Начало Медицинска енциклопедия Лечения Методи и съвети за извършване на клизма

Методи и съвети за извършване на клизма

Методи и съвети за извършване на клизма - изображение

Функция на дебелото черво

Признаци, за влошаване състоянието на дебелото черво

Подходящи разтвори и добавки за клизма

Как се прави клизма?

Схема за пречистване на организма с помощта на клизми

Полезни свойства на клизмата

Как да направим клизмата по-ефективна?

Съвети при прилагане на клизми

Митове и реалност за клизмите

Противопоказания за извършване на клизма

 

 Клизмата е лечебна практика, която най-често се използва за справяне с констипацията (запек), за прочистване на дебелото черво от натрупаните отлагания, за цялостна детоксикация на организма, за въвеждане на медикаменти или хранителни вещества (ректални инфузии - при пациенти, които са възпрепятствани да ги приемат орално), с цел провеждане на медицински изследвания, преди хирургични интервенции и други.

Приложението на този метод започва още в дълбока древност, в Египет. От него са се възползвали както обикновените хора, така и кралете. В цивилизацията на маите, както и при индианците, клизмите са били извършвани с ритуална цел; а във Франция още през 18-ти век са се прилагали за поддържане на ниско телесно тегло.

Прочетете още:

Макар и малко позабравена в медицинската практика през последните години, клизмата крие множество ползи за здравето, като цяло. За да се възползвате и сами от лечебния ефект на тези процедури, Ви предлагаме методи и съвети за извършване на клизма.

Прилагат се няколко вида клизми:

 • прочистващи клизми - течността се задържа в дебелото черво за около 5 минути и се цели деликатно прочистване на фекалните маси и отлаганията по колона;
 • задържащи клизми - течността се задържа за около 15 минути, като се цели по-дълбоко прочистване на натрупаните отлагания, както и детоксикация на черния дроб;
 • клизми с малък обем - използва се до 500 мл течност, за изчистване на крайните отдели на дебелото черво;
 • клизми с голям обем - течността е над 500 мл (най-често около 1,5 литра), като се цели прочистване на цялото дебело черво и обща детоксикация на организма.

Подробна информация за приложението, противопоказанията, потенциалните странични ефекти, както и за видовете клизми, може да прочетете тук:

Функция на дебелото черво

Дебелото черво, наричано още колон, при възрастни организми е дълго около 5 метра. Функцията му е да абсорбира вода и соли от частично усвоената храна, която влиза от тънките черва, след което да изхвърли отпадните продукти от тялото.

Когато обаче работата на дебелото черво е възпрепятствана, например:

голяма част от продуктите остават неусвоени.

Тези неусвоени вещества започват да загниват в топлата и влажна среда в колона, превръщайки се в слуз и твърди остатъци (калцификати), които полепват по стените на червото. Освен това, натрупаните отпадни отлагания отделят токсини, които постъпват в кръвния поток и се разнасят до всяка клетка в тялото, поразявайки всеки орган и система. Така се достига до едно всеобщо натравяне на организма, което с времето може да има много тежки последствия за здравето.

Прочетете още:

Признаци, за влошаване състоянието на дебелото черво

Когато функцията на дебелото черво е засегната, поради натрупване на множество отлагания по стените му ("фекално задръстване") и из кръвта се разнасят множество токсини, се наблюдава всеобщо влошаване на здравето, което може да има следните индикации:

 • влошаване състоянието на кожата;
 • поява на акне (всяко едно външно третиране на акнето ще бъде не достатъчно ефективно, ако не се предприеме пречистване на дебелото черво);
 • лошо храносмилане;
 • необяснима раздразнителност;
 • депресия;
 • главоболие;
 • липса на концентрация;
 • всеобща умора и отпадналост;
 • проблеми със съня - трудно заспиване, невъзможност за поддържане на съня;
 • болки в корема;
 • подуване на корема и натрупване на стомашни газове;
 • загуба или рязко увеличение на апетита;
 • прекомерно наддаване на тегло;
 • поява на хемороиди;
 • алергии.

Подходящи разтвори и добавки за клизма

За клизма най-често се използва физиологичен разтвор или предварително преварена вода, към които се прибавят различни добавки. Важно е течността да бъде хладка - близка до телесната температура.
Обикновено се препоръчва използването на физиологичен разтвор пред чешмяна вода, понеже е изотоничен и следователно не предизвиква електролитен дисбаланс.

Към избрания вид течност може да се добавят различни медикаменти, вещества, билки и прочее. Най-често се използват:

 • морска или готварска сол - получава се физиологичен разтвор с по-висока концентрация, при което се извличат излишните течности от организма и се стимулира отделянето на натрупаните отпадъци от стените на колона;
 • лимонов сок - балансира рН, засилва очистването на дебелото черво от фекална маса, ускорява детоксикацията на организма;
 • специални масла - те се прилагат с цел по-ефективно размекване на натрупаните отлагания; обикновено е прилагат в малки количества, но трябва да се задържат за повече време в дебелото черво - до 1 час;
 • ябълков оцет - спомага за елиминирането на вируси и бактерии, като прочиства лигавицата; много подходящ при настинка, грип, астма;
 • валериана (коча билка) - облекчава запека и ускорява отделянето на натрупванията; сваля високата телесна температура;
 • корени от репей - спомага за премахване на калциевите отлагания и за пречистването кръвта;
 • кафе - за дълбока детоксикация; стимулира пречистването на черния дроб и жлъчния мехур, като ги освобождава от натрупаните токсини; използва се и от раково болни; прилага се при задържащи клизми, за 15 минути (но не повече); използва се хубаво кафе, а не безкофеиново или разтворимо;
 • минерали - спомагат за възстановяване на енергията, както и на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза;
 • пробиотици - перфектни при кандидоза и други гъбични инфекции;
 • листа от червена малина - с високо съдържание на желязо; чудесни за поддържане на очите, както и на женското здраве;
 • лайка - има силни антисептични свойства и спомага за унищожаването на патогенните микроорганизми.

Други варианти за добавки към разтвора за клизма са: мед, йод, рициново масло, урина, кислородна вода, тетра, кисело мляко, алкохол, сода бикарбонат, чесън и много други.

В аптечната мрежа, също така се продават

 • готови разтвори за клизма,

в специално шише, с подходящ накрайник, за удобно и лесно приложение дори в домашни условия. Тези готови клизми са особено препоръчителни за самостоятелна употреба, понеже са точно дозирани и рисковете от приложение на неподходящи вещества или обеми течности са елиминирани.

Как се прави клизма?

След като изберем подходящо вещество за клизмата, следва да се снабдим и с иригатор. В аптечната мрежа се продават разнообразни съоръжения за направата на клизма - с различна форма, вместимост, накрайници и други. Най-обикновения вид иригатор е под формата на гумен, крушовиден балон, завършващ с ректален накрайник (подобно на средствата за вагинални промивки). Те обаче са с малка вместимост, което ги прави по-подходящи за деца или за клизми с малък обем.

Избраното вещество се въвежда през аналния отвор в ректума, с помощта на иригатора за клизма, завършващ с ректален накрайник. Някои иригатори са снабдени с кранче или щипка, с помощта на които може да се контролира силата на струята, както и количеството на прилаганата течност.

Следва да се пристъпи към направата на самата клизма.

 1. За целта, намери топло и удобно място за извършване на клизмата, като самостоятелна баня със слънчев прозорец, личната спалня, дневна или прочее. Може да пробвате на различни места, докато намерите най-подходящото за Вас. Също така, трябва да има удобно място за закачане на иригатора, така че той да бъде поставен на високо (около 2-3 стъпки над тялото Ви).
 2. Друго важно условие е да имате бърз и лесен достъп до тоалетната (в случай, че не сте в самото помещение) - това е важно, защото позивите за дефекация може да настъпят твърде скоро и да нямате време да достигнете подходящото за целта място.
 3. Постелете стари кърпи или одеяла, на мястото, на което ще легнете, за да се извърши самата клизма.
 4. Пригответе течността за клизмата, както и набора за прилагането й. Важно! Течността за клизмата трябва да се състои основно от вода (преварена питейна или физиологичен разтвор). Всички останали добавки трябва да бъдат в много малки количества и ниска концентрация! Също така е важна температурата - тя трябва да бъде близка до телесната или малко по-висока (оптималния вариант е между 36,5 до 39 градуса).
 5. Напълнете иригатора с течността, след което насочете маркуча или накрайника към земята и оставете час от течността да потече надолу. След това затворете с приложената щипка или капачка. Това е важно, понеже не е желателно да се вкарва въздух в дебелото черво.
 6. Настанете се удобно - може да легнете по гръб и да вдигнете крака към гърдите си или да легнете на лявата си страна и да свиете крака в коленете (подобно на т.нар. "ембрионална поза").
 7. Използвайте подходящ лубрикант за овлажняване на ануса, както и първите няколко сантиметра от накрайника на иригатора.
 8. Поставете накрайника (или върха на маркуча) на около 7 сантиметра в ануса. Важно! Не натискайте силно - накрайника трябва да влиза плавно, без да предизвиква болка. Ако срещнете препятствие, завъртете много внимателно и коригирайте леко ъгъла на проникване, докато накрайника влез на необходимата дълбочина.
 9. Бавно освободете щипката на накрайника (или маркуча), за да стартирате потока на водата. Важно е това да става бавно, защото твърде бързото навлизане на течността ще предизвика непреодолима необходимост за моментална дефекация и ще възпрепятства напълването на по-вътрешните отдели на колона. Ключът към успешното извършване на клизмата и нейната ефективност е, да може течността да се задържи достатъчно дълго в дебелото черво - само така ще могат да се разтворят и изхвърлят натрупаните отлагания. Ако получите спазми, намалете скоростта на струята, поемете си дълбоко въздух и след като се успокоите (не сте получавали спазми от 30-60 секунди), продължете процедурата. Лекото масажиране на корема също ще помогне.
 10. След като сте поели толкова от течността, колкото можете да задържите или спазмите стават твърде болезнени (не е необходимо да си причинявате болка - дори само половин литър от течността е напълно достатъчна, особено първите няколко пъти), внимателно извадете накрайника. Останете в легнало положение, колкото е необходимо (между 5 и 15 минути, в зависимост от вида на клизмата, целта й и прилаганата течност).
 11. От голяма помощ може да бъде масажа на корема - най-добре е да имате помощник за целта. Първоначално масажа се извършва от долния ляв ъгъл на корема в посока към гърдите; при достигане на крайното ляво ребро, се продължава под диафрагмата, до дясното крайно ребро; след което надолу, към десния долен ъгъл на корема. В тази посока, масажа има за цел пренасянето на течността по цялата дължина на дебелото черво и достигане до най-вътрешните му отдели, както и за успокояване на спазмите. След това посоката се сменя (от дясно, нагоре и наляво), с което се подпомага раздвижване на пасажа и по-ефективното отделяне на натрупаните отлагания.
 12. След това станете и седнете на тоалетната чиния. Останете толкова време, колкото е необходимо.
 13. Следва да почистите всички части на иригатора и да ги оставите да изсъхнат на въздух, преди да ги приберете за съхранение.

Схема за пречистване на организма с помощта на клизми

Обикновено извършването на клизми се препоръчва да става всеки ден, в продължение на една седмица. След това процедурата може да бъде продължена само по препоръка на лекуващия лекар.

За по-активна детоксикация на организма обаче, е необходимо провеждането на клизми за по-продължителен период, по специална схема, която може да се извършва веднъж годишно.

Внимание! Посочената схема за детоксикация може да се прилага само от здрави, възрастни пациенти, след консултация с лекар и изричната му препоръка.

Схемата е следната:

 1. 1-7 ден - през първите седем дни се правят клизми всеки ден;
 2. 8-14 ден - клизмите се провеждат през ден;
 3. 15-21 ден - клизмите се правят през 2-3 дни;
 4. 22-28 ден - клизмите се правят 2 пъти седмично.

При успешно прилагане на посочената схема, здравето на дебелото черво може да се поддържа чрез провеждане на клизми веднъж на седмица-две или веднъж на месец.

Полезни свойства на клизмата

Редовното и правилно приложение на клизмите, допринася за пълното възстановяване и поддържане здравето на храносмилателната система и организма, като цяло. В дългосрочен план, можем да очакваме следните положителни ефекти:

 • подобрява се кръвообращението не само на дебелото черво, но и на органите на цялата храносмилателна система;
 • подобрява се усвояването на полезните хранителни вещества и секрецията на храносмилателни сокове и ензими;
 • по-добър и засилен метаболизъм;
 • известна корекция на наднорменото тегло;
 • редуциране на болките в кръста и ставите;
 • подобряване състоянието на кожата;
 • поддържане на редовна и безболезнена дефекация - справяне със запека;
 • подобряване на съня - по-лесно заспиване и по-качествен сън;
 • подобряване състоянието на устната кухина, венците и освежаване на дъха;
 • премахване на подпухването и отичането на крайниците и лицето;
 • засилване на имунната система и по-рядко боледуване;
 • подобряване на способността за концентрация, задържането на вниманието и запаметяването;
 • подобряване на настроението;
 • подобряване на постиженията на работното място и в личните взаимоотношения;
 • предотвратяване натрупването на стомашни газове и подуване на корема;
 • намалява риска от поява на рак на дебелото черво.

Как да направим клизмата по-ефективна?

Най-ефективното време за правене на клизма е сутрин, веднага след посещението на тоалетната (след дефекация). Когато клизмата се прави при предварително изпразнено дебело черво, тя има най-голяма полза, тъй като приложения разтвор може да достигне до натрупаните полипи и отлагания.

Важно! Идеята на клизмата не е единствено освобождаване на колона от изпражненията, а прочистваше на шлаките и натрупванията. Затова се препоръчва приема на очистителни (слабителни) средства още от предната вечер, благодарение на които да се осигури дефекация на сутринта (преди направата на клизма). Така разтвора, с който се извършва клизма има по-голям шанс да достигне, разтвори и елиминира натрупаните отлагания по стените на дебелото черво.

Много подходящо време за направа на клизма е сутрин, около 6-8 часа. За хората, които започват работа рано и извършването на клизма рано сутринта може да бъде проблем, процедурата може да бъде приложена вечер, като е желателно това да стане поне 2 часа преди нощния сън.

Важно е също да се отбележи, че за да бъде резултата от клизмите наистина гарантиран и за да има полезно въздействие върху целия организъм, пациента трябва да се стреми към пълна реорганизация на своите навици и по-здравословен начин на живот. В дългосрочен план, това може да гарантира подобряване на здравословното състояние, овладяване на текущите заболявания, подсилване на имунитета, предпазване от инфекции, подобряване на настроението, жизнеността и поддържане на младостта.

Съвети как да постигнете всичко това, може да намерите в следните ни материали:

Съвети при прилагане на клизми

 • Да се засили приема на течности - вода, прясно приготвени сокове, млечни напитки, чайове и отвари, пресни зеленчукови бульони (без сол и мазнина).
 • Да се ограничи и дори преустанови употребата на алкохол и газирани напитки.
 • Да се премине към консумирането на повече сурови плодове и зеленчуци.
 • За кулинарна обработката на храната да се предпочита варенето, приготвянето на пара, печене.
 • Добавете повече фибри към храната си.

Прочетете още:

Диета с високо съдържание на фибри

 • Намалете приема на кафе и кофеин-съдържащи напитки.
 • Поддържайте висока двигателна активност.
 • При някои хора, млякото и млечните продукти може да действат "затягащо" (да предизвикат появата на запек). Проследете дали това важи за вас и ако се налага, преустановете приема им.
 • Прилагайте клизми поне два часа преди лягане, за да не застрашите спокойствието на съня си.
 • Преустановете тютюнопушенето.

Ако това е трудна задача за Вас, може да потърсите помощ в следните материали:

Отказ от тютюнопушене за подобряване на здравословното състояние

Никотин-заместваща терапия за отказ от тютюнопушене

Психосоциални подходи за отказ от тютюнопушене

Митове и реалност за клизмите

Мит 1: Трудно е

Истина: Противно на всеобщото мнение, реално това е един от най-лесно осъществимите начини за цялостно прочистване на дебелото черво. Следвайки инструкциите внимателно, всеки може да се убеди колко лесна за изпълнение е тази процедура.

Мит 2: С времето забавя работата на дебелото черво

Истина: Поради изцяло механичното си въздействие върху колона и когато не се прекалява с честотата на приложение, клизмата не води до появата на т.нар. лениви черва. Напротив, до това води употребата на всякакви перорални лаксативи.

Мит 3: Отслабва червата

Реалност: Той никога не отслабва черво и ректума; вместо като клизма рационално активира и ги укрепва.

Истина: Клизмата не води до отслабване на колона и неговата функция - дори напротив, при правилно приложение се постига дори укрепване на стените му и възстановяване на клетките му.

Противопоказания за извършване на клизма

Внимание!

Клизми не бива да се правят на пациенти с болки в коремната област, както и с ректално кървене, когато не е установена причината за появата им и не е изрично показано от лекуващия лекар.

При пациенти с тежки сърдечни заболявания и бъбречна недостатъчност, честото прилагане на клизми може да доведе до нарушения в електролитния баланс.

Не се препоръчва извършването на клизма по време на бременност, кърмене и в периода на менструално кървене.

Да не се прилагат при вродени или придобити аномалии на ануса и колона.

При често приложение на метода, да се следят нивата на калий и натрий в кръвта.

За да се предпазите от потенциалните негативни ефекти, е важно стриктно да спазвате указаните методи и съвети за извършване на клизма.

4.1, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноИсторияХранене при...ДиетиСпортБотаникаЛайфстайлПсихологияНовиниПатологияСнимкиНормативни актовеКлинични пътекиФизиологияИзследванияОрганизацииЗаболявания (МКБ)СпециалистиЗдравни проблеми