и заболявания, при които се употребява
- диетично и лечебно действие;
- подобрява обменните процеси и пречиства организма;
- подобрява функцията на стомашно-чревния тракт;
- диуретичен ефект;
- повлиява констипации (запек);
- използва се при заболявания на стомаха - язва, гастрит;
- пикочогонен ефект - "промива" бъбреците;
- повлиява анемията;
- при чернодробни заболявания;
- приложение при нервни разстройства;
- срещу сърдечни заболявания;
- повлиява хронични заболявания на половите органи;
- повлиява атеросклероза и високо кръвно налягане;
- стимулира отделянето на токсини от организма.
Изображение: freepik.com
Европейските народни лечители използват сока от грозде при лечение на кожни лезии и очни заболявания. Други използват листата за спиране на кървене, болки и възпаление на хемороиди. Неузрелите гроздове са използвани за лечение на болки в гърлото, а стафиди са консумирани при туберкулоза, запек и жажда. Зрелите гроздове са използвани за лечение на рак, холера, едра шарка, гадене, кожни и очни инфекции, както и заболявания на черния дроб и бъбреците.
Начини на приложение на гроздето
- външно - промивка и капки при възпалени очи (под лекарски контрол само!);
- вътрешно - чай от цвета;
- в козметичната индустрия - в състава на кремове и маски;
- в хранителната индустрия - за директна консумация в свежо състояние или под формата на стафиди; за производство на вино; в състава на напитки.
Листата от лоза се използват при готвенето на ястие от агнешко, свинско или говеждо месо, с ориз и лук в традиционна балканска рецепта. Подлежат на консервиране.
Интересно за лозата
Лозата е изобразена на обратната страна на хърватската 2-лика монета, сечена от 1993 година до настоящето.
Изображение: wikimedia.org
Употребата на гроздето датира от епохата на неолита. От миналото полученото от него вино се нарича "Питието на Боговете". През 1996 г. в днешен Северен Иран са открити стари буркани за съхранение на вино на 7000 години. Подобни открития показват, че населението на Месопотамия и древните египтяни имали лозови насаждения и винопроизводствени умения. Гръцките философи възхвалявали лечебните свойства на гроздето и полученото от него вино. Отглеждането на Vitis vinifera и производството на вино в Китай, започва по времето на династията Хан през 2 век, с вноса на добитък от Ta-юана. Преди това за производството на вино са били използвани диви лози, наричани още "планински".
Днес получаването на питиета и употребата на грозде в кулинарията са известни на всички ни. Предпочитанията към начина и формата му на консумиране са личен избор.
Създадени са безсеменни сортове грозде, които да се харесват на потребителите. Но изследователи са открили, че много от най-полезните свойства на гроздето, всъщност идват от семената му, благодарение на тяхното богато фитохимично съдържание.
Заглавно изображение: freepik.com
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
РЕСВЕРАТРОЛ капсули * 90 УЕБЪР НАТУРАЛС
ПРОМОПОЛИФЕНОЛ ЗОН 22 капсули * 60 DOCTOR NATURE
НЕЙЧЪРС ПЛЮС ТЕСТОСТЕРОН СЪПОРТ T MALE капсули * 60
АСАМ КРОЙТЕРХОФ ГЕЛ СЪС СИЛЕН ЗАГРЯВАЩ ЕФЕКТ 250 мл
БИОДЕРМА ЦИКАБИО ПОМАДА ВЪЗСТАНОВЯВАЩ МЕХЛЕМ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 40 мл
ЕУЦЕРИН АТОПИКОНТРОЛ ИНТЕНЗИВЕН УСПОКОЯВАЩ КРЕМ 40 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРОМОАСАМ КРОЙТЕРХОФ ГЕЛ СЪС СИЛЕН ЗАГРЯВАЩ ЕФЕКТ 100 мл
ТАЛОДЕРМА ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 50 мл
ЕТЕРИКА РЕЛАКСИРАЩО МАСЛО ЗА ТЯЛО 50 мл
911 ВЕНОЛГОН МАСАЖЕН ГЕЛ ЗА КРАКА 100 мл
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Vitales
- Сем. Vitaceae
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Методи и съвети за извършване на клизма
- Хранителен режим (диета) при диария
- Язва
- Анемия
- Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
- Гастрит
- Натурални средства срещу парализа на лицевия нерв
- Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
Коментари към Грозде, лоза