Начало Медицинска енциклопедия Лечения Пробиотици Лечение с храни и хранителни добавки

Пробиотици

Пробиотици - изображение

Редица специалисти в областта на храненето споделят тезата за необходимостта от оптимален баланс на чревната флора за добро здраве.

Заболявания с различна етиология и локализация стартират поради нарушаване на финия баланс между добрите, полезни микроорганизми и патогенните такива.

Промененият баланс и недостигът на полезни микроорганизми в тялото ни може да доведе до нарушения в имунния отговор, повишена заболеваемост, подуване на корема, запек, стомашни киселини, инфекции на пикочните пътища, болки в мускулите, умора, излъчване на лоша телесна миризма и лош дъх, лошо състояние на зъбите, кожни заболявания и други. В този случай на помощ ни идват пробиотиците.

Пробиотиците са живи микроорганизми (бактерии и/или дрожди), които са или еднакви, или подобни на микроорганизмите намерени естествено в човешкото тяло и може да бъдат от полза за здравето.

Те се грижат за поддръжката на благоприятни съотношения между позитивните и негативните фактори в стомашно-чревния тракт.

Предците ни от дълбока древност се възползват от положителния им ефект:

 • още през римската епоха са консумирали редовно сурово кисело зеле
 • традиционна напитка на древната индийска култура е сладкото и солено ласи
 • българите са известни по цял свят с чудодейното кисело мляко
 • азиатците от древността консумират мариновани краставици, ряпа, патладжани, лук, тиква, моркови

Пробиотиците - известни от дълбока древност

Тогава обаче причината за положителния ефект на тези храни не е била известна, до началото на 1900 година, когато руският учен Иля Мечников (лауреат на Нобелова награда през 1907 г. и наричан "бащата на пробиотиците") открива, че състоянието на стомашно-чревната флора ("добрите" бактерии) се определя от храната, която приемаме.

По-късно тези "добри" бактерии са наречени пробиотици, което идва от гръцката терминология и означава "за живот". Мечников установява, че несмлените частици от храната (и особено от белтъчините) ферментират в червата, а от там натрупаните токсини преминават в кръвта и влошават здравето на целия организъм. Още тогава той достига до заключението, че приемът на пробиотици може значително да намали този негативен ефект, да подобри здравословното състояние и да ни дари с дълголетие.

Въпреки, че обикновено мислим бактериите за вредни и причинители на различни по тежест инфекции, реално много от тях помагат за нормалното протичане на телесните функции, включително смилането на приетата храна, синтеза на витамини, метаболизма на някои медикаменти.

Те са отговорни не само за състоянието на стомашно-чревния тракт, а и за здравето на целия организъм. Около 80% от имунната система всъщност "живее" в червата.

Храносмилателната ни система е "домакин" за около 500 различни вида микроорганизми. Една малка част от тях се намира в стомаха и тънките черва, но повечето са съсредоточени в дебелото черво. В тялото на здрав възрастен клетките на микроорганизмите се очаква да са повече на брой от човешките клетки, със значителния коефициент от десет към едно.

Добрите бактерии в организма съдействат за продукцията на редица необходими за реализирането на физиологичните процеси субстанции, метаболити и ензими, като например витамин В12, бутират, една от формите на витамин К, както и редица ензими, подпомагащи борбата с вредните нашественици в интестиналния тракт.

Допълнително добрите бактерии стимулират секрецията на участващи в имунните процеси молекули, като например имуноглобулин А и някои от Т-клетките, поддържайки в изправност активността на имунната ни система.

Състоянието на "добрите" бактерии в интестиналния тракт ежедневно е подложено на различни увреждащи въздействия, резултат от непълноценното хранене, вредни навици, хормонален дисбаланс, хирургичните интервенции, прием на медикаменти и други.

С най-висока увреждаща степен са следните фактори:

 • Прием на антибиотични средства

Независимо от продължителността на антибиотичната терапия и вида на конкретния препарат тези лекарства водят до изразен дисбаланс в стомашно-чревния тракт и нарушават равновесието между добрите и лошите бактерии. По тази причина по време на антибиотичната терапия се препоръчва допълнителен прием на пробиотици или комбинация от пробиотици и пребиотици (известна като синбиотик).

Пребиотиците по същество представляват несмилаеми въглехидрати или фибри, които служат като храна за пробиотиците. Достатъчно високите нива на пребиотици, приемани с храната или под формата на добавки, създават благоприятни условия за растежа и развитието на добрите бактерии в организма.

Подробна информация за тях може да намерите в раздел Лечения (Пребиотици).

По време на антибиотичната терапия и липсата на допълнителна суплементация с пробиотици е възможно развитие на стомашен дискомфорт, диария, подуване и болки в корема, като се забавят и естествените възстановителни процеси в организма.

Необходимост от прием на пробиотици при антибиотична терапия

 • Повишена консумация на храни, съдържащи захар

Захарта сама по себе си уврежда интестиналния тракт (и не само) и пречи на развитието на добрите бактерии в организма. За добро стомашно-чревно здраве се препоръчва ограничаване приема на храни и напитки, богати на захар, а също и внимателно и обстойно разглеждане на етикетите на продуктите, които купуваме, тъй като много от тях са неподозирано обогатени със захар.

 • Вода от чешмата или подозрителни източници

Рисковете с прием на вода от чешмата са свързани с непълноценното обслужване на водоснабдителните и канализационните тръби и риска от наличие в нея на патогенни бактерии и вируси, тежки метали, токсични субстанции, вредни примеси.

Съществуват много дискусии по темата за консумация на вода от чешмата, като привържениците считат тази вода за много по-полезна от бутилираната и съхранявана в пластмасови бутилки. Всеки отделен случай е индивидуален, като се препоръчва в зависимост от състоянието и качеството на течащата от чешмата вода сами да изберете безопасна алтернатива.

 • Стрес

Напрежение, проблеми в работата, свръхнатоварване, преумора са само малка част от арсенала, съпътстващ проявите при стрес. Съществуват редица доказателства за пагубното действие на стреса и ролята му като независим фактор в развитието на редица заболявания.

Стресът сам по себе си води до активиране на различни регулаторни и защитни механизми в организма, като крайният резултат е общо влошаване на здравословния статус, хронично чувство на умора, нездрав вид на кожата, повишена склонност към всевъзможни (дори банални) инфекции, лошо храносмилане, трупане на килограми.

Намерете подходящия за вас начин за справяне с този пагубен за здравето фактор (разходки, спорт, четене на книга, медитация).

 • ГМО храни

Съдържанието на генно модифицирани субстанции в храната, която консумираме ежедневно, неминуемо води до нарушаване на финия чревен баланс, водейки до нарушения в храносмилането, затруднено усвояване на редица полезни субстанции, намаляване нивата на добрите бактерии и създаване на благоприятни условия за развитие на патогенни микроорганизми.

Има все повече доказателства, че приемът на пробиотици има благотворен ефект върху човешкото здраве. Пробиотиците действат, балансирайки нивата на микроорганизмите в червата.

Необходимост от прием на пробиотици

Редовният прием на пробиотици ще ви помогне за:

 • подобряване на процесите на храносмилане, намаляване диспептичните оплаквания, подуването и тежестта
 • подобряване усвояването на калций
 • повишаване синтеза на витамини от група В
 • поддържане на здравословен баланс на чревната микрофлора
 • насърчаване на вагиналното здраве при жените, предотвратяване на вагинални гъбични инфекции
 • профилактика и улесняване лечението при инфекции на пикочните пътища
 • лечение на диария, особено свързана с прием на антибиотици
 • лечение на синдром на раздразнените черва
 • допълнителна терапия при болест на Крон и улцерозен колит
 • ускоряване лечението на някои чревни инфекции
 • потискане растежа на вредни микроорганизми
 • подобряване състоянието на кожата и ограничаване проявите при акне
 • подобряване мозъчната дейност и когнитивните функции
 • ефективно средство в борбата с депресивните епизоди
 • предотвратяване или намаляване тежестта на настинки, ушни инфекции, грип
 • предотвратяване развитието на кариеси
 • намаляване на нивата на холестерола
 • подпомагане поддържането на здравословно тегло, ефективно средство на допълнителна терапия при лица с наднормено тегло и затлъстяване

В днешно време все повече се увеличава честотата на автоимунните заболявания и алергиите, за които се смята, че имат известна връзка с разрастването на патогенни микроорганизми. Приемът на пробиотици подсилва имунната система, като я прави по-устойчива на тяхната атака. Освен това, някои щамове на "добрите бактерии" могат да инхибират растежа на патогени.

Има много видове пробиотици. Те включват лактобацили (Lactobacillus), бифидобактерии (Bifidobacterium) и някои дрожди (като Saccharomyces boulardii). Лактобацилите и бифидобактериите са двата основни вида бактерии, които живеят в червата. Лактобацилите и бифидобактериите имат сериозно влияние върху състоянието на храносмилателната система и организма като цяло.

Едни от най-богатите на пробиотици естествени източници са следните хранителни продукти:

 • кефир
 • квас
 • кисело зеле
 • кисели краставички, туршия
 • кисело мляко, извара и млечни продукти
 • ябълков оцет
 • черен шоколад
 • зелен грах
 • зелени маслини
 • ферментирали алкохолни напитки, като например бира и вино

Хранителни източници

Пробиотиците са на разположение на потребителите под формата на хранителни добавки за орална употреба, като капсули, таблетки, прахове. В тях пробиотиците са в лиофилизирана форма, което ги предпазва от действието на храносмилателните ензими.

Различните пробиотични продукти може да съдържат разнообразни видове пробиотични бактерии. Съществуват различни препарати, съдържащи различна компилация от пробиотици, като често се предлагат и комбинирани средства, обогатени с пребиотици за оптимален ефект.

Страничните ефекти са изключително редки, поради естественото съществуване на тези микроорганизми в храносмилателната система. Възможни са прояви при първия прием, изразяващи се в подуване на корема, повишено образуване на газове, лек дискомфорт, които бързо отзвучават.

Известен риск съществува при хора с увредена имунна система (в резултат от продължителна имуносупресивна терапия, тежко подлежащо заболяване или голяма хирургична интервенция) и критично болни пациенти.

Все пак е препоръчително да направите консултация с лекуващия ви лекар, особено ако имате някакъв медицински проблем или вземате редовно определени медикаменти (пробиотиците биха могли да взаимодействат с лекарства като антибиотици или имуносупресори). Той ще определи подходящия за вас пробиотичен препарат, както и необходимата дозировка.

Можете да проверите знанията си за пробиотиците с помощта на следния тест:

Още по темата:

4.2, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Пробиотици

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлПроизводителиСпортАлт. медицинаТестовеНаучни публикацииДиетиХранене при...НовиниСнимкиСоциални грижиРецептиАнкетиНормативни актовеФизиологияПсихологияОрганизацииСтатистически проучванияИнтервютаЗаведенияБотаникаИсторияОткрития