Начало Медицинска енциклопедия Лечения Кои добавки са ефективни при артрит? Лечение с храни и хранителни добавки

Кои добавки са ефективни при артрит?

Кои добавки са ефективни при артрит? - изображение

Мъчат ви болки в ставите и сутрешна скованост? Омръзна ви да пиете по една шепа хапчета всеки ден? Опитвате се да се придържате към здравословен начин на живот?

Правилното решение е допълнителен прием на хранителни добавки, но не какви да е, избрани на случаен принцип, а предназначени за болки в ставите и различните форми на артрит.

Изключително важно е да се консултирате с вашия лекар за най-подходящите за вашето състояние, тъй като хранителните добавки показват различна ефективност при отделните пациенти в зависимост от множество фактори (възраст, вредни навици, наднормено тегло, наличие на придружаващи заболявания, прием на медикаменти).

Не се подвеждайте по масово рекламираните продукти и възхваляваните от съседите пред блока. Различните хора имат индивидуални потребности, като начинът ви на живот оказва изключително голямо влияние върху необходимостта ви от прием на допълнителни добавки.

Така например ако се храните здравословно (достатъчно плодове и зеленчуци, месо и риба), спортувате активно (според възможностите ви), имате нормално тегло, не сте привърженик на спиртните напитки и тютюневия дим и не приемате лекарства (независимо дали за високо кръвно, диабет, обезболяващи), то вие най-вероятно не се нуждаете от допълнителен прием на добавки и организмът ви е в отлична форма. За съжаление много малък процент от хората отговарят на споменатите критерии за перфектния здравословен тонус.

В случай, че страдате от артрит, картинката изглежда още по-неприятно, главно заради неприятните симптоми и необходимостта от ежедневен прием на медикаменти.

Състоянието при голям процент от засегнатите лица води до сутрешна скованост, хронична болка в ставите, подуване и зачервяване на засегнатите стави и често им създава допълнителни затруднения в забързаното ежедневие.

Необходимост от прием на добавки при артрит

Кои добавки са ефективни при артрит?

Редица проучвания в областта изкарват на преден план няколко изключително ефективни при болка в ставите и артрит хранителни добавки.

Важно е да се отбележи, че добавките не са панацея и не при всеки пациент са налице очакваните ефекти.

Така например напредналата възраст, наднорменото тегло и дългогодишното съжителство с болестта може да са причина за намален ефект или липса на такъв. Оптимални резултати са налице при превантивен прием, своевременно диагностициране на състоянието и леки форми на артрит.

  • Глюкозамин сулфат

ГлюкозаминСтремглаво набираща популярност добавка, която е ефективна при голямо многообразие от симптоми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Редица проучвания показват значително облекчаване на симптомите на артрит след достатъчно продължителен прием (над 6 месеца) на дози от порядъка на 1 500 милиграма дневно.

Употребата му води до повишено формиране на вътреставна течност (необходима за предпазване на ставите от триене) и хрущялна тъкан.

Понася се относително добре от организма, като най-често са налице прояви от страна на стомашно-чревния тракт. Не се препоръчва едновременна употреба с антидепресанти, антикоагуланти, нестероидни противовъзпалителни средства и някои хранителни добавки (гинко билоба, сао палмето, калиеви добавки), поради възможен риск от токсични прояви и сериозни нежелани ефекти.

Добавката е обект на множество дебати по отношение на нейната ефективност, като са необходими задълбочени изследвания в областта.

Подробна информация може да намерите на: Глюкозамин: при болка в ставите и артрит

  • Хондроитин сулфат

Хондроитин сулфатРедица проучвания показват подобряване на болковия синдром при пациентите, страдащи от артрит. Добавката притежава изразен противовъзпалителен ефект, подобрява функцията на ставния апарат и забавя прогресията при пациенти с артрит (остеоартрит, ревматоиден артрит).

Основният механизъм, по който реализира своите ефекти е посредством блокиране на ензимите, разграждащи хрущялната тъкан.

Много специалисти препоръчват прием на добавката в комбинация с глюкозамин сулфат, поради по-изразен ефект. Някои дори сравняват ефективността им с тази на обезболяващите средства (аналгетици). Много фармацевтични фирми предлагат на своите клиенти фиксирана комбинация от двете субстанции, най-често в дози от 500 милиграма за глюкозамина и 400 милиграма за хондроитина.

  • МСМ (метилсулфонилметан)

Основните ефекти на добавката се дължат на съдържащата се в нея сяра, която е изключително необходима за правилното функциониране и структура на ставния апарат. Добавката притежава обезболяващ и противовъзпалителен ефект.

Подходяща е при спортни травми, ревматоиден артрит, остеоартрит, като се препоръчва прием с достатъчни количества витамин С. Ускорява възстановителните процеси, намалява мускулните крампи и спазми, като същевременно с това участва и в синтезата на колаген.

Въпреки множеството въпросителни по отношение на препоръчителната доза, повечето специалисти се обединяват, препоръчвайки дози в рамките на 1 000 до 3 000 милиграма. При някои пациенти са необходими по-високи дози (до 6 000 милиграма), но задължително под строг медицински контрол и наблюдение.

  • Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселиниТози безценен съюзник с доказана ефективност при множество заболявания се бори ефективно и с проявите на артрита. Редовният прием на добавки, съдържащи ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина, от една страна намалява риска от развитие на остеоартрит (с профилактична цел), от друга страна повлиява благоприятно симптоматиката при пациенти с ревматоиден артрит, реактивен артрит, псориатичен артрит, анкилозиращ спондилит.

Добавката намалява болковия синдром, редуцира сутрешната скованост и удължава ремисията, подобрявайки цялостното състояние на опорно-двигателния апарат.

Тези свои ефекти омега-3 мастните киселини осъществяват посредством потискане на редица цитокини и простагландини, участващи активно във възпалителния процес. Допълнително водят до повишение на калциевите нива и представляват своеобразна профилактична мярка срещу развитието на остеопороза.

Препоръчителните дневни дози варират главно между 500 и 1 000 милиграма, като при определени пациенти могат да се използват и по-високи нива (до 3 000 милиграма дневно). Благоприятните ефекти са налице след около три месеца от началото на приема.
Подробна информация може да намерите на: Омега-3 мастни киселини

  • Гама-линоленова киселина

Представлява по същество представител на омега-6 мастните киселини и често в аптечните мрежи се предлага под формата на екстракт от семената на вечерна иглика.

Освен верен съюзник в борбата с редица чисто женски проблеми (предменструален синдром, менопауза, кисти на яйчниците), добавката е ефективна и при ставни проблеми.

Различни проучвания показват намаляване на ставните болки и сутрешната скованост след прием в продължение на шест месеца на субстанцията, често в комбинация с витамин Е.

Притежава изразени противовъзпалителни ефекти и подобрява стабилността и чувствителността на ставния апарат. Препоръчителните дози варират в рамките на 1 000 до 2 000 милиграма дневно.

Не се препоръчва едновременна употреба с медикаменти, използвани в терапията на епилепсия, шизофрения, както и с антикоагуланти и нестероидни противовъзпалителни средства.

  • SAMe (S-adenosyl-L-methionine)

Прием на добавки при артритСубстанцията се отличава с изразен обезболяващ (аналгетичен) ефект и противовъзпалителна активност.

Стимулира растежа на хрущялната тъкан, като същевременно повлиява активността и регулацията на някои невротрансмитери (например серотонин), намалявайки болковите възприятия.

Особено ефективна е при остеоартрит, бурсит, тендинит, фибромиалгия, като ефектът е бърз и е налице в рамките на няколко седмици от началото на приема.

Редица проучвания сравняват противовъзпалителната и аналгетична активност на субстанцията с нестероидните противовъзпалителни средства, като се съобщава за по-продължителен ефект и многократно по-ниска токсичност.

За постигане на максимален ефект се препоръчва едновременен прием с витамини от група В, главно пиридоксин, фолиева киселина и витамин В12.

  • Джинджифил

ДжинджифилИзключително популярен и използван в продължение на стотици години в китайската, индийската и японската медицина, като средство, ефективно срещу множество болестни състояния.

Познат е на много хора главно благодарение на ефективността си при гадене и повръщане, но всъщност джинджифилът притежава и изразен противовъзпалителен ефект.

Според някои проучвания активността на субстанцията в борбата с артрита е съизмерима с тази на ибупрофен и медикаментите от групата на инхибиторите на циклооксигеназа 2 (например целекоксиб, еторикоксиб).

В скорошно проучване се наблюдава сигнификантно намаляване на болката в коляното при пациенти с остеоартрит след терапия в продължение на три месеца.

Джинджифил се предлага под формата на чай, както и като добавки за перорална употреба (таблетки, капсули).

Подробна информация може да намерите на: Полезни свойства и приложения на джинджифила

Куркума

  • Куркума

В индийската и традиционната китайска медицината куркумата намира централно място в приложението при множество заболявания.

Множество изследвания в областта потвърждават нейните противовъзпалителни ефекти, като се подчертава, че има изразен ефект по отношение на предпазването от развитие на възпаление, отколкото при вече развило се такова.

Основната полезна субстанция в куркумата е куркуминът, който редуцира ставните болки и подуването, блокирайки някои от основните медиатори на възпалението.

Наблюдават се дългосрочни ефекти при пациентите с остеоартрит и ревматоиден артрит, като се препоръчва прием на 500 милиграма два до три пъти дневно от добавката.

Според едно проучване куркумата показва ефект, идентичен с ежедневен прием на 800 милиграма ибупрофен. Като цяло е безопасна и употребата не се свързва със сериозни странични ефекти и нежелани прояви.

  • Босвелия (индийски тамян)

Основните активни субстанции в добавката са така наречените босвелиеви киселини, които притежават противовъзпалителна и обезболяваща активност.

Босвелията е своеобразен ходропротектор, профилактира срещу загубата на хрущялна тъкан, свързана с възрастта и някои заболявания, като същевременно подобрява трофиката на ставните структури.

Подпомага издръжливостта на ставите, предотвратява преждевременното им износваме и намалява болката, отока и мускулните спазми при пациентите с остеоартрит.

Проучвания показват наличие на изразен ефект и подобряване на симптоматиката при две трети от изследваните пациенти при прием на добавката в продължение на три месеца и сравняват нейната активност с тази на кетопрофен, аспирин и индометацин. Препоръчителната дневна доза е 500 до 1 000 милиграма дневно.

Подробна информация може да намерите в раздел Ботаника: Босвелия, тамяново дърво, индийски тамян

Кои добавки са ефективни при артрит?

Освен гореизброените представители за голям списък от хранителни добавки се предполага активност при артрит и облекчаване на симптоматиката, но са необходими задълбочени изследвания за потвърждаване на тези чисто хипотетични към момента твърдения.

Потенциални добавки при артритКъм добавките с потенциална, но все още частично научно обоснована активност при артрит, се отнасят:

Котешкият нокът представлява добавка с изразен антиоксидантен ефект, противовъзпалителна активност и имуностимулиращо въздействие. Малко проучване показва подобряване на симптоматиката при половината от пациентите с артрит. Противовъзпалителният ефект се дължи на потискане активността на TNF (тумор некрозис фактор), главен таргет при голям процент от антиревматоидните медикаменти.

Подробна информация може да намерите в раздел Алтернативна медицина: Билката котешки нокът - за силна имунна система и добро здраве

Освен прием на хранителни добавки се препоръчва редукция на теглото (при пациенти с наднормено тегло или затлъстяване), подходяща и редовна физическа активност (йога, водна аеробика, тай чи), както и здравословен хранителен режим (ограничаване на солта, захарта, продуктите с глутен, алкохола). Някои медицински специалисти препоръчват прием на домашно приготвен костен бульон, богат на глюкозамин и хондроитин.

Здравословен начин на живот за здрави стави

Консултирайте се с вашия лекар за подходящата за вашите нужди терапевтична схема.


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.6, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Кои добавки са ефективни при артрит?

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.arthritis.org
http://www.health.com
http://www.webmd.com
http://www.everydayhealth.com
http://www.arthritis-health.com
http://www.healthline.com
http://www.arthritisresearchuk.org
http://www.health.harvard.edu
https://draxe.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаРецептиЛайфстайлИсторияСпортНовиниБотаникаСнимкиДиетиХранене при...Научни публикацииСъставкиПсихологияВидеоНормативни актовеОрганизацииИнтервютаИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАнкетиПроизводителиОткрития